Tuesday 15 October 2013

Искат да заглушат гласа ми, няма да стане, обяви Плевнелиев




15.10.2013, 11:09 (обновена 15.10.2013, 17:26)
Диляна Панайотова

В кампанията, която вече шест месеца ожесточено се води срещу държавния глава, няма нищо случайно.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като бе попитан за имота му в Халкидики, около който вчера гръмна скандал след журналистическо разследване.
Тази кампания според него цели държавният глава да бъде поставен в зависимост и да стане удобен държавен глава, да му бъде заглушен гласът и той послушно да изпълнява нарежданията на някой задкулисен играч. Няма да стане, категоричен бе президентът Плевнелиев.
Българският народ може да разчита на мен, че моят глас няма да бъде заглушен и аз ще продължавам да действам по съвест и спрямо това, което народът ми задава като приоритети, допълни той.
Тази кампания цели, ако държавният глава не стане послушен и удобен на задкулисието, той да бъде максимално дискредитиран, смята още президентът.
Ще дам пример на българските граждани за това как човек може да защити правата си срещу лъжите и манипулациите по правилата на правовата държава, закани се още Росен Плевнелиев.
Президентът увери, че това е първото му и единствено изявление по темата, като се надява да се разбере размерът на лъжата и манипулацията, които се извършват пред очите на цялото общество по негов адрес.
Моята къща в Гърция е закупена през 2007 година по банков път, увери още държавният глава. Той подчерта, че разполага със съответните доказателства за това, как си е купил имотът.
Още в 2007 година президентът е декларирал къщата в Гърция в данъчната си декларация. Това, което в момента се тиражира,са абсолютни лъжи, каза още държавният глава. Още веднъж той обясни, че ще защити правата си в съда.





Омбудсманът към Орешарски: Посягате на независимостта ми

Автор:  Публикувана на 15 октомври 2013 в 17:03 

Орязването на бюджета на Омбудсмана на Република България застрашава независимостта на институцията. Това се казва в писмо от Константин Пенчев до премиера Пламен Орешарски с копие до финансовия министър Петър Чобанов и до външния министър Кристиан Вигенин.
С писмото си омбудсманът отговоря на съгласувателното писмо на Чобанов от 9 октомври във връзка с подготовката на бюджета за 2014 г. В него министърът иска планиране на разходите за догодина при 10-процентни съкращения на числеността на персонала. Писмото е изпратено до министерства, агенции, комисии, БНР, БНТ, включително и Омбудсмана.
 „Налага се да Ви уведомя, че не само аз, но и всички европейски и международни организации, в които членува омбудсманът на Република България, биха приели предвиденото в писмото на министъра на финансите орязване на бюджета на ръководената от мен институция с 312 хил. лв. и препоръката за 10-процентно съкращение на числеността на персонала като посегателство върху независимостта на единствения конституционен орган в страната, призван да се застъпва за правата и свободите на гражданите, когато те се нарушават от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги”, пише Пенчев до премиера и двамата му министри.
Омбудсманът припомня и че на 4 октомври ПАСЕ прие резолюция за укрепване на институцията на омбудсмана в Европа. В нея се призовава институциите на обществените защитници да бъдат подсигурени адекватно финансово, а страните членки да се въздържат от бюджетни ограничения по отношение на омбудсмана, за да не доведе това до ограничение на тяхната независимост.
Пенчев цитира и данни, показващи растящото доверие на хората в омбудсмана – до 10 октомври 2013 г. до омбудсмана са били адресирани 6050 оплаквания, което е с 45% повече в сравнение със същия период на 2012 г.
Омбудсманът припомня също, че институцията му има и официално функциите на Национален превантивен механизъм, в изпълнение на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, която е в сила за България от 1 юли 2013 г. Институцията изпълнява тези си задължения чрез нова дирекция, която контролира дали има условия за нарушаване на човешките права в затворите, на местата за настаняване на бежанци.
„На фона на цялата правозащитна дейност на националномбудсман категорично трябва да заявя, че определеният в писмото на министъра на финансите размер на разходите за 2014 г. – 2 226 хил. лв., който е дори по-малък с 12 хил. лв. от бюджета за 2011 г., е крайно недостатъчен и застрашава изпълнението на функциите на обществения защитник, възложени му със закон” – пише Константин Пенчев.
Той предупреждава, че ако предвиденото орязване на бюджета му се осъществи, ще уведоми Подкомитета на ООН по предотвратяване на изтезанията и всички европейски и международните организации на правозащитни институции, в които членува.


"ОСТАВКА" И "ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ" НА БЪЛГАРИЯ - ЧЕХИЯ




35 000 по трибуните на националния стадион, гледайте мача на живо тук!

Снимка: БФС 
"Оставка" и "Червени боклуци" огласиха трибуните на националния стадион "Васил Левски" тази вечер.

Финалната световна квалификация между България и Чехия по футбол бе белязана от политически възгласи, които бяха спонтанно организирани в социалните мрежи по-рано през седмицата.

Поредната акция на #ДАНСwithme стана факт точно в 14-а минута на мача, когато хиляди по трибуните изреваха в един глас против правителството.

Малко след това виковете "Оставка" бяха последвани от скандиране името на Любослав пенев, за да стане ясно, че феновете искат не той да напусне поста си, а Пламен Орешарски.

В 19-а минута пък стадионът изригна в аплодисменти и викове "Стилиян Петров", подкрепяйки бившия капитан на националния отбор в битката му срещу левкемията.

Двата тима изиграха първите 45 минути при резултат 0:0, очаквайте подробности!

Стартови състави
България: Владислав Стоянов, Йордан Минев, Илия Миланов, Иван Иванов, Петър Занев, Владимир Гаджев, Станислав Манолев, Георги Миланов, Ивелин Попов, Емил Гъргоров, Венцислав Христов;
Чехия: Петер Чех, Франтишек Райторал, Ондржей Мазух, Марек Сухи, Михал Кадлец, Томаш Хюбшман, Борек Дочкал, Ярослав Плашил, Петер Ирачек, Либор Козак, Вацлав Кадлец;
Гледайте мача на живо тук!

„Глиганчета“ и „тоалетна хартия за многократна употреба“ Печат Е-мейл Добавена: Вторник, 15 Октомври 2013 14:11 от Faktor.bg




