Monday 8 December 2014

John Lennon - Imagine HD

John Lennon - 9th October 1940 - 8th December 1980. Please share your memories and tributes to John in the comments.

Let It Be - The Beatles - Lyrics

John Lennon - Imagine - Lyrics

Бойко Борисов: Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен...

Експертите ми докладваха, че не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия.

Томислав Дончев: Проектът “Южен поток” би могъл да носи икономически ползи за България



Разговорите по казуса “Южен поток” трябва да се водят на ниво детайл, без емоции, и да се видят на първо място икономическите аргументи – какво печели и губи България, каза в студиото на “Денят започва” вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.
Проектът би могъл да носи икономически ползи за България, увери той. В самия процес на изграждане – ще бъдат осигурени работни места. Зрял безпристрастен икономически анализ се подготвя в момента. Освен преките ползи, свързани със самия инвестиционен процес, България би могла да има печалба, но само при определени показатели – при пълна запълняемост на тръбата, посочи той.
Вицепремиерът открои, че този проект включва 1/3 от държавите на ЕС и разговорите по казуса трябва да са на ниво Русия-Европа.
Утре той ще участва на среща на енергийните министри и ще постави въпроса. България не може да бъде просто оставена да претърпява всички щети от прекратяване на проекта. Политическата подкрепа по темата е важна. Европейските пари е важно да се управляват правилно, коментира вицепремиерът. Половината е в изпълнението на процедурите, другата половина е доверието, смята той и заяви, че “опитът на България да вкара “Южен поток” през задната врата, създаде недоверие”.
За европейските средства, които бяха спрени заради допуснати грешки в периода 2010-2013, Дончев твърди, че до момента са възстановени средствата от Околна среда от 2013 г. – 400 млн. Надяваме се нещо да получим по програмата и за 2014 г.
След разблокирането на плащанията се подават искания за плащане към ЕК, каза Дончев. Двете програми – Околна среда и Регионално развитие в най-лошия период бяха задлъжнели с 1.5 млрд., дори 1.8 млрд. евро, подчерта той. Според него щом на такова високо ниво в ЕК са отчетени мерките, които предприема страната в последните месеци, значи тези средства ще са факт. Той отново отчете, че към момента България е изпратила всички оперативни програми.
Вицепремиерът коментира и как ще бъдат подпомогнати хората, пострадали при сегашните наводнения. След оттеглянето на водата ще бъдат направени оценки на щетите. Междуведомствената комисия за подпомагане има ограничен лимит от 70 млн. лв., а вече имахме наводнения, които също трябва да бъдат подпомогнати. Проблемът е частните имоти – те трябва да бъдат застраховани, каза Дончев. Според него е добре да бъде създаден катастрофичен пулт, което по думите му е нещо като държавата да е застраховател и да събира по 5 или 10 евро на година и със събраните средства да се обезщетяват пострадалите от природни стихии.

Цветан Цветанов - беше категоричен, че министърът на правосъдието Христо Иванов има много ясна визия за реформата в съдебната система и трябва да бъде подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок.

През 2012 година реформата в съдебната система имаше сериозен напредък и беше взето решение докладът за България да бъде на 18 месеца, а Румъния остана на стария механизъм на контрол. Но предишния парламент и правителство върнаха нещата много назад, а ние останахме без обективна оценка на случващото се в съдебната система", заяви бившият министър на вътрешните работи и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.