Tuesday 17 September 2013

Boyko Borissov












Евродепутати „преосмислят“ образованието с цел повишаване на заетостта


17 / 09 / 2013       http://www.monikapanayotova.eu
На свое заседание, Комисията по култура и образование на Европейския парламент прие доклада „Преосмисляне на образованието“, съдържащ препоръки за реформи в образователната система с цел повишаване на заетостта. Измененията на Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ), приети в крайния текст на доклада, са съсредоточени върху мерки за повишаване на конкурентоспособността на младите хора на пазара на труда в три основни насоки.
Първо, образованието в Европа трябва да стимулира предприемаческия дух сред младите хора, като това същевременно е и ключът към изграждането им като активни граждани. „Вярвам, че младите хора в Европа трябва да бъдат катализаторът на промените. Те трябва да са активни както във формулирането на политиките, които ги засягат, така и в създаването на работни места,“ заяви Моника Панайотова.
Второ, трябва да се постигане правилният баланс между теоретичната и практическа подготовка в образованието. Новият Съюз за професионална практика на равнище ЕС е стъпка в правилната посока. Важно обаче е и държавите членки да включат професионалните практики в плановете си за изпълнение на Гаранцията за младежта, както и да мобилизират европейско и национално финансиране за постигането на тази цел.
Не на последно място, за да може да се реализират гореспоменатите промени, от ключово значение е висококачественото образование за учителите в съчетание с професионално обучение по време на цялата кариера. „Адаптивността на учителите трябва да бъде повишена, както по отношение на иновативните методи на преподаване, така и във връзка с новата им роля на съветници относно образователната траектория и професионална ориентация на учениците,“ обясни Панайотова.



Yemen minister on child marriage: Enough is enough

Yemen's human rights minister wants child marriage outlawed after an 8-year-old girl reportedly died of internal injuries that she suffered on her wedding night. http://on.cnn.com/18uCQIu

ГЕРБ аргументира вота на недоверие

17.09.2013 | 15:30 ч.
gerb2
“Партия ГЕРБ подготвя и в близките часове ще бъде внесено проекто-решение за вот на недоверие срещу правителството. Политиката на правителството за първите 100 дни е опасна и вредна за държавата. Политиката на управление дестабилизира държавата и е опасна за националната сигурност. Вече 100 дни институциите не работят. Цяло едно министерство се занимава само с ремонта на сградата, в която ще се помещава. Социалната политика на управляващите противоречи на програмите на трите подкрепящи правителството партии. Кадровата политика на кабинета “Орешарски” е силно критикувана от българските граждани. Извършва се непрозрачно и се назначават хора със съмнителни качества. В този състав и с този кадрови потенциал кабинетът “Орешарски” няма потенциал да извърши реформите, искани от гражданското общество. Това е коалиционно правителство, тъй като липсват необходимите за едно програмно правителство разчети – финансови и времеви. Защитават се тяснопартийни интереси. Не чуваме говоренето на министър-председателя, но чуваме лидерите на партиите, които са в основите на кабинета.”, заяви бившият председател на Народно събрание и настоящ депутат от ГЕРБ Цецка Цачева на пресконференция, на която официално обявиха внасянето на вот на недоверие.
“Няма нищо нестандартно ние като опозиция да обявим вот на недоверие. Дълго обмисляхме дали да е отделен сектор или цялостна политика, но накрая надделя мнението, че те няма сектор, в който да не вършат вредни за държавата неща. Там, където не ги вършат, те просто не вършат нищо. Правителството е в много тежка международна изолация.”, това заяви бившият министър на  транспорта в кабинета на ГЕРБ и настоящ депутат Ивайло Московски. “Не могат да реализират предизборните си обещания. Например тези 250 000 работни места се оказаха една брадата лъжа.”, каза още той.
“Правителството води небалансирана регионална политика, която ще доведе до пълно обезлюдяване на Северозападна България, а защо не и Северен централен район за планиране. За тях няма значение, че страдат българските граждани и българските региони. Политиката на правителството ще раздели държавата на северна и южна. Евросредствата ще отиват в Смолян, а не в Северна България. Магистрала “Хемус” вече не е приоритет, а дори и да се случи, тя ще бъде с тол-такси. Това значи, че хората в Северна България ще си плащат да ползват магистрала, а в Южна България ще е безплатно”, това заяви бившият регионален министър и действащ депутат Лиляна Павлова.
“Това правителство трябваше да стартира като алтернатива на управлението на ГЕРБ. Колегите от БСП в предизборната кампания лансираха редица мерки, които да разграничат левицата от ГЕРБ. Спомням си натиска срещу данъка върху лихвите. Сега виждат, че това е важен фискален инструмент. Човек се чуди кога управляващите са искрени – когато критикуват ГЕРБ или когато се осланят на нашите политики, за да се легитимират”, това заяви депутатът Владимир Горанов от ГЕРБ.
Цецка Цачева заяви, че очаква БСП, ДПС и АТАКА да застанат зад правителството.
Автор: ХАШТАГ-BG

