Saturday 4 January 2014

Nikolaos - Teodoros Tstiridis on Pinterest.

Бойко Борисов: За ГЕРБ е най-добре предсрочните избори да са 2015 г., за държавата е най-добре да са с евроизборите през 2014 г.




                               Акцент


30-12-2013


За ГЕРБ е най-добре предсрочните избори да са 2015 година. През 2015 година практически няма да имаме противници.Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.„Но това е пагубно за държавата. Не случайно ние направихме правителство на малцинство и управлявахме четири години, защото просто нямаше кой друг и с кого. В случая се разминава интересът на партията с интереса на държавата. Аз истински се надявам да проявят държавнически усет и да направят предсрочни избори май месец 2014 г., за да се успокои държавата. Избори две в едно, за да не се харчат още 30-40 млн. лв.”, каза още Борисов. На въпрос дали вижда партньори в дясното политическо пространство Бойко Борисов посочи, че е готов и отворен за разговори с всички партии в център-дясно, но това винаги е взаимно. „Ние сме избрали своя курс и го следваме неотклонно. Така че оставям на другите партии и коалиции да взимат своите решения. Ако съвпадат с нашите, са желани партньори. Ако не съвпадат, всеки по своя път”, обясни той. По думите му в коалициите вече всичко е възможно - щом ДПС управляват държавата, благодарение на „Атака“.
Според лидерът на ГЕРБ целта на тройната коалиция сега – БСП, ДПС и „Атака”, е да отлага всичко за 2015 година. По думите му няма да искат да се направят избори две в едно, а ще търсят догодина по това време да се измъкват, а тогава страната ще е в много тежко положение. Бойко Борисов обясни, че за следващия бюджет, ако отново трябва да се изтеглят по 4 милиарда, за да компенсират всичко това, те няма откъде да дойдат. „И 2015-а, ако са те на власт, как ще платят няколко милиарда с лихвите? Просто БСП и ДПС ще потънат в земята, няма да ги има като партия”, коментира още той.
Бойко Борисов изрази загриженост за това, че безработицата расте, инвестициите в пъти падат, теглят кредити милиарди, милиарди непрекъснато, които няма как да бъдат върнати с реална икономика, кредитният рейтинг на страната пада, не се строи нито „Белене”, нито „Южен поток”, нещо повече - Европейската комисия ни е иззела , за радост, суверенитета да преговаряме като държава за своите инфраструктурни проекти. По думите му контрабандата е скочила в неимоверни размери, цената на горивата също. „И всъщност от всичките им лъжи – какво остана? Замразиха, не мога да си обясня по каква причина, плавното вдигане на годините за пенсия. За една година само я замразиха. Значи от 2015 година ще започнат да я вдигат. Каква сметка на експерта Орешарски доказа, че може една година да е нулева, в смисъл да не повдигат и препращат всичко за 2015 година. Ето, вчера - имали идеи, че ще правят данък за богатите, ама 2015 година. Защо не го направихте? Вече влизате във втора година на управление. Защо не го правите? А защо 2015-а? Вие, 2015, ако го правите, то ще влезе в 2016-а. Ще правят 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, ама от 2016-а. Ще правят увеличение на работните места, но в края на мандата. Ще увеличават пенсиите и заплатите, но в края на мандата. Ще върнат сега взетите осигуровки, държавата трябва да ги върне, ама 2015 година, близо 200 милиона лева”, посочи лидерът на ГЕРБ.
Бойко Борисов бе категоричен, че този, който от 2015-а ще се нагърби да управлява, трябва всичко това да върне, което е не популярна мярка. „Вдига годините за пенсия 2015-а, защото те така са казали всъщност, а такава е препоръката на Европейската комисия. Започват да връщат 200 милиона лева за осигуровки, милиардите, които са взети с лихвите, които ще надминат сигурно 700, 800 милиона. Е, кое правителство ще издържи тогава? А те ще имат обяснението пред своите избиратели, ще кажат – виждате ли, ние като дойдохме, вдигахме и ви дадохме по 20 лева за това, 30 лева за онова. Ама това, че са от заеми и те трябва да ги върнат с лихвите, това си го запазват като тишина. Това няма да го казват”, отбеляза Борисов. Според него 2013-а е празна година – ГЕРБ спечелиха изборите, а останали в опозиция, а загубилите-управляват. По думите му никой не е доволен от това положение, защото да си загубил избори, а пък да се правиш на управляващ, трябва да имаш изкривен морал. „В същото време, да си спечелил изборите и да си стоиш в опозиция, пък е много неестествено за избирателите, които са гласували най-много за тази партия. От февруари до декември, не са спрели протестите. Това са хиляди, хиляди на ден. Ако се превърнат в работни часове, всичко това би дало много продукт”, допълни още Борисов.
Бойко Борисов посочи, че само работата може да спаси България. Той обясни, че когато толкова хора са по площадите, толкова много човекочаса работа се губи, когато бидейки, пък по площадите затрудняват движението на други, които отиват на работа, предизвикват закъснения, сътресения, обходни маршрути, повече нерви и разход на горива, ако щете, за тези пък хора, това не е добре за една държава. „Ние сме малко хора, които работят. И затова аз дадох оставка февруари. България трябва да се развива в спокойна среда и за хората, и за бизнеса, и да се работи, и продуктът да може да стига и за пенсии, и за заплати и за всичко останало. Цяла година, затова казвам празна година, цяла година премина под това ще има ли оставка правителството, няма ли да има”, допълни председателят на ГЕРБ. Според него няма такова събитие през годината, което да е донесло добро - нито оставката на ГЕРБ е донесла нещо по-добро, нито новото правителство е донесло нещо добро. По думите му дори протестите не са довели до резултат - да падне това правителство, т.е. държавата е преминала през тази година на един празен ход.
„1% намаление на цената на тока е в статистическата грешка на изчисленията. Аз съм убеден, че това няма да се отрази върху сметките за тока и те ще нараснат“, каза Бойко Борисов по повод решението на ДКЕВР за намаление на цената на електроенергията за бита от 1 януари 2014 г. По думите му това решение е популистко. „Не случайно предишните шефове на ДКЕВР напуснаха. Както и устройството на КРС, така и ДКЕВР е извън правителствен орган. Това е обществен, експертен орган. Цената на тока или на водата не зависи от желанието на когото и да било, а е на база на изчисления. Не случайно се наричат независими агенции. В случая те направиха ДКЕВР зависима. Казват, че до юли цената на тока ще е с 1% по-ниска. Аз съм убеден, че това няма да се отрази върху сметките за тока, те ще нараснат. Няма как да не нараснат. Може да бъдат балансирани, в лошия смисъл на думата, и да растат задълженията на НЕК. Хората трябва да знаят, че и НЕК е 100% държавна и се трупат дългове и там. Само популизъм, нищо друго”, категоричен бе Бойко Борисов. Пред Агенция „Фокус“ председателят на ГЕРБ припомни, че цената на електроенергията започва да расте вследствие на подписването навремето на договорите за ТЕЦ „Марица 1” и „Марица 3” и Закона за ВЕИ през 2008 г. „Ние, като правителство и парламент, доминиран от ГЕРБ, два пъти намалихме цените на ВЕИ. Сега също гласувахме за тези 20% намаление на цената на ЕРП-ата. За съжаление всичко това влачи след себе си много съдебни процедури, напрежение и огромни задължения в НЕК”, посочи Борисов. Той подчерта, че в годините от 2006-а до 2008-а са харчени безобразно пари. „Напомням, че беше даден един милиард само за 80 мегавата на „Цанков камък” и 1.7 милиарда за гьола „Белене”. Мина вече година и Сергей Станишев не прави нищо за неговото строителство, точно обратното”, заяви Борисов.
