Wednesday 13 November 2013

10 начина да Ви манипулират Ноам Чомски е съставил списък на „10 начина за манипулиране“ с помощта на медиите.





04 юли 2012 - 11:06|   Прочетена (113909)|   Препоръчай (177)|   Коментари (30)
1. Отвличане на вниманието.„Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни ( цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“). 

2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги. 

3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция. 

4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето. 

5.Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко. 

6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение … 

7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост.С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността.Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб … 

9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие. 

10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си.През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.

Ако разпознавате тази манипулация в поведението на медиите споделете тази статия с възможно повече хора за да се изгради независимо общество от хора, които могат сами да правят своя избор.

Борисов: В събота правим митинг, хората искат да оглавим протестите




http://www.dnevnik.bg/video/2013/11/13/2181000_borisov_v_subota_pravim_miting_horata_iskat_da_oglavim/
ГЕРБ ще организира антиправителствен митинг в Пловдив в събота, обяви лидерът на партията Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Причината била, че хиляди хора го призовавали в социалната мрежа "Фейсбук" и на други места да оглави заедно с ГЕРБ протестите срещу правителството, които продължават вече над 150 дни. Запитан той ли ще е начело на митинга, Борисов попита: "А кой друг?"

Събирането ще е в Пловдив, където лидерът на ГЕРБ ще се срещне и с кметове от партията за подкрепа. "На този митинг с партийни знамена ще поискаме правителството да подаде оставка, така, както огромната част дори от техните социологически агенции им я иска и им е казано", каза той и добави, че в Пловдив симпатизантите на партията няма да пречат на студентите и на другите протестиращи в София, с които ГЕРБ няма нищо общо.

Самият Борисов водеше кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в града, оттам започна и предизборната кампания на партията за предсрочния парламентарен вот през май.

ГЕРБ плати на ултрасите пред парламента? Това са триковете на Държавна сигурност


"Снощи гледах какво се случва по улиците на София. И това, което видях, как блъскаха журналистите от Канал 1, от Канал 3, това никога не е било", каза в парламента лидерът на ГЕРБ и показа снимка от сблъсъците между протестиращи и полицаи в София вчера.

На обвиненията на БСП и ДПС, че зад сблъсъците стоят ултраси, организирани от ГЕРБ, той отговори, че това са "триковете на Държавна сигурност". "Те съдят по себе си – това, което направиха срещу нас февруари месец, искат сега за вчера да го припишат на нас. Абсолютна лъжа", продължи Борисов и припомни, че като премиер си е подал оставката "на третия ден", за да работи държавата и да са спокойни хората.

Главният прокурор работи срещу всички. Така и трябва

Посочи, че води 10-15 дела срещу управляващите заради лъжите им и ще ги осъди. "колкото и да се подмазва Местан на главния прокурор, не може да излезе от сянката на "Мултигруп", на обръчите от фирми". Изрази увереност, че главният прокурор Сотир Цацаров е подходящ за поста си, защото работи безапeлационно, "срещу всички, така и трябва".

Запитан ще внася ли нов вот на недоверие, Борисов отговори: "Тези хора, като ги гледате как са се впили във властта, ще видите, че с вот няма шанс да мине".

Изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна, че подаръците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към Борисов свършили с генералските му пагони, лидерът на ГЕРБ коментира като "глупости" и посочи, че е получил генералски звезди от двама президенти в годините, в които се е ползвал с най-високо обществено доверие и е печелил избори. А сегашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров за един месец получил 4 генералски звезди. "Това е девалвация на пагона", подчерта бившият премиер.

Борисов не знаел предварително за оставката на Бисеров за разлика от ДПС

Той каза още, че не се е срещал с бившия зам.-председател на парламента е на ДПС Христо Бисеров, след като той подаде оставка миналата неделя. Не е знаел предварително за оставката, но бил сигурен, че в ДПС имали информация преди това. Запитан знаел ли е като премиер дали ДАНС и ГДБОП са разследвали Бисеров, той замълча за няколко секунди и каза, че в момента тече следствие и се вижда как хора, критикували Цацаров като главен прокурор преди време, сега му се подмазват.

Една четвърт от една офшорка. А я вижте кой плаща масрафа на медиите

На обвиненията, че има собственост в офшорна компания, Борисов отговори, че това било по времето, когато все още бил бизнесмен, и би трябвало фирмата отдавна да е закрита. За всеки случай се свързал с банкерката Цветелина Бориславова, която също имала дял в компанията, за да покаже документи дали фирмата съществува и дали някога е имала дейност. "Да видим има ли транзакции, защото аз съм убеден, че няма. И те там се оплетоха, както със снимката, както с всичко останало", продължи той.

"Става дума за една четвърт от една офшорна фирма. А я изкарайте и питайте колко имат тези, които плащат масрафа на всички медии, които са тук?", обърна се лидерът на ГЕРБ към журналистите и разкритикува БНТ, че се опитва да служи на "новите си господари" и затова е нормално репортерите да очакват, че полицията ще ги блъска.

"Ако погледнете дори медиите, голяма част, всичките са структурирани на по няколко нива офшорни компании. И това не е незаконно", продължи той. Изрази увереност, че трябва прозрачността на медиите да е прозрачна и че ГЕРБ ще работи в тази посока. Трябвало и да се отворят и покажат всички сметки на лидери на политически партии.

За да каже дали групата на ГЕРБ ще подкрепи закона с ограничения за офшорни компании, предложен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, първо трябвало да го видят. "Това не е предложение, това е популизъм на ДПС", коментира лаконично закона Борисов.