Д-р Мирослав Дърмов,
Лексингтън, Кентъки, САЩ
 По времето на соца имаше един виц, обясняващ защо в момент на „бележита годишнина“ доста хора ходеха небръснати. И се оказваше, че просто се страхуват да си включат самобръсначката, за да не би и тя да започне да възхвалява юбиляря. За този афоризъм се сетих през изминалата седмица, през която който и български вестник да отворих или който и от родните телевизионни канали да включих, все едно и също име пробиваше съзнанието ми: “Пеевски, Пеевски, Пеевски!“ Стана ми тъжно, понеже 24 поредни години българският народ е баламосван по един и същ начин. Когато става въпрос за преобразуване на собствеността, на сцената излизат разни „глиганчета“, а промяната се обяснява с действията на индивиди, чието оперативно наименование е „тоалетна хартия за многократна употреба“. И всичко в името на вечни ценности, отстоявани от „демократични“ институции  В конкретния случай става дума за решението на Конституционният съд относно депутатския статут на Делян Пеевски. Но преди да се премине към детайлите, все пак би било полезно да се кажат няколко думи за понятия като „глиганчета“ и „тоалетна хартия за многократна употреба“. Терминът „глиганче“ срещнах преди около 20 години в свитък лекции, представяни като курс, четен в школата на КГБ. Бяха годините на хаоса и се появяваха както оригинални документи, така и нагли фалшификати, поради което не се ангажирам с автентичността на това, което прочетох. Но съм запомнил частта за „глиганчето“, защото приликата с българската действителност беше поразителна. Ставаше дума за ситуация, когато е необходимо да се създаде икономическа или финансова структура, собствеността на която следва да остане неизвестна, поради което се подбира марионетка, представяна за собственик, наречен от автора „глиганче“. Публиката вижда само подставеното лице, но решенията се взимат от ръководещия офицер, а „глиганчето“ е само изпълнител. В необходимия момент, когато вече камуфлажът не е необходим и собствеността трябва да премине в други ръце,
на „глиганчето“ се тегли ножа
В българската реалност  подобни сюжети са повече от достатъчни. Като се почне от Миро Крушата и се мине през Карамански, Доктора, Самоковеца, Поли Пантев, братя Илиеви, та чак до Илия Павлов и Емил Кюлев – все едно и също се повтаря. Схемата е идентична, независимо от индивидуалните особености на изпълнителите. Появяват се от нищото като босове и след това- Бум! На вдовиците се оставя нещо, за да се поддържа мита,  а останалата собственост така се диверсифицира, че и следа не остава от бившата „империя“. За „Мултигруп“ това е повече от очевидно. Разбира се, някои „глиганчета“ оцеляват. По различни причини тях ги „пенсионират“ (справка - Маджо), но това е по-скоро изключение от правилото. В наши дни въпросът е дали медийният герой Пеевски е „глиганче“? Независимо че той обича да се нарича „успял човек“, с невъоръжено око се вижда, че притежава всички черти на подставено лице. Единствената разлика с другите гореспоменати герои на прехода е, че той е от „сой“. Дядо му е бил началник в Държавна сигурност и близък на Т. Живков. И понеже след 24 години на манипулиран преход и медийно оглупяване на населението изглежда е дошъл моментът на откровеното номенклатурното завръщане (Живкови, Славкови, Станишеви, Велчеви, и т.н.), защо да не се допусне, че и в сферата на собствеността, „нашите хора“ (кадри на ЦК на БКП и ДС) вече доминират. И то със собствените си имена. А това за съжаление е по-лошият вариант, отколкото Делян Пеевски да е обикновено „глиганче“. За съжаление, в тази насока може да се разглежда и компрометирането на Конституционния съд, чрез решението за завръщането на Пеевски в парламента. Това решение показва, че номенклатурата се чувства достатъчно стабилна, за да не се нуждае от подставени лица при контрол на собствеността. Но понеже времената са други и нещо все пак трябва да бъде обяснено на хората, е необходимо лице или организация, които да бъдат обявени за инициатори на случващото се. Така се стига до термина „тоалетна хартия за многократна употреба“. В българската реалност най-ярка илюстрация за това са Ахмед Доган и Движението за права и свободи. Създадени и изведени на политическата сцена от ДС за да бъдат
патерица на все повече губещата електорална подкрепа БСП,
с тях се обяснява всяко непопулярно политическо решение. Достатъчно е да се припомни за цинизма на „обръча от фирми“ и откровението за това кой разпределя парите. А това наистина е обидно за интелекта на българската нация. Да се твърди, че циганчето от Дръндар, което е писало, че Държавна сигурност е майка и баща, подкрепено от гласуващите като стадо български турци (добре че са турците в Турция, за да не загубя уважението си към тази нация) определят развитието на България, е направо абсурдно. Отвращаващото е, че това е известно, но медийното представяне продължава тотално да заблуждава. Истината е в особеностите на българския преход. Опозиция на комунистическия режим не съществуваше, а политическите субекти, които се появиха в началото на промените, нямаха и елементарна представа от функционирането на политическа структура. В същото време номенклатурата отлично знаеше как стават нещата в държавата и сама създаде необходимите политически актьори. Създаде ги с помощта на неразградената система на управление, характеровите особености на българина, неговата несигурност и страха му от непознатото, чрез които подчини новосъздадените институции. Имаше и абсурди. Така например, разследването на Т. Живков бе възложено и на ВРИД началник Шести отдел на Шесто управление ДС - майор Митьо Гестапото. Но кой забеляза това? Тези, които се опитаха да се противопоставят, бяха неутрализирани чрез агентурния апарат, вече пребоядисал се по инструкция и лепящ етикети на неудобните. В подобна ситуация, независимо от демократичната функционалност на новите институции, работещите в тях добре разбираха кой командва парада и се стараеха да бъдат удобни, за да не изпаднат от схемата. Поради тази причина прокуратурата работи само по заявка, съдът взема „правилните“ решения, а Конституционният съд, кога с произнасяне, кога при отсъствие на произнасяне, взима правилната страна в спора. И всичко това в името на новите ценности като например неприкосновеността на частната собственост. Само че не става дума за собствеността на земята, през която ще преминат тръбите на „Южен поток“, държавата там я отчуждава за жълти стотинки. Темата е открадната от номенклатурата национална собственост. Всички партии в България мълчат по въпроса. Да вземем за пример комсомолеца Банев, който с неизвестно финансиране и подправка на документи придоби сериозна част от индустрията на страната. След това я фалира, парите отидоха там, където трябва и в момента той изпълнява кичозните си номера, за да изглежда заможен. И разбира се никоя държавна институция не реагира на тази порнография. Ако се иска промяна, трябва да се започне от въпроса за придобитата собственост по време на прехода от свързани с номенклатурата лица.. Неприкосновена ли е собствеността на крадците, независимо от формите на препирането й? От отговора ще зависи дали мафията и олигархията могат да бъдат отстранени от властта. А колкото до случая с Делян Пеевски, той  е само малка част от проблема.

