Wednesday 9 October 2013

Becky Bedbug: Curvissa: Awesome clothes for plus size girls!

Becky Bedbug: Curvissa: Awesome clothes for plus size girls!: Here's the deal: I love clothes. I mean, I really  love clothes. However, as you may have noticed, I'm a little on the tubby side. ...

Ивайло Московски, ГЕРБ: Поради некомпетентност на правителството ЕК отхвърли два важни инфраструктурни проекта










09 октомври 2013 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Начало / Партии
София. Поради некомпетентност, непознаване на материята или невъзможност на правителството за справяне със ситуацията, ЕК отхвърли двата важни инфраструктурни проекта – за тунела под Шипка и Западната тангента на София. Това заяви в предаването "Това е България" на Радио „Фокус” народният представител от ГЕРБ и бивш министър на транспорта Ивайло Московски. По думите му, правителството не можа да осигури необходимото съфинансиране, а искането на ЕК беше да се покрият наддоговорените проекти, които са съгласувани с тях.
„По всички оперативни програми е ясно, че няма да бъдат усвоени на 100% средствата и за да не загуби България пари от тези фондове, е необходимо, там, където вървят – а именно ОП „Транспорт” най-добре усвоява и върви с най-добри темпове, е логично да има наддоговаряне, което съответно да бъде покрито в следващата и по-следващата година от оперативни програми, където респективно няма да бъдат усвоени средствата. Готов, оставен от ГЕРБ механизъм, за да се стартират тези проекти не е реализиран, и това е причината ЕК да отхвърли проектите, което създава известен риск за тяхното осъществяване”, коментира Московски.
Според народния представител от ГЕРБ Ивайло Московски, управляващите създадоха поредния гаф с неспособността си да решат един чисто оперативен проблем.

Последен валс на правителство на Орешарски !

Бойко Борисов: Губим огромни пари за проекти, това правителство ще доведе до спиране на еврофондове


09-10-2013
                                                         

                                      Акцент


„Още преди няколко месеца предупредихме гражданите на България, че това правителство ще доведе до спиране на еврофондове, както им ги бяха спрели в пълния обем, въведени в несъответствие от предишната Тройна коалиция”. Това коментира днес в Народното събрание председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. На брифинг в парламента народният представител и бивш министър по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев съобщи, че Европейската комисия е спряла два важни инфраструктурни проекта - за тунела под Шипка и Западната тангента.
„Това са първите лястовички, но не пролетни за радост, които ни подсказват докъде ще я доведат. Това са два ключови проекта. Напомням, че ГЕРБ строеше само с 20 %, а някъде с 15 % или 5 % от парите на българския данъкоплатец. Сега, ако тези проекти някога се строят, ще се строят с бюджетни пари”, посочи Борисов, който допълни, че това означава взимане на заем и вдигане на дефицита. „Като се има предвид огромните обещания, които валят всеки ден от правителството, дефицитът ще отиде над 3-4 %, ще ни вкарат в процедура на свръх дефицит, така че те ще почнат да избират дали да изпълняват социални обещания, дали да спират проекти. Когато спират проектите, това са намалени работни места, това е блокаж на държавата”, добави Борисов.
“Без злорадство мога да кажа, че докато си играем с казуси месеци наред, губим огромни пари за проекти, които са 50 % изпълнени, вследствие на нашето добро управление. Когато се има предвид, че Сърбия се присъединява към ЕС и нейната магистрала е готова, точно за София – Калотина сегашното правителство спря да говори. Замразяват Западната тангента, замразяват Северната дъга, замразяват жизненоважния в момента тунел под Шипка, който 2014 г. щеше да е готов, ако ГЕРБ беше на власт. Заради едно цикламено костюмче, което щяло да прави селски пътища. Направи първо големите пътища, където минава големият поток, после ще направиш и по-малките. Едно е да минават милиони хора на година, друго е да минат сто. Първо направи за милионите, после ще направиш и за стоте”, коментира Борисов.
Председателят на ГЕРБ припомни как нееднократно е казвал на Орешарски, че вицепремиерката му, министрите му, са изключително некомпетентни. „По тези теми, които касаят всеки българин, съм готов да предоставя целия екип, да отиде, да им дава акъл, да спасят програмите. В противен случай ще стане така, че не само ще загубим тези няколко проекта. Накрая ще загубим финансирането и след това ще ни трябва пак поне година и половина да ги пуснат отново”, подчерта Борисов. Той посочи, че всеки ден търпение, да държат тези хора на власт, означава -едно по едно да почнат да падат жизненоважните проекти на държавата. „Има малък шанс да помогнем да се случи, но трябва някой да ни покани поне да разговаряме на тази тема”, допълни Борисов.
По време на брифинга в Народното събрание Томислав Дончев представи подробна информация за двата проекта, спрени от ЕК. “Като конкретна причина за отхвърлянето на двете апликационни форми е посочено, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи изпълнения в проекти в ЖП сектора, ползвайки заемното споразумение с Европейската инвестиционна банка”, обясни Дончев. По думите му - тази новина не може да бъде обект на политическо злорадство, а може да буди само съжаление. „Проектите са на обща стойност над 131 милиона евро. Ситуацията е допълнително усложнена предвид факта, че и двата вече се изпълняват. Дончев посочи, че още по-сложна е ситуацията с тунела под връх Шипка и обхода на Габрово, защото това е единственият инфраструктурен проект, който е включен в договора за присъединяване на България към ЕС с краен срок за изграждане 2014 г.
„Това са първите отхвърлени апликационни форми от страна на българското правителство от ЕК. Можем да гадаем какво е било качеството на изпратената документация в Брюксел. Редно е да зададем въпросът – това некомпетентност ли е или е нарочно саботиране на проектите? Трябва да получим отговори бързо. В следващите дни и седмици трябва да бъде направено необходимото да се уредят отношенията с Европейската инвестиционна банка, да се използват и малките възможности тези проекти да бъдат спасени. Окончателното им проваляне означава не само липса на транспортна свързаност, не само факта, че няма да бъдат усвоени европейски пари, но и че вече започнати обекти трябва да се платят с пари от бюджета”, подчерта Дончев.
Според регионалния министър в правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова със спрените проекти, България се отказва да развива своята пътна инфраструктура с безвъзмездно европейско финансиране. „Бюджетът на Оперативна програма „Транспорт” е 2 милиарда евро. Втора приоритетна ос, която финансира пътища, включва достатъчно финансов ресурс – малко над 900 милиона евро, с които да се финансират всички текущи проекти. Магистрала „Тракия” и магистрала „Хемус” в участъка на гара Яна, които трябваше да бъдат приключени предсрочно, с много усилия, закъснения и за съжаление човешки жертви, бяха въведени в експлоатация със закъснение. Текущите проекти като магистрала „Марица”, магистрала „Струма” – Лот 4, Кърджали – Подкова, вървят със закъснение”, добави Павлова.
По думите й обходът на Монтана, на Враца, на Габрово и Западна дъга се изпълняват от около една година. „Имаме проекта за Западната дъга, което е връзката на магистрала „Люлин”, която свършваше в нищото, с бул. „Сливница” и важния транспортен коридор и направление към София – Калотина. Стойността на договора е от около 50 милиона, 50 % вече са изплатени. Физическото изпълнение е на много над 50 %. Вместо да го изплащаме с безвъзмездно европейско финансиране, благодарение на това отстъпление да се защити националният интерес, сме в ситуация, в която или бюджетът ще трябва да ги покрие, или ще трябва да се вземе поредният заем”, каза още Лиляна Павлова.
Ивайло Московски, бивш министър на транспорта в правителството на ГЕРБ, допълни, че без да има никакъв риск за загуба на средства, без причина тези проекти да бъдат свалени от изпълнение, наблюдаваме точно това. „България се лишава от редките си възможности, минавайки 5 коридора през територията, да бъдат осигурени безвъзмездни средства за реализиране на пътни и железопътни проекти. За голямо съжаление оттук нататък тези проекти ще струват пари, извадени от джобовете на българските граждани. Апелираме за максимално усилие от всички институции, от които зависи, тези проекти да се рестартират и продължат”, заяви Московски.
В рамките на брифинга председателят на ГЕРБ Бойко Борисов коментира и актуалната ситуация в Народното събрание. „Случващото се в момента в парламента, е поредният фарс. 204 души в парламента – 66 кворум. Аз се регистрирах, за да покажа отново, че Станишев го няма на работа. Пак закъсня – дойде в 9.30 часа”, заяви Борисов. Той допълни, че ГЕРБ не е отворена опозиция и по никакъв начин не иска да съдейства на това управление. „Оттук-нататък аз съм убеден, че незабавно трябва да има парламентарни избори, ново мнозинство, нов парламент, за да може така, както ни подредят хората, политическите лидери да проявим разум и да седнем да говорим”, добави Борисов.
Председателят на ГЕРБ заяви, че избягва да коментира решения на Конституционния съд. „Конституционните съдии имат възможност в мотивите си, в решенията, да кажат всичко, каквото са искали да кажат. Това че синът на Румен Ненков е депутат от ГЕРБ не значи нищо и нямаме абсолютно никакви контакти с него”, добави Борисов. „Делян Пеевски е избран депутат от Пазарджишкия район. Аз с по-голям интерес бих коментирал писмото на г-н Пеевски, в което казва, че контрабандата, корупцията и още нещо са го спрели от шеф на ДАНС. Доколкото помня от парламента, и от гласуването, това бяха Станишев и Местан. Те оттеглиха неговата кандидатура и предложиха Писанчев. Така че аз бих насочил своето внимание тук – коя част от контрабандата или корупцията, за която по същия начин говори днес и президентът Първанов – за обкръжението на Станишев, което е направило всичко това”, заяви Борисов.