Бойко Борисов обясни, че е много важно през февруари да бъде променен Устава на ПП ГЕРБ, да се увеличат броя на заместник-председателите, да се вкарат нови хора в Изпълнителната комисия, да я разпределят като тежест и ресори и от там насетне решенията вече ще бъдат обявявани не като на лидера или кой какво казал, а това, което Изпълнителната комисия взима като решения. По думите му се предвижда заместник-председателите на ГЕРБ да са трима. „Искам Изпълнителната комисия и заместник-председателите така да бъдат избрани, че това да са хора с обществено доверие, хора, които тежат на мястото си. И когато се съберем, да се взима така решението, че след това партията да го изпълнява и да знае, че това е колективно, правилно взето решение, след необходимите разисквания и дебати, а не еднолично или решение на няколко души”, посочи Борисов. Той припомни, че преди четири или пет години в партията всички са били непознати имена, докато сега, ако се гледа рейтингът на политиците през годините, от ГЕРБ в първата десетка има винаги 5-6 души. Според него това означава, че партията е произвела вече своите кадри и имена, които могат да взимат и взимат добри решения. „Защо да не се възползваме от повече ум?“, попита Борисов. По думите му хората са казали, че две глави мислят по-добре от една, а когато са 11, винаги е по-добре. Той обясни, че в края на краищата всеки има своя зенит, своя предел. „Това са кадрите, които постепенно, след две-три или когато прецени партията, че трябва да има нов председател, от там ще излезе и новият председател. Няма вечни хора или вечни имена. Все пак аз съм близо 15 години непрекъснато в устата на хората. Това ме и уморява, и в края на краищата това си е голямо напрежение”, подчерта председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов бе категоричен, че заздравяването на партията е негов личен приоритет. „И в момента имаме най-добрата програма с подготвени изпълнители за нея, за да може във всеки един дебат – и за Европейски парламент, и ако има предсрочни избори, вече на хората да казваме не само какво мислим да направим, а и кой ще го направи”, обясни той. По думите му от голяма важност са подготвените екипи на партията. „Трябва да се знае какво се прави от първия ден и кой отговаря, за да могат хората да си ни представят. Ако не ни стигат силите, ако има експертно, коалиционно правителство, в зависимост от това как ни подредят хората, да кажем – това са ни екипите”, обясни Борисов.
Според Бойко Борисов протестите са изиграли огромна роля „Протестите изиграха роля. Ние, говоря за нашата партия, осъзнахме наши грешки, поправихме ги, поправяме ги. Но изобщо не повлияха на управляващите, те се правят, че не ги виждат. Помните, особено в началото, десетки хиляди излизаха вечер в София, но те се държаха като дебили. Все едно не им се случва това и не дадоха оставка. И това постепенно, постепенно ги изчерпва протестите. Но те изиграха и играят огромна роля. Гражданското общество се събужда, хората все пак в България, поне в това отношение има демокрация и могат да си кажат мнението, въпреки тоталната медийна манипулация, която има по протестите, особено с бройките им - колко хора протестирали, колко хора били. Най-малкото, което е – те събудиха европейската, световна общественост, че в България нещата не са наред. И сега съм убеден, че и мониторинговият доклад ще бъде лош и оценките, които България вече получава и от „Стандарт енд Пуърс” и от рейтинговите агенции, ще бъдат все негативни. Дано това накара управляващите три партии да отидат на избори и да се нормализира страната, така както ни изберат хората, така да се управлява”, коментира Борисов.
По повод студентските протести Борисов каза: „Младите хора винаги се бунтуват, винаги им се иска всичко и веднага, но пък това бута политиците, бута управляващите да работят по-бързо, по-качествено и на хората да им се случва това, което искат днес”. „Просто натискът, който получават политиците от подобни движения го гарантира, защото като направиш някакъв грешен закон или грешно движение, те веднага дават възможност да го погледнеш. Защото във всяка партия, във всеки кабинет, във всеки парламент има и лобисти, които бутат в дадена посока даден закон да отиде, някаква поправка или нещо от този вид. Вие знаете забраната за тютюнопушенето колко твърдо ГЕРБ отстоя да бъде гласуван във вида му, който нали, в цял свят, в момента се върви в тази посока. Така че, всичко това, което изброих, е в услуