Wednesday 24 September 2014

Председателят на общинската структура на ГЕРБ в Хасково и заместник-председател на Общинския съвет в града Евгения Ангелова е вторият кандидат в депутатската листа на партията за Хасковски многомандатен избирателен район.



Evgenia Angelova
Тя е завършила Международен мениджмънт от Pace University, Манхатън, Ню Йорк, САЩ. Освен това е магистър по международен бизнес от American Intercontinental University, Лондон, Великобритания и по финанси и маркетинг от University of Miami, Маями, Флорида, САЩ. Била е ръководител проекти в Маями.


За мен беше удоволствие да бъда домакин на среща между председателя на ГЕРБ Старейшини проф. Николай Андреев и представители на хасковската структура. Николай Андреев подчерта, че една от най-важните цели на ГЕРБ е да се възстановят институциите в България защото те не функционират. Важно е да се мобилизират всички усилия и потенциала на публичния и частен сектор и най-вече енергията на гражданското общество, за да се определят истинските, правилните решения за реформиране на държавата. България трябва да стане добро място за живеене, да се спре потока от млади хора, които търсят професионална реализация извън държавата ни. ГЕРБ ще работи за повишаване доходите на гражданите на базата напредъка на икономиката.

В звуковия файл можете да чуете какво казват за нея любимата й баба Гинка Ангелова, колегата й съпартиец Румен Стоянов и накрая - блиц-интервю със самата Евгения:

Председателят на общинската структура на ГЕРБ в Хасково и заместник-председател на Общинския съвет в града Евгения Ангелова е вторият...
DARIKNEWS.BG

Неофит, Патриарх Български


Иже добродетелей подвижник, яко истинный воин Христа Бога,
на страсти вельми подвизался еси в жизни временней,
в пениих, бдениих же и пощениих образ быв твоим учеником;
темже и вселися в тя Пресвятый Дух, Егоже действием светло украшен еси.
Но яко имея дерзновение ко Святей Троице, поминай стадо, еже собрал еси, мудре, и не забуди, якоже обещался еси, посещая чад твоих, Сергие преподобне, отче наш.

АНДРЕЙ КОВАЧЕВ: ЕС, САЩ, РУСИЯ, КИТАЙ И АРАБСКИТЕ ДЪРЖАВИ ТРЯБВА ДА СА ПАРТНЬОРИ В БОРБАТА СРЕЩУ ЕКСТРЕМИЗМА


Andrey Kovatchev беше домакин на експертна дискусия на тема "Дерадикализация на религиозни бойци и екстремисти", която се проведе в Европейския парламент в Брюксел. Събитието събра евродепутати и специалисти по антитероризъм, радикални движения и интеграция.

"Радикалните движения и свързаното с тях насилие и тероризъм представляват проблем за много държави от ЕС, региона и САЩ", заяви г-н Ковачев.

Според българския евродепутат, който е член на председателството на Европейския парламент, "в последно време има засилено влияние на екстремистки религиозни трактовки, често идващи от държави от Близкия изток и Персийския залив. Подобни влияния са насочени предимно към младите и маргинализираните общости. За преодоляването им е необходимо сътрудничество между различни институции в държавите от ЕС с цел предотвратяване на разпространението на фундаменталистки форми на ислям, екстремизъм и насилие".

Андрей Ковачев е категоричен, че е нужно по-тясно сътрудничество вътре в Европейския съюз и със САЩ в борбата с екстремизма: "Русия също има интерес и трябва да е наш партньор. Не можем да позволим в XXI век гражданите на демократични държави да бъдат заблуждавани с представи за света и обществото от Средновековието и да бъдат подтиквани към насилие и война."

Той изтъкна още, че "ситуацията в Близкия Изток и заплахата от бойците на т.нар. Ислямска държава в Ирак и Сирия ни задължава да вземем мерки срещу разпространяването на екстремизъм в Европейския съюз".

По последни данни има над 31000 радикални джихадисти в редиците на Ислямска държава, няколко хиляди от които са европейски граждани и могат да се завърнат в ЕС, носейки радикални идеи и опасност от тероризъм. Подобен случай бе атентатът в Еврейския музей в Брюксел, по-рано тази година, извършен от екстремисти, завърнали се от Сирия, както и осуетеният опит за нападение срещу Европейската комисия.

