Thursday 19 September 2013

Кристалина Георгиева - Начална страница

Кристалина Георгиева - Начална страница: Кристалина Георгиева - Начална страницаhttp://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

БОЙКО БОРИСОВ: ГЕНЕРАТОР НА НАЦИОНАЛНА ВОЛЯ ЗА ДЪРЖАВНОСТ


4.04.2006 г., София   
Българската нация генетично роди, възпита, образова и социално култивира един човек, белязан от съдбата да стане изразител на нейната разтерзана държавническа воля. Името на този човек е Бойко Методиев Борисов, о.р. генерал-лейтенант и сегашен кмет на столицата София. Със своя дълбинен инстинкт нацията разпозна в неговата личност един естествено издигнал се водач, който генерира позитивна и обединителна държавническа енергия. Разпозна го отдолу-нагоре и суверенно му предостави най-ценният ресурс, с който разполага – предостави му своето доверие.

Защо и как се случи този факт? Има два основни начина да отговорим на така поставения въпрос. Един от тези два начина беше избран и предпочетен на практика от мнозинството популярни български анализатори. Те тръгнаха по лесния път, като скрито или явно, имплицитно или експлицитно намериха обяснението в някаква мазохистична склонност на българския народ да се чувствува нещастен и да вярва в спасители, в бели и черни магии, в тридневни чудеса, последвани от жестоки три-четири годишни разочарования. И се аргументираха с люшкането му на изборите ту към БСП и Жан Виденов, ту към СДС и Костов, ту към Симеон и НДСВ. А сега идвало времето на поредното люшкане – вече към Бойко Борисов. Само че и генералът го чакала същата неспасяема участ, т.е. трънливият път от “Осанна!” към “Разпни го!”.

Бих искал обаче с познаване и убеждение ясно да кажа, че този начин на обяснение не върши никаква работа , когато пред нас е личността на Бойко Борисов. С това обяснение, както цветисто се изразяваше великият художник и мислител Илия Бешков Дунов, ще “опрегнем коня гъзнем”. Защото Бойко Борисов е действително уникална личност. Той нито е образ, нито си създава образ, нито се преживява като образ. В него няма нищо, ама съвсем нищо измислено от хитроумни сценаристи-клиноведи. Защо се чувствувам така спокоен и сигурен пред Вас, изказвайки това твърдение?

Вече близо двадесет години се занимавам в БАН със систематични изследвания по българска философска, политическа и културна антропология. Тръгнах от Паисий, взирах се напрегнато и възхитено в титаните Левски и Ботев, изучавах документално ден по ден живота и съдбата на Петко Рачов Славейков и Тодор Икономов, на Стефан Стамболов и Петко Каравелов, на Драган Цанков и Константин Стоилов, на Димитър Петков и Григор Начович, на Александър Стамболийски, Никола Петков и Димитър Гичев, на Кръстьо Пастухов и Коста Лулчев. Написах и отпечатах няколко книги с общо заглавие “Философия на властта”, сега работя върху цялостен проект на тема “Кобургският род и българската национална съдба”. Така че познавам професионално и разработвам систематично проблемите на българската история от антропологическа гледна точка, затова имам здрава основа за съпоставителен анализ и преценка на личностните качества на днешните български политици и конкретно на Бойко Борисов.

На 18 септември 2005 г. в Банкя участвувах в създаването на Инициативния комитет, а после работих като аналитик в неговата кметска кампания. И мога със знание и непоколебима вътрешна увереност да кажа – Генералът е белязан от съдбата и ще стане изразител на българската национална държавническа воля. Той е човек, за когото някога ще се напише роман. Но аз не съм писател, пък и в настоящия доклад мога да кажа твърде малко неща. И все пак – кой е Бойко Борисов през призмата на един философско-антропологичен и политическо-антропологичен анализ?
Като социално битие отделният човек е преди всичко тяло, дух и език. Ще започна от езика на Генерала. Непреходният гений Освалд Шпенглер писа така: “Който лъже в словесния език, се издава с езика на мимиката, за който мимичен език не внимава. Който лицемери с жестовете си, се издава с тона си. Тъкмо защото разделя средства и намерение, застиналият език никога не постига целта си пред погледа на познавача”.

Бойко Борисов мисли в момента на говоренето и казва това, което мисли тъкмо в този момент. Прави го по един и същи начин на чаша кафе или бира, забързан със стремителна крачка или бавно дърпащ от пурата си, в служебните си контакти, пред камерите на телевизията. У него няма самостоятелен, експлицитно диференциран “втори етаж” на рационална саморефлексия. Този факт хвърля в пълна заблуда многоучените индивиди, които знаят наизуст чуждите мисли, повтарят ги, понякога дори с разкошна фразеология, но не раждат собствени. А ги хвърля в пълна заблуда затова, защото те не разбират нещо много дълбинно. Не разбират, че мисленето е точно такъв атрибутивен личностен талант, какъвто е талантът на художника, на писателя, на музиканта, на твореца изобщо; или го имаш, или го нямаш.

Всички се раждаме способни да мислим креативно точно толкова, колкото се раждаме способни да станем, например, оперни певци на това основание, че всички генетично притежаваме глас. Казано по друг начин – автентичната способност за мислене е дарба и като всяка дарба е, първо, рядкост и, второ – не се пада на всекиго поравно. Да се образоваш, да научиш и да знаеш много постигнати от други истини е едно, а да мислиш със собствената си глава е съвсем друго нещо. Високо образованият, но без дарба в сферата на мисленето е в най-добрия случай това, което е изкуствоведът спрямо художника, музиканта, писателя или артиста. Единият го знае, другият го може. И толкова!

Бойко Борисов притежава рядката дарба на автентичен мислител, зад и в думите на когото неизменно присъствува личностно имплицирана семантика. Затова е усещан, разбиран и харесван от смазващо преобладаващата част на нацията, но с поведението и личността си дефинитивно дразни желаещата да мине за интелигентна политическа и въобще публична върхушка, която с езика си не произвежда нищо друго, освен демагогическа, безсемантична фразеология.

Има удивителни примери както за преднамерено отхвърляне, така и за предразсъдъчно неразбиране на истинските качества на Бойко Борисов. По време на кметската предизборна кампания един много известен и много релефен български политик втренчено и по жречески заклинателно повтаряше: “Борисов не става за кмет. Борисов не може да бъде кмет. Борисов е пожарникар”. А един добър, опитен и влиятелен журналист в още по-влиятелен вестник, който ми е квартален съсед по местоживеене, самонадеяно ми подхвърля отвреме навреме: “Какъв ти Бойко Борисов, Дунов? Та ти си интелигентен човек, професор…” Само че на релефния политик му се наложи да си прехапва езика и след кметските избори в София тъй, както го прехапа след парламентарните през 2001 г., а моят съсед пък е така добре заплатен в капиталистическия вестникарски бизнес, както не би могъл дори да мечтае през любимият му комунистически режим. Та сега се прави на суверенен интелетуалец…

Автентичният, някак по англосаксонски емпирично фундиран мислител, какъвто тип е Бойко Борисов, разпознава проблема веднага, по интуиция. И почва да му търси решението пак веднага, в движение. Затова той естествено се самоналага за водач на големи групи от хора, понеже винаги възникват ситуации на “задънената улица”, от които някой трябва да тръгне пръв и спонтанно да поведе останалите. Мога уверено и спокойно да добавя, че Генералът е също така по английски лоялен и почтен. Толкова впечатляващо почтен, та отвън изглежда, сякаш е по детски наивен. Спомнете си как понякога говори за отношенията си с г-н Президента Георги Първанов или с Царя, как съчетава в едно държавническа лоялност и личностно достойнство, институционален респект и ненакърнимо чувство за гражданска равнопоставеност.

А какво ни показва един внимателен антропологичен поглед върху лицето на Генерала? Бойко Борисов се усмихва така естествено и човешки, даже свенливо, та моментално вдъхва, сугестира нагласа за доверие към себе си. Нека ми бъде позволено да припомня с какво неподправено интелектуално и емоционално любопитство го слушаше и наблюдаваше изключителната журналистка Цветанка Ризова в чудесния разговор на четири очи по Нова телевизия! И след всички такива факти нечисто- пенливата политическа и политологическа върхушка продължава да се чуди на какво се дължи неговата популярност, обявява го за медиен герой, приписва му целенасочено използване на пиар техники, прави аналогии с античния държавен тиранин на Платон! А усмивката експлицира по неподражаем спонтанен начин духът на човека, неговата отвореност и епистемологично-емоционална пълнота в отношението към хората и света. Дори гневът на Бойко е човешки, облагороден; не ражда нито страх, нито омраза у хората, върху които се е стоварил в даден момент.

А за тялото му професор Димитър Шойлев мъдро и проникновено, с възхищение се изказа на 18 септември 2005 г. в Банкя, че той притежава изключително здрава и конструктивно целесъобразна опорно-двигателна система. Тогава някои журналисти симпатично пробваха чувството си за хумор върху мъдростта на тоя многозаслужил професор, но все пак се довериха на безпрекословния му авторитет в медицината и живота. Тялото на Генерала е натренирано, закалено. Този факт, съчетан с душевното му излъчване, вдъхва сигурност и увереност у хората, които му се доверяват. Каквото и да се говори, Тодор Живков и Симеон Сакскобурггоски не са от личностите, които не знаят и не разбират на кого могат да поверят собствената си сигурност. И ако тези двама български мъже са му повярвали, защо да не му повярват и нормалните български граждани? Вярват му, естествено…

И накрая – как се очертава държавническото бъдеще на Бойко Борисов? Генералът може да спечели, при това съвсем убедително на втория тур, президентските избори още през есента. Но България не е политическа театрална сцена с главен герой Бойко Борисов. България има трудни реални проблеми, които следва да бъдат решавани. Нивата трябва да се разоре отдолу, издълбоко. Необходима е партия, способна радикално и трайно да отстрани от властта самовъзпроизвеждащите се, омръзнали на гражданите партийни върхушки. Гражданските предпоставки за партията са вече факт. Но единствената напълно ясна нейна политическа цел засега са следващите местни избори. Що се отнася до националните задачи, всичко ще започне да се изяснява стъпка по стъпка след 16 май 2006 г. Възможни са всякакви конкретни варианти във времето, освен един – освен вариантът Бойко Борисов да бъде спрян, защото той е просто изразител на стремежа на нацията.

4.04.2006 г., София                 Професор ЗДРАВКО ДУНОВ

МНЕНИЕ НА БОЖИДАР ДИМИТРОВ ЗА СИРИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ


                 

Чух тези дни отговорен държавен служител да заявява, че ако броя на сирийските бежанци надхвърли 5, 000 души България ще изпадне в хуманитарна криза. Хайде холан. В своите последни 135 години много по-бедна България на няколко пъти е приемала много по-големи групи бежанци и се е справяла с настаняването и адаптирането им.
Това са:
1. Около 200-300, 000 бежанци след Освободителната война от териториите оставащи в Османската империя (1878).
2. Около 150, 000 след Илинденско - Преображенското въстание 1903г.
3. Около 350, 000 след Междусъюзническата война 1913 г.
4. Около 120, 000 след Първата световна война 1919 г.
5. Около 60, 000 след Втората световна война

Дотук става дума за бежанци от български произход, но има и други бежански
вълни на хора от друг етнически произход:
1. Арменци около 15, 000 след кланетата от 1896 г. Именно за тези арменци Яворов пише стихотворението си.
2. Руснаци около 120, 000 души след евакуацията на Бялата армия на генерал Врангел от Крим през 1920. Самата армия е била близо 20, 000 души, но са я съпровождали 100, 000 цивилни.
3. Гърци около 25, 000 души след гражданската война 1946-1949 г.