Daniela Saveklieva сподели снимка на ПП ГЕРБ.Бойко Борисов: Губим огромни пари за проекти,,,





Daniela Saveklieva сподели снимка на ПП ГЕРБ.
Бойко Борисов: Губим огромни пари за проекти, това правителство ще доведе до спиране на еврофондове „Още преди няколко месеца предупредихме гражданите на България, че това правителство ще доведе до спиране на еврофондове, както им ги бяха спрели в пълния обем, въведени в несъответствие от предишната Тройна коалиция”. Това коментира днес в Народното събрание председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. На брифинг в парламента народният представител и бивш министър по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев съобщи, че Европейската комисия е спряла два важни инфраструктурни проекта - за тунела под Шипка и Западната тангента. „Това са първите лястовички, но не пролетни за радост, които ни подсказват докъде ще я доведат. Това са два ключови проекта. Напомням, че ГЕРБ строеше само с 20 %, а някъде с 15 % или 5 % от парите на българския данъкоплатец. Сега, ако тези проекти някога се строят, ще се строят с бюджетни пари”, посочи Борисов, който допълни, че това означава взимане на заем и вдигане на дефицита. „Като се има предвид огромните обещания, които валят всеки ден от правителството, дефицитът ще отиде над 3-4 %, ще ни вкарат в процедура на свръх дефицит, така че те ще почнат да избират дали да изпълняват социални обещания, дали да спират проекти. Когато спират проектите, това са намалени работни места, това е блокаж на държавата”, добави Борисов. “Без злорадство мога да кажа, че докато си играем с казуси месеци наред, губим огромни пари за проекти, които са 50 % изпълнени, вследствие на нашето добро управление. Когато се има предвид, че Сърбия се присъединява към ЕС и нейната магистрала е готова, точно за София – Калотина сегашното правителство спря да говори. Замразяват Западната тангента, замразяват Северната дъга, замразяват жизненоважния в момента тунел под Шипка, който 2014 г. щеше да е готов, ако ГЕРБ беше на власт. Заради едно цикламено костюмче, което щяло да прави селски пътища. Направи първо големите пътища, където минава големият поток, после ще направиш и по-малките. Едно е да минават милиони хора на година, друго е да минат сто. Първо направи за милионите, после ще направиш и за стоте”, коментира Борисов. Председателят на ГЕРБ припомни как нееднократно е казвал на Орешарски, че вицепремиерката му, министрите му, са изключително некомпетентни. „По тези теми, които касаят всеки българин, съм готов да предоставя целия екип, да отиде, да им дава акъл, да спасят програмите. В противен случай ще стане така, че не само ще загубим тези няколко проекта. Накрая ще загубим финансирането и след това ще ни трябва пак поне година и половина да ги пуснат отново”, подчерта Борисов. Той посочи, че всеки ден търпение, да държат тези хора на власт, означава -едно по едно да почнат да падат жизненоважните проекти на държавата. „Има малък шанс да помогнем да се случи, но трябва някой да ни покани поне да разговаряме на тази тема”, допълни Борисов. По време на брифинга в Народното събрание Томислав Дончев представи подробна информация за двата проекта, спрени от ЕК. “Като конкретна причина за отхвърлянето на двете апликационни форми е посочено, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи изпълнения в проекти в ЖП сектора, ползвайки заемното споразумение с Европейската инвестиционна банка”, обясни Дончев. По думите му - тази новина не може да бъде обект на политическо злорадство, а може да буди само съжаление. „Проектите са на обща стойност над 131 милиона евро. Ситуацията е допълнително усложнена предвид факта, че и двата вече се изпълняват. Дончев посочи, че още по-сложна е ситуацията с тунела под връх Шипка и обхода на Габрово, защото това е единственият инфраструктурен проект, който е включен в договора за присъединяване на България към ЕС с краен срок за изграждане 2014 г. „Това са първите отхвърлени апликационни форми от страна на българското правителство от ЕК. Можем да гадаем какво е било качеството на изпратената документация в Брюксел. Редно е да зададем въпросът – това некомпетентност ли е или