"Екстремист или терорист не се става за един ден - това е психологически и социален процес. За да бъде предотвратен, е необходимо активна работа със семействата на потенциални жертви на екстремистка пропаганда, както с училищата и общностите. Интеграцията и образованието са условията, нужни за да избегнем маргинализирането на цели общности и радикализирането им - по този начин ще имаме повече сигурност и просперитет в обществото", е категоричен г-н Ковачев.

Експертната дискусия бе част от поредица от дебати, организирани от Европейската фондация за демокрация и Мисията на САЩ към Европейския съюз.
Д-р Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ):
ANDREY-KOVATCHEV.EU|ОТ SVETOSLAV NIKOLOV


Много работа за строителните фирми предвижда програмата на ГЕРБ за саниране на жилищните сгради


Цветомир Михов

100% безвъзмездна финансова помощ през първите две години за саниране на многофамилни жилищни сгради предвижда програмата на ГЕРБ. Мярката беше представена от водача на листата на ГЕРБ за габровска област Цветомир Михов по време на среща с представители на строителните фирми. Досега помощта беше в размер на 75%, а останалите 25% трябваше да се осигурят от собствениците. „Известно ни е, че за хората е трудно да отделят тези средства за саниране на сградите, затова програмата на ГЕРБ предвижда ресурс от 2 млрд. лева за първата фаза, които ще са достатъчни за санирането на повече от 50% от тези сгради в България. Ефектите от тази мярка са големи –увеличаваме гаранционния срок на сградите, намаляваме разходите за електроенергия и не на последно място – това ще даде глътка въздух на всички малки и средни фирми, които се занимават със строителство, тъй като за тях ще има много работа“, обясни Цветомир Михов. Кандидатът за народен представител Климент Кунев, който е заместник-кмет на Габрово уточни, че досега тези 25%, които е трябва да платят собствениците на жилища, са се оказали непреодолима бариера, заради която програмата не е заработила. „Сега предвиждаме държавата да поеме всичките разходи през първите две години. Отделно досега програмата се управляваше на национално ниво, което беше допълнителна трудност. Вече ще се администрира на местно ниво, от общините, което, заедно с поемането на разходите, ще даде шанс тя наистина да заработи“, допълни Кунев. По думите му тази мярка ще разкрие и много работни места.

Цветомир Михов обясни, че в момента държавата е длъжник на строителните фирми, заради спрените европейски програми. „Три милиарда се дължат на общините, те ги дължат на фирмите изпълнители, а те – на работниците си. Първата визита на новия регионален министър трябва да е в Брюксел, още първия ден.“, заяви Михов.

Десислава Атанасова: Най-важното, което трябва да се случи в българското здравеопазване е да има консенсус, стратегия и правила.



 Това каза :
 водач на листата на ПП ГЕРБ в Монтана и министър на здравеопазването в кабинета „Борисов”, по време на Първата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Смятам, че всички сме направили нещо добро или не до там добро за българското здравеопазването. През всички тези 25 години невинни няма”, каза тя. По думите ѝ, по-градивно ще е всички да сложим на дневен ред проблемите. „Проблемите на здравето на нацията са проблеми на бъдещето на държавата. Безспорно е, че подобряването на здравните услуги ще е цел номер едно на всички партии”, каза Десислава Атанасова и допълни, че подобряването на здравните услуги е стратегическата и основната задача, която ще определя бъдещите реформи. „Аз смятам, че на няколко основни неща трябва да обърнем внимание. На първо място това трябва да бъде профилактиката. Трябва да бъде разширен обхвата на профилактичните прегледи и ваксиналните програми”, обясни Десислава Атанасова. „За да реализираме всички програми трябва да създадем една финансова и стабилна система”, заяви Атанасова. Според нея следва да се положат всички усилия за това чрез законодателни и контролни мерки да се повиши събираемостта на здравните осигуровките и допълни, че няма друг механизъм, по който да се осигурят средства. По думите на Десислава Атанасова, за да има разпределение на финансовия ресурс, в лечебните заведения, които са подчинени пряко на държавата, трябва да има единни стандарти за управление. Тя подчерта, че следващото условия за усъвършенстване на здравна система следва да бъде изградена Интегрирана информационна система, която свързва всички участници в здравната система. „Пред всички нас стои един много важен и сериозен въпрос. Въпросът с регионалните дисбаланси. Считам че следва първо да намерим баланс по отношение на задължителната здравна карта. На следващо място следва да гарантираме кадровото и ресурсното осигуряване на Спешната помощ. Там трябва да има реформа”, коментира Атанаосва. „Не е необходимо да въвеждане нови методи, просто може да се ползваме със изпитаните”, каза още тя. По отношение на кадровото обезпечаване Атанасова заяви, че е положила достатъчно усилия за запазването на младите кадри и ще продължава да го прави.

ДАНИЕЛ ПАНОВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ ОТ ТУРЦИЯ


Кметът на Община Велико Търново се срещна с представители на Червения кръст от Република Турция, които са на посещение и обмяна на опит в Старата столица.
Даниел Панов представи успешното партньорство и сътрудничество на общината с представители на Български червен кръст по време на наводнението през месец юни. Той още веднъж благодари както на националното, така и на регионалното ръководство на организацията за добрата съвместна работа по преодоляване на последиците от природното бедствие и подпомагане на пострадалите домакинства.
Гостите представиха своята дейност и заявиха желанието и готовността си да сътрудничат в областта на социалните дейности и особено в сферата на грижите за възрастните хора и хората с физически увреждания.
Гостите са посетили Дом за стари хора „Венета Ботева“ и са осъществили среща в Дневен център за възрастни хора с физически увреждания в с. Вонеща вода.
Даниел Панов използва срещата за да представи и много добрите възможности, които Велико Търново е региона предлагат за привличане на инвеститори и за разкриване на нови работни места в екологично чисти индустрии.
Кметът представи и стратегическото географско разположение на града и факта, че той е част от Трансграничния коридор №9 Хелзинки Истанбул. Благоприятното разположение на града и неговите добри транспортни връзки и възможности за развитието на логистични центрове са други стратегически предимства на Велико Търново за привличане на инвеститори и развитие на нови индустрии.
Сътрудничеството между Български червен кръст и червеният полумесец на Турция е дългогодишно. То се реализира на практика при реализирането на мащабни кампании за подпомагане на населението на двете страни при възникване на бедствия и аварии.

Ева Паунова Евродепутат: Европа има нужда от бизнеса и младите хора, за да се пребори с младежката безработица


Алианс за младежта“ в София


 сряда, 24ти септември, Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП
  Ева Паунова   присъства на представянето пан-европейската бизнес инициатива „Алианс за младежта“ в София.

„Алианс за младежта“ е обединение от над 200 компании, които са се ангажирали да работятсъвместно със законодателите и образователния сектор, за да създават младежка заетост. Целта на инициативата е да бъдат създадени над 100 000 работни места през следващите години.

“Алианс за младежта“ е чудесен пример за това как политически решения и европейски инициативи намират отражение в частния сектор, постигайки конкретни резултати“ сподели Ева Паунова. Тя посочи, че институциите на национално и европейско ниво не могат сами да създадат работни места за младежи – това изисква колективни действия от страна на бизнеса и политиката. Но най-вече, самите млади хора трябва да бъдат не само обект, но и двигател на програми за борба с младежката безработица.

В тази връзка, Ева Паунова изтъкна важността на образованието като първа и най-важна стъпка към успешното професионално развитие на младите. “ Ако възпитаме нашите деца да взимат решения от малки, да са иновативни, да бъдат лидери, те ще станат такива и в професионалния си живот. Те ще бъдат хората, които не само търсят, но и създават работни места. Ще са желан кадър за всяка фирма, всеки бизнес.“ Българският евродепутат заяви, че ще работи за това образованието да бъде национален приоритет.

На събитието присъстваха също изпълнителните директори на Агенцията по заетостта и Българска агенция за инвестиции, както и компании членове на „Алинас за младежта“ и младежи участвали програмите на инициативата.

Кампанията „Алианс за младежта“ беше официално представена на 18 септември във Веве, Швейцария. Ева Паунова беше почетен гост и на това събитие, като взе участие в уебинар по темата за младежката безработица.

Томислав Дончев откри първия си информационен офис в Бургас

Публикувана на 24 септември 2014 | 13:30 

Томислав Дончев
днес вече работи първия информационен офис на евродепутата от ГЕРБ Томислав Дончев. Той се намира в Бургас, в сградата, където се помещава централата на партията на ул. „Конт Андрованти” 5. По време на предизборната кампания за Европейските избори през т.г. Томислав Дончев пое ангажимент пред бургаската общественост да отвори свой център. След като това вече е факт, предстои откриване на центрове и в други http://globusnews.net/2014/100407#sthash.Sispabea.dpuf            български градове. „Спазвам обещанието си за офис тук с удоволствие, защото имам силна връзка с Бургас, работил съм с мои колеги от града и заедно сме се борили срещу трудности, постигали сме успехи. През годините сме реализирали редица инициативи с младежи от града, поел съм и ангажимент за пътуване на някои от тях до Брюксел в началното на октомври като победители от различни конкурси”, коментира Томислав Дончев. Той акцентира по какъв начин новооткритият офис ще функционира в града и какви ще бъдат неговите цели. „Офисът е замислен като жива връзка между мен, моят екип и всичко, което се случва в Бургас. Всеки, който се интересува и има въпроси към работата ми, тази на Европейския парламент, може да намери актуална информация. Офисът трябва да помага да се генерират нови инициативи, ЕП да бъде по-близо и по- разпознаваем за българите. Трябва да се научим заедно да упражняваме европейските политики за развитието на България. Томислав Дончев представи Ясен Проданов от Бургас, който ще работи в офиса и ще осъщестява комуникацията на местно ниво. „Имам желанието да организирам колкото се може повече приемни дни в Бургас, доколкото работата и пътуванията ми до Брюксел го позволяват. Бургаски регион е един от най-бързо развиващите се в България, но той също има проблеми. Европейските институции трябва максимално да научат за тях, особено когато се приемат и разработват регионални политики, както тези, свързани с развитието на Странджа и поминъка на рибарите. Крайната цел е бъда пълноценен представител на Бургас в Европейския парламент”. „Желанието да бъде открит офис на Томислав Дончев в Бургас беше много голямо, но не липсваше конкуренция с други големи градове в страната. Г-н Дончев пое този ангажимент към нашия град, удържа на думата си и офисът вече е факт. Надявам се кондицията, която има общинска администрация по усвояването на европейските средства, да се съчетае с напористия дух и опита на Дончев, натрупан при предходното правителство. Той може и знае как да помогне на нашия регион – за равитието на Странджа, на поминъка на рибарите по Черноморието, за инфраструктурата, за намаляване на младежката безработица. Томислав Дончев може да ни помогне освен по възможните оперативни програми, да търсим и донорски възможности за проекти. Очаквам да влезем в активна комуникация с него и първите идеи да се реализират в полза на жителите на бургаския регион”, заяви зам-председателят на ГЕРБ и кмет на община Бургас Димитър Николов. „Не случайно офисът е ситуиран на това място. Тук са приемните на нашите народни представители и общински съветници. С присъствието и на водачът на нашата група в Брюксел ще имаме по сериозно сработване, което може да бъде само в полза на гражданите от областта”, коментира областният лидер на партията Димитър Бойчев. „Вече съм имала честа да работя с Томислав Дончев и знам, че в сърцето си той носи духа на Европа. Той беше причината много европейски проекти да се реализират в нашия регион. Радвам се, че казаното от него преди няколко години, че Бургас е витрината на европейските програми в България е валидно и до днес”, коментира водачът на бургаската листа за парламентарните избори Ивелина Василева. - See more at: http://globusnews.net/2014/100407#sthash.Sispabea.dpuf

ГЕРБ Кърджали дари учебници на българското училище в Александруполис


Cveta Karayncheva

24 септември 2014 г
Водачът на листата на ПП ГЕРБ в 9-ти МИР Цвета Караянчева и кандидатите за народни представители Илия Илиев, Гроздан Колев и Кольо Ангелов дариха учебници, помощна и художествена литература на единственото българско училище в Северна Гърция, което се намира в Александруполис и носи името на Васил Левски. Помагалата бяха събрани за броени дни от активисти на ГЕРБ и граждани. Вчера бяха превозени с микробус до Гърция, за да бъдат предоставени на децата, посещаващи школото в Александруполис и филиалите му в Орестиада, Ксанти и Кавала. Караянчева и колегите й бяха посрещнати изключително радушно от учениците, учителите и родителите в салона на училището, където децата изнесоха рецитал от стихове и песни на български език. „Благодарим за сърдечното посрещане, за интереса и радостта в очите ви. Удоволствие е да сме сред вас. Това, което днес ви носим е една малка частица от България. Искахме да ви направим съпричастни към всичко родно, за да не забравяте своите корени. Инициативата ни бе спонтанна, но това е само началото. Днес полагаме основите на едно дългосрочно партньорство. Ще продължим да ви помагаме, защото вие сте едно от огнищата на българщината зад граница и може да разчитате на нас и занапред“, обеща Цвета Караянчева. Специален гост на срещата бе заместник-кметът по културата на Александруполис Андониос Вамвакерос, който приветства инициативата, запозна гостите с културните и социалните проекти на общината и пожела изборна победа на ГЕРБ на 5 октомври.

Над 130 българчета на възраст от 4 до 16 години, предимно от смесени бракове изучават майчиния си език, литература, история и география в неделното училище, основано преди две години по инициатива на Илиана Власакиду, българка по рождение, преуспяващ адвокат, майка на три деца и председател на Културно-образователното дружество на българската общност в Източна Македония и Тракия. Училището се издържа от дарения и членски внос. От 2013 г е включено в проекта “Родна реч“ на МОН и работи по програма на образователното министерство с български преподаватели. Общината в Александруполис е предоставила безвъзмездно зала за провеждане на уроците, но до края на годината школото очаква да се сдобие със собствена база, където ще се помещават архива, библиотеката и седалището на българската общност. „Поднесохте ни страхотна изненада. За нас е чест да ви посрещнем в Александруполис, да сме ваши приятели и партньорството ни да продължи“, заяви Илиана Власакиду.

Проектите извън новата оперативна програма „Транспорт“ трябва да се финансират със заеми


Ивайло Московски

Широко прокламираната промяна в приоритетите на Оперативна програма „Транспорт“ и проектите, които трябва да бъдат финансирани и изпълнявани, всъщност са същите тези приоритети, които имаше правителството на ГЕРБ до 2013 г. Въпросът обаче, е начинът за постигане на тези приоритети. Ако се завишава бюджетът на оперативната програма, въпросът ми към служебното правителство е откъде ще дойдат тези пари за завишаване на бюджета? Намаляване на дела на съфинансирането на практика означава допълнителни средства. От къде ще дойдат те?

Това, което чух от сегашния министър на транспорта Николина Ангелкова е, че ще се тегли заем. Трябва да е ясно на всички, че теглене на заем без ратификация в парламента е невъзможно. При положение, че служебният министър на финансите Румен Порожанов декларира, че бюджетът е на лимита от 3-процентен дефицит, прехвърлянето на необходимите средства означава, че те ще трябва да дойдат от друго перо. Обществото трябва да е наясно откъде и как ще се постигне този финансов ефект.

Ако все пак служебното правителство вземе решение да бъде ползва заем и да намали съфинансирането от държавния бюджет, трябва да е ясно, че всички проекти ще бъдат поставени под мониторинга на Оперативна програма „Транспорт“ и на Европейската комисия. Има обаче разлика между критериите, когато се финансира един проект от Европейската комисия и когато се финансира от Европейската инвестиционна банка. Защото Европейската комисия залага доста по-завишени коефициенти за норми на възвръщаемост. При кредитното финансиране условията са доста по-облекчени.

Моето мнение и моят съвет е да се използва на максимална степен съществуващият бюджет на Оперативна програма „Транспорт“, а допълнителните проекти, като магистрала „Хемус“, например , които ще имат нужда да бъдат финансирани, да се ползва изцяло заемен капитал за тях.

Според мен подходът на служебния кабинет не е много правилен, тъй като става въпрос за проекти, които касаят инфраструктурата за следващите 10, 20, 30 години на държавата, а един служебен кабинет по Конституция не са му заложени такива функции.

Относно така заложения жп проект „Септември – Елин Пелин“ без да достига до София, се съмнявам, че Европейската комисия ще се съгласи. За да получи европейско финансиране от Оперативна програма „Транспорт“ даден проект трябва да е част от паневропейските транспортни коридори. Ако проектът не се изпълни по коридорен принцип, това означава, че има риск България да върне парите, тъй като не е постигнала крайната цел за вече изпълнените участници.

България е единствената европейска държава, пресичана от пет транспортни коридора от TEN-T мрежата. И ние сме длъжни да ги покрием с адекватна инфраструктура – пътна, железопътна, съответно с интермодални терминали. Това ще бъде действително задача на наш кабинет, ако ние направим кабинет, но хубаво е да бъде задача и на всеки кабинет. Това безспорно след себе си води инвестиции, води растеж, води до много съпътстващи дейности, които са добри за икономиката, за местния бизнес, така че действително трябва да се направят. Просто е въпрос на методи, на политическа воля и на усилия.

Житие на св. първомъченица и равноапостолна Текла.


Неофит, Патриарх Български

24 септември 2014 г. в 07:33

Светите апостоли Павел и Варнава проповядвали Евангелието в Икония, град в Мала Азия. Живеели в дома на благочестив човек на име Онисифор. Св. апостол Павел говори за него във Второто послание до Тимотей така: "Господ да даде милост на дома на Онисифор, защото много пъти ме успокои и се не посрами от веригите ми". В къщата на Онисифор се събрали всички, които желаели да слушат проповедите на апостолите. Мнозина се обръщали в истинския път.

Измежду честите посетители на тоя дом била една 18-годишна девойка на име Текла, красива дъщеря на богати и знатни родители. Тя била сгодена за момък, който се казвал Фамир, също измежду първите в града по знатност, богатство и красота.

Думите на светия апостол подействали силно на девойката. Тя приела тайно християнската вяра. Обикнала Бога с цялото си сърце. Отказала се да встъпи в брак. Решила да посвети на Бога целия си живот.

Майка й, която била езичница, се безпокояла силно, като виждала, че дъщеря й общува постоянно с християни. Когато узнала, че и Текла приела християнската вяра, се разсърдила твърде много. Повикала при себе си Фамир и му казала:

- Защо не се грижиш за годеницата си? Нима не виждаш, че тя се е увлякла от думите на тия измамници, които лъжат с приказки народа? Нима не виждаш, че тя е забравила съвсем себе си и семейството си?

Годеникът се огорчил. Опитал се с нежност да привлече отново годеницата към себе си. Но тя оставала равнодушна и студена.

Майката ту се гневяла и се отнасяла жестоко към нея, ту я молела със сълзи да не се отказва от женитбата, която й обещавала и знатност, и богатство, и всички радости на света.

Текла оставала непреклонна. Тя жалела, че не може да изпълни волята на майка си. Но за нея вече не било възможно да се върне към езическите суеверия. Тя познала истинската вяра, познала истинския Бог. Невъзможно й било също да се омъжи за езичник, когато сърцето й се стремяло към друг живот, желаело да се отдаде всецяло на Бога.

Като видял, че всичко е напразно, Фамир подал жалба до градския началник против апостол Павел.

- Тоя чужденец – казал той – измамва чрез вълшебство човеците, като ги отвръща от поклонение на боговете и им проповядва за някой си Христос, разпънат на кръст от юдеите. Той прелъсти чрез това и моята годеница Текла, която ме обичаше досега, а сега не иска да се омъжи за мене.

Началникът повикал св. апостол Павел и заповядал да го затворят в тъмница, докато го изправи на съд.

Когато Текла чула, че апостолът е затворен в тъмница заради нея, решила да отиде при него. През една нощ тя отишла в тъмницата, подкупила стражата да я пусне при апостола и останала при него да му служи тъй, както дъщеря служи на своя баща.

Нейното бягство разтревожило всичките й близки. Търсели я дълго навсякъде. Разпитвали за нея. Най-после я намерили в затвора. Донесли веднага за това на градския началник, който заповядал да я доведат при него.

Началникът я уговарял да се обърне отново към предишната вяра и да се омъжи за Фамир. Тя не се съгласила. Осъдена била да бъде жива изгорена на клада.

Донесли били на определено място сухи дърва, сено, вейки. Дигната била кладата. Слугите на началника се готвели да турят на кладата младата християнка. Но тя не дочакала това. Прекръстила се и сама се качила на кладата спокойно, без страх. Запалили кладата. В тоя момент сам Господ се явил на Текла.

За това говори в една молитва св. Киприян Картагенски така: "Яви се нам, Господи, както си се явил на апостол Павел в оковите и на Текла в огъня!"

Пламъкът се издигнал вече високо. Изведнъж завалял проливен дъжд с такава силна градушка, че началникът и целия насъбрал се там народ избягали с голяма уплаха към домовете си. Кладата угаснала. Текла слязла от нея невредима и напуснала свободно града. Чула, че апостол Павел бил освободен от затвора и изпъден от града, искала да го намери, за да продължи да му служи.

Вън от града тя срещнала един Павлов ученик, когото преди това виждала често в дома на Онисифор. Той отивал в града да купи хляб. Текла го спряла и го разпитала за апостола. Той я завел при него.

Като благодарили с радост на Бога за великото чудо, чрез което Текла била спасена, апостолите Павел и Варнава, Павловият ученик и Текла тръгнали на апостолско пътешествие. Отправили се през Листра и Дервия за Антиохия.



Когато пристигнали в Антиохия, един от градските началници на име Александър видял хубавата Текла и поискал да се ожени за нея. У Текла се затвърдило още по-силно намерението да посвети живота си на Бога. Затова не приела предложението му. Любовта на началника се превърнала в силна омраза. Решил да я погуби. Той уведомил главния началник, че Текла е християнка.

Тъй равноапостолна Текла била осъдена да бъде изядена от зверовете в цирка. Трябвало присъдата да се изпълни на другия ден.

Текла била отведена при една жена, която се казвала Трифена. Знаело се, че Трифена е от царски род. Предполагало се, че тя ще повлияе на Текла да са отрече от вярата си и да стане жена на началника. Но станало обратното: Трифена приела християнската вяра. Св. апостол Павел споменава за нея в посланието си до Римляните (16:11).

Текла прекарала цялата нощ в молитва и беседа с Трифена. На сутринта била заведена на смърт. Насъбрал се много народ. Пуснали срещу нея зверовете. Но тия диви животни не се допрели до светата девица. Мнозина изсред тълпите почнали да славят истинския Бог, Когото Текла проповядвала. Други говорели, че тя е магесница и подействала на зверовете чрез магии.

Главният началник заповядал да отведат Текла наново при Трифена. Наредил също зверовете да не бъдат хранени до другия ден.

На следващия ден Текла била доведена отново на арената. Придружавала я Трифена, която горго плачела. Трифена била вече обикнала светата девица и вярата й станала нейна вяра.

Пуснали мечка и лъв. Раздразнени от глад, зверовете изскочили яростно от своите клетки. Но като видели равноапостолната девица, дошли кротко при нея и легнали при нозете й.

Поразен от чудото, народът извикал:

- Велик е Бог, Когото Текла проповядва!

Главният началник, заобиколен от другите началници, не се покорил на Господнята сила. Той заповядал да хвърлят девойката в яма, пълна със змии и отровни гадове. Тя излязла и оттам невредима.

Заредили се мъчения, които не сломили волята на света Текла.

Главният началник най-после се уплашил от силата, която я пази. Повикал Текла при себе си и я попитал:

- Коя си ти? Каква сила те пази?

- Аз съм служителка на вечния Бог – отговорила Текла.

Изплашен още повече, той я пуснал на свобода с думите:

- Текла, Божията служителка, пускам на свобода!

Текла се завърнала при Трифена и живяла при нея известно време, като проповядвала непрекъснато словото Божие и обръщала езичниците към Христа Господа.

По-късно тя пожелала отново да придружи ап. Павел в неговите пътешествия. Но той не се съгласил. Казал:

- Който отива на война, не трябва да води със себе си девойка.

С благословението на св. апостол Павел Текла отишла в Селевкия (Сирия). Поселила се в пустинно място на една планина. Мислела да прекара живота си в самота, пост и молитва. Мнозина идвали при нея да се поучават и донасяли своите болни, които Текла с Божията помощ изцерявала. Обърнала много езичници към вярата в Христа Бога.

И тук зли хора подигнали гонение срещу нея. Но Бог по чудесен начин я пазел и спасявал от всички беди и опасности.

Така тя прекарала много години още в молитва и добри дела. Починала в дълбока старост.

Света Текла била първата мъченица от жените християнки. Поради това св. Църква я нарекла "първомъченица". Заради нейната апостолска дейност я нарекла и "равноапостолна".

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Бойко Борисов: Срещи с представители на бизнеса в Стара Загора и Местната структура на Девин и Бургас ГЕРБ няма да се коалира с ДПС (Видео)

Среща с представители на бизнеса в
Стара Загора, с които обсъдихме различни проблеми, най-вече в сферата на енергетиката. След това с водача на листата на ГЕРБ за 27 МИР Лиляна Павлова и кмета Живко Тодоров присъствахме на откриването на нов завод за рециклиране на гуми. Заводът е изграден по ОП „Конкурентоспособност“ на стойност 4 млн. евро. По време на управлението на ГЕРБ над 1 млрд. евро бяха отпуснати като средства от Европейския съюз по същата оперативна програма на хиляди български фирми. По-късно днес присъствах на предизборното събитие на ГЕРБ в Бургас. Заедно с кмета Митко Николов предста ГЕРБ от областта.



