Friday 11 October 2013

Берлускони иска да изтърпи присъдата си, като полага общественополезен труд


  • ПРЕГЛЕД НА НОВИНА
  •  




                                                                          11.октомври.2013 / 20:19

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони официално поиска да изпълни присъдата си, като полага общественополезен труд. Берлускони, който получи окончателна четиригодишна присъда на 1 август по делото за данъчни измами "Медиасет", намалена на три години въз основа на закона за амнистията, няма да бъде изпратен в затвора заради напредналата си възраст от 77 години.
Той можеше да избира между искане за домашен арест и полагане на общественополезен труд.

Процесът обаче ще отнеме време и присъдата ще може да бъде изпълнена едва в идните месеци, може би не преди пролетта на 2014 г. Сега съдът в Милано трябва да реши дали да приеме искането или не.

След това в случай на положителен отговор съдът в Рим, където вече е официалният адрес на медийния магнат, ще трябва "да определи конкретно мястото, където той може да положи общественополезния труд", съобщи източник от защитата на Кавалера.

Берлускони заяви през септември, че няма да приеме да полага общественополезен труд като престъпник, който трябва да бъде превъзпитан.

Но това решение му оставя по-голяма свобода на движение, отколкото домашният арест.

ООН се отказа от пряко участие в унищожаването на химическите оръжия в Сирия



  • ПРЕГЛЕД НА НОВИНА
  •  
11.октомври.2013 / 19:16


ООН се отказа от пряко участие в унищожаването на химическите оръжия в Сирия
Съветът за сигурност на ООН се отказа от намеренията да приеме резолюция за учредяване на съвместна мисия с Организацията за забрана на химическите оръжия по ликвидацията на сирийския химически арсенал. Вместо това ще бъде разпространено официално писмо, което ще даде старт на мисията.
Това съобщиха от Съвета за сигурност на ООН, като уточниха, че в подготвеното писмо ясно ще бъдат очертани препоръките на генералния секретар на световната организация Бан Ки Мун относно мисията.

Препоръките на генералния секретар бяха представени в понеделник в официално писмо, изпратено до Съвета за сигурност. С основен приоритет в него се разглежда идеята да бъде създадена съвместна мисия на ООН и на Организацията за забрана на химическото оръжие с бази в Дамаск и Кипър.

Числеността й според Бан Ки-мун трябва да бъде по около 100 души от двете организации. Според генералния секретар на ООН операцията ще бъде опасна защото експертите ще трябва да се движат по ключови точки, където конфликтът често ескалира, както и в територии, контролирани от въоръжени групи, враждебно настроени към мисията на ООН.




Европейската седмица за физическа активност и спорт

През уикенда на Европейската седмица за физическа активност и спорт Move week 2013 ни очакват още: 
Национална спортна панорама – събитие, на което спортните федерации представят своята дейност и можете да опитате над 50 вида спорт. Третото издание на масовото спортно събитие е приготвило и богата съпътстваща програма, като мотото на мероприятието отново е „Виж, опитай, избери своя спорт”. Откриване на Панорамата – 11:00ч на 12 октомври 2013 в Южен парк.
Очакват ви още зумба маратон, който ще стартира по време на Национална спортна панорама от 14:00ч в събота, 12 октомври 2013, както и отворена фитнес тренировка за жени в Сити център София по време на която ще можете да опитате 30 минутна кръгова тренировка и през двата почивни дни от 10:00ч до 22:00ч.
Подкрепете и предизвикателството "Изпревари лифта", в което Кирил Николов - Дизела ще се опита да надбяга лифта на Драгалевци. Бъдете на старта в 10:00ч в неделя, 13 октомври 2013 на начална станция на лифта в Драгалевци.

Програмата за всички събития през почивните дни можете да откриете на : www.bulsport.bg.

В Zagreb, Grad Zagreb, Croatia. NowWeMove



В Zagreb, Grad Zagreb, Croatia.

