Thursday 18 September 2014

Ева Паунова участва в пан-европейска бизнес инициатива за борба с младежката безработица

18.09.2014
Младежката безработица не е проблем, който може да бъде решен само на институционално ниво. Ето защо Европейският съюз сам по себе си не може да създаде работни места – тях ги създава бизнесът, а наша задача е да осигурим благоприятна среда за неговото развитие. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която се включи в дебат за бъдещето на младите хора в Европа като част от инициативата „Алианс за младежта“. Събитието във Веве, Швейцария отбеляза втория етап от инициативата за младежка заетост, която обединява над 200 компании, заели се активно да създават повече работни места и стажове за младите, както и да ангажират други фирми с тази инициатива. Събития като това са политика в акция, по този начин приетото европейско законодателство се прилага в действие. „Важно е младите да са активни и да участват в подобни събития, където им се дава възможността да изразят своите позиции и да представят идеи“, посочи Ева Паунова, която беше специален гост на събитието.


Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП насърчи младите участници по време на интервю за работа за работа или стаж да изразяват искреното си и силно желание да бъдат част от даден екип, а да не се превръща заемането на даден пост в тяхна цел. „Само когато един млад човек е добре запознат с политиката и културата на работа на компанията, той има реални шансове да бъде нает“, подчерта Паунова.


„Алианс за младежта“ е иницииран от водещи европейски компании със социална отговорност към младежта. Този проект подкрепя и допълва инициативи на европейско ниво като Алианса за професионални стажове и Гаранцията за младежта. Целта на компаниите от Алианса е да създадат повече от 100 000 работни места. Чрез днешната инициатива се цели стимулирането на още компании да се включат в Алианса, което ще доведе до създаването на още повече работни места.


Сред участниците в дискусията бяха Лоран Фрекс, изпълнителен вицепрезидент и главен изпълнителен директор на "Нестле Европа", Антонио Силва Мендес от генерална дирекция "Образование и култура", главният секретар на Европейския младежки форум Алън Пел, бизнес-лидери и младежи. Те се обединиха около тезата, че професионалното обучение значително увеличава шансовете на младите за реализация на пазара на труда и насърчиха младежите още от ранна възраст да са обществено активни и да търсят най-доброто образование.


Сред партньорите в "Алианс за младежта" са Adecco, Axa, Cargill, CHEP, DS Smith, Ernst and Young (EY), Facebook,Firmenich, Google, Nielsen, Publicis Groupe, Salesforce.com, Twitter и White&Case.


Можете да гледате запис на събитието на интернет адрес:


http://www.media-server.com/m/go/nestle_2014_alliance_for_youth/lan/en/gb_custom_2/enWebcastViewer

КРЕМЪЛ ГЛЪТНА СТУДЕНА ВОДА!


Александър Йорданов


Европейският парламент и парламентът на Украйна ратифицираха едновременно споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включващо договор за свободна търговия. По този повод президентът Порошенко заяви: "Украинците успяха да обърнат посоката на влака, който доскоро се движеше на изток, и аз се надявам, че днешното гласуване потвърждава този избор. Нашите синхронизирани ратификации са празник не само за Украйна, но и за Европа, защото без Украйна няма обединена Европа.“
Споразумението предвижда политическо асоцииране и свободна търговия. Политическите разпоредби приближават Украйна с една стъпка по-близо до ЕС, като отварят нови канали за политически диалог и създават базови правила за сътрудничество в области като енергетика, транспорт и образование.
За ратификацията са гласували 525 евродепутати, а против са били 127. Честито на нашите украински приятели. Любопитно е как са гласували нашите евродепутати! Но както и да са гласували работата стана.
Сбогом, товарищи! Кремъл глътна студена вода!

Трите провала на Реформаторския блок


Трите провала на Реформаторския блок | Петте кьошета
Колкото и спънки да среща по пътя си, РБ действително представлява най-смелия опит за..
WWW.5CORNERS.EU

Създаването на Реформаторския блок преди повече от година вдъхна големи надежди за ново начало в десницата.
Като по команда всички стари лидери на партиите от традиционната десница подадоха оставки и освободиха позиции за млади и енергични водачи, които да измъкнат каруцата от калта. По същия начин антиправителствените протести изкараха на улицата едно ново поколение българи, които поискаха държавата от своите родители, за да я пренасочат по нов и по-европейски път. И не на последно място изглеждаше, че току-що загубилата властта популистка десница изпада в продължителна криза, ясен симптом за което беше декларираното желание на Бойко Борисов и ГЕРБ да влязат в новосформиращия се блок.

