Friday 4 October 2013

ГЕРБ: Нито Министерски съвет, нито МИЕТ имат търговски отношения с фирмите на Богомил Манчев


04-10-2013


На свое заседание на Министерски съвет на 28 март 2012 г. правителството на ГЕРБ взе решение за спиране на проекта ,,Белене“. Същия ден бе информиран президентът и ресорната комисия по енергетиката в 41-то Народно събрание. На 29 март парламентът също взе решение за прекратяване на проекта „Белене“. Тези решения получиха достатъчно публичност и едва ли има някой в страната, който да не е разбрал за тях.
Решенията на Народното събрание се публикуват в Държавен вестник и имат задължителен характер за всички юридически и физически лица на територията на Република България. Ако ,,Белене“ не бе спрян през март месец 2012 г., до момента НЕК щеше да е натрупал стотици милиони евро нови задължения по проекта, които дружеството не може да плати. Обръщаме внимание, че нито Министерски съвет, нито Министерството на икономиката, енергетиката и туризма имат търговски отношения с фирмите на Богомил Манчев. В този смисъл, първо - те не са страна по договор, за да имат задължения да го уведомят и второ - решенията на Народното събрание имат задължителен характер за всички физически и юридически лица на територията на Република България, без затова да бъдат изрично уведомявани от когото и да било.
Използваме възможността да припомним, че консултантски договор с компании, свързани с Богомил Манчев, за колосална дори в световен мащаб сума, е сключен от НЕК, когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров.

Бойко Борисов: Това е провален парламент и провалено правителство


04-10-2013


Това е провален парламент и провалено правителство. Той не може да съществува. Трябва да има незабавни избори. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание. „Няма парламент. Седмици наред не съществува парламентът. Защо да внеса вот в несъществуващ парламент, неработещ, провален“, добави Борисов. По думите му правителството не може да падне, защото те тогава се събират и не е правилно за един път в месеца да ги събира ГЕРБ с вот. Бойко Борисов призова Станишев като мандатоносител – да идва на работа. „Ние не сме длъжни да им правим всеки ден кворум, като фикусчето, което си отглеждат”, каза Борисов. Според него провала на заседанието е тотална незаинтересованост от страна на мнозинството. Борисов изрази задоволство от признанието на Влоен Сидеров, че парламентът не може без неговата партия: „Цял свят видя, че Атака е партията която крепи БСП на власт, каза лидерът на ГЕРБ.
Вторият вот на недоверие срещу правителството, който ГЕРБ ще внесе, ще бъде за провала на правителството в сектора на инфраструктурата.Това обяви Бойко Борисов след като за пореден път правителството не можа да заседава заради липса на кворум.
Според Борисов Десислава Терзиева с твърденията си, че ГЕРБ са строили с малко пари магистралите, пречиствателните станции и жп линиите, подготвя обществото, че трябва да отидат на високи цени. „Казват, че ще подпомогнат бизнеса – как, като вдигат цената?”, попита Бойко Борисов. Председателят на ГЕРБ посочи, че работещите фирми за 2009 и 2012г. са били по 310 000 и в двете години. „Аз разбирам т.нар., за мен псевдоексперт Орешарски, да е предложил мерки, да събират повече пари, да са спрели контрабандата, да кажат – ето с това плюс, което сме събрали повече в хазната, даваме повече на пенсионери, на работници, на каквото щат. А те не само, че събират малко, работят по-лошо”, посочи той. „Безработицата вече мина 13 %. Лъжат хората – след 4 години щели да създадат 250 000 работни места”, каза Бойко Борисов.
По думите на Борисов ако продължава да не праща документите за „Белене”, правителството ще загуби арбитража и след това ще иска да заменя дълг за собственост. „Близо 4,2 милиарда лева са задълженията на НЕК. Ако загубят делото в Париж, а те умишлено вървят в тази посока, ще станат към 5 - 6. Заменят ли дълг за собственост, ще загубим и енергийната система. Те умишлено гледат да стане края на октомври”, категоричен е Бойко Борисов. „Това, което нашето правителство трябваше да направи, е да спре проекта на Министерски съвет и в парламента. Който си е позволил – има съдебна отговорност за това”, обясни той.
„Разбира се, че подкрепям забраната за пушене. Затова сме внесли закон и сме го гласували. И в това отношение ни връщат назад. Това е едно от най-хубавите и прогресивни неща, които направи нашето правителство, и те искат да съсипят и него“, подчерта председателят на ПП ГЕРБ. Борисов бе категоричен, че има тотална контрабанда в момента. „Нито митниците работят, нито събират приходи, приходните агенции са много зле. Откъде ще вземат тези пари? Излизат и почват по най-бруталния начин да казват: „Ама ние вдигнахме майчинските, ще вдигнем пенсиите или ще има коледни надбавки”. Откъде? От заемите, които взимат от вашите заплати и от хората, които работят. Що за безобразие е това, кой ще връща тези заеми после”, попита Бойко Борисов.