Friday 13 September 2013

Нов разрив между Реформаторите и ГЕРБ

13.09.2013 г. (обновена 22 08 2014г.)

Кунева и ДСБ се скараха с Борисов, отказват съвместни действия

 Меглена Кунева
Нов разрив е на път да бележи отношенията между Реформаторски блок и ГЕРБ.

Още вчера, един от лидерите на новата политическа формация - Меглена Кунева, се разграничи категорично от ГЕРБ.

"Реформаторският блок има свой собствен глас. И той не е този на ГЕРБ. Ние имахме ясна позиция за 100-те дни управление на Пламен Орешарски. Но също имаме позиция за това, че искаме в България коренно да се промени моделът на назначенията, да се върне икономическата свобода, да се възобнови върховенството на закона за сметка на върховенството на познанствата. Опитите някой да говори от наше име са смешни. Хората не са материал - те могат да мислят", гласеше острата нота на бившият еврокомисар.

Ген. Атанас Атанасов
Ден по-късно, ген. Атанас Атанасов изрази ясна анти-ГЕРБ позиция, на практика отказвайки възможен политически съюз на ДСБ с партията на Бойко Борисов.

Запитан от журналисти "Борисов обяви, че ГЕРБ обмисля вот на недоверие и трябва да бъде чут гласът на протестиращите и на РБ. Докога ще се опъвате на подадената към вас ръка?", ген. Атанасов отговори нееднозначно:

"Вижте сега, на Бойко Борисов трябва да му е известно, че вратата за неговото връщане в изпълнителната власт през ДСБ е зазидана. Точка. Други въпроси имате ли?"

Това предизвика незабавната реакция на бившия премиер, който публикува следните думи на личния си Фейсбук профил:

Бойко Борисов
"След изказванията на Кунева и Атанасов, вече съм напълно наясно, че отново ГЕРБ сам трябва да победи БСП и ДПС на избори. Ние предложихме само съвместни действия за свалянето на сегашната коалиция. Явно те имат други планове, различни от това."

Вследствие на тази размяна на реплики, спекулациите за коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок срещу правителството на Орешарски и новата тройна коалиция са на път да не се сбъднат, коментират наблюдатели.