ИНТЕРВЮ НА НИКОЛАЙ ЛЕФЕДЖИЕВ Лиляна Павлова Липсва политика на приемственост и надграждане




Според бившия регионален министър и депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова правителството трябва да подаде оставка, защото всичко, което е било изградено на базата на научените с труд уроци от този програмен период, в момента е спряно и не работи. Това каза тя в предаването «Под лупа» на телевизия «Европа». Липсва политика на приемственост и надграждане, категорична е Павлова.
ИНТЕРВЮ НА НИКОЛАЙ ЛЕФЕДЖИЕВ
 
 
- Г-жо Павлова, Вашата парламентарна група поиска нов вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски в областта на регионалното развитие и инвестициите. С какво не сте съгласни?
 
- С цел да сме прецизни искам да уточня, че исканият от нас вот на недоверие е за регионалната политика и инфраструктура. Бих казала, че това отговаря на въпроса какви са нашите основни мотиви в тази посока. Ние считаме, че в политиката, която това министерство би следвало да провежда, а именно политика, насочена към развитие на българските региони, намаляване на различията между тях, включително и чрез финансирането, което имаме за целта по Оперативната програма за регионално развитие в този програмен период и подготовката за новия, В и К сектора, пътния сектор, концесиите, липсва на политика и ясна визия какво ще се случва в сектора, отказ да се правят реформи. Към всичко това трябва да прибавим една изключително притеснителна кадрова политика.


- Мислите ли, че причина за това забавяне и несполуки на правителството в тази област е разделянето на министерството?


- Да, това всъщност е и нашият първи мотив. Нашето основно притеснение относно това конкретно министерство е блокирането на бизнеса, блокирането на инвестициите, на инвестиционния процес в страната. Те от целия този процес и от едно работещо министерство, каквото беше Министерството на регионалното развитие и благоустройството, направиха две неработещи министерства. Разделението на министерството все още не е факт. Имаме или дублиране на функции, или неясни функции, а за много от подсекторните политики - припокриване на функции между двете министерства. Всичко това доведе до блокиране на инвестициите, на бизнеса, на строителството, на бранша, към който уж тези управляващи щяха да са много отворени и подкрепящи. До ден днешен имат проблеми и общините, и местните власти. Това се случи, защото бяха отнети правомощия на тези местни власти чрез това ново министерство. Най-голямата наглост и арогантност беше едно изказване на управляващите, че това министерство функционира много добре, защото е направило 15 проекта, а това се случи 5 минути след като министърът, който освен че взема заплата, след като поживя на френски помощи, сега взема помощи под формата на заплата в България вече 4 месеца, каза „защо има вот за едно министерство, което не работи?”. След което каза, че всъщност те направили доста проекти. При пътуванията ми из регионите на срещи с гражданите, в общините се срещам и с главните архитекти, които са изключително притеснени. Функционират две паралелни министерства, два национални експертни съвета за устройство на територията. Не е ясно къде да се входират документите, не се дават становища и т.н. По този начин се забавят проекти, губи се европейско финансиране. Освен това изкуствено разделяне, което блокира бизнеса и общините, ние виждаме как европейските фондове са под риск, за да се приключи тяхното усвояване тази година, защото ние имаме нестабилно ръководство. Лошото е, че това, което бяхме изградили на основа на научените уроци от този програмен период за това как по-добре да инвестираме средствата за регионално развитие в общините, в българските градове и региони, всичко това е спряно само защото е правено от нас. Няма никаква политика на приемственост и надграждане. Научените уроци бяха предварително подготвени проекти, предварително предвидени бенефициенти. Създадени са един механизъм и схема как по-добре да се усвояват европейските средства.


- Има едно блокиране на администрацията. Обикновено когато се сменят две правителства, администрацията изчаква. Какви са Вашите наблюдения, особено пък когато едно министерство е разделено на две?


- Със сигурност винаги при смяна има едно забавяне в администрацията. Тя започва да работи малко по-бавно към края на управлението и аз лично съм свидетел на това като министър, приключващ мандата си след подаването на оставката. Но това, което ние наблюдаваме в момента, е поголовна чистка на експерти. Тук вече не говорим за политическото ръководство на министерството или за екипите на министъра. Това е безпринципно. Партийните назначения са много страшни.