Парламентарната група на ГЕРБ ще присъства на утрешното заседание на Народното събрание, но не е ясно дали ще се регистрира




15 Октомври 2013 | 17:06 | 
Агенция "Фокус"



София. Парламентарната група на ГЕРБ ще присъства на утрешното заседание на Народното събрание, но не е ясно дали ще се регистрира, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На пресконференция народният представител от ГЕРБ Димитър Главчев заяви: Утре ни се поставят много мини, но ние сме доказали, че сме добри сапьори. Мога да гарантирам, че ще влезем през служебния вход на Народното събрание и оттам ще излезем. А какво ще предприемем, ще разберете утре, добави Главчев. 
На въпрос - дали депутатите от ГЕРБ ще се регистрират, Главчев посъветва журналистите да бъдат търпеливи. 
„Този парламент няма никакво съдържание. Не е важно дали ние ще се регистрираме или не, а съществено е парламентът да заработи така, че да решава въпросите на българските граждани. Не вярваме, че този парламент, в този състав, може да го направи. Съществено е правителството да си подаде оставката, парламентът също. Да се проведат нови парламентарни избори, които да осигурят адекватно представителство на българските граждани в парламента”, каза още Главчев. 
На въпрос - дали депутатите от ГЕРБ ще поискат оставката на президента, Главчев попита „за какво”. 
„Забелязва се напоследък една тенденция - да бъдат разрушени всички институции в България. Това не е добрият път. Не може нито една институция да не работи. Винаги сме казвали, че когато някой е виновен, има органи, които го доказват, и би трябвало да си носи отговорността”, добави Главчев. 
„Вместо да решават проблемите в държавата, управляващите използват фойерверки, за да отклонят вниманието. Приличат все повече на артисти, които са си забрали репликите на сцената. Чакат, но суфльорът им подава репликите със закъснение. По-добре е да слязат от сцената”, каза още Димитър Главчев. 
Мария КАЛОЯНОВА
© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!


Десислава Атанасова: Очаква се катастрофа в здравната система






15 Октомври 2013 | 15:50 | Агенция "Фокус"


София. Очаква се катастрофа в здравната система. Това каза пред Агенция „Фокус” народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Атанасова. „Ние предупредихме още миналата седмица, защото на заседание на Здравната комисия, и управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), и целият Надзорен съвет, и самият министър на здравеопазването обявиха, че не могат да се справят, и ще се наложи до края на годината да бъдат орязани парите на всички лечебни заведения в България. От трибуната в НС предупредихме, че проблемите в здравеопазването не се решават, а напротив – задълбочават се”, посочи Атанасова. По думите й, първо е започнал проблемът с недостига на средства за онкоболните, после за децата, болни от левкемия, а сега проблемът с финансирането вече чука на вратите на всяка болница в България. „Ще се стигне до състояние, в което ще се получават около 60 % от средствата от НЗОК, което е крайно недостатъчно, за да работят лечебните заведения. Или трябва да се спре да се плащат заплати на лекари и медицински сестри, санитари и изобщо всички служители на лечебни заведения, или ако те се плащат на пациентите ще им остане възможността да си купуват лекарства за лечение, да си купуват медицински консумативи, да си носят храна, да си доплащат и т.н. На фона на проблемите в здравната система здравният министър не предприема нищо, а единствените й действия се състоят в откриване на нови лечебни заведения и научни конференции”, каза Атанасова. 
„От миналата седмица говорим за тези проблеми, дори и в парламента в Блиц контрола зададох въпроса и на министър-председателя, който също няма отговор, което не е учудващо. Явно е, че няма формирана политика, няма идеи, мерки. На българските граждани ще им се наложи да преживеят още един шок от това управление с това, че няма да имат достъп до здравеопазване”, заяви още Атанасова.
Емили ВАСИЛЕВА
© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

Президентът Росен Плевнелиев: Кампанията срещу държавния глава цели той да бъде поставен в зависимост







15 Октомври 2013 | 11:01 | Агенция "Фокус"

София. Кампанията срещу държавния глава цели той да бъде поставен в зависимост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти на въпрос за парите, с които е купена къщата в Халкидики, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Искам още веднъж категорично да заявя своята позиция, че в кампанията, която шест месеца се води ожесточено срещу държавния глава, няма нищо случайно. Казах много пъти, повтарям пак: Тя цели две основни неща. Първо, тя цели държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен държавен глава, да му бъде затворен гласът, и той просто послушно да изпълнява указанията на някой трети задкулисен играч. Няма да стане. Казах го много пъти, българският народ може да разчита на мен, че моят глас няма да бъде заглушен, и аз ще продължавам да действам по съвест, и спрямо това, което народът ми задава като приоритети и като задачи, включително и в бъдещите си действия, както и в миналото съм го доказал. Второ, тази кампания цели, ако държавният глава не стане послушен и удобен на задкулисието, той да бъде максимално дискредитиран. Дори и с цената на това, да вкараме държавата в хаос. Една от най-стабилните институции в трудни времена, ще бъде максимално разклатена, и вкарана в невъзможност да изпълнява функциите си”, каза Росен Плевнелиев. 
Президентът Росен Плевнелиев, заедно с хърватския президент Иво Йосипович, откриха българо-хърватски бизнес форум.
© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!





Даниела Савеклиева и Красимир Роячки зарадваха с подарък пенсионерите от кв. „Грамада” в Благоевград




Новини

15-10-2013


Областният координатор на ПП ГЕРБ и народен представител Даниела Савеклиева, заедно с общинския съветник от партията в ОбС – Благоевград Красимир Роячки бяха специални гости на деветия рожден ден на Клуб на пенсионера в благоевградския квартал „Грамада”.
”За мен е чест и привилегия в днешния празничен ден да бъда с вас. Използвам случая, за да изразя своето уважение към вашия опит и мъдрост. Без вас, нашите родители, животът ни е немислим, защото, въпреки трудностите, винаги намирате сили да ни дарите с обич и топлота”, обърна се Даниела Савеклиева към празнуващите. Общинският съветник Красимир Роячки им пожела здраве, дълголетие и да получавате много обич и внимание.
Председателят на Клуба Веска Кокалкова благодари на представителите на ПП ГЕРБ, че винаги намират време за тях, винаги чуват техния глас и се отзовават да им помогнат. Хората от пенсионерския клуб благодариха специално на общинския съветник Красимир Роячки, с чиято помощ са изградени детската площадка в кв. „Грамада” и Неделното училище.

Бойко Борисов поздрави мюсюлманите в България по повод празника Курбан Байрaм



Новини


15-10-2013


Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до мюсюлманската общност в страната по повод отбелязването на празника Курбан Байрaм. „Сигурен съм, че всички ние, независимо от религията, която изповядваме, имаме еднакви човешки добродетели, вяра в семейните ценности и толерантност в отношенията между хората. Убеден съм, че взаимното уважение е важно за бъдещето на България и децата ни“, пише г-н Борисов. Той отправя пожеланията си за много здраве и щастие към всички мюсюлмани.
 ФОТО-ГАЛЕРИЯ

Делян Добрев: Ако обвинението на БСП за споразумението със Световната банка не беше трагично, щеше да е изключително смешно