е нарочно саботиране на проектите? Трябва да получим отговори бързо. В следващите дни и седмици трябва да бъде направено необходимото да се уредят отношенията с Европейската инвестиционна банка, да се използват и малките възможности тези проекти да бъдат спасени. Окончателното им проваляне означава не само липса на транспортна свързаност, не само факта, че няма да бъдат усвоени европейски пари, но и че вече започнати обекти трябва да се платят с пари от бюджета”, подчерта Дончев. Според регионалния министър в правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова със спрените проекти, България се отказва да развива своята пътна инфраструктура с безвъзмездно европейско финансиране. „Бюджетът на Оперативна програма „Транспорт” е 2 милиарда евро. Втора приоритетна ос, която финансира пътища, включва достатъчно финансов ресурс – малко над 900 милиона евро, с които да се финансират всички текущи проекти. Магистрала „Тракия” и магистрала „Хемус” в участъка на гара Яна, които трябваше да бъдат приключени предсрочно, с много усилия, закъснения и за съжаление човешки жертви, бяха въведени в експлоатация със закъснение. Текущите проекти като магистрала „Марица”, магистрала „Струма” – Лот 4, Кърджали – Подкова, вървят със закъснение”, добави Павлова. По думите й обходът на Монтана, на Враца, на Габрово и Западна дъга се изпълняват от около една година. „Имаме проекта за Западната дъга, което е връзката на магистрала „Люлин”, която свършваше в нищото, с бул. „Сливница” и важния транспортен коридор и направление към София – Калотина. Стойността на договора е от около 50 милиона, 50 % вече са изплатени. Физическото изпълнение е на много над 50 %. Вместо да го изплащаме с безвъзмездно европейско финансиране, благодарение на това отстъпление да се защити националният интерес, сме в ситуация, в която или бюджетът ще трябва да ги покрие, или ще трябва да се вземе поредният заем”, каза още Лиляна Павлова. Ивайло Московски, бивш министър на транспорта в правителството на ГЕРБ, допълни, че без да има никакъв риск за загуба на средства, без причина тези проекти да бъдат свалени от изпълнение, наблюдаваме точно това. „България се лишава от редките си възможности, минавайки 5 коридора през територията, да бъдат осигурени безвъзмездни средства за реализиране на пътни и железопътни проекти. За голямо съжаление оттук нататък тези проекти ще струват пари, извадени от джобовете на българските граждани. Апелираме за максимално усилие от всички институции, от които зависи, тези проекти да се рестартират и продължат”, заяви Московски. В рамките на брифинга председателят на ГЕРБ Бойко Борисов коментира и актуалната ситуация в Народното събрание. „Случващото се в момента в парламента, е поредният фарс. 204 души в парламента – 66 кворум. Аз се регистрирах, за да покажа отново, че Станишев го няма на работа. Пак закъсня – дойде в 9.30 часа”, заяви Борисов. Той допълни, че ГЕРБ не е отворена опозиция и по никакъв начин не иска да съдейства на това управление. „Оттук-нататък аз съм убеден, че незабавно трябва да има парламентарни избори, ново мнозинство, нов парламент, за да може така, както ни подредят хората, политическите лидери да проявим разум и да седнем да говорим”, добави Борисов. Председателят на ГЕРБ заяви, че избягва да коментира решения на Конституционния съд. „Конституционните съдии имат възможност в мотивите си, в решенията, да кажат всичко, каквото са искали да кажат. Това че синът на Румен Ненков е депутат от ГЕРБ не значи нищо и нямаме абсолютно никакви контакти с него”, добави Борисов. „Делян Пеевски е избран депутат от Пазарджишкия район. Аз с по-голям интерес бих коментирал писмото на г-н Пеевски, в което казва, че контрабандата, корупцията и още нещо са го спрели от шеф на ДАНС. Доколкото помня от парламента, и от гласуването, това бяха Станишев и Местан. Те оттеглиха неговата кандидатура и предложиха Писанчев. Така че аз бих насочил своето внимание тук – коя част от контрабандата или корупцията, за която по същия начин говори днес и президентът Първанов – за обкръжението на Станишев, което е направило всичко това”, заяви Борисов.
Вече не харесвам ·  ·  · преди 3 часа чрез мобилния · 

Конкурс за студентско есе на тема: „Как да запазим двигателите на икономическото развитие в условията на икономическа нестабилност?“





Документи и материали


КОНКУРС ЗА ЕСЕ
 Конкурс за студентско есе на тема:
„Как да запазим двигателите на икономическото
развитие в условията на икономическа нестабилност? 

I.   Целева група – студенти от всички специалности, обучаващи се във висшите училища в страната или чужбина след завършен ІІ-ри курс, без значение от степента или форма на обучение.
II.   Партньори – кариерните центрове към висшите училища, висшите училища, студентските съвети, българските общности в чужбина, преподаватели и др.
III.   Процедура за кандидатстване и оценка
1. Конкурсът се осъществява чрез Портала за студентски стажове в държавната администрация www.staj.government.bg. Подаването на есетата е само онлайн на имейл: staj@government.bg. В полето Subject ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се изписва идентификационният номер, получен при регистрацията в портала и се прикачва файлът, съдържащ есето.
ВАЖНО! Студентите, които вече имат регистрация, използват идентификационния си номер без да е необходимо да правят нова регистрация.
Съгласно общите условия за ползване на портала, студентите имат право само на една регистрация. Студент, за който бъде установено, че поддържа повече от една регистрация, ще бъде дисквалифициран от участие в конкурса.
2. Комисията за оценка на есетата ще бъде съставена от представители на държавната администрация, финансовите и академичните среди.
Есетата ще се оценяват поотделно от всеки член на комисията. Общата оценка ще се формира на база средно-аритметичен резултат от оценките на всеки член на комисията.
IV.   Технически изисквания към есетата:
  1. Формат: конкурсните работи се изготвят в стил есе на български език;
  2. Формат на документа:  конкурсните работи се изготвят във формат А4, портретно ориентиран, запазен в разширение .doc или .docx;
  3. Обем на текста - до 10 печатни страници;
  4. Шрифт - Calibri;
  5. Големина на шрифта – 12;
  6. Mеждуредие -1.5 см (paragraph – line spacing – 1,5 lines);
  7. Цитиране на използвана литература – съгласно стандартите на APA, примери тук:
ВАЖНО! Есе, което не отговаря на техническите изисквания, няма да бъде разглеждано от комисията.
V.   Приключване на конкурса и награждаване
   Победителите в конкурса ще бъдат обявени в навечерието на студентския празник 8 декември. На официална церемония в Гранитната зала на Министерския съвет ще бъдат връчени сертификатите за участие и грамотите за трите отличени есета. Авторите на най-добрите текстове ще бъдат поканени на едномесечен стаж в политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева, която ще връчи наградите. Отличените есета ще бъдат публикувани на Портала за студентски стажове.
VІ. Срокове
10.10.2013 г. – обявяване на конкурса
20.11.2013 г. – краен срок за кандидатстване
20.10 - 01.11.2013 г. – оценяване на есетата
06.12.2013  г. – награждаване на победителите

14 ОКТОМВРИ - УЧАСТИЕ НА АНДРЕЙ КОВАЧЕВ В ГРАЖДАНСКИ ФОРУМ, ОРГАНИЗИРАН ОТ СЪЮЗА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФЕДЕРАЛИСТИ-БЪЛГАРИЯ