Всички тези групи са адаптирани лесно и бързо в живота на България, а чуждите
и асимилирани почти изцяло в българската народност. Разбира се има известна разлика между старите бежански вълни и днешната сирийски вълна. Старите бежански вълни се състоят главно от българи, а другите от същата цивилизационна група – християнската. Те нямат цивилизационни проблеми с местните хора. Те няма и особени претенции към жилищата – достатъчно им е било да имат покрив над главата си – за баня и вътрешна тоалетна никой не е повдигал въпрос. Днешните бежанци искат условия, отговарящи на тризвезден хотел, съгласно разни международни закони. Отгоре на всичко болшинството от тях са мюсюлмани, макар че има и малко християни.
Най-тежък ще се окаже проблемът с работата за тези които получат статут на бежанци – имаме 400, 000 безработни. В миналото е било лесно. Основната маса от бежанци са били земеделци. Държавата им е давала по 30 дка земя и право да изкоренят нискостеблени гори – разчистените терени са ставали техни. Дядо ми Георги е изкоренил край с. Веселие 127 дка. Малкото занаятчии и фабрични работници бързо са си намирали работа в бързо развиващите се български градове. Да не говорим за лекарите, юристите, военните, архитектите, инженерите (те са главно всред руските бежанци), които са погълнати като топъл хляб от обществото.
Върнали сме само веднъж бежанци. По точно сме ги препратили в друга държава. След 9.ІХ.1944 около 60, 000 българи от Егейска Македония емигрират в България и са настанени в лагери в Петричко. Около 15, 000 се разбягват по роднини в страната. Останалите 46, 000 са предадени в духа на тогавашната политика на БКП като македонци на Югославия. Тях и потомците им днес във ФИРОМ ги наричат „егейци”, тъй като много от тях все още смятат за българи.
Така че няма страшно – след като сме се справяли с бежански вълни от по 200-300, 000 човека ще се справим и с 10-20, 000 сирийци. Но след като международната общност е поставила да им осигуряваме условия да тризвезден хотел моля да си отвори кесията и да плаща. В края на краищата тази каша в Сирия не сме я забъркали ние.
И още: Чест и слава за дядо Сионий, че ще приеме поне християните в току-що реновираните Лопушански и Чипровски манастири. Сещам се че дядо Николай има 11 манастира от които Св. Кирил и Юлита си е направо хотел. А и други епархии има такива хотели. Приемете поне християните бежанци от Сирия бе архиереи наши славни, ако смятате, че мюсюлманите ще осквернят Божията обител. Макар че какво могат да осквернят тези дечица с огромни уплашени очи, които дори не разбират какво става с тях.

Милена Дамянова: Трябва да казваме истината, за да вземаме правилните решения

Според различните международни изследвания в сферата на образованието България се нарежда на последно място сред страните от ЕС. Не трябва да се срамуваме и страхуваме от тези данни, а да ги признаем и да извършим необходимите промени, за да се нареди България по-напред в тези стълбици. Трябва да казваме истината, за да вземаме правилните решения. Това каза в предаването „Под лупа” на телевизия „Европа” депутатът от ПГ на ГЕРБ Милена Дамянова. От изказванията на министър Клисарова става ясно, че сегашните управляващи подкрепят основни акценти от законопроекта за предучилищното и училищното образование, изготвен по време на мандата на ГЕРБ. За съжаление обаче по-необясними причини се съставя нов законопроект, допълни Дамянова.

ОРЕШАРСКИ СЕ ОТЧЕТЕ, ВОТЪТ ГО ЧАКА ГЕРБ скандира "оставка".


Премиерът Пламен Орешарски дойде в парламента, за да направи отчет за 100-те дни управление на правителството. От ГЕРБ пък внесоха вота на недоверие срещу правителството му.

Значителна част от мерките на правителството са за насърчаване на стопанската активност и за париране на монополните явления. Разработваме цялостна стратегия за ребалансиране на сектора на енергетиката. Предстои огромна работа по стабилизиране на енергийната система. Разработихме стратегия за развитие на здравеопазването. Трудовият пазар е във фокуса на кабинета. Бяха реализирани няколко инициативи за подпомагане на най-бедните български домакинства, отчете Орешарски.
Той увери, че ще разчита на критично отношение, когато е убеден в градивния му характер.

Мнозинството го аплодира,
ГЕРБ скандира "оставка". 

В БЪЛГАРИЯ УПРАВЛЯВА МАФИЯТА


Франкфуртер нойе пресе

В Румъния няма независима правосъдна система, в България управлява организираната престъпност, а унгарското правителство ограничава основните права на гражданите, коментира журналистката Сузане Кийдинг в германското издание „Франкфуртер нойе пресе”, цитирано от Фокус.
В докладите си за напредъка Еврокомисията редовно констатира хроничните дефицити на Румъния, България и Унгария, а наскоро и при хърватите - последиците от това са нулеви.
През 2008 г. ЕК замрази 800 милиона евро помощи за България. По-късно парите бяха освободени. На всичко отгоре, проблемните държави имат много добра представа за уникалния си потенциал за изнудване: много важни решения в рамките на ЕС изискват консенсус. Така санкциите могат лесно да се превърнат в разменна монета.
Но най-лошото е, че Европа изглежда не е в състояние да се научи. Черна гора и Сърбия вече са кандидатки за присъединяване, а в не много далечно бъдеще следва Албания. Без структурни реформи, това е още една крачка към ръба на неефективностт

Откриха новопостроения храм в с. Зелено дърво, чието изграждане ГЕРБ-Габрово подпомогна




Новини


19-09-2013


Новопостроеният храм „Св. София, Вяра, Надежда и Любов“ в габровското село Зелено дърво отвори врати. Благодарение на дарители, сред които и местната структура на ГЕРБ, той беше изграден за една година. На официалното откриване присъстваха народният представител от ГЕРБ и областен координатор на партията Цветомир Михов и кметът на Общината Таня Христова.


„Вие доказахте, че вярата преодолява всички трудности и икономически пречки. Пожелавам ви да се радвате на новата придобивка само по добри поводи. Разбрах, че вече има записани четири венчавки. Пожелавам ви храмът да е изпълнен с много вярващи“, каза в словото си народният представител Цветомир Михов, който подари на жителите на селото икона на Св. София, Вяра, Надежда и Любов, и Библия.


Мария Габриел: Нужно е да се увеличи видимостта на ЕС по отношение правата на човека и демокрацията в света


19-09-2013


На заседание на Комисията по правата на жените и равенството между половете в ЕП, Мария Габриел от Групата на ЕНП/ГЕРБ представи своето проектостановище относно годишния доклад 2012 г. относно правата на човека и демокрацията по света и политиката на Европейския съюз в тази област. Проектостановището осъжда насилието срещу жените, включително женското генитално осакатяване и домашното насилие.
Г-жа Габриел подчерта необходимостта от насърчаване на участието на жените в малките и средните предприятия, както и в селското стопанство, което би довело до тяхната икономическа независимост.
"Участието на жените във вземането на политически решения следва да бъде ключов елемент в политиката на ЕС по отношение на правата на жените и равенството между половете, особено в страните в процес на демократично възстановяване".
Българският евродепутат обърна внимание на заключенията на мисиите за наблюдение на изборите на ЕС, които са конкретни инструменти за постигане на целите. "Докладите на мисиите за наблюдение на изборите са ключови ресурси. Необходимо е Европейската служба за външна дейност и Комисията да вземат предвид техните препоръки за разработване на програми за насърчаване на участието на жените в политическите решения".
Като основно предизвикателство пред външните действия на ЕС, включително и по въпросите за правата на жените и равенството между половете, Мария Габриел изтъкна необходимостта тези действия да бъдат ясни и видими. "Трябва да се определят ограничен брой приоритети, за да се постигнат резултати, преди процесът да продължи напред".
В заключение г-жа Габриел призова за увеличаване на усилията за постигане на целите на хилядолетието за развитие по отношение на здравословното състояние на майките и достъпа до образование чрез борбата с дискриминацията срещу момичетата.

ПП ГЕРБ внесе вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски


19-09-2013


     „Частични вотове на недоверие ще бъдат внасяни през най-кратки периоди от време”. Това заяви пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, след като парламентарната група на ПП ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, заради политиката в сектор инвестиционно планиране. „Дълго обсъждахме какъв да е вотът. Стигнахме до решението да бъде по определена политика, защото въобще няма политика в това министерство. Не знам дали същото не може да се каже и за цялото правителство. Проблемът е, че няма политики, но това е най-абсурдният сектор. Колебаехме се дали да бъде по цялостната политика, каквато няма, но все пак е факт, че сме внесли частичен вот. Такива ще бъдат внасяни през най-кратки периоди от време, ако не ни освободят от този ангажимент, като правителството си подаде оставката”, обясни Главчев. „Надяваме се, да не внасяме много такива вотове. Внесохме в определена политика. Предстои да продължаваме с този начин на внасяне на вотове”, добави той.
     „Очакваме да бъдем подкрепени за вота на недоверие от всички народни представители”, заяви народният представител от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов – Лиляна Павлова. По думите й вотът е формулиран като вот на недоверие към правителството Орешарски в областта на инвестиционната политика. „Очакваме да бъдем подкрепени от всички народни представители, защото става въпрос за инвестиционна политика, касаеща цялата страна и приоритетите на всички български граждани. Разчитаме за разум и подкрепа на този вот, тъй като той е аргументиран, професионален и експертен. Надяваме се в рамките на дебата да успеем да докажем това. Надявам се, че нашата позиция ще надделее. Надяваме се този вот да мине успешно и правителството да приключи своя мандат”, категорична бе Лиляна Павлова. Според нея няма инвестиционна политика, независимо от декларирания приоритет на правителството за това, че инвестиционният процес, инвестициите, строителството са важни приоритети на правителството и затова е създадено това министерство. „Виждаме 4 месеца по-късно, че тази политика няма конкретика, детайли, приоритети, мерки, визия. Създаденото министерство не функционира, няма администрация и не е представило отчет за дейността, защото такава не съществува. Това министерство и несъществуващата политика, която би трябвало да провежда, създаде хаос и ступор на администрацията. Това доведе до изключително сериозно забавяне на строителния и инвестиционния процес в страната в много категории . От гледна точка на даване на разрешения за строеж, въвеждане на обекти в експлоатация, издаване и сертификация на строителни материали и продукти, синхронизация на законодателството в тази област. Липсват дейности, свързани с жилищната политика, с благоустройството на градовете, регионите, общините. Заявената политика в областта на кадастъра и строителния контрол се свежда до безпрецедентна политическа чистка на доказани професионалисти, работещи в системата. С отстраняването на ръководителя на Агенция по кадастър, отстранената г-ж Милка Гечева като ръководител на Държавния строителен контрол - доказани професионалисти бяха отстранени от работа, защото това правителство е правителство на антиекспертите, не залага нито на програма, нито на експерти. Един гол популизъм, голи лозунги и обещания, липса на политики и ясна воля за провеждането им и реализация на инвестиционния процес в страната”, подчерта Павлова. Тя добави, че предстои от ГЕРБ да преценят в кои други сектори ще внасят вот на недоверие.

Ивайло Московски: Всекидневно кабинетът нанася непоправими щети на страната




Всекидневно правителството нанася щети върху икономиката и отделните ѝ сектори. Важно е сега да бъде внесен вот на недоверие към него, защото сега дебатът трябва да бъде чут от обществото, коментира в предаването «Под лупа» депутатът от ПГ на ГЕРБ Ивайло Московски. Според него сметката от управлението на правителството ще бъде платена от всички граждани след една или може би няколко години.
Дълго време обмисляхме дали да започнем серия от вотове на недоверие към кабинета «Орешарски» по отделните секторни политики, или да внесем един. Надделя становището той да е за цялостната политика на правителството, обяви в студиото на «Под лупа» депутатът от ПГ на ГЕРБ Ивайло Московски.


По време на предизборната кампания БСП твърдеше, че ще бъде алтернатива на управлението на ГЕРБ, но такива политики до момента няма, каза Московски.



Според депутата от ГЕРБ правителството има абсолютно хаотично поведение, а управляващите искат да се харесат на всички и да не се конфронтират с нито един слой от обществото. Това на практика ги лишава от възможността да реализират каквито и да е реформи, смята Ивайло Московски.




Георги Близнашки: Децата на номенклатурата смениха бащите си във властта

  • ПРЕГЛЕД НА НОВИНА
  •  



19.септември.2013 / 07:32
Георги Близнашки: Децата на номенклатурата смениха бащите си във властта

В БСП няма чуваемост, има едно вкопчване във властта. Тепърва на левицата й предстои да бере горчивите плодове на политическата ситуация у нас, каза в предаването „Под лупа” на ТВ "Европа" специалистът по конституционно право и бивш депутат от Коалиция за България проф. Георги Близнашки. Според него единственият легитимен начин да се нормализира обстановката са предсрочни парламентарни избори.

Николай Лефеджиев
Комунистическият експеримент в България приключи катастрофално, с огромен дълг, който осакати ранните усилия за реформи в България, заяви в студиото на „Под лупа” проф. Близнашки. Според него ние сме били вкарани в един сценарий, резултатът от който е най-тежкият преход между страните от Централна и Източна Европа.

Отказът да се отговори на въпроса кой стои зад назначението на Делян Пеевски е заради омерзението на обществото, но за Георги Близнашки е ясно кой е взел това решение.

Единственият легитимен начин да се нормализира обстановката са предсрочни парламентарни избори и това се прави навсякъде по света, това ни се подсказва и от нашите европейски партньори, е мнението на професора.