Новини


15-10-2013

Скандалът с ратифицирането на споразумението на Министерството на икономиката със Световната банка рискува да увреди добрите отношения между Европейската комисия и България, защото този договор е сключен след писмо на ЕК от 2011 година. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев на пресконференция в Централата на ГЕРБ. „Европейската комисия се надява, че България ще се довери на опита на определени международни финансови институции. Първо се сключва меморандум на 22 януари по искане на ЕК с обхват на задачите. Това рамково споразумение е ратифицирано от Народното събрание на 6 април. След това има сключено споразумение между МИЕ и Европейската банка. За периода 31 март 2012 – 31 март 2013 година Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разплати 20% и договори 40% по тази програма. Ако министерството работеше така и в момента, щяхме се наддоговорили програмата с 20%. От февруари досега има договорен 1% договорени по програмата. Дали виня администрацията, дали сме им сърдити? Не съм, защото е по-важно да сключим договорите, отколкото акта на ратификацията”, обясни Делян Добрев. Според бившия министър при споразумението между Министерството на икономиката и енергетиката и Световната банка се позволява да бъде сключено без допълнителното му ратифициране от Народното събрание. „Има и писма от Европейската комисия, които посочват, че България следва да подпише споразумения с Европейската инвестиционна банка, Световната банка, за да се подготви за следващия програмен период. Изказването на БСП, ако не беше трагично, щеше да е изключително смешно”, обясни Делян Добрев. Депутатът подчерта, че нападките на БСП срещу ГЕРБ са от типа „Крадецът вика дръжте крадеца“, тъй като дългосрочните договори и ангажиментите по тях са фискирани още от 2001г. По думите му обвинителите обвиняват сами себе си, правят опит да се отклони вниманието от много по-важни теми, които вълнуват обществото – от една страна защо сметките уж са намалени с 5 процента, а хората се оплакват, че сметките им са по-високи. От друга страна, пушилката е, за да се скрие липсата на позиция от страна на управляващите по проекта Белене, като се правят внушения, че този проект е продължил, а не е спрян. „Най-важното, заради което се прави тази атака на БСП срещу ГЕРБ за неща, които или не разбират, или се опитват да объркат обществото, е разполагаемостта върху дългосрочните договори и Студения резерв. В момента България продава с 20 лева по-евтино електроенергия отколкото средната за последните 4 години - това е недопустимо“, категоричен бе Делян Добрев.
Европейската комисия разчита да се изгради капацитет за следващия програмен период. Да се твърди, че има нарушаване на Конституцията, е евтин PR, подчерта на пресконференцията на ГЕРБ Владислав Горанов, във връзка с коментирането на ратифицирането на споразумение между МИЕ и Световната банка. „Следва да се има предвид, че ако България нямаше полза от такова сътрудничество, правителството трябваше да ревизира и да не предлага подобна ратификация. Това лоби, и експертен капацитет, който получаваме от международните финансови институции, е гаранция за доверието, което получаваме по отношение на европейските фондове”, добави Владислав Горанов.
Действията и жалбата на Борислав Гуцанов са срещу прокуратурата, която извършва акцията. Полицейски сили от областната дирекция във Варна подпомагат работата на прокуратурата, обясни депутатът Красимир Ципов. „Както добре знаете, след този случай се въведе стандарт при използването на полицейска сила. В целия случай става въпрос за една много интересна схема за придобиване на употребявани автобуси. В целия процес има и френска страна, защото френски служби също работиха по казуса. Интересно е да се разбере как е щяло да бъдат употребени парите за автобусите. Освен Гуцанов, в схемата се били замесени още счетоводител от общината и ръководител от обществения транспорт във Варна“, посочи Ципов.


Димитър Николов получи наградата за успешно привличане на инвестиции

БУРГАС ДНЕС И УТРЕ

Кметът на Бургас Димитър Николов получи наградата в категорията "Успешно привличане на инвестиции" в конкурса „Кмет на годината”. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е носителят на наградата "Кмет на годината 2013". Призовете в първото издание на конкурса, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, бяха връчени на тържествена церемония в курортен комплекс Албена, където в момента се провежда деветата годишна среща на местните власти.
Отличия от конкурса "Кмет на годината" получиха градоначалниците на Бургас, Разлог, Шумен, Велико Търново, Добрич, Крумовград, Разград, Стара Загора и Неделино. Номинирани за спечелване на призовете в деветте категории на конкурса бяха всички 264 управници на общини в страната. Самите те имаха право да участват в гласуването, което определи победителите. Като първи в "Успешно усвояване на евросредства" градоначалниците поставиха кметът на Разлог Красимир Герчев.
Признанието "Благоустрояване на градска среда" заслужи кметът на Шумен Красимир Костов. Отличието в категорията "Развитие на туризма" бе връчено на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Добрич бе удостоен с наградата за "Осигуряване на съвременни условия за отглеждане на деца". Приза получи кметът на града Детелина Николова.
Вотът на градоначалниците постави кметът на Крумовград Себихан Мехмед на първо място в категорията "Опазване на природата". Призът "Поддържане и развитие на спорта в града" бе връчен на Денчо Бояджиев, кмет на Разград, предаде http://kmeta.bg.
Титлата "Кмет на гражданите" си поделиха управниците на Стара Загора и Неделино. Това беше единствената категория, в която гласуването беше отворено за всички граждани.
Големите победители в първия по рода си конкурс "Кмет на годината" получиха специално изработени кристални статуетки, както и грамоти.
"Бихме искали да дадем награда на всеки кмет. Защото, сигурен съм, а вероятно и всички вие тук, че всеки кмет е направил за общината и хората неща, които заслужават награда!", отбеляза в словото си изпълнителният директор на Kmeta.bg Боян Томов. "Благодарение на конкурса ние ще покажем на българските кметове, че работата им се следи и че се оценява. Ще покажем добрите практики и ще откроим отделните стъпки към постигането им", заяви още той, подчертавайки, че мисията на Kmeta.bg е да покаже колко е важна ролята на градоначалниците за цялостното управление на страната.
Победителите в надпреварата на Kmeta.bg бяха избрани чрез онлайн гласуване на сайта на конкурса - konkurs.kmeta.bg. То стартира на 23 септември и приключи в 00:00 часа на 12 октомври.