Бившият премиер завърши 20-минутното си изявление пред медиите с уверението, че е добре здравословно, възстановява се от контузия и в събота ще играе футбол след партийния митинг в Пловдив.
Видео

Бойко Борисов: Протестиращите се ползват с пълната ни подкрепа, но всичко си правят сами



                                                                                                     13-11-2013


„ГЕРБ не си приписва по никакъв начин това, което правят студентите или протестиращите, абсолютно тяхна воля си е“, заяви пред журналисти в Народното събрание, след среща с депутатите от парламентарната група, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.
„Всичко останало, което говорят тук в парламента са триковете на Държавна сигурност. Те могат на бялото да кажат черно, те съдят по себе си. Това, което направиха февруари месец срещу нас – този метеж, искат да изкарат, че ние сме искали да го направим вчера. Това е абсолютна лъжа. Всякакви спекулации и лъжи не ги приемам”, обясни Борисов. На въпрос - дали протестът снощи е бил мирен той отговори, че е видял, че полицията блъска гражданите. По думите му това е наглост - да излизаш и да казваш на мирно протестиращите хора шести месец, че провокират полицията. „Каква е тази държава, парламентът да работи в ограждения. Днес са докарали нови, по-модерни. Когато заградиха българския парламент и аз бях премиер, на третия ден си подадох оставката, за да работи държавата и да са спокойни хората”, посочи Бойко Борисов. Според него цензурата в медиите продължава, тъй като дори вчера сутринта националното радио и телевизия не са излъчили декларацият на ГЕРБ, пуснали са само Станишев и Местан. Борисов показа снимка на протестиращи студенти от вчера и попита дали това са ултраси. „Би ме поласкало, ако мога да мотивирам такива хора да излязат на улицата. Тези хора се ползват с пълната ни подкрепа, но всичко си правят самички”, подчерта лидерът на ГЕРБ, визирайки студентите.
Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ организира протест в Пловдив тази събота. „Има важни послания, които трябва да се направят. Това го направих при депутатите. Хиляди хора призовават да оглавим протестите, да се намесим в тях. Ние до този момент не сме го правили. Затова сега дадох указания - в събота ще направим един протест на ГЕРБ, със знамена, партиен протест, за да видят когато иска ГЕРБ да прави протест за оставка, как се прави. Протестът ще е в Пловдив, в 12.00 часа. След това имаме среща с всички кметове на ГЕРБ там”, обясни Борисов.
На въпрос защо протестът ще е в Пловдив, а не в София, Бойко Борисов каза, че снощи гледал по телевизията какво се случва по улиците в София. По думите му тъй като пет години е бил кмет на този град не му е приятно да го вижда непрекъснато затворен месеци наред. „Това, което видях, как блъскат журналистите от Канал 1, Канал 3, това никога не е било. Видях какво правиха”, заяви председателят на ГЕРБ. Борисов посочи, че идеята за партийния протест му дошла, понеже всички обвинявали партията му, че стояли зад сегашните протести. Той е категоричен, че не стои зад тях, ГЕРБ не организира протестите - хората сами се организират и действията им са спонтанни. По думите на Борисов управляващите са се вкопчили във властта и няма да я пуснат на никаква цена, защото им трябва да трупат капитал за следващите избори.
Борисов, в отговор на обвиненията от левицата за организация на протестите, посочи, че Станишев трябва да отговаря за казуса „Хохегер“ и допълни, че към момента води 10-15 дела за клевета. Борисов заяви, че като премиер никога не е използвал ДАНС за такива цели, които в момента управляващите искат да вменят, визирайки призива на Станишев агенцията да разследва Борисов, че стои зад протестите. „Дейността на ДАНС е регламентирана от закона и агенцията точно трябва да изпълнява функциите си“, допълни председателят на ГЕРБ. Той уточни, че е поискал писмени документи за дейността на офшорната компания, за да се докаже, че тя отдавна е закрита. „През 1994 година съм притежавал една четвърт от компанията, която така и не е функционирала. След 3-4 дни ще дам повече подробности по тази тема", посочи още Борисов. Той е категоричен, че няма нищо нередно, защото през 1994 г. е бил бизнесмен.
„На сегашния главен секретар за един месец му дадоха четири генералски звезди. Това е падение на пагона. На мен двама президенти са ми давали генералските звезди. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод изказване на лидера на ДПС Лютви Местан. „За това, че ДПС ми били дали звездичка, искам да им напомня, че това бяха годините, в които българският народ ми даваше най-високото одобрение в страната за работата ми. В следствие на това, многократно ги побеждавах след това на политически избори. А в същото време на сегашния главен секретар за един месец му дадоха четири генералски звезди. Това го няма никъде. За един месец генерал – полковник”, коментира Борисов. Той заяви, че Лютви Местан не може да излезе от сянката на „Мултигруп“, от сянката на обръчите на фирмите и на всичко това, което сами са си казали.“. Борисов посочи, че главният прокурор действително действа безапелационно срещу всички, което е правилно и показва, че изборът му е абсолютно правилен за този пост. „Аз съм сигурен, че ДПС е знаело за Бисеров. ДПС е знаело, аз - не. Не случайно Бисеров беше най-остър срещу мен. Ако съм знаел нещо, щях да му отговоря”, заяви Борисов.
На въпрос дали трябва да остане в закона възможността зад медии да стоят офшорни фирми, Борисов заяви: „Трябва да се знае собственикът на медиите. В това отношение ще работим много. Абсолютно сме за на всички лидери да отворят каквито сметки имат, където и по света”, каза председателят на ГЕРБ.
Той посочи в коментар на журналистически въпрос дали е възможно ГЕРБ и БСП да се разберат за предсрочни избори, че „Те няма никога да дадат оставка, защото в момента са се впили във всички обществени поръчки и гледат да акумулират средства за избори. Това, което приписват на нас, те са го правили винаги”, заяви Борисов.