Friday 18 October 2013

Предсрочните парламентарни избори преминаха в сянката на скандал, който в деня на размисъл повлия пряко на вота на българските избиратели


Делян Добрев
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП ГЕРБ


Предсрочните парламентарни избори преминаха в сянката на скандал, който в деня на размисъл повлия пряко на вота на българските избиратели. Намерените бюлетини в склада на печатницата Мултипринт още не бяха преброени и окачествени като годни или брак, когато бе обявено, че има опит за подмяна на вота в интерес на ГЕРБ. Един непроверен и неизяснен сигнал стана повод за недопустима политическа атака в деня, в който законът изрично забранява политическа агитация. Репортажите на една медия, изявленията на политиците, които не спечелиха изборите, но днес управляват, пряко обвиниха ГЕРБ, че иска да подмени вота без да изчакат окончателното разследване и без доказателства. Това обвинение, хвърлено в деня за размисъл, повлия на вота като помогна на БСП. И това бе признато от Сергей Станишев в изявление пред собствената му партия. Без този скандал неговата партия нямаше да има и сегашния си втори резултат.
Сигналът, по който Прокуратурата предприе действия, бе подаден от кандидат на заинтересована да дискредитира опонента си партия. Защо вместо това ДАНС не използва всичките си средства, за да провери дали реално тези бюлетини са били годни и предназначени за разпространение? Защото днес организаторите на публичната акцията – Мая Манолова, Сергей Станишев и БСП, Лютви Местан и ДПС, Волен Сидеров и Атака, Николай Бареков и ТВ7 са главните печеливши от недоказаните обвинения, които изсипаха върху ГЕРБ. Днес всеки от организаторите и изпълнителите вече е получил своята награда – висок пост, участието във властта, пари. И всички заедно разчитат на разследващите органи и институции да се оправят някак си с последващото доказване на техните клеветнически твърдения. Отговорността на съдебната система е изключителна. Ако тя не намери факти и доказателства, че има преднамерени действия за подмяна на вота от ГЕРБ всички, които направиха изявления в деня за размисъл, трябва да бъдат обявени за най-големите лъжци, подвели българските избиратели в своя пряка лична полза.
Пет месеца по-късно все още няма яснота как и по какъв начин бюлетините в склада на печатницата са могли да повлияят на изборния процес. Няма отговор дали техният брой е нарочно завишен или е в границите на естествената за такива обеми и специфика на отпечатването документи. Няма маркирани бюлетини. Няма пряка връзка между намерените бюлетини и извършване на противозаконно действие с тях.
Обвинението, което Прокуратурата повдигна преди дни е за „неупражнен контрол върху служители на МС, които е трябвало да осъществят контрол върху изпълнението на поръчката по отпечатването на бюлетините“. Всеки трезво мислещ човек разбира, че това обвинение е несъразмерно на клеветническата кампания в деня за размисъл, че то не доказва умишлени действия за подмяна на вота от партия, която в този момент не е на власт. По-мащабна, клеветническа и безсрамна кампания в страната ни не се е случвала. Тя може да бъде измислена и осъществена само от хора, които познават и създават задкулисните схеми. Точно те предприеха действия с „немаловажни вредни за обществото последствия“, опорочиха вота на избирателите, подведоха ги и днес консумират ползите от тези си действия, пренебрегвайки гласа на общественото недоволство от техните безобразия.
Разследването по случая с надпечатаните бюлетини в печатница Мултипринт не успя да установи престъпление по отношение на изборния процес. Събраните до този момент факти и експертизи не доказват по никакъв начин, че ГЕРБ е имала намерение или че е предприела действия, с които е искала да опорочи вота на българските избиратели. За това призоваваме разследващите органи за разследват законността на действията на всички участвали в този публичен скандал лица и да се произнесат и по тях.
Настояваме да се дадат отговори и на следните въпроси :
1. От къде и по какъв начин Мая Манолова е получила информация за случващото се в печатницата, охранявана докато печата изборните бюлетини. Кой е съобщил за нередности в печатницата Мултипринт и какви доказателства има тя, за да сезира за тях? В кой момент Манолова е научила за тях и след колко време е подала сигнала?
2. Кой е отговорен за изтичане на информацията за акцията на Прокуратурата? И направено ли е необходимото разследване как е изтекла информацията?
3. Кой е отговорен за разсекретяването на акцията и появяването на информацията за нея в точно определена телевизия? Защо журналистът Бареков е отишъл там, преди да има представители и на други медии? Разпитван ли е журналистът Бареков, от кого и кога е получил информация, каква точно е била тя и защо той е допуснат до място, където се провежда акция на прокуратурата?
4. Кои аргументи накараха председателите на трите управляващи в последствие партии – БСП, ДПС и Атака, да предприемат недопустимото – нарушаване на закона в деня за размисъл? Имаха ли безспорни доказателства за предполагаеми действия на ГЕРБ за подмяна на вота?
Очакваме отговор на тези въпроси, за да не се допускат подобни ситуации и за в бъдеще. Призоваваме в разследването да се включат широк кръг лица и техните показания да станат публично достояние. Защото има едно твърдения, по което има обща политическа оценка – вотът на избирателите на 12 май 2013 година беше съзнателно опорочен. И резултатът от това виждаме всеки ден в невъзможността Парламентът и създаденото от него по спорен начин правителство да работят нормално, във възгласите на хората, които вече 125 дни остават на софийските улици за да искат „Оставка“. Те са доказателствата за това кой опорочи и подмени вота на българските избиратели!
Искаме честно и прозрачно разследване на манипулацията със скандала Мултипринт!
Искаме и оставката на това управление !








