Friday 1 April 2016

Социалните мерки в интерес на гражданите са приоритет



От началото на управленския мандат на ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов до днес вече са реализирани голяма част от реформите, които обещахме на българските граждани. Правителството постигна забележителен ръст на икономиката, признат от редица анализатори. Министерството на финансите чрез приходните си агенции повиши чувствително, в сравнение с минали години, събираемостта на приходите от данъци, осигуровки, акцизи и мита и така допълнително гарантира финансовата стабилност на страната и повиши възможностите на правителството за преразпределение на тези приходи в интерес на гражданите. За последните две години безработицата в страната е намаляла с 2% - от 12,2 при „Орешарски“ до 10,2 при кабинета „Борисов“ 2.
Политическата воля на правителството и лично на премиера Бойко Борисов за борбата с корупцията и организираната престъпност осигуриха възможността целият допълнителен финансов ресурс, от който беше лишен сивият сектор, да бъде пренасочен към българските общини, инфраструктура и икономика. Да, чака ни още много работа, но гражданите трябва да знаят, че социалните мерки в техен интерес са основен ангажимент на правителството на Бойко Борисов и на парламентарното мнозинство.
Без излишен шум и фанфари стабилизирахме сектора „Енергетика“. В предизборната програмата на ГЕРБ заложихме три приоритета в енергетиката – и трите вече са изпълнени. Първият ни приоритет бе да изчистим дефицитите в НЕК, наследени от кабинета „Орешарски“. Не само, че стопихме тези 800 милиона лева дефицит, но очакваме 200 милиона тарифен излишък само за последния регулаторен период. И то без промяна в цената на електроенергията. Вторият ни приоритет бе реализирането на Националната програмата за енергийна ефективност – и до момента вече имаме сключени над 2000 договора. Третият ни приоритет беше стартирането на проучванията на дълбоко Черно море и на 19 април започваме първия сондаж в историята на България, който ще гарантира както енергийната независимост на страната, така и по-ниска цена на енергийните ресурси за домакинствата и икономиката.
В следствие на стабилизираната среда и международните процеси, от днес КЕВР определи, че цената на газа в страната поевтинява с 23%, което ще се отрази, както на домакинствата, така и на икономиката и цените. Освен това цената за електроенергията, която топлофикационните дружества произвеждат по високоефективен начин също сериозно намалява и варира между 14 и 20% надолу. Цената на парното от всички Топлофикации в страната също поевтинява като в София това е с близо 6%, в Плевен – с близо 9%, в Бургас и Варна – с близо 5%, във Враца и Разград – с близо 12%. Освен това, енергетиката ни е в завидно състояние и от днес всеки потребител може да смени доставчика си на електроенергия, ако конкуренцията на свободния пазар му предложи по-добри и изгодни условия.
Трябва да отбележим, че за изминалата зима държавата отпусна помощи за отопление на над 237 000 лицата и семействата. Това стана възможно, след като правителството на Бойко Борисов одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика в размер на 13 млн. лв.
Няма как да не отбележим също, че за Великден 60% от българските пенсионери ще получат добавки от по 40 лева към пенсиите си. Това стана възможно след като правителството на Бойко Борисов отпусна 50,5 млн. лв. допълнително след като стана ясно, че за първите месеци на годината преизпълнението на приходите от осигуровки е около 61 млн. лв. Така за празника допълнителни средства ще получат над 1 262 000 души.
Припомняме, че за Коледа правителството също отпусна на около 1 275 000 души по 40 лв. добавка към пенсиите им за месец декември. Одобрените допълнителни средства бяха в размер на 51 млн. лв.
Правителството на Бойко Борисов прие и Национален план за действие по заетостта през 2016 г. Над 21 000 души ще започнат работа, а допълнително обучение ще бъде осигурено на други близо 11 000. За целта са осигурени 73 млн. лв.
Само преди дни правителството на Бойко Борисов отпусна и допълнително 12 млн. лв. за пациентите с онкологични заболявания. Така вече се гарантира 100% покритие на лечението от НЗОК в рамките на 2016 г. Средствата отново се отделят, благодарение на добрата работа на приходните агенции.
Това са само част от конкретните видими резултати в полза на хората, постигнати само за година и половина. Да, чуваме и много критики по наш адрес. Вслушваме се в разумните, но политическата коректност изисква когато нещо добро е направено и постигнато, то да не се отрича с лъжи. И тъй като винаги сме готови да отговорим на лъжите, направихме кратка справка по повод скорошните изявления в национален ефир на един виден видински социалист. Той твърдеше, че управляващите не сме направили никога нищо за състоянието на пътищата във Видинско. Оказа се, че лъже. Още повече –ОБЩО в двата управленски мандата на БСП с премиери Сергей Станишев и Пламен Орешарски, във Видинска област са ремонтирани общо едва 45 километра пътища. Само по време на правителството първото правителство на ГЕРБ са ремонтирани 57 км. пътища. А до края на мандата на втория кабинет на Бойко Борисов ще бъдат завършени още 48 км. Пътища или общо 105 километра  и за два мандата ние ще завършим два пъти повече пътища във Видинско от вас. Така че, уважаеми г-да социалисти, думата социалист и това, че някой е родом от Видинско, не е гаранция за социална политика. Но работата на правителството и депутатите ни във всички региони на страната, включително и във Видинско, са гаранция за видимите резултати от социалната политика на ГЕРБ!
Въпреки всичко, от ГЕРБ сме убедени, че единственият начин за постигането на голяма част от тези неща са политическата воля и диалогът с всички отговорни политически партии. Ето защо ГЕРБ ще продължи да налага този модел на работа и комуникация в настоящото Народно събрание.

Ивелина Василева: Глобяваме "Лукойл" с 250 хил.лв

"Лукойл Нефтохим" ще бъде глобен заради регистрираното замърсяване на въздуха на Бургас със сероводород. Още днес регионалната инспекция по околна среда ще издаде наказателното постановление, а самата глоба ще е 200 - 250 000 лева.