От тази гледна точка не беше чудно, че и намеренията, с които коалицията се създаде, също бяха повече от амбициозни. Да се изгради надидеологическа политическа сила, морална алтернатива на цялата партийна система, която да постави ново начало, обхващайки цялото политическо пространство (именно това беше причината в началото да бъде привлечена и лява партия като Зелените, политическите документи етикетът „десница“ умело да бъде избягван).

Днес от тези велики планове не остана нищо. Реформаторският блок е просто ново издание на добрата стара Синя коалиция с нейните стремежи (минаване на 4-процентната бариера) и нейните проблеми (как хем да партнира с ГЕРБ, хем да съхрани анти-ГЕРБ избирателите си). Къде по пътя се изгубиха мечтите? Какво точно ги провали и защо се стигна дотук?

Провалът „Кунева“

Че Меглена Кунева е обречена да губи избори, днес вече не подлежи на съмнение. Какво превърна любимата еврокомисарка на българите в амортизирана партийка без харизма и политическа кауза, е сложен въпрос. Но резултатът така или иначе е факт.

Най-сериозният провал на Меглена Кунева обаче (поне що се отнася до Реформаторския блок) е резултат от неумението й да отстъпва тактически и да подбира битките, в които да участва. На практика през последните пет години не е имало избори, на които тя да не е играла на „всичко коз“, което неминуемо доведе и до помрачаването на някога свежия й образ.

Всъщност гибелният ход на Меглена Кунева беше отказът да се оттегли от лидерското място в ДБГ след провала на парламентарните избори през 2013 г. Ако тогава го беше направила – избирателите на блока щяха да я подкрепят на евроизборите, оценявайки подобен жест на саможертва. Отказът й да се оттегли обаче изуми всички и най-вече костовистите, защото те го изживяха като огромна историческа несправедливост – за един и същи изборен резултат единият провалил се лидер (Костов) се оттегли, а другият (Кунева) не само че не го направи, а дори реши да оглави реформаторската евролиста.

Оттук нататък историята е известна. На евроизборите избирателите на ДСБ се мобилизираха не за друго, а именно за да дадат на Кунева заслуженото наказание. И размествайки с преференциалното си гласуване предложената листа, ритнаха една от основните подпори, на които РБ се държеше.

Провалът „Радан“

Само илюзорно звездата на Радан Кънев изгря внезапно на политическия небосклон. Всъщност в продължение на години той немного видимо беше подготвял своето лидерство най-вече в сферата на идеите – реформаторската теза, изместването на старата десница към центъра, претенцията за формулиране на кауза, минаваща отвъд традиционното разбиране за ляво и дясно. Когато пое лидерския пост на ДСБ и впоследствие когато стана говорител и вдъхновител на Реформаторския блок, Радан Кънев дос-та успешно започна да реализира дълго ферментиралите си преди това идеи. По тази причина провалът му в битката за лидерството на блока дойде повече от неочаквано. На какво се дължи той? Преди всичко на шизофренната ситуация, в която бившият говорител се намира. От една страна, той е лидер на ДСБ - партия със силна и травматична идентичност, в която истинският авторитет е друг и която, меко казано, „скърца“ при всеки опит на Кънев да отнема от суверенитета й в полза на новия и „траен политически субект“.

Силата на Кънев като лидер на своята партия се оказа и неговата най-голяма слабост като неформален лидер на Реформаторския блок. Като председател на ДСБ от него се очакваше да отстоява интересите на членовете си и да се придържа към идейните им фундаменти. Като говорител на блока той трябваше да прави точно обратното – да води политика на умишлена ликвидация на старите партии, преминаваща през удар както срещу идеологическата им основа (оттам и „скандалното“ изявление, че се чувства по-скоро лидер вляво от центъра), така и срещу съществуващите партийни йерархии.

В крайна сметка Радан Кънев не осъзна, че оставайки лидер на ДСБ, събужда атавистичните комплекси от Костов преди всичко в СДС. Парадоксът се състоеше в това, че онова, което в неговите очи изглеждаше като пълзяща ликвидация на ДСБ и окончателно изхвърляне на Иван Костов от политическия терен, в очите на СДС и ДБГ изглеждаше като поглъщане на по-слабите партии от ДСБ и триумф на костовизма над политическите им идентитети. Оттам нататък крачката до обявения бойкот на „обединителния“ конгрес и от последвалия зрелищен провал беше лесна.

Провалът  „Граждански съвет“

Ключов момент при създаването на Реформаторския блок беше вкарването в неговото управление на т.нар. гражданска квота, хора, дълги години стояли близо до политиката, но неучаствали пряко в нея.

Защо партийните олигархии доброволно взеха решение да се откажат от част от позициите си и да ги прехвърлят на „граждани“, е добре известно. В ситуацията на мащабни улични протести, които обаче не припознаваха нито една съществуваща партия за свое политическо представителство, беше важно да се намерят хора, които могат да комуникират с протеста и да влеят част от неговата енергия в създаващата се коалиция. Другата (по-малка) цел беше гражданите да се превърнат в своеобразен морален гарант, че партиите от блока действително ще тръгнат по нов път и ще скъсат със зависимостите от т.нар. задкулисие.

Нищо от това обаче не се случи. На първо място протестите така и не припознаха реформаторите за свои. Оказа се, че или подборът на „граждани“ е бил неадекватен (все пак беше странно като неполитик да се презентира бивш лидер на СДС /Мартин Димитров – б.р./ или пък бивш министър /Трайчо Трайков – б.р./ в правителството на Бойко Борисов), или че природата на протеста изначално си е била такава, че всеки опит за вкарването на енергията му в политически проект предварително е бил обречен.

По-големият провал на гражданския съвет обаче се състоя около подредбата на предизборните листи на реформаторите. Оказа се, че при цялата им морална претенция гражданите или не смятат за необходимо, или не са в състояние да се противопоставят на включването на избираеми позиции на личности със спорна репутация на локални олигарси с единствения аргумент, че става въпрос за „реалполитика“.

Гузното мълчание на гражданите тогава, когато трябваше да крещят с всичка сила, не помогна, а нанесе тежки поражения на РБ, тъй като коалицията беше създадена именно с морална, а не с някаква друга претенция.

Това са трите големи неуспеха на Реформаторския блок, които го изхвърлиха от битката за златните медали и го пратиха на бараж за задържане в Лигата. И все пак има смисъл на предстоящите избори да се гласува за Реформаторския блок. Защото, колкото и спънки да среща по пътя си, тази коалиция действително представлява най-смелия опит за разчупване на политическото статукво и полагане на ново начало. И ще бъде тъжно да не получи шанс да го направи.

От pressadaily.bg

Tonight with us at the Concertgebouw is the phenomenal Yuja Wang with the 1st piano concerto by Shostakovich! — от Grote Zaal - Concertgebouw.






Vesko Panteleev Eschkenazy

Довечера с нас в Концертгбау е феноментаналната Yuja Wang с Шостакович 1ви концерт за пиано!

Ruth Koleva: Хайде и аз да изброя 10 книги, които не знам дали са променили живота ми, но пък със сигурност са оставили някакъв траен спомен.