Бойко Борисов: Вотът е успешен, защото хората все по-ясно виждат колко е пагубно това правителство





Акцент


17-10-2013


Вотът е успешен, защото хората все по-ясно виждат колко е пагубно това правителство. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след като мнозинството отхвърли втория вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. „Не може да говорят за конструктивизъм, след като всяко тяхно действие е пагубно и грешно”, подчерта Борисов. По думите му безспорен факт е, че без „Атака” това правителство не може да съществува. „Те могат с едно движение да прекратят всякакво приемане на закони, да дръпнат подкрепата си от тях. Какво има да ходят да говорят на трибунката, но това е демокрацията, имат право”, посочи Борисов. Според него има много теми, по които правителството заслужава вот на недоверие. „Първо ще се съобразя с колегите, защото по различни теми искат вот. Ще изчакаме няколко дни и ще ви кажем“, допълни той.
Ние сме категорично „За“ имотите на църквата, на мюфтийството да се върнат на тези вероизповедания, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод обсъждани на първо четене в парламента промени в Закона за местните данъци и такси. Ние сме „За“ и да им махнат данъка, категорично, но да го направят общините. Имаме и местна власт, не само държавна. А от държавата, ако искат да се правят на държавници, да си компенсират общините след това. Аз, ако бях кмет на София, и дойде при мен такова предложение от патриарха ще събера общинския съвет и ще го направя”, коментира Борисов. „Дано ме чуе и патриархът, и мюфтията - твърдо стоим да се подпомогнат максимално. Четири години, това, което направи ГЕРБ за православната църква, за джамиите, никой не го е направил. Искаме това да го дадем да го правят кметовете и общинските съвети. Почти всички кемтове на големи градове са от ГЕРБ, аз знам, че ще реагират”, заяви лидерът на ГЕРБ. По думите му въпросът е да не вкарваме в един закон таксите за старите автомобили с имотите.Борисов предупреди, че ДПС и БСП са манипулатори, които искат под благоугодната идея да се подпомогне православието, мюсюлманите, там да вкарат и данъка за старите автомобили, от което ще пострадат 1.1 милиона души. Навремето се подиграваха с нас, че сме вкарали „данък колиба”, каза още Бойко Борисов.
Нямам никакво притеснение от разпит по делото за Мишо Бирата, обясни председателят на ПП ГЕРБ. По повод информация, че от прокуратурата искат да го разпитват по делото за Мишо Бирата, Борисов заяви: „Ще се радвам това да стане колкото може по-бързо, за да може веднъж завинаги тази спекулация да се прекрати. Защото, ако погледнете какво се е случило в този период, ще видите, че е взет лицензът на съответната пивоварна. След това съдът го е върнал, че митницата го е взела неправомерно. Освен това, ако не ме лъже паметта, два пъти или три пъти съм бил на разпит по тази тема и всичко това е описано в делото. Това е абсолютна спекулация – и за Чакъра, и за Бирата, и ако има още нещо. Надявам се колкото може по-бързо да отивам, да кажа каквото има и съответно те да преценяват какво да правят”. Бойко Борисов подчерта, че няма никакво притеснение, защото дори съдът след това е отменил акта на митниците. „Не само, че по никакъв начин не е попречено, отнет е лицензът на пивоварната, съдът им го е върнал“, припомни Борисов и бе категоричен, че не е познавал Мишо Бирата. „И вие добре знаете. Той даваше на БСП бирата, масите и столовете за конгресите на Бузлуджа и всички го знаят”, припомни председателят на ПП ГЕРБ.










































