Thursday 24 October 2013

Ердоган: „Косово е Турция; Турция е Косово"




24.10.2013, 11:38 (обновена 24.10.2013, 17:58)

„Косово е Турция; Турция е Косово" беше част от основното послание на турския премиер Реджеп Ердоган при визитата му в Косово във връзка с официалното откриване на новото летище „Адем Яшари", съобщава Си Ен Ен Тюрк.
На централния площад в Прищина турският премиер се обърна към многобройните ентусиазирани косовари с пламенна реч и основно послание под мотото: „Косово е Турция; Турция е Косово".
По време на обръщението си, на което присъстваха премиерът на Албания Еди Рама и премиерът на Косово Хашим Тачи, Ердоган заяви, че може културите на Косово и Турция да са различни, но техните граждани принадлежат към една страна.
Скъпи братя и приятели ние имаме обща история на културата и цивилизацията. Не забравяйте, Турция е Косово и Косово е Турция, ние сме толкова близки, че дори авторът на турския национален химн Мехмет Акиф Ерсой е от Косово, от Печ", каза Ердоган, цитиран от inserbia.info.
Тачи благодари на Ердоган за близкото сътрудничество и подчерта, че отношенията между двете страни винаги са били великолепни.
Премиерът на Косово повтори, че Турция е била първата страна, която е признала независимостта на Косово.
Рама обяви, че косовските, албанските и турските граждани са братски народи, които са се наели да изградят своето бъдеще.
Председателят на парламента на Косово, Джакуп Крашники, който не участва при откриването на новия терминал, прие в офиса си Ердоган, предаде balkaneu.
Ердоган говори относно развитието на отношенията между двете страни и колко е важно новооткритото летище по време на срещата.
Турският премиер е в Косово с делегация от 600 души.
http://news.ibox.bg/news/id_1706635281

Бойко Борисов: Ако не бяхме заедно в самолет с президента, щяха да ни се смеят

                                                                                         22.10.2013 20:07; Антоанета Маскръчка
                                                                                                                                                                                                                                   
Бойко Борисов се среща със симпатизанти в Благоевград.
 "Самолетът на президента на връщане от погребението на Вилфред Мартенс беше празен. Защо да не се кача? Нали съм депутат, лидер на най-голямата партия. Били сме заедно с Рампой, Барозу, Меркел, разговаряхме час и половина и се връщаме. Президентът Плевнелиев си тръгва и защо да не ме покани", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вБлагоевград по повод разпространените снимки, че се връща със самолета на президента. Припомни, че е возил Лютви Местан до Япония, Мая Манолова до Израел, Волен Сидеров до Рим, както и журналисти в правителствения самолет. "Що за идиотщина е това в момента. Държавният глава да не може да покани не кой да е, а председателят на първата политическа сила в момента. Нали ще ни се смеят хората, ако тръгнем разделени!", допълни експремиерът.
Бойко Борисов се среща със симпатизанти в Благоевград.

При срещите си в страната получавал оплаквания, че се извършват политически уволнения. "Навсякъде върви политическа чистка. Казал съм на ценните кадри да им се помогне да си намерят работа и да си пазят заповедите за уволнение. След това ще ги назначавам със същите тези заповеди, само ще сменям датите и имената", каза Борисов. Според него ГЕРБ е излязла от първоначалния шок след изборите и сега е в кондиция. "Спечелихме за пореден път изборите, а чрез шмекерии други управляват. Прегънали се Станишев и Местан. В устава на ДПС трябва да има точка, която да забранява коалиция с бишви комунисти и социалисти, които отнеха най-ценното на хората - имената при възродителния процес. За Волен Сидеров пък най-голямото падение е, че се заедно с ДПС", каза пред събралите се стотици симпатизанти в Благоевград лидерът на ГЕРБ. 
В залата на срещата тази вечер не бяха допуснати журналисти и тя премина при закрити врати. 
Борисов и Цветанов се срещат със симпатизанти в Благоевград.






Бойко Борисов Поздравих Меркел за победата



преди 3 минути 

Поздравих Меркел за победата, пожелах и успех във формирането на правителство и я запознах с политическата ситуация в България, за това как вече над 130 дни продължават протестите.
Бойко Борисов: Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума 

Брюксел. Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. В същото време - 20 души от „Атака” си приписват успех. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, на въпрос какво ще отговори, ако от ЕНП попитат за мораториума, предаде репортер на Агенция „Фокус”.


преди 3 часа 

В Брюксел се срещнах с български стажанти и асистенти, които работят в офисите на евродепутатите от ГЕРБ в Европарламента и в разлличните отдели на институцията. Това са изключително интелигентни и високо образовани млади хора. Те са новата вълна на ГЕРБ и бъдещето на България. Само за последните 4 години през всеки един от офисите на петимата евродепутати от ГЕРБ в Европарламента са преминали над 100 стажанта.
 — в Brussels, Région De Bruxelles-Capitale, Belgium



д-р Даниела Дариткова: Смолянска община отново е извън обсега на Програмата за селските райони








Депутатът от ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: Смолянска община отново е извън обсега на Програмата за селските райони
Угасна надеждата на селата от Смолянска община да бъдат включени в Програмата за развитие на селските райони, съобщи д-р Даниела Дариткова – депутат от ПП ГЕРБ.
„При договарянето на параметрите за новия програмен период 2014-2020 г. правителството на ГЕРБ положи много усилия Смолянска община и няколко други, които се намират в сходно с нея положение, да бъдат включени в програмата. Коригирани бяха критериите, заради които в предишния програмен период общината бе лишена от тази възможност. Наскоро стана известно, че сегашното правителство по предложение на Министерството на земеделието е върнало старите критерии за участие в програмата. Имаше питане в Народното събрание, на което беше отговорено, че на този етап нещата са приключили”, обясни д-р Дариткова.
Тя заяви, че всички знаят за парадокса, че съседни села, намиращи се в различни общини при абсолютно еднакво географско положение и икономическо състояние са поставени в позицията едното да може да се възползва от средствата по тази програма, а другото, само защото е в Смолянска община, няма достъп. „А това са изключително много възможности за инвестиции в подобряване на средата за живеене, в ремонти на читалища, училища, детски площадки, канализации, водопроводи, пътища“, допълни депутатът.
Д-р Дариткова подчерта, че парламентарната група на ГЕРБ ще продължи да полага усилия да се променят критериите, които ощетяват несправедливо населените места както на Смолян, така и на Асеновград, Хисаря, Казанлък и други общини.