Ruth Koleva

"Роня дъщерята на разбойника" - първата книга, която прочетох - бях на 8. Още я пазя.
"То" Стивън Кинг - дълго го сънувах, и от тогава ме е страх от клоуни.
"Железният светилник" Д. Талев - беше от задължителните за матурата, а ми влезе под кожата повече от нормалното.
"Златният телец" Иля Илф & Евгений Петров - Iliya Grigorov я беше помъкнал когато ходихме в Чехия през 2008ма, не успях да му я открадна, но седмица след като се върнахме я изчетох на един дъх и преоткрих значението на думата "хумор", после плаках, че тези двамата нямат поне още 100 книги.
"Хари Потър и стаята на тайните" Дж. К. Роулинг - Така, аз в общи линии израснах с тази поредица (смейте се). Първата книга която прочетох беше реално втората от поредицата, където Хари беше на 12 (и аз бях на 12) и всяка година, до последната книга Хари Потър и дружинката му израстваха с мен. Петата част - "Орденът на Феникса" (около 900 страници) я прочетох за 26 часа (без да спя), което ми е лично постижение.
"Властелинът на пръстените" - Джон Роналд Руел Толкин (който не знам, как е могъл да спи нормално, в предвид въображението му). Тази я четох около година (поне), но смятам, че няма по-добро фентъзи някога писано.
"Изворът" Айн Ранд - може би няма по-хубаво нещо от това, някой който харесваш да ти даде книга и да ти каже "прочети я" и ти да се влюбиш...в книгата и в човека.
"Violets are blue" Дж. Патерсън - изчетох я в метрото в Лос Анджелис, после ме беше страх от тъмното. (В това метро изчетох и "Фирмата" и "Клиентът" и още поне 3 на Джон Гришъм, така че да живее метрото).
"Wall and piece" Banksy, тази книга е едно от онези неща, които когато откриеш имаш чувството, че си намерил съкровище. В Little Tokyo, в LA, имаше един уникален магазин за музика, книги и hand-made дрехи. От там си взех Post Secret (която също я слагам в тази класация), но книгата на Банкси се оказа, че е от първия принтиран тираж, и си е (и до ден днешен) абсолютно безценна за мен.
"Middlesex" Джефри Юджинидис - започнах да чета тази книга в "Къртицата" и понеже беше забранено да имаме книги вътре ми я взеха, купих си я отново - откраднаха я, купих си я отново - изчезна. Това е най-красиво написаната книга, която аз не успях да изчета до край. Не знам дали, защото когато я четох бях в изолация ми подейства така, но тя беше моето спасение и откъсване от света в който се намирам, но дори и сега мога да обрисувам всеки един герой е книгата и да преразкажа историята. Благодаря на хората, които ме предизвикаха, а и на Rachel Row и Iliya за предизвикателството със стихотворението, ама не ми се рови в гугъл да намирам нещо конкретно, харесвам Христо Смирненски, Яворов и Ботев, и в общи линий каквото и да хвана тяхно е силно, просто наистина нямам едно "любимо".

ЖИВОТЪТ Е КРАТЪК, А ИЗКУСТВОТО – ВЕЧНО! ТЪЛПИ ОТ ЧЕНГЕТА НАПИРАТ КЪМ ПАРЛАМЕНТА


Александър Йорданов

Чрез изборните листи на „БСП лява България“, Коалиция „Левицата и Зелена партия“, ДПС, Партия на зелените, Патриотичният фронт, АБВ, „България без цензура“, Партия „Атака“, ПП „Нова алтернатива“ и още и още, цяла кохорта от бивши сътрудници и служители на комунистическата Държавна сигурност напират към парламента. Ако това ставаше в началото на демокрацията би било разбираемо – искат да пречат на демокрацията и се бутат в парламента. Но когато това става на 25 година от демокрацията ? Какъв е този ченгесарски мерак към парламента? Има едно обяснение. Участието в политиката все повече се възприема като възможност за лично оправяне в живота. А където има далавера бившите от ДС са винаги в „бойна готовност“.
Впрочем, участието на толкова много кандидат депутати свързани с бившата ДС в сегашната изборна кампания, косвено дава отговор и на въпроса, който непрестанно някои ми задават: защо не участвам в изборите. Ясно е, че като не си бил ченге, пътят към парламента става все по-тесен и е като минаване през „иглени уши“. Щом дори и в листата на Реформаторския блок се е вмъкнал агент на Шесто управление на ДС, (агент „Филип“), а пък НДСВ са издигнали за кандидат депутат ненагледен образ с името Ленин (агент „Соколов“), щом и ПП „Десните“ засилват към парламента агент с два псевдонима, логично е за такива като мен да няма място в него. Дори в партията с най-голяма „контрол“ – ГЕРБ, тримца ДС юнаци са се промъкнали в листите.
Откровено признавам. Вече не мога да хвана дирите на всички комбинации и хватки, които замисля и реализира политическото задкулисие и представителство у нас . Единствената ми надежда е, че животът е кратък, а изкуството –вечно!

17 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА СЪВЕТСКИТЕ АГРЕСОРИ!

На този ден преди 75 години СССР напада независима Полша. Така започва Втората световна война. На 17 септември 1939 г. Нападението е съгласувано и договорено с фашистка Германия, която е извършила същото на 1 септември. Близо 50 години след края на Втората световна война СССР скриваше истината за договора си с фашистка Германия за започване на война срещу народите на Европа. Днес истината е общоизвестна.
Датата 17 септември - Денят на съветските агресори, придобива днес особено злокобен смисъл в светлината на руската агресия срещу независима Украйна и анексирането на Крим. Историята ли се повтаря или паметта ни е къса? СССР "победи" във Втората световна война и половин век по-късно изчезна от политическата карта на света. Накъде ли се е запътила днес Русия? А снимката, която публикувам е от подписването на договора между фашистка Германия и комунистическия Съветски съюз за нападение срещу Европа и света