Безредици в пленарна зала след декларация за Костинброд


Лиляна Павлова
Вестник СЕГА
http://www.segabg.com/article.php?id=670368#.UmFfwAHaZx4.facebook
"Атака" трябва да разберат, че и ние можем да станем, заплаши В.Рашидов
Безредици настъпиха в пленарната зала на парламента, предаде агенция „Фокус”. Скандалите започнаха след декларация на ГЕРБ, прочетена от Цвета Караянчева, по повод обвинението на прокуратурата за бюлетините в Костинбродската печатница, и последвалия отговор от зам.-председателя на парламента Мая Манолова. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров възрази срещу изказването на Караянчева. От местата си станаха депутатите от ГЕРБ и „Атака”.
"Цвета Караянчева има наглостта да говори нелепости и клевети за българската парламентарна сила. Вие и Цветан Цветанов бяхте на партийния конгрес на Реджеп Ердоган – човек, който не крие своите амбиции да завземе България", това каза от парламентарната трибуна председателят на „Атака” Волен Сидеров.
По-рано депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева заяви: „Прокуратурата вече се е произнесла. Каквото и да се обяснявате, е факт, че вотът е манипулиран. Събрахте се три партии, които не спечелиха изборите. За съжаление, предстоят предсрочни избори".
„Яд ви е, че не можахте да пуснете в ход цялата си изборна измама. Подготвените за манипулация 480 000 бюлетини не бяха пуснати в ход”, заяви Мая Манолова от БСП.
Ще ви дам успокоителна почивка, заяви председателят на парламента Михаил Миков.
"Атака" колективно ходят като някаква фашистка група, аз днес апелирах да станат мъжете от ГЕРБ, непочтено е срещу една жена да застанат 20 пръча. Така депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов коментира скандала, станал в пленарна зала, предаде БГНЕС.
"Волен Сидеров веднъж завинаги трябва да разбере, че този стил на колективно скачане непрекъснато, и ние непрекъснато да се правим на интелигентни, това не върви. Кой каквото предизвика, до това ще се стигне", каза още Вежди Рашидов. "Срещу една жена да излязат над 20 души, за да я стресират, не е почтено, стресът е по-лош от боя", подчерта той.
"Те веднъж завинаги могат да разберат, че и други могат да стават, не само те, една година ги търпим да предизвикват скандали. Волен ще го отнесе, от 30 години го знам, как тази добра душа стана толкова бързо фашист, не мога да разбера. Аман от националисти, които хем са в комбина, хем се дразнят", коментира още Рашидов. Той не вижда нищо нередно в това Караянчева да е ходила на партиен форум на Ердоган.

Eто декларацията, който прочете Цвета Караянчева:
"Намерените бюлетини в склада на печатницата Мултипринт още не бяха преброени и окачествени като годни или брак, когато бе обявено, че има опит за подмяна на вота в интерес на ГЕРБ. Един непроверен и неизяснен сигнал стана повод за недопустима политическа атака в деня, в който законът изрично забранява политическа агитация. Репортажите на една медия, изявленията на политиците, които не спечелиха изборите, но днес управляват, пряко обвиниха ГЕРБ, че иска да подмени вота без да изчакат окончателното разследване и без доказателства. Това обвинение, хвърлено в деня за размисъл, повлия на вота като помогна на БСП. И това бе признато от Сергей Станишев в изявление пред собствената му партия. Без този скандал неговата партия нямаше да има и сегашния си втори резултат.
Сигналът, по който прокуратурата предприе действия, бе подаден от кандидат на заинтересована да дискредитира опонента си партия. Защо вместо това ДАНС не използва всичките си средства, за да провери дали реално тези бюлетини са били годни и предназначени за разпространение? Защото днес организаторите на публичната акцията – Мая Манолова, Сергей Станишев и БСП, Лютви Местан и ДПС, Волен Сидеров и Атака, Николай Бареков и ТВ7 са главните печеливши от недоказаните обвинения, които изсипаха върху ГЕРБ. Днес всеки от организаторите и изпълнителите вече е получил своята награда – висок пост, участието във властта, пари. И всички заедно разчитат на разследващите органи и институции да се оправят някак си с последващото доказване на техните клеветнически твърдения. Отговорността на съдебната система е изключителна. Ако тя не намери факти и доказателства, че има преднамерени действия за подмяна на вота от ГЕРБ всички, които направиха изявления в деня за размисъл, трябва да бъдат обявени за най-големите лъжци, подвели българските избиратели в своя пряка лична полза.
Пет месеца по-късно все още няма яснота как и по какъв начин бюлетините в склада на печатницата са могли да повлияят на изборния процес. Няма отговор дали техният брой е нарочно завишен или е в границите на естествената за такива обеми и специфика на отпечатването документи. Няма маркирани бюлетини. Няма пряка връзка между намерените бюлетини и извършване на противозаконно действие с тях.
Обвинението, което прокуратурата повдигна преди дни е за "неупражнен контрол върху служители на МС, които е трябвало да осъществят контрол върху изпълнението на поръчката по отпечатването на бюлетините". Всеки трезво мислещ човек разбира, че това обвинение е несъразмерно на клеветническата кампания в деня за размисъл, че то не доказва умишлени действия за подмяна на вота от партия, която в този момент не е на власт. По-мащабна, клеветническа и безсрамна кампания в страната ни не се е случвала. Тя може да бъде измислена и осъществена само от хора, които познават и създават задкулисните схеми. Точно те предприеха действия с "немаловажни вредни за обществото последствия", опорочиха вота на избирателите, подведоха ги и днес консумират ползите от тези си действия, пренебрегвайки гласа на общественото недоволство от техните безобразия.
Разследването по случая с надпечатаните бюлетини в печатница Мултипринт не успя да установи престъпление по отношение на изборния процес. Събраните до този момент факти и експертизи не доказват по никакъв начин, че ГЕРБ е имала намерение или че е предприела действия, с които е искала да опорочи вота на българските избиратели. За това призоваваме разследващите органи за разследват законността на действията на всички участвали в този публичен скандал лица и да се произнесат и по тях.
Настояваме да се дадат отговори и на следните въпроси :
1.От къде и по какъв начин Мая Манолова е получила информация за случващото се в печатницата, охранявана докато печата изборните бюлетини. Кой е съобщил за нередности в печатницата Мултипринт и какви доказателства има тя, за да сезира за тях? В кой момент Манолова е научила за тях и след колко време е подала сигнала?
2.Кой е отговорен за изтичане на информацията за акцията на Прокуратурата? И направено ли е необходимото разследване как е изтекла информацията?
3.Кой е отговорен за разсекретяването на акцията и появяването на информацията за нея в точно определена телевизия? Защо журналистът Бареков е отишъл там, преди да има представители и на други медии? Разпитван ли е журналистът Бареков, от кого и кога е получил информация, каква точно е била тя и защо той е допуснат до място, където се провежда акция на прокуратурата?
4.Кои аргументи накараха председателите на трите управляващи в последствие партии – БСП, ДПС и Атака, да предприемат недопустимото – нарушаване на закона в деня за размисъл? Имаха ли безспорни доказателства за предполагаеми действия на ГЕРБ за подмяна на вота?
Очакваме отговор на тези въпроси, за да не се допускат подобни ситуации и за в бъдеще. Призоваваме в разследването да се включат широк кръг лица и техните показания да станат публично достояние. Защото има едно твърдения, по което има обща политическа оценка – вотът на избирателите на 12 май 2013 година беше съзнателно опорочен. И резултатът от това виждаме всеки ден в невъзможността Парламентът и създаденото от него по спорен начин правителство да работят нормално, във възгласите на хората, които вече 125 дни остават на софийските улици за да искат "Оставка". Те са доказателствата за това кой опорочи и подмени вота на българските избиратели!
Искаме честно и прозрачно разследване на манипулацията със скандала Мултипринт! Искаме и оставката на това управление !"