Tuesday 15 October 2013

Омбудсманът към Орешарски: Посягате на независимостта ми

Автор:  Публикувана на 15 октомври 2013 в 17:03 

Орязването на бюджета на Омбудсмана на Република България застрашава независимостта на институцията. Това се казва в писмо от Константин Пенчев до премиера Пламен Орешарски с копие до финансовия министър Петър Чобанов и до външния министър Кристиан Вигенин.
С писмото си омбудсманът отговоря на съгласувателното писмо на Чобанов от 9 октомври във връзка с подготовката на бюджета за 2014 г. В него министърът иска планиране на разходите за догодина при 10-процентни съкращения на числеността на персонала. Писмото е изпратено до министерства, агенции, комисии, БНР, БНТ, включително и Омбудсмана.
 „Налага се да Ви уведомя, че не само аз, но и всички европейски и международни организации, в които членува омбудсманът на Република България, биха приели предвиденото в писмото на министъра на финансите орязване на бюджета на ръководената от мен институция с 312 хил. лв. и препоръката за 10-процентно съкращение на числеността на персонала като посегателство върху независимостта на единствения конституционен орган в страната, призван да се застъпва за правата и свободите на гражданите, когато те се нарушават от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги”, пише Пенчев до премиера и двамата му министри.
Омбудсманът припомня и че на 4 октомври ПАСЕ прие резолюция за укрепване на институцията на омбудсмана в Европа. В нея се призовава институциите на обществените защитници да бъдат подсигурени адекватно финансово, а страните членки да се въздържат от бюджетни ограничения по отношение на омбудсмана, за да не доведе това до ограничение на тяхната независимост.
Пенчев цитира и данни, показващи растящото доверие на хората в омбудсмана – до 10 октомври 2013 г. до омбудсмана са били адресирани 6050 оплаквания, което е с 45% повече в сравнение със същия период на 2012 г.
Омбудсманът припомня също, че институцията му има и официално функциите на Национален превантивен механизъм, в изпълнение на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, която е в сила за България от 1 юли 2013 г. Институцията изпълнява тези си задължения чрез нова дирекция, която контролира дали има условия за нарушаване на човешките права в затворите, на местата за настаняване на бежанци.
„На фона на цялата правозащитна дейност на националномбудсман категорично трябва да заявя, че определеният в писмото на министъра на финансите размер на разходите за 2014 г. – 2 226 хил. лв., който е дори по-малък с 12 хил. лв. от бюджета за 2011 г., е крайно недостатъчен и застрашава изпълнението на функциите на обществения защитник, възложени му със закон” – пише Константин Пенчев.
Той предупреждава, че ако предвиденото орязване на бюджета му се осъществи, ще уведоми Подкомитета на ООН по предотвратяване на изтезанията и всички европейски и международните организации на правозащитни институции, в които членува.


No comments: