Tuesday 21 June 2016

Бойко Борисов: Още от 2006 г. многократно сме предупреждавали какво може...

Арбитражът в Женева ни казва – това, което е произведено и за което сте пуснали фактури като държава, и сте се договаряли – трябва да си го платите. Сиреч, това не е глоба, а ще вземем оборудването. И затова сега е много важно в нормален, прагматичен, работен тон с партньорите от „Росатом” и другите компании да се проведат срещи – които вече са насрочени, защото нито производителите могат да го продадат без частите, които ние ще платим, нито пък ние можем да го продаваме, или монтираме.

Бойко Борисов: Приходните агенции вече събират милиарди в повече, които ...

Там, където пратихме бригади от София с данъчни, полицаи и ДАНС – 10 пъти се вдигнаха приходите от заведенията. А след като сложихме камери на кантарите по границите - 18 пъти приходите са се увеличили. Смятайте 25 години какъв грабеж е било. Или безхаберие.

Бойко Борисов: Видимо е къде отиват парите и какви проекти осъществяваме

В края на миналата година 20 млн. лв. в повече дадохме за учителите. 20 млн. лв. дадохме и за Спешната помощ, защото други пък казаха, че тя е важна и спасява човешки животи. 52 млн. лв. повече дадохме на Коледа за пенсионерите. Няколко десетки милиона сега дадохме за Димово, за пътя Видин – Монтана. Освен това, по европейските програми сега според новите процедури ЕК не финансира авансово новите проекти по начина, по който го правеше преди, а финансовото министерство плаща целите суми в началото и трябва да е готово с буферни средства, които си възвръща в последващи периоди. Сиреч, видимо е къде отиват парите. До момента с финансовия министър винаги сме знаели и подхождали от позицията на готовност да отделим средства, ако може и успеем да намерим такива в повече, за образованието и учителите. Ще положим всички усилия, ще видим откъде можем да съкратим по програми и ще търсим варианти за увеличения.

Отношенията с Русия с ЕС и ефектите от евентуален Brexit