Правителството на Украйна в сряда ще обсъди текста на споразумението за асоцииране с ЕС

  Снимка: Информационна агенция "Фокус"

17 септември 2013 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Киев. Правителството на Украйна на заседание в сряда ще обсъди текста на споразумението с Европейския съюз за асоцииране, и след одобряването му от правителството ще започнат процедури по подготовка на документа за подписване през ноември във Вилнюс, каза във вторник украинският премиер Николай Азаров.
Украйна се надява през ноември на срещата „Източно партньорство” във Вилнюс да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, част от което се явява и зона за свободна търговия. Руската страна заяви, че Митническият съюз ще трябва да предприеме защитни мерки, ако ЕС и Украйна подпишат споразумение за зона за свободна търговия. Русия се опасява, че в такъв случай от Украйна в страните от Митническия съюз може да навлязат стоки от Европа на по-ниски цени, което ще нанесе вреди на местните производители, предаде РИА Новости

Европейската народна партия се тревожат за бъдещето на България.

От Европейската народна партия се тревожат за бъдещето на България. ЕНП призова политиците да чуят волята на народа и "да се сложи край на тази опасна политическа игра, която се играе в момента".

Това каза пред журналисти Дорис Пак, член на Управителния съвет на Европейската народна партия /ЕНП/. Тя изрази тревогата си и от това, че правителството, когато гласува решения и закони, разчита единствено на подкрепата на партията "Атака".

"Всички знаем, че това е една расистка и антиевропейска по същество партия, така че ние сме много загрижени за бъдещето на България и ако правителството продължава да разчита на подкрепата на тази партия, считам, че то трябва да си отиде", заяви Пак.

"Не разбирам как европейските социалисти, които в момента са ръководени от председателя на социалистическата партия в България, могат да приемат една такава ситуация - да управляват страната единствено и само благодарение на подкрепата на партията "Атака", допълни тя.

В отговор на журналистически въпрос Пак посочи, че по време на управлението си правителството на ГЕРБ никога не е зависело от гласовете на "Атака" и че ако от "Атака" са гласували в подкрепа на ГЕРБ, то това е било техен избор.

Дорис Пак изрази и загриженост от това, че политиците не чуват волята на народа и призова "да се сложи край на тази опасна политическа игра, която се играе в момента".

Викове "Оставка" и на празника на София

Vesti.bg

                                            Пламен Орешарски и Росен Плевнелиев   Източник: БГНЕС
 
След края на официалната част на церемонията по издигането на знамето на София премиерът Орешарски отново бе освиркан
Президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков и премиерът Пламен Орешарски присъстваха на тържествената церемония по издигане на знамето на София до храма "Света София" по повод празника на града.
След края на официалната част на церемонията премиерът отново бе освиркан от група протестиращи и се чуха викове "Оставка".​ Той бе освиркан и вчера, когато присъства на откриването на учебната година в УНСС. Преди няколко дни Орешарски бе освиркан пред БНТ след участие в предаване по националната телевизия.
По време на днешната празнична церемония столичният кмет Йорданка Фандъкова честити Деня на София и "пожела вяра, надежда и любов и мъдростта да ги задържим завинаги".
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие строя на почетния караул, а в присъствието на българския патриарх Неофит, Знеполският епископ Йоан и свещеници от Българската православна църква отслужиха тържествен водосвет.
В словото си кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че тази година 17 септември идва като знак не само на вярата, надеждата и любовта, но преди всичко на мъдростта, която ни прави общност.
Тя посочи, че всеки има своето специално място тук, което е дълбоко в сърцето му. По думите й голямото предизвикателство, на което трябва да отговори Столичната община е да превърне всяко лично преживяване в любов и грижа към града.
Тя отбеляза, че най-силната страна на София са нейните граждани с техните способности. На церемонията присъстваха и общински съветници, и много граждани.

Подпалиха автомобила на Генка Шикерова

  • НОВИНА
  •  
17.септември.2013 / 09:01

Подпалиха автомобила на Генка Шикерова
Снимка: marica.bg
Автомобилът на журналистката Генка Шикерова е бил подпален късно вечерта в понеделник. Инцидентът е станал около 20:30 ч. в квартал "Гео Милев". Колата е изгоряла напълно, а самата Шикерова обяви, че става въпрос за умишлен палеж.
След като колата избухнала в пламъци, съседи веднага са се опитали да потушат пожара, но без успех. Благодарение на бързата намеса на пожарната огънят не се е разпространил.


Все още се изясняват причините за подпалването. 