СЪЮЗ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФЕДЕРАЛИСТИ-БЪЛГАРИЯ
Пл.“Народно събрание”10, София 1000, България, Тел./факс: 987 22 85

 09.10.13 Андрей Ковачев: Новини: 14октомври - Участие на Андрей Ковачев в граждански форум, организиран от Съюза наевропейските федералисти-…

ПОКАНА

Съюзът на европейските федералисти, Европейското младежко движение и Студенският съвет на СУ съвместно с информационното бюро на Европейския парламент имат честта да Ви поканят на граждански форум на тема „Предизвикателствата пред ЕС в началото на новия европейски политически сезон”, с участието на българските евродепутати федералисти от 2-те най-големи групи в Европейския парламент: д-р Андрей Ковачев, ЕНП и г-н Евгени Кирилов, С&Д. Публичната дискусия ще се проведе в зала „Конферентна” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” на 14 октомври (понеделник) 2013 г от 10.00 до 12.00 часа.

Форумът има за цел да предостави на заинтересуваните и критично мислещи граждани възможност за открита дискусия с български евродепутати от основните политически сили по актуални европейски въпроси, касаещи бъдещето на ЕС и на младите европейци. Фокусът на дискусията ще бъде върху необходимостта от  преодоляване на демократичния дефицит на ЕС и приближаването му към гражданите и най-вече към младите хора, по-тесен политически съюз или повече изключения от общите правила, предлагат ли смислена алтернатива на европейската интеграция популистите и евроскептиците и ролята на ЕС глобалната сцена.

Андрей Ковачев е член на Групата на Европейската народна партия в ЕП, както и член на Комисията по външни работи, Подкомисията по сигурност и отбрана, а така също и на Делегацията за връзки със Съединените американски щати на ЕП. Член на групата Спинели,
вицепрезидент на Съюза на европейските федералисти и председател на секцията му в България.

Евгени Кирилов е член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, а така също и член на Комисията по регионално развитие, на Делегацията в комитетите за парламентарно сътрудничество ЕС-Армения, ЕС-Азербайджан и ЕС-Грузия и на Делегацията  в Парламентарна асамблея Евронест в ЕП. Член на групата Спинели.

Ще се радваме на Вашето присъствие.

С уважение,

Велко Иванов
Генерален секретар






<!-- AddThis Smart Layers BEGIN -->
<!-- Go to http://www.addthis.com/get/smart-layers to customize -->
<script type="text/javascript" src="//s7.addthis.com/js/300/addthis_widget.js#pubid=ra-52553f520ee62633"></script>
<script type="text/javascript">
  addthis.layers({
    'theme' : 'transparent',
    'share' : {
      'position' : 'left',
      'numPreferredServices' : 5
    },
    'whatsnext' : {},
    'recommended' : {}
  });
</script>
<!-- AddThis Smart Layers END -->

ИНТЕРВЮ НА НИКОЛАЙ ЛЕФЕДЖИЕВ Йордан Соколов: Осигуряването на кворум е отговорност на мнозинството















08.октомври.2013 / 18:27


Йордан Соколов: Осигуряването на кворум е отговорност на мнозинството
Снимка: Internet
В интервю за предаването „Под лупа” на телевизия „Европа” председателят на 38-ото НС и дългогодишен депутат от СДС Йордан Соколов заяви, че осигуряването на кворум е отговорност на мнозинството. Рейтингът на един парламент се определя от мнозинството, от действията и решенията, които то налага и взема съответното НС. Оправдания, че ниският рейтинг на сегашния парламент се дължи на поведението на ГЕРБ, са неуместни. Позицията на партия „Атака” е доста лицемерна. Необходим е един техен глас за осигуряване на кворум и нито един повече. Те твърдят, че не подкрепят правителството, а гласуват важни за него закони, категоричен е Соколов.


ИНТЕРВЮ НА НИКОЛАЙ ЛЕФЕДЖИЕВ
 


- Вие сте един от политиците с най-дългогодишен стаж в нашия парламент. В момента, като гледате отстрани работата на НС, какво най-силно Ви прави впечатление?


