Wednesday 4 December 2013

Вивиан Рединг и Мария Габриел: Да разбием „стъкления таван“ в Европа




Анализи


20-11-2013


През годините Европейският съюз винаги е играл водеща роля в сферата на равенството между половете. Съвсем основателно можем да се гордеем с напредъка на Европа през последните няколко десетилетия — от равното заплащане до правата на работното място. В основата на тези успехи и напредък стоят заедно Европейската комисия и Европейският парламент.
Резултатите са налице. 60 % от завършилите висше образование в ЕС днес са жени. Делът на работещите жени отбелязва траен растеж, като днес достига 62 % в сравнение с 55 % през 1997 г. От 2000 г. насам три четвърти от създадените в Европа нови работни места са заемани от жени.
В бизнеса обаче жените се сблъскват от дълго време със „стъклен таван“, който не им позволява да заемат ръководни постове. Дори в наши дни в управителните съвети на компаниите преобладава един пол — 83,4 % от членовете и 97 % от председателстващите заседанията са мъже. Жените съставляват съответно едва 16,6 % в първия случай и 3 % във втория. 15.2% от местата в управителните съвети на компаниите в България са заети от жени, което е под средното за ЕС.
Въпреки провеждането на няколко доброволни инициативи на национално и европейско равнище не са настъпили значителни промени през последните години. Осезаемият напредък е изключение, а не правило. Постигнатите резултати се виждат наистина единствено в страните, в които има закони за квотите. С това темпо ще са нужни още 40 години само за да се доближим до идеята за равно представяне на половете в управителните съвети на компаниите, а именно поне 40 % членове от двата пола.
Тази ситуация поражда тежест, която от своя страна се поема от икономиките ни. Равенството между половете на работното място не е проблем на жените, а императив в бизнеса и икономиката. Във времето на икономически трудности, в което живеем, когато сме изправени пред комплексни предизвикателства като застаряващото население, намаляващата раждаемост и недостига на умения, повече от всякога е важно да направим необходимото, за да превърнем богатия човешки талант и умения в капитал независимо от пола.
Именно затова Европейската комисия и Европейският парламент за пореден път застават начело на усилията за ускоряване на напредъка в Европа. Преди една година Комисията представи предложение за ново европейско правило за 40-те %. Предложението се отнася до директорските постове без изпълнителни функции в търгувани на борсата дружества в Европа и изпраща ясен сигнал до най-високото ниво на корпоративната йерархия. Основният елемент на предложението е въвеждането на прозрачна процедура на подбор, чрез която до 2020 г. да бъде достигнато участие от 40 % на по-слабо представения пол, като за целта се използват ясни критерии и се прави съпоставяне на уменията и квалификациите на кандидатите. Аргументите за подобна процедура са прости: нито една жена няма да получи определено работно място само защото е жена, но и на нито една жена няма да бъде отказано определено място единствено поради факта, че е жена. Това е справедлива сделка както за бизнеса, така и за жените, които имат същото право да градят кариера, както мъжете.
Европейският парламент, който е пряко избираният орган на ЕС, подкрепи категорично предложението на Комисията. Това е ясен сигнал за равенството между половете в Европа, където Парламентът неотстъпно призовава за въвеждането на строги правила за премахване на небалансираното представяне на половете в управителните съвети на компаниите. Благодарение на ангажираността на тези две институции, работещи рамо до рамо, тези нови правила са в процес на приемане. Сега трябва министрите на държавите членки да проявят същата амбиция и в Съвета. Време е да покажат как виждат нещата в действителност. Дали министрите ще подкрепят позицията на Европейския парламент, който се избира пряко от европейските граждани, за да допринесат за напредъка по въпроса за равенството между половете в Европа? Или ще протакат дискусиите, използвайки фалшивия претекст, че равенството между половете е въпрос, който трябва да бъде решен на национално равнище? Време е да се вземе решение.
Стремежът за постигане на баланс между половете в управителните съвети набира скорост в Европа. „Стъкленият таван“ започва да се пропуква. Броят на жените в управителните съвети в Европа през последната година е нараснал повече от всякога. Най-голямо увеличаване е отчетено в държави като Франция, Италия и Дания, които наскоро въведоха законодателни мерки по този въпрос. Тези страни са двигателят на промяната. Нещата потръгнаха. Вече все повече компании се конкурират помежду си, за да привлекат най-добрите специалисти жени. Те осъзнават, че ако желаят да запазят конкурентоспособността си в една глобализирана икономика, не могат да си позволят да пренебрегнат уменията и таланта на жените.
Не можем да си позволим да спрем да действаме, задоволявайки се с постигнатото досега. Европа насърчава равенството между половете от 1957 г. насам и увеличаването на броя на жените в управителните съвети е просто следващата логична стъпка в тази посока. Процесът започна преди петдесет години с гарантирането на равно заплащане за равен труд и продължава и днес. С днешния вот на пряко избраните представители на Европейския съюз правим още една крачка към гарантирането на равни възможности за жените и мъжете при заемането на ръководни постове в бизнеса: този свят принадлежи и на жените!
Вивиан Рединг, зам.-председател на ЕК, комисар по въпросите на правосъдието
Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП

Поздравителен адрес по повод 7 години от учредяването на ПП ГЕРБ




Акцент

Поздравителен адрес по повод 7 години от учредяването на ПП ГЕРБ
03-12-2013


Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и заместник-председателят на партията Цветан Цветанов изпратиха поздравителен адрес до членовете и симпатизантите на ГЕРБ, по повод 7-а годишнина от учредяването на партията. Адресът е изпратен до всички областни координатори на ГЕРБ, общинските ръководства на партията, кметовете, общинските съветници и народните представители от ГЕРБ. Ето и пълният текст на адреса:
Приемете нашите поздравления по случай седмата годишнина от основаването на ПП ГЕРБ. През последните 7 години участвахме във всички национални избори в България и ги спечелихме. Направихме го с вяра, почтеност и много труд. Получихме многократно доверието на българските граждани, защото им представяхме реални програми, които изпълнявахме. Не се заиграхме нито с популизма на левите, които обещават безплатно розово бъдеще за всички, нито със страховете, които националистите разпалват сред хората. Именно последователното следване на европейските ценности ни утвърди като единствената дясноцентристка партия в България, която е реална алтернатива на партиите от статуквото на прехода. Не отрекохме грешките си, голяма част от които бяха допуснати поради липса на достатъчно политически опит, но проявихме мъжество и ги отстранихме безкомпромисно.
В резултат на една гигантска политическа манипулация обаче бяхме поставени в несправедливата ситуация да спечелим изборите, но въпреки това да ни бъде отнета легитимната възможност да управляваме страната. Това беше тежък удар не само срещу нас, но и срещу изборът на българските граждани и държавността като цяло. Факт, който се доказва от последвалата безпрецедентна политическа криза, която продължава вече половин година, и чиито край не се вижда. В резултат от безпринципните желания за власт на неясни икономически и олигархични ингтереси, прикрити зад паравана на управляващите в момента политически партии, беше разбито доверието към всички институции и към управленския модел като цяло. Българските граждани загубиха доверие не само в политиците или партиите, но и в демократичната система на управление, основана на парламентарната демокрация и политическия плурализъм. Това ни поставя пред предизвикателството да работим честно и открито, за връщането на доверието в държавността и българските институции. Само ако постигнем тази стратегическа цел, ще можем да продължим да работим за осъществяването на политическите ни цели да водим страната по пътя на устойчив икономически растеж, който поехме през мандата на правителството на ПП ГЕРБ.
Разбира се, ще срещнем много удари под кръста, от страна на явните и скритите ни политиески опоненти. В това нямаме никакво съмнение, защото управляващата в момента олигархична Тройна коалиция показа, че е готова на всичко, за да се задържи на власт. Включително и да използва политически репресии срещу представителите на ПП ГЕРБ на всички нива. Подобна безскрупулна и брутална разправа с опонентите върна България към тъмните времена на тоталитарното й минало.
Нито БСП, нито ДПС, нито Атака, а още по-малко подкрепящите ги олигархични и икономически субекти, се интересуват от гласа на гражданското общество, което вече 6 месеца ги призовава да отидат на нови избори. За тях е ясно, че подобен ход ще разруши статуквото, което ги държи на власт. Затова и скриха зад параван от гравитиращи около тях „граждански“ организации подготовката на новите изборни правила. Очевидно е, че подготвят поредните си изборни манипулации, с които да преодолеят негативното отношение на хората към тях. Въпреки това обаче, ние не можем да се отклоняваме от пътя към европейското развитие на България, по който поехме преди 7 години. Върховенството на закона, демокрацията и свободата не могат да бъдат обект на компромис, независимо от целите, които си поставяме.
Вярваме, че резултатите от успешното управление на правителството на ПП ГЕРБ, се забелязват както от хората, които ни гласуваха доверие на изборите, така и от тези, които подкрепиха някой от нашите опоненти. Именно в това е нашата сила – ние сме единствената партия за последните 24 години, която освен, че не беше част от статуквото, остави след управлението си реални постижения, които могат да се видят от българските граждани и ще останат за поколенията - метрото, магистрали, пътища, спортни зали, мостове, училища, детски градини, църкви, пречиствателни станции и още много. Всички тези обекти са нашето лице пред българските граждани и са дпоказателствата, че ГЕРБ направи така, че европейските средства да стигнат до всеки един човек в България. Това са постижения, с които можем и трябва да се гордеем. Припомняйте ги на нашите опоненти всеки път, когато бъдете провокирани, още повече, че призракът на Тройната коалиция се завърна много бързо и като закономерност Брюксел отново започна да спира европейските средства на България.
Закономерност ще бъде и спечелването на предсрочните парламентарни избори, както и вота за Европейския парламент догодина. И не само защото спечелихме всички избори от учредяването на партията до днес, а защото ГЕРБ вече доказа, че може да връща доверието на Европа към България. Доверие, което днес е отново разрушено от управлението на нереформираните комунисти. Единствено ние можем да върнем България отново към проевропейското й развитие, към реформите, които започнахме и към утвърждаването на демокрацията и върховенството на закона. Убедителната ни победа на предсстоящите избори ще даде най-категоричния аргумент за оставка на нелегитимното и провалено правителство на Тройната коалиция. Затова нека да продължим да бъдем онзи голям и сплотен екип, който утвърди ПП ГЕРБ като най-успешната проевропейска дясна партия на България.
Пожелаваме на всички членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ много дълголетие и здраве, лично щастие, вяра и сила.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
03.12.2013 г.
Гр. София
                    
Бойко Борисов                                                                                                         Цветан Цветанов          
Председател на ПП ГЕРБ                                                                                       Зам.- председател на ПП ГЕРБ