Tuesday 22 April 2014

Президентът: Българската математическа школа е сред най-силните в света


22 Април 2014 | 19:54

Президентът: Българската математическа школа е сред най-силните в света

България може ясно и категорично да заяви, че има една от най-силните математически школи в света и доказателства за това са високите резултати на българските ученици от глобалната платформа - Австралийското математическо състезание. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при награждаването на младежи от България, които са постигнали високи резултати в Австралийското математическо състезание. 
 
Държавният глава връчи златни медали и сертификати на деветокласника Костадин Гаров и Емилиян Рогачев от 11-и клас, които са събрали максималния брой точки на последното издание на международното състезание през 2013 година. Д-р Димитър Вълчев получи от президента сертификат за спечелена стипендия от Австралийското правителство за развиване на научна работа в Университета в Аделаида, а посланикът на Австралия у нас Дженифър Блумфийлд връчи още пет медала на млади български математици, участвали в международната надпревара  през 2012 година. 
 
Президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че за 20 години българските математици неизменно са сред медалистите в Австралийското математическо състезание в надпревара с над 600 хил. участници от близо 40 държави. „Когато работим заедно – ученици, учители, родители, бизнес, наука и институции, се постигат успехи и доказателствата за това са днешните медали“, заяви държавният глава. 
 
Според президента Австралийското математическо състезание не е просто надпревара, а шанс за младите хора да се опитват, да се научават и да успяват. „Нуждаем се от повече подобни състезания - платформи за сътрудничество, за честна надпревара, които насърчават най-важния ни ресурс и мощен двигател на прогрес  - човешкия талант. И това е едно от богатствата на България“, заяви Росен Плевнелиев. Той изказа благодарност на Дженифър Блумфийлд за подкрепата на Австралия, която насърчава младите хора в България да се състезават с най-добрите по света. 
 
Посланикът на Австралия Дженифър Блумфийлд у нас изказа благодарност към президента, който, по думите й, е „неизменен, добър приятел на страната и радетел на двустранните отношения“. Посланик Блумфийлд припомни, че изтъкнатият учен Димитър Жечев, който през 2012 г. бе удостоен с наградата „Джон Атанасов“ на държавния глава, също е златен медалист от Австралийското математическо състезание през 1998 и през 1999 година. „Повод за взаимна гордост са постиженията на д-р Жечев и всички отличили се ученици, които спомогнаха за сближаването на двете ни държави с участието си в състезанието през годините“, каза посланик Блумфийлд. 
 
Президентът получи благодарност и от председателя на Съюза на математиците в България акад. Петър Кендеров за съпричастността му с усилията за насърчаване и стимулиране на високите постижения на младите български математици. 

НОВИНИ

 

No comments: