Thursday 10 October 2013

ГЕРБ внесe вот на недоверие срещу правителството за провала в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата




Акцент


10-10-2013


„ГЕРБ внесe вот на недоверие срещу правителството за провала в политиката на регионално развитие и инфраструктурата“, съобщи народният представител и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева.
Тя заяви, че се надява в рамките на седемдневния срок, ръководството на парламента и управляващото мнозинство да се организират, да осигурят работещ парламент, за да може да се проведе смислена дискусия, в която да се чуят аргументите на ГЕРБ относно тази секторна политика.
“Мотивите за искания вот на недоверие са преди всичко в цялостното ни усещане за провал в политиката за регионално развитие и инфраструктура. Нито една от секторните подполитики, с които това министерство би следвало да бъде ангажирано, не е в ход”, заяви народният представител Лиляна Павлова.
Бившият регионален министър в правителството на ГЕРБ поясни, че вотът е формулиран в осем категории.“ На първо място е нефункционирането на министерството - от едно работещо МРРБ имаме създадени две неработещи, което доведе до пълно блокиране на инвестиционния процес и бизнес в страната. Второ - министерството, което трябва да е основно ангажирано с политиката по регионално развитие, за българските региони, има липса на визия, няма конкретна яснота за финансиране на българските региони. Трето – програмата за регионално развитие в момента не се управлява добре, няма ясна визия за програмиране на новата програма, правят се опити да се върне към старата програма, без да се вземат научените уроци. Имаме критики по управлението на морските плажове и концесионирането им, управлението на ВиК сектора и пътния сектор“, поясни Павлова. Според вносителите на вота той е логично продължение на първия вот.
Павлова посочи, че вчерашният отказ на ЕК да разгледа апликационните форми на два големи инфраструктурни обекта, които са вече в процес на изпълнение, е доказателство, че политиката по инфраструктурата е в пълен провал. „Виждаме политика по отказ от безвъзмездно финансиране и политика на преустановяване на инвестиционния процес в страната, което ще задълбочи проблема с безработицата, както и желание да се взимат все повече кредит”, допълни Павлова. В отговор на журналистически въпрос дали ГЕРБ ще се регистрират в пленарна зала при дебатите по вота Павлова уточни, че управляващите трябва да бъдат в зала. „Нека видим кой ще дойде все пак. Управляващите трябва да бъдат в зала. Надявам се този път фикусът да не е в космоса”, заяви бившият регионален министър.