Бургас “ГЕРБ няма да се коалира с ДПС. Затова ни трябва голямо мнозинство.” Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на предизборен концерт в Бургас. Пред симпатизантите на партията Борисов посочи, че въпреки трудностите през последната година, партията е оцеляла, благодарение на кметовете си, които са 90 в цялата страна. Според Борисов там, където ГЕРБ има свои кметове два мандата, се вижда европейското развитие на тези градове.
„Когато БСП, ДПС и някой друг са на власт, спират еврофондове. Когато дойдем ние с тези хора - пускат еврофондовете. Пак дойдат БСП и ДПС - пак ги спират. Това са милиарди загубени пари за тази една година. Надявам се, че повече този експеримент българите няма да го допускат - партии като „Атака” да се коалират с БСП и ДПС”, каза още лидерът на ПП ГЕРБ. По-рано през деня Борисов бе в Стара Загора, където присъства на откриването на нов завод за рециклиране на гуми - „Екомедина Рисайклинг“, изграден по ОП „Конкурентоспособност“.

По отношение на Реформаторския блок Борисов обясни, че те не работят за дясноцентристко управление. „Много съм притеснен от Реформаторите. Хората не искат БСП и ДПС. Хората искат център-дясно. Да се съберат грамотни, нормални, мислещи хора и да подредим държавата си, да продължим да строим”, каза бившият премиер и обясни, че по принцип ГЕРБ и Реформаторският блок са близки, но не разбира поведението на последните. „Питайте ги, като не искат с ГЕРБ или като ни поставят невъзможни условия, с кого ще се коалират или пък кой искат да бъде на власт, кой искат да управлява”, каза председателят на ПП ГЕРБ и добави, че най-вероятно реформаторите ще се коалират с ББЦ. „Така както „Атака” уж беше най-много срещу ДПС, Волен Сидеров със „златното пръстче” ги държа година и два месеца. Както сега се карат ДПС и БСП уж, а се целуват на „Орлов Мост”. С Цензурата ще направят същата коалиция. Нищо, че ще са втори, трети или пети. Не го допускайте!”, подчерта Борисов и призова реформаторите да си направят сметка защо не са влезли преди една година в парламента. „Дали анти-ГЕРБ говоренето ще им помогне? Аз съм възложил да ми извадят колко пъти Радан Кънев и компания са говорили срещу Станишев, срещу Бареков, Волен Сидеров и колко пъти срещу ГЕРБ. Как така ще искаш да управляваш после с тази партия? Те го правят нарочно, умишлено, с една цел – да провалят дясноцентристкото управление. Вече съм сигурен”, категоричен бе лидерът на ПП ГЕРБ. Той пожела на „Патриотичния фронт НФСБ – ВМРО” успех и каза, че се надява след изборите, ако влязат в парламента, да седнат и сериозно да обсъдят приоритетите за стабилното развитие на страната.

Борисов припомни, че след като преди дни от ГЕРБ са обявили, че биха подкрепили Светослав Гаврийски за бъдещ управител на БНБ, който е безспорен професионалист и „костовист”, от Реформаторския блок отново са се противопоставили. „След деня на изборите ще бъде трудно време. Огромните задължения на държавата са такива, че когато се измерват с милиарди трудно се възстановяват. ГЕРБ имаме експертите и хората, които са го правили четири години и с нашите приятели в Брюксел съм убеден, че ще съумеем да отпушим еврофондовете. Но това, което е пропуснато като време, ще бъдат безвъзвратно загубени пари. Съжалявам, че не съм оптимист като вас, но никога не съм лъгал хората” каза още Борисов и призова хората на площада да мислят преди да гласуват за това какво искат. „Ако това е стабилна България, то тя може да се случи при едно бъдещо управление на ГЕРБ и то само, ако има стабилно мнозинство”


Девин. Среща с местната структура на ГЕРБ и нашите представители в местната власт в общината. Разговарях и с много местни хора за основните проблеми, с които се сблъскват в ежедневието си, както и за решенията, които предлагаме в управленската програма на ГЕРБ. Подчертах пред тях, че България се нуждае преди всичко от стабилност, за да можем да върнем доверието на Европа към страната ни. Това е пътят да възстановим усвояването на средства от европейските фондове и да увеличим чуждестранните инвестиции, което ще доведе до икономически растеж и увеличаване на доходите и заетостта. Удовлетворен съм, че видях добро сътрудничество между различните вероизповедания и етноси в този район на България. Това е ценност, която България задължително трябва да запази.