Vladimir Levchev: Св. София и трите й дъщери-мъченици са едновремено...

Vladimir Levchev: Св. София и трите й дъщери-мъченици са едновремено...: Св. София и трите й дъщери-мъченици са едновремено истински личности и персонификации на Мъдростта, родила и погребала Вяра, Надежда и Любо...

Барозу защити българите и румънците




Барозу защити българите и румънците



                                                                                                   

        http://www.tvevropa.com/     17.септември.2013 / 10:47                                          

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за пореден път изказа позицията си, че трябва да бъде предоставен шанс на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство. Барозу е на мнение, че двете страни съответстват на всички критерии и заслужават присъединяване към Шенген.
Председателят на Европейската комисия се обяви против съществуващите в редица държави на Съюза ограничения върху трудовите имигранти от България и Румъния и призова да се спре възприемането им като европейски граждани от второ качество.
Критиката на Барозу е насочена най-вече към Великобритания. Островната държава е разкъсана от опасения, че в началото на 2014 година, когато падат ограниченията за чуждестранни работници в страната, вълна емигранти от България и Румъния ще заемат всички работни места и ще окупират трудовия пазар. 

Почитаме св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, столицата чества своя празник

  • ПРЕГЛЕД НА НОВИНА
  •  


Почитаме св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, столицата чества своя празник
17.септември.2013 / 07:47     http://www.tvevropa.com/ 

Православната църква почита паметта на великомъченица София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, загинали в името на християнската вяра. В житията на светците София е описвана като благочестива християнка, която след овдовяването си се посветила на грижите за своите три дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов.



Днес e и празник на българската столица. Въпреки че градът е наречен на името на Божията премъдрост София, името му се свързва най-често със света София и нейните дъщери. В деня на празника Столичната община организира Седмица на вяра, надежда и любов в подкрепа на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри”. Нейната цел е изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на „будна кома”. Националният исторически музей също ще отбележи Деня на София. Празничната програма предвижда възпроизвеждане на обичая „Българска сватба”.

Заради привързаността си към християнството, св. София и трите ѝ дъщери са жестоко наказани от римската власт по време на гоненията срещу християните, най-вероятно по времето на император Нерон. В деня на смъртта си трите деца са съответно на 12, 10 и 9 години. 

ГЕРБ внасят вот на недоверие към кабинета

Това ще стане вероятно в четвъртък, обяви в "Здравей, България" Цветан Цветанов
"ГЕРБ иска вот на недоверие за цялостна политика на кабинета „Орешарски”. Днес колегите ще разработят мотивите и вотът на недоверие ще бъде входиран най-вероятно в четвъртък".

Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в „Здравей, България”.

Той допълни, че правителството няма визия за дългосрочни и краткосрочни политики и че „в момента само се дава констатация какво бихме загубили, а не какво бихме направили”.

Именно по тази причина според бившия министър единствената опозиционна партия трябва да акцентира върху това, което не се случва в държавата. „Ние сме задължени и пред нашите избиратели”, категоричен бе Цветанов.

„Право на опозицията е да се готвят за стъпка вот на недоверие, ние ще докажем, че няма основание”, коментира малко по-късно в ефира на Нова депутатът от БСП Корнелия Нинова. 

Какво още каза Цветанов в ефира на Нова четете ТУК и ТУК

CNN ПУБЛИКУВА ПРИЗИВ ЗА ОСТАВКА НА КАБИНЕТА "ОРЕШАРСКИ"

Оценете
(12 гласа)
CNN публикува призив за оставка на кабинета "Орешарски"
CNN публикува призива на българската диаспора в iReport за оставка на кабинета "Орешарски". Ако той придобие по-голяма популярност, може да бъде представен и по новинарския канал, затова те призовават да се споделя тази история в социалните мрежи Фейсбук, Туитър и Гугъл +. Сънародниците ни изпращат индивидуално писма до 4 важни институции в САЩ - Комисията по външни отношения на Сената, вицепрезидента Джо Байдън, в Държавния департамент и в Камарата на представителите.
Всички българи в САЩ настояват за бойкот и дипломатическа изолация на депутатите, които съставят правителството на тройната коалиция.
Организаторите на инициативата имат за цел да предизвикат масова международна подкрепа, с която да притиснат сегашните управляващи най-накрая да си подадат оставката. Към същото призовават и българите от цял свят, които дори и на хиляди километри от България, виждат как управляващите се опитват да изиграят народа. Българските имигранти искат страната им да се оправи, за да се завърнат и да живеят в нормална държава. С настоящия кабинет “Орешарски” обаче това е абсолютно невъзможно и дори зловредно за обществото, което олигархията иска да зароби още по-тежко, се казва още в призива.

Подписката бе организирана няколко седмици след началото на протестите срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС./СД
Последно променена в