Friday 13 September 2013

Новини от Югозападна България Чиновниците се тресат от стрес, партийните метли отново се развихриха

Бойко Борисов към ДПС: Вие сте все трета политическа сила

Бойко Борисов към ДПС Вие сте все трета политическа сила                                                                             
13.09.2013 11:55 0 Европейските съвети през изминалите няколко годни действително бяха действително един огромно изпитание за целостта на ЕС. Питайте ги как се водеха дебати по 36 часа. В 5 ч. сутринта дамите ходеха да си оправят външния вид. За първи път се гледаше бюджет, в който не се дават повече пари. Не кой да получи повече, а за драстично намаляване на бюджетите на различните държави”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
“Г-н Орешарски, аз действително искам да ви помоля по тази толкова важна тема да не допускате вие политизиране. Защото веднъж в предишно управление бяха спирани фондове. Това не трябва да се допуска. Те не го наричат “спиране”, а “несъответствие”. Но няма пари, едно и също е. Това, което направихме, то се вижда. И затова сме отново първа политическа сила, господине. А вие не сте. Вие сте все трета”, продължи да говори Борисов.
“Парите, ако ги усвоим всичките, това са 26-27 млрд. лв. да влязат в България. Никой няма да ни даде подобни пари. Никой както Брюксел не дава готови пари. Когато по важни теми се казва, че някой е спал, а в същото време го казва някой, който е доказано мързелив, аз не мога така да работя”,  заяви още лидерът на ГЕРБ./news359

Цветанов: България може да влезе в историята за най-дълги протести

България
петък, 13 септември 2013 г.
  news359

Цветанов България може да влезе в историята за най-дълги протести


07.09.2013 13:57 0
   
„Всичко което се случи през последните седмици говори за това. Ние не сме си позволявали да правим масирани проверки и да изискване данни за наши политически опоненти, както стана във Варна. Опитите за сплашване на симпатизантите на ГЕРБ… Това всява страх и се ограничава гражданската енергия което е недопустимо”, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по Нова телевизия.
“ГЕРБ и симпатизантите му са част от гражданското общество, която не одобрява действията на правителството и връщането на България назад по пътя й към европейско развитие. Подаването на оставка е най-естествената стъпка, за да се успокои обществото. Това е демократичният начин. България започна наистина да протестира така, както се прави в цяла Европа. България се нуждае от предсрочни парламентарни избори колкото е възможно по-скоро, веднага.
„Желанието на управляващите е да отложат предсрочните избори до май, а ако това стане, то те могат да продължат да отлагат. Властта не се е стреснала от протестите и България може да влезе в историята, като държава, в която е имало най-дългите протести срещу правителството”, коментира още Цветанов./news359
София/България

САЩ смятат, че разговорите в Женева за Сирия протичат успешно

  Снимка: АФП

13 септември 2013 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Северна Америка
Вашингтон. Разговорите между Русия и САЩ в Женева във връзка с предаването на сирийските химически оръжия под международен контрол протичат успешно, заяви представителят на Държавния департамент Мари Харф, цитирана от РИА Новости.
„Ние поддържаме здравословен скептицизъм, но смятаме, че имаше раздвижване, бяха направени много предложения през последните 72 часа, за да продължим да вървим по пътя към постигането на дипломатично решение", коментира Харф.
Междувременно, министърът на отбраната на Чехия Властимил Пицек заяви, че специално подразделение чешки военни химици са готови да вземат участие в унищожаването на химическото оръжие на Сирия.

Ханес Свобода подкрепи #ДАНСwithme

13.09.2013 г.

Австриецът разкритикува 100-те дни управление на новата тройна коалиция

 Ханес Свобода
Председателят на групата на социалистите в европейския парламент Ханес Свобода остро разкритикува както правителството на Пламен Орешарски, така и цялата политическа система у нас.

Австриецът се срещна с блогърите Константин Павлов – Комитата, Асен Генов, преподавателят по право Христо Христев и юристът Димо Господинов. Височайшият чужд гост подкрепи протестите срещу кабинета на новата тройна коалиция и призова за незабавни реформи у нас.

Според Свобода главните проблеми на България са:

1. Фасадна демокрация

2. Мафиотизирана власт

3. Олигархични зависимости на управлението

4. Ниско ниво на медийна свобода


Това са основните дефицити на политическата и обществена система в България, задълбочили се болезнено по време на 100-дневното управление на кабинета Орешарски, допълни социал-демократът.

Свобода поиска открито от управляващите у нас да въведат нов избирателен кодекс.

Съгласен съм с протестиращите, че разделянето на политическа и икономическа власт е абсолютно необходимо, каза председателят на групата на социалистите в Европарламента, цитиран от страницата Noresharski.

На въпрос на OFFNews.bg какво е посланието му към лидера на ПЕС Сергей Станишев след срещата с протестиращите у нас, Ханес Свобода отговори:

Процесът на реформи трябва да продължи и БСП трябва да бъде начело на тези реформи, начело в борбата с олигархичните структури, в привличането на гражданското общество в позитивен диалог. Това е важно. Близостта между партиите и олигарсите трябва да бъде прекратена. Затова и съм благодарен на протестиращите.

Едно от главните действащи лица на срещата - Асен Генов, допълни казаното между тях на 4 очи с думите:

Акцентирахме и върху това, че е недопустимо управляващите и МВР да фасилитират, организират и настройват подкрепящите кабинета срещу протестиращите срещу него. Запознахме г-н Свобода и с актуалните социологически изследвания за обществените нагласи.

Преди това Ханес Свобода се срещна и с премиера Пламен Орешарски, определяйки разговора си с него като много полезен и открит.

"ГЕРБ се върна в парламента, а това е много важно, защото мястото на опозицията е точно там. Убеден съм, че ако правителството поеме отговорността си да разшири този диалог, и ако ГЕРБ е част от този диалог, както и ако гражданското общество участва, така важните за България реформи ще могат да бъдат осъществени. Почти не се сещам за европейски страни, където полицията да се е държала така въздържано на протести, които поне от формална гледна точка не са били легитимни", коментира Свобода, цитиран от БНТ.

Чудотворна икона на Богородица в Силистра

13.09.2013 г.

Почитат празника на града

Чудотворната икона на Света Богородица "Достойно есть" днес ще бъде донесена в Силистра за празника на града с благословението на патриарх Неофит, съобщиха от Доростолската митрополия.Силистренци ще посрещнат светинята на централния градски площад и тя ще остане в епархията до 21 септември. От централния площад с литийно шествие иконата ще бъде отнесена до катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел".
На Кръстовден /14 септември/ - празник на града - в храма ще бъде отслужена тържествена света литургия от Доростолския митрополит Амвросий.

#ДАНСwithme №92 блокира Орешарски пред БНТ

13.09.2013 г.

Премиерът едвам влезе в студиото на "Панорама", питат го за Пеевски

 Снимка: Noрешарски
Десетки протестиращи се събраха за 92-ри ден поред, за да поискат оставката на правителството. Проливният дъжд и ниските температури не уплашиха гражданите в центъра на София, които и този път намериха оригинален начин да изразят мнението си за кабинета "Орешарски".

Те блокираха централата на БНТ, недопускайки премиера да вземе участие в легендарното предаване "Панорама". Най-инициативните 10 протестиращи буквално спряха кортежа на Орешарски. Правителственият мерцедес бе разпознат от демонстранти на Орлов мост, които препречиха пътя му на бул. "Евлоги Георгиев".

Междувременно множеството от граждани остана пред централата на БНТ, очакващи Орешарски да даде отговор на въпроса "Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?".

Министър-председателят все пак успя да влезе в студиото на Бойко Василев, не и без помощта на внушителна бройка служители на реда. Полицаите успяха да направят път на Орешарски, който бе посрещнат с бурни освирквания и викове "Оставка"!

Запитан от водещия чие дело е скандалната кандидатура на Пеевски за шеф на ДАНС, премиерът отговори:

"Още на втория ден отговорих за назначението на Делян Пеевски - беше политическо назначение, беше грешка, оттеглихме го. Какво още има да се говори?", лаконичен бе Орешарски.

След края на предаването, министър-председателят се изниза от централата на БНТ през задния вход, финтирайки тълпата недоволни. Те обаче го осмяха, коментирайки че е напуснал сградата на ул. "Сан Стефано" през изхода за извозване на боклук.

Късното бдение под дъжда този петък пък роди ново култово скандиране: "Чиба, Шаро!" по адрес на премиера, което ще остане задълго във фолклора на #ДАНСwithme.


http://www.youtube.com/


Kristína-Anjeli Lietajú Nízko

Смях До Скъсване

                                                                          
                                                                  Смях До Скъсване

Мъж от Берлин роди момченце в дома си

  от iNews.bg | 09.09.2013 | 15:31 30

Мъж от Берлин роди момченце в дома си
New Scientist
Мъж от Берлин е станал първият германец, който е родил бебе. Въпросният възприема себе си като мъж, но има женски репродуктивни органи.
Мъжката рожба била родена на 18 март тази година, в дома на мъжа, чието име не се споменава.
Бебето било родено с помощта на акушерка.
В свидетелството за раждане на бебето родилият е записан като баща на детето, защото е регистриран като мъж. Това на практика е първият мъж в Германия, който е родил, съобщава Thelocal.
Мъжът забременял чрез донорство на сперма, допълва Bild.
Официално детето си няма майка и разполага единствено с баща.
Случаят напомня за Томас Бийти от САЩ, който също е транссексуален. Въпросният е износил и родил три деца.

NSA masqueraded as Google to spy on web users - report

Published time: September 13, 2013 09:37

The NSA used ‘man in the middle’ hack attacks to impersonate Google and fool web users, leaks have revealed. The technique circumvents encryption by redirecting users to a copycat site which relays all the data entered to NSA data banks.
Brazilian television network Globo News released a report based on classified data divulged by former CIA worker Edward Snowden on Sunday. The report itself blew the whistle on US government spying on Brazilian oil giant Petrobras, but hidden in amongst the data was information the NSA had impersonated Google to get its hands on user data.

Globo TV showed slides from a 2012 NSA presentation explaining how the organization intercepts data and re-routes it to NSA central. One of the convert techniques the NSA uses to do this is a ‘man in the middle’ (MITM) hack attack.

This particular method of intercepting internet communications is quite common among expert hackers as it avoids having to break through encryption. Essentially, NSA operatives log into a router used by an internet service provider and divert ‘target traffic’ to a copycat MITM site, whereupon all the data entered is relayed to the NSA. The data released by Edward Snowden and reported on by Globo News suggests the NSA carried out these attacks disguised as Google.

When the news broke about the NSA gathering information through internet browsers, tech giants such as Google and Yahoo denied complicity, maintaining they only handover data if a formal request is issued by the government.

"As for recent reports that the US government has found ways to circumvent our security systems, we have no evidence of any such thing ever occurring. We provide our user data to governments only in accordance with the law," said Google spokesperson Jay Nancarrow to news site Mother Jones.

Google, along with Microsoft, Facebook and Yahoo, has filed a lawsuit against the Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA) to allow them to make public all the data requests made by the NSA.

“Given the important public policy issues at stake, we have also asked the court to hold its hearing in open rather than behind closed doors. It's time for more transparency," Google’s director of law enforcement and information security, Richard Salgado, and the director of public policy and government affairs, Pablo Chavez, wrote in a blog post on Monday.

The tech giants implicated in NSA’s global spying program have denied criticism that they could have done more to resist NSA spying. Marissa Mayer, CEO of Yahoo, claimed that speaking out about the NSA’s activities would have amounted to ‘treason’ at a press conference in San Francisco on Wednesday.

In Yahoo’s defense, she argued that the company had been very skeptical of the NSA’s requests to disclose user data and had resisted whenever possible. Mayer concluded that it was more realistic to work within the system,” rather than fight against it.

Staff Sergeant Vania Almeida participating in her first NATO exercise.

Staff Sergeant Vania Almeida participating in her first NATO exercise. #F16 #Norway #Portugal
Portuguese female F-16 Crew chief participates in her first NATO exercise, read the interview in this link http://www.aco.nato.int/female-f16-crew-chief-participates-in-her-first-nato-exercise.aspx

All children have the right to live free from violence! Всички деца имат правото на живот без насилие.

Харесано · преди няколко секунди

All children have the right to live free from violence! Join European Commission and UNICEF by sharing our #ENDViolence against children message.

Всички деца имат правото на живот без насилие. Присъединете се към Европейската комисия и УНИЦЕФ като споделите съобщението Прекратете насилието срещу децата!

Харесва ли ви как изглежда къщата на VIP Brother Bulgaria тази година? Не пропускайте ексклузивния лайф тази неделя от 20:00 часа само по НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ (http://novatv.bg)
#Novatv #Novaplay #VIPbrotherbg
Вече не харесвам · · · преди около час ·

Предстоящи събития



13 сеп 2013: 13 септември - участие на д-р Андрей Ковачев в конференцията "Софийски разговори за Европа"

16 сеп 2013: На 16.09.13 понеделник от 15.30-18.00 и вторник 17.09.13 от 9.00-18.00 участие на д-р Ковачев в заседания на Комисията по външни работи

18 сеп 2013: На 18.09.13 (сряда) участие на д-р Ковачев в конференция за Европейската рамка на националните стратегии за интеграция на ромите

Йорданка Фандъкова: За първи път тази година беше приета тригодишна прогнозна рамка за развитие на Столична община

  Снимка: ГЕРБ

13 септември 2013 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Общини
София. Миналата година агенцията „Стандард енд Пуърс” имаше препоръки към нас, които ние изпълнихме. За първи път тази година беше приета тригодишна прогнозна рамка за развитие на общината. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.
„В същото време събираемостта се повиши, разходите падат, което е отчетено от агенцията. Аз лично приемам увеличената събираемост и като доверие от страна на гражданите за управление на средствата, с които те финансират проектите на града. Това са и новите улици, и ремонта на тротоарите, и новите детски градини, така че хората могат да видят и да усетят реално къде отиват техните пари”, каза Фандъкова.
Столична община продължава да работи последователно и да гарантира устойчивост в работата си. „Подготвяме бюджета за следващата година като отново стъпваме на същите принципи – реализъм , по-скоро консервативен подход и разчитаме на по- висока събираемост, без да натоварваме допълнително гражданите, тъй като за всички кризата продължава и финансовото състояние на семействата. Всички знаем, че не е достатъчно добро. Така че разчитам на много работа, разчитаме на подкрепата на гражданите за това, което се случва в града и на справедливо място на София в следващия програмен период за финансиране с европейски средства”, каза Фандъкова.
Цветелина ПЕНЧЕВА

Българската православна църква чества на Кръстовден въздвижение на светия Кръст Господен

  Снимка: Информационна агенция "Фокус"

13 септември 2013 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Начало / Институции
София. Българската православна църква чества на Кръстовден въздвижение на светия Кръст Господен. На Кръстовден традиционно започва учебната година в духовните семинари - Софийската и Пловдивската. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на Българската православна църква (БПЦ). Учебната година започва със св. Литургия и водосвет. С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Св. Синод на БПЦ празничната св. Литургия в Софийската семинария ще бъде оглавена от Тивериополският еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След литургията по традиция, с лития всички присъстващи се отправят към фиалата в двора на Семинарията, където се отслужва празничен водосвет за добър успех в предстоящата учебна година. В молитвата за начало на учебната година се казва: „/Господи/ Отвори ума им, за да възприемат силата на Твоя закон и с успех да изучават добрите и полезни науки. Избави ги от всяка вражеска зла умисъл. Запази ги твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие, насочи волята им към изпълняване на Твоите свети заповеди и придобиване на добри и полезни навици”.
В семинарския храм се съхранява частица от светия Кръст Господен, която е поставена в изящно изработен със седефена украса дървен кръст.
Частица от св. Кръст на който е разпнат Господ Иисус Христос се съхранява и на Кръстова Гора. Там в навечерието на Кръстовден Пловдивският митрополит Николай ще отслужи от 19:00 часа Празнична вечерня, от 23.00 ч. Утринна и от 00.00часа. Божествена света Литургия в манастира "Св. Троица" - Кръстова гора.
На празника Кръстовден, който е на 14 септември, се честват следните събития в историята на Христовата църква: Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; Намирането на Светия Кръст на Голгота и Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.
Според традицията на празника в този ден Христовият кръст тържествено се изнася от олтара, като се издига в четирите посоки на света с многократно произнасяне на: „Господи помилуй!“.

Президентът Росен Плевнелиев запозна естонския бизнес с условията за инвестиции в България

  Снимка: www.president.bg


13 септември 2013 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Президент
Талин. Президентът Росен Плевнелиев представи пред естонския бизнес макроикономическите показатели и условията за инвестиции в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Талин държавният глава разговаря с председателя на Естонската търговско-промишлена палата Тоомас Луман и с Управителния съвет на палатата.
Селското стопанство, производството на храни и високите технологии бяха посочени от президента като сектори, които могат да представляват интерес за инвестиции от страна на естонските компании. Туризмът и развитието на индустриалните зони също са области, които България развива и в които има възможност за реализацията на бизнес проекти. През последните години страната ни развива целогодишен туризъм - морски и планински, включително ски-туризъм, екологичен, спа и селски туризъм, отбеляза президентът.
В естонската столица президентът посети Демонстрационен център по информационни и комуникационни технологии и Центъра на НАТО за високи постижения в киберсигурността.
„В областта на киберсигурността България може много да допринесе за колективната сигурност в рамките на НАТО и се надявам, че страната ни ще намери силна специализация в Алианса“, коментира държавният глава, след посещението си в Центъра на НАТО по киберсигурност. По думите на президента, българският талант в областта на информационните и комуникационните технологии може успешно да бъде използван за реализацията на един много смислен отбранителен приоритет и да добави стойност към колективната система за защита на Алианса.
Президентът изрази надежда България да се присъедини към 11-те страни от НАТО, които работят заедно по стратегически направления за Алианса в Центъра по киберсигурност в Талин. „Длъжни сме да изграждаме способностите си и да работим интегрирано с партньорите си от Алианса“, подчерта Росен Плевнелиев.
Пред журналисти в Талин президентът отново призова за интегриран подход и политическа воля за ускореното въвеждане на електронното управление в България. Според държавния глава, не е нормално в България години наред да се говори за електронно правителство, да има три различни институции, които се занимават с електронните услуги за гражданите и все още да няма интегриран подход, който да води до конкретни резултати.
„Достъпът на гражданите до електронни услуги вече е елементарно човешко право и сме длъжни да им го осигурим“, категоричен беше президентът и припомни успешния естонски пример. Според президента, по този начин гражданите ще възстановят доверието си в институциите и ще повярват в собствената си държава. „Крайно време е за по-малко приказки и повече работа“, категоричен беше още президентът Росен Плевнелиев.

Премиерът пак не отговори кой е предложил Пеевски за ДАНС


петък, 13.09.2013 г. 17:51:58                

Орешарски си тръгна обиден от парламента

Премиерът пак не отговори кой е предложил Пеевски за ДАНС

 Снимка: Дартс нюз, Архив
Премиерът Пламен Орешарски си тръгна обиден от парламента днес. Причината стана въпросът кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Министър-председателят даде брифинг в кулоарите на властта, но не пожела да отговори за пореден път, а вместо това каза: "Разбирам, че са свършили въпросите". На втори подобен въпрос малко по-късно Орешарски отново отсече: "Струва ми се, че свършихте с рационалните въпроси" и напусна веднага сградата на парламента.

От предложението на Пеевски за шеф на ДАНС вече минаха три месеца, но така и не стана ясно кой точно го е предложил за поста. По-рано днес зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви, че въпросът с избора му вече не е част от дневния ред на обществото. "Продължава да се върти една плоча, която интересува все по-малко хора.  Ако това ще ви успокои, аз предложих Делян Пеевски", каза Манолова в ефира на Нова телевизия.

Новото министерство тръгва за ЧНГ

Междувременно стана ясно, че до няколко месеца ще заработи новосъздаденото министерство на инвестиционното проектиране. "Очаква се то да докаже дали ще се справи добре със своите функции или не", обясни по време на парламентарния контрол Пламен Орешарски. Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова обаче изказа безпокойство, че ведомството все още не е структурирано и предложи на премиера да се откаже от него, защото според нея е излишно. Самият премиер не отхвърли риска министерството да не заработи добре, но уточни, че идеята е то да поеме част от работата на министрите и координацията в Министерски съвет.  

Новото ведомство ще отговаря за държавната политика при устройственото планиране на територията, както и при строителството и контрола върху него, за благоприятната среда за обитаване, кадастъра и картографията, нормативните актове в областта на благоустройството и проектирането, ясните норми и срокове за инвестиционните проекти, повече координация с местната власт и други.

Нов разрив между Реформаторите и ГЕРБ

13.09.2013 г. (обновена 22 08 2014г.)

Кунева и ДСБ се скараха с Борисов, отказват съвместни действия

 Меглена Кунева
Нов разрив е на път да бележи отношенията между Реформаторски блок и ГЕРБ.

Още вчера, един от лидерите на новата политическа формация - Меглена Кунева, се разграничи категорично от ГЕРБ.

"Реформаторският блок има свой собствен глас. И той не е този на ГЕРБ. Ние имахме ясна позиция за 100-те дни управление на Пламен Орешарски. Но също имаме позиция за това, че искаме в България коренно да се промени моделът на назначенията, да се върне икономическата свобода, да се възобнови върховенството на закона за сметка на върховенството на познанствата. Опитите някой да говори от наше име са смешни. Хората не са материал - те могат да мислят", гласеше острата нота на бившият еврокомисар.

Ген. Атанас Атанасов
Ден по-късно, ген. Атанас Атанасов изрази ясна анти-ГЕРБ позиция, на практика отказвайки възможен политически съюз на ДСБ с партията на Бойко Борисов.

Запитан от журналисти "Борисов обяви, че ГЕРБ обмисля вот на недоверие и трябва да бъде чут гласът на протестиращите и на РБ. Докога ще се опъвате на подадената към вас ръка?", ген. Атанасов отговори нееднозначно:

"Вижте сега, на Бойко Борисов трябва да му е известно, че вратата за неговото връщане в изпълнителната власт през ДСБ е зазидана. Точка. Други въпроси имате ли?"

Това предизвика незабавната реакция на бившия премиер, който публикува следните думи на личния си Фейсбук профил:

Бойко Борисов
"След изказванията на Кунева и Атанасов, вече съм напълно наясно, че отново ГЕРБ сам трябва да победи БСП и ДПС на избори. Ние предложихме само съвместни действия за свалянето на сегашната коалиция. Явно те имат други планове, различни от това."

Вследствие на тази размяна на реплики, спекулациите за коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок срещу правителството на Орешарски и новата тройна коалиция са на път да не се сбъднат, коментират наблюдатели.

Варна посреща 21-вото издание на “Любовта е лудост” през септември


Варна ще бъде домакин на 21-вото издание на фестивала "Любовта е лудост". Той стартира на  30 август и в рамките на една седмица (до 5 септември) зрителите ще имат възможност да видят над 75 филма.
В конкурсната програма, представена от проф.Александър Грозев, са включени 12 филма - "Пиано във Фабриката" /Китай/ на режисьора Джан Мън, "От прозореца на моята стая" /Испания / на Паула Ортиз, "Светлите дни предстоят" /Франция/ на Марион Верну, "Да преследваш дъгата" /Румъния/ на Дан Чису, "Любов с акцент" /Русия/ на Резо Гигинеишвили, "Гримасите на войната" /Ливан/ на Жое Бу Ейд, "Странници вкъщи" /Турция, Гърция/ на Дилек Кесер и Улаш Гюнеш Качаргил, "Монахинята" /Франция/ на Гийом Никлу, "Нашите жени" /Унгария/ на Петер Шайки, "Любов" /Полша/ на Славомир Фабицки, "Танго либре" /Белгия, Франция, Люксембург/ на Фредерик Фонтейн, "Пътят на Халима" /Хърватия, Словения, Германия, Сърбия/ на Арсен Антон Остоич.
Старт на фестивала ще даде френският филм "Капитал" на Коста Гаврас, а на закриването ще бъде представен "Влюбените" /Великобритания, Франция/ на Кристоф Оноре.
По традиция в рамките на феста ще бъдат представени няколко панорами. Зрителите ще имат шанс да се запознаят с достиженията на китайско, палестинското и белгийското кино. Друга панорама ще представи имена на световното кино - Леонид Гайдай, Роб Ниллсън и Рихард Бланк. В друг модул ще бъдат излъчени няколко български филма в памет на големите имена, които вече не са между живите - Георги Калоянчев, Тодор Колев, Иванка Гръбчева, Петър Попйорданов. Със специална панорама ще бъде отбелязана 85-годишнина на режисьора Никола Корабов, който през тази година ще получи и наградата на фестивала за цялостно творчество.
Журито, което ще оценява филмите от конкурсната програма, ще бъде петчленно с председател Роб Ниллсън от САЩ. Българското присъствие в комисията ще бъде Петър Попзлатев.
В рамките на "Любовта е лудост" ще бъде направена премиерата на най-новия български филм - "Отрова за мишки" на Коста Буров.

Борисов: Не приемам да ме критикува мързеливецът Станишев


        http://www.faktor.bg/



по важни теми се почва с думите, че някой е спал, а в същото време този човек е доказано мързелив, аз не мога да приема, че така може да се води диалог.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на коментара на Сергей Станишев в парламента по повод въпрос на Орешарски за европейските пари, които страната ни е договорила за периода 2014-2020 година.
Час по-рано лидерът на БСП попита риторично кой е спал по време на заседанието на Европейския съвет
когато са се договаряли парите за следващия финансов период. Станишев обвини правителството на Борисов, че не е използвало възможността да договори повече пари за най-изостаналата част на Европа - Северозападна Европа.
В изказването си по темата Борисов отново повтори тезата си, че България е сред четирите държави, които единствени са получили повече евросредства в сравнение със сегашния финансов период. Той призова премиера Орешарски да не допуска политизиране по тази тема и да ползва целия експертен ресурс в този специфичен сектор.
Лидерът на ГЕРБ не пропусна и да припомни, че точно по времето на мандата на БСП парите от Европа са били спрени за страната ни.


              

Цецка Цачева: Ако на БСП им стиска, да ходим на избори








      http://www.faktor.bg/index.php





Нямаме промяна в позициите – искаме незабавна оставка на кабинета на Орешарски.

Подкрепяме протестиращите и трябва да се направи така, че с един мощен протест да се даде ясна оценка на този кабинет, призова от студиото на Нова ТВ бившият шеф на парламента Цецка Цачева.
Готови сме да отидем на нови избори веднага, ако от БСП са убедени, че ща са победители, нека отидем на избори, призова Цачева. Щом БСП се чувства сигурно в социологията защо бяга от рота на хората, но явно и те не се убедени в процентите, които им дават агенциите, посочи от депутатът от ГЕРБ.
Та изтъкна, че обществото е крайно разделено и едва ли има и три въпроса по които нацията да има общи виждания. Това разделение между политиците води и до противопоставяне между гражданите, предупреди Цачева.
Според нея в ГЕРБ не се притесняват, че хора от партията им ще отидат в новата формация БАСТА, на Миро Найденов и Емил Димитров.
Само в главите на създателите на  БАСТА се въртят картини как депутати на ГЕРБ напускат и отиват при тях, иронизира ги Цачева.
По темата за общи действия с десните партия тя бе категорична: Времето ще даде отговор на въпроса дали ще сме с Реформаторския блок заедно. Там има сестрински партии, с които сме в ЕНП, но обществото ще реши.

Syria's President Bashar al-Assad heads the plenary meeting of the central committee …

  • Syria's President Bashar al-Assad heads the plenary meeting of the central committee of the ruling al-Baath party, in Damascus in this handout photograph distributed by Syria's national news agency SANA July 8, 2013. REUTERS/SANA/Handout via Reuters

MOSCOW (Reuters) - Syria decided to cede control of its chemical weapons because of a Russian proposal and not the threat of U.S. military intervention, Interfax news agency quoted President Bashar al-Assad as saying in a Russian television interview.
"Syria is placing its chemical weapons under international control because of Russia. The U.S. threats did not influence the decision," Interfax quoted Assad as telling Russia's state-run Rossiya-24 channel
Assad also told Rossiya-24 that Syria would submit documents to the United Nations for an agreement governing the handover of its chemical arsenal, state-run Russian news agency RIA reported on Thursday.
Rossiya-24 did not immediately air the interview and it was not clear when it was recorded.
The reports came hours before Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and U.S. Secretary of State John Kerry were due to meet in Geneva to discuss the proposal, which Lavrov announced on Monday, and Moscow's plan for implementing it.
Russian President Vladimir Putin has said the initiative will not succeed unless Washington abandons plans for potential air strikes to punish Assad for an August 21 poison gas attack which U.S. President Barack Obama blames on Syrian government forces.
Syria, which denies it was behind that attack, has agreed to Moscow's proposal that it give up its chemical weapons stocks, averting what would have been the first direct Western intervention in a war that has killed more than 100,000 people.
(Reporting by Thomas Grove, Writing by Steve Gutterman, Editing by Timothy Heritage)

Syria's seizure of medical aid a war crime: EU aid chief




EU aid chief Kristalina Georgieva gives a press conference on the humanitarian crisis in Syria, May 14, 2013 in Brussels
.
View gallery

EU aid chief Kristalina Georgieva gives a press conference on the humanitarian crisis in Syria on May 14, 2013 at EU Headquarters in Brussels. (AFP Photo/Georges Gobet)
AFP
Syrian government forces have committed war crimes by seizing medical aid from convoys bound for rebel-held areas, European Union aid chief Kristalina Georgieva said Thursday.
"There are cases where medical kits, surgical kits, are removed. What it means is that on the other side, a wounded man, woman or child could die," Georgieva told reporters.
"It is a war crime to remove surgical kits from a convoy, or to prevent help getting in, or, what is even worse, to target medical facilities and bomb them, to shoot at doctors," Georgieva said in Geneva, where US Secretary of State John Kerry and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov were to hold talks later Thursday on efforts to control Syria's chemical weapons.
"Thirty-one humanitarian workers have lost their lives. Turning a blind eye to a violation of international humanitarian law is a war crime too," she added.
She said fewer than half of the eight million Syrians who need aid received it on a regular basis, as the civil war that has claimed more than 100,000 lives and driven two million refugees abroad shows no sign of abating.
Georgieva said she hoped the Kerry-Lavrov talks would enable a broader breakthrough, but insisted a toughly worded UN resolution was needed.
"For the first time in this horrible conflict, the international community is coming together in the face of the great danger of the use of chemical weapons," she said.
"But if we don't have a condemnation of violations of international humanitarian law in this conflict, what are we telling bad people elsewhere? That we can turn a blind eye at what you do?"