- Не може да не направи най-силно впечатление ниският рейтинг на това НС, който не предвещава нищо добро за работата и бъдещето му. Не приемам оправданието на управляващите, че ниският рейтинг се дължал на поведението на опозицията, т.е. на ГЕРБ. Рейтингът на един парламент се определя от мнозинството, от действията и решенията, които то налага и взема съответното НС. Ако това НС има нисък рейтинг, то това се дължи именно на тези редица решения, с които и вносителите, и за съжаление институцията Българско народно събрание се изложиха. Не може да се измие петното, което се сложи върху образа на българския парламент с избора на лице като Делян Пеевски за шеф на може би най-важната с оглед на нейните функции и статут силова служба в България. Не може да не се държи сметка за редица други решения, които просто удряха срещу авторитета на парламентаризма и оттам на това НС. Всички тези опити, които се правят, да се прехвърлят отговорностите между участващите политически сили, не могат да доведат до резултат, защото рейтингът е свален. Това, което мнозинството прави, не спомага да се повиши рейтингът на НС. След промените нямаме такъв прецедент в първите няколко месеца от работата на едно НС неговият рейтинг да е 11%.


- Може би всичко това идва от липсата на мнозинство в парламента. За да управляваш, трябва да имаш поне 121 народни избраници, а всъщност те липсват. Оттук идва и главната дилема. От една страна, БСП и ДПС признават, че кворум, за да започне заседание, не може да има без парламентарната група на „Атака”. От друга страна пък, „Атака” казват, че не подкрепят правителството. Оттук идва една голяма нестабилност.


- От страна на партия „Атака” това е една доста лицемерна позиция. Тя е необходима на мнозинството с един глас, за да има кворум. Оттам нататък няма нужда от нито един глас на „Атака” по простата причина, че БСП и ДПС имат 120, противостоящата политическа сила ГЕРБ има 97. Тоест всяко решение без никакъв проблем може да бъде прокарано.
 
- Тоест отговорността е на управляващите да си осигурят кворум и да управляват както искат?


- Да, разбира се. Лошото е, че те са абсолютно зависими и за работата на парламента, и за съществуването на правителството от „Атака”. Няма смисъл „Атака” да твърди, че не подкрепя правителството. Те гласуваха най-важния законопроект за актуализацията на бюджета. Те след като осигурят кворума, БСП и ДПС нямат нужда от нито един техен глас.


- При тази парламентарна нестабилност правителството може ли да изкара мандата си поне до Европейските избори?
 
- Зависи от това дали ще има кворум, от поведението на „Атака”. Разбира се, зависи и от дисциплината при БСП и ДПС. В последния случай се оказа, че лидерите на БСП, ДПС и „Атака” не присъстват в пленарната зала. После имат претенции към това, че ГЕРБ не създава кворум. Това е задължение и приоритет на мнозинството. Една опозиция може да има тактически и стратегически интерес, а ГЕРБ не крие, че смята, че колкото по-бързо си отиде това НС, толкова по-добре. Не трябва да си затваряме очите, че според мен за пръв път след промените едни парламентарни избори бяха опорочени. Особено и с ролята, която изигра прокуратурата с тъй наречения „костинбродски случай”, който загуби толкова проценти на ГЕРБ, които бяха достатъчни, за да няма мнозинство и да се образува правителство не от най-голямата политическа сила, а от следващите, които се съюзиха срещу първата.


- Какъв е възможният изход от сегашната кризисна ситуация? От една страна, имаме БСП и ДПС, но вдясно нещата са неясни, от една страна, имаме ГЕРБ, от друга - „Реформаторския блок”, но те воюват помежду си.
 
- Аз това не мога да го разбера. Когато се започна с тази политика от страна на ДСБ още през януари 2011 година, аз си подадох оставката от поста, който заемах в партията, и я напуснах. Защото не мога да приема една партия, която е член на ЕНП, да не поддържа правителство на партия, която също членува там, т.е. на братска партия, и ще гласуват срещу нея и по този начин в подкрепа на партии, които са част или от ПЕС, или от либералите. Не мога да разбера как сегашните лидери на партиите, които са в „Реформаторския блок”, не разбират, че цялата тази риторика нищо няма да им донесе, защото повече от ясно е, че в един следващ парламент водещите партии ще бъдат БСП и ГЕРБ. 

Конституционният съд реши Делян Пеевски да остане народен представител.

 Това стана ясно след 18.30 часа, макар заседанието на съда да приключи още по обяд. Още тогава се появи непотвърдена информация, че конституционните съдии не са успели да стигнат до конкретно решение.


"Съдът отхвърля искането на 96 народни представители от 42-ото Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-и многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция "Национална сигурност". Решението е окончателно и влиза в сила от днес – 8 октомври 2013 г.", се посочва в решението на КС.


До спора се стигна, след като Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС и се закле като такъв, с което автоматично не можеше да продължи да бъде народен представител. Назначаването му на поста доведе до масови протести, които не стихват и до днес. След многохилядните протести Пеевски се отказа от поста. Той отказа и да се яви пред Конституционния съд за изслушване.



Той твърди, че не е подписал нито един документ в качеството си на шеф на ДАНС, затова не може да се говори, че е встъпил официално в длъжност. Юристи обаче коментираха, че има решение на Конституционния съд от 1992 г., според което клетвата е акт, който означава встъпване в длъжност.



В очакване на решението на съда, пред сградата се проведе протест, в който няколко души издигнаха плакат с надпис: "Кой предложи Пеевски?"


Информацията за решението пък провокира създаването на събитие в социалната мрежа със заглавие "#ДАНСwithme: Пеевски се връща в парламента! Време е да се РАЗГНЕВИМ"!.


Вижте целия текст от решението на Конституционния съд ТУК

Напрежението в София ескалира, стигна се до сблъсъци между полицията и протестиращите






  • ПРЕГЛЕД НА НОВИНА
  •  
08.октомври.2013 / 20:16
След решението на Конституционния съд, че Делян Пеевски остава депутат в 42-рото Народно събрание, напрежението в столицата ескалира, стигна се до сблъсъци между демонстрантите и полицията. Протестиращи окупираха Министерския съвет и за 117-а вечер поискаха оставката на правителството на БСП, ДПС и "Атака". След като демонстрантите се опитаха да щурмуват сградата на Министерския съвет откъм служебния вход се стигна и до сблъсъци с представителите на реда.
Има ранени както демонстранти, така и полицаи, като според първоначалната информация има и задържани.


Около 19.00 ч. протестиращи се събраха около Софийската градска художествена галерия, където министър-председателят бе за откриването на изложбата на Жул Паскин „От Видин до Париж”. Скандирания "оставка" и "мафия" огласиха улицата, а гражданите препречиха пътя на колата на Орешарски. 


ГЕРБ: С решението си Конституционният съд се превърна в пазител на БСП, ДПС и "Атака"



  • ПРЕГЛЕД НА НОВИНА
  •  
08.октомври.2013 / 20:27

ГЕРБ: С решението си Конституционният съд се превърна в пазител на БСП, ДПС и "Атака"

ГЕРБ: С решението си Конституционният съд се превърна в пазител на БСП, ДПС и 'Атака'
С днешното си решение Конституционният съд от пазител на българската държавност и демокрация се превърна в защитник на новото политическо мнозинство на БСП, ДПС и "Атака", което се разпорежда по най-непрозрачния и недемократичен начин с всички институции в България.
Това се казва в позиция на партия ГЕРБ. Този акт на съда е доказателство за поредния политически натиск, който БСП, ДПС и "Атака" оказват. Първият случай беше отказът на Конституционния съд да обяви за незаконни изборите от 12 май 2013 г. и за опорочен деня за размисъл.


Сега вече очакваме председателят на Народното събрание Михаил Миков да продължи необезпокоявано да манипулира кворума в пленарната зала, защото ще бъде сигурен, че мнозинството на БСП, ДПС и "Атака" ще му осигури закрила чрез правилното решение на Конституционния съд. Ето защо ГЕРБ ще продължи да пречи на това порочно мнозинство да си приема удобни закони в парламента, които дори и да бъдат атакувани, ще бъдат спасявани от Конституционния съд, посочват от ГЕРБ.


Категорично не приемаме и от политическа, и от юридическа гледна точка днешното решение на Конституционния съд. За нас то е доказателство, че БСП, ДПС и "Атака" вече управляват и Конституционния съд. Затова от ГЕРБ настояваме за незабавна оставка на правителството, разпускане на парламента и предсрочни парламентарни избори, за да попречим на това мнозинство да подмени членовете на всички важни институции в държавата, заявяват още от ГЕРБ.