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще бъде на официално посещение във Вселенската Патриаршия, Истанбул



13 септември 2013 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще бъде на официално посещение във Вселенската Патриаршия, Истанбул, съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква. Визитата ще се осъществи от 20 до 23 септември. Тя ще включва среща на двамата патриарси с участието на архиереите при Патриаршеския двор членовете на българската църковна делегация и представители на Българския екзархийски вакъф, по време на която ще бъдат обсъдени теми касаещи всеправославното единство, подготовката за свикването на Великия събор на православната църква и въпроси свързани с братските взаимоотношенията между двете поместни православни църкви. Двамата патриарси ще влязат в съслужение в Съборна св. Литургия в патриаршеския катедрален храм „Св. Георгий Победоносец“. Програмата на посещението включва и посещение в сградата на Българската екзархия и среща с православната българска общност в града на Босфора, посещение в Богословска школа в патриаршеския манастир „Св. Троица“ на остров Халки – Принцовия архипелаг, и среща с българския консул в гр. Истанбул.
Патриарх Неофит ще бъде придружен от църковна делегация в състатав: митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Доростолски митрополит Амвросий, Стобийският епископ Наум – гл. секретар на Св. Синод, Знеполският епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий – нач. Отдел „Богослужебен” при Св. Синод, дякон Иван Петков, Теодор Атанасов – нач. кабинета на патриарха и Кирил Димитров, в качеството си на богослов-преводач.

СОФИЯ С ПРОЕКТИ ЗА 4 МЛРД. ЛЕВА


12.09.2013 г.
a a a


Йорданка Фандъкова 
Общината е подготвила проекти на стойност над 4 млрд. лева, с които ще кандидатства за следващия програмен период до 2020 година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че ще настоява столицата да получи справедлив и пропорционален дял спрямо броя жители за следващия програмен период. "Политиката на Европейската комисия е парите да отиват при хората. Това означава, че в големите градове трябва да отиват средства съобразно броя на жителите", аргументира се тя.

Фандъкова обясни, че макар 4 млрд. лева да звучат като космическо число, над 1,1 млрд. лева са за разработените проекти по интегрирания план за градско развитие, който включва само около половината столични райони. Кметът добави, че приоритетните проекти за София са тези за метрото и градския транспорт. "Ще настоявам за включване на града с отделна мярка в програмата за енергийна ефективност на панелни сгради, тъй като в София имат над 200 000 панелни жилища", посочи още Фандъкова.

В края на септември Джон Кери и Сергей Лавров ще се опитат да насрочат дата за мирната конференция за Сирия



13 септември 2013 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Женева. Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров ще се срещнат отново през септември, за да се опитат да насрочат дата за провеждане на мирна конференция за Сирия, предаде АФП, позовавайки се на изявление на Кери.
„Разбрахме се да се срещнем отново около 28-и септември, в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за да видим дали е възможно да насрочим дата за конференцията”, заяви Кери по време на обща пресконференция с Лавров и международния пратеник за Сирия Лахдар Брахими.

Цветан Цветанов: Единствено съдът може да решава в тази държава дали някой е виновен или не



13 септември 2013 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Партии
София. В тази държава единственият орган, който може да преценя дали едно лице е виновно или не, е българският съд. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Цветанов подчерта, че обвинителните актове се внасят от прокуратурата, а не от Министерство на вътрешните работи.
„Нека да се върнем в началото на моя мандат - именно тогава имаше човек, който убождаше децата в парковете, и той беше задържан. Имаше и убийство на Стоян Стоянов във фирма „Гранит”, и беше разкрито. Знаете какво се случи с Наглите” – бяха задържани, осъдени на първа инстанция. Ами „Килърите” – беше задържана група, която извършваше поръчкови убийства, сега те са с доживотни присъди. Има ги и количествата задържани наркотици”, обясни Цветанов.
Той попита - дали е ощетил с нещо държавата, или е направил нещо за нея? „Работил съм само за интересите на държавата, и за това да има по-голяма сигурност”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ. Той отбеляза, че трябва да се види какво се случва през летните месеци по българските курорти.
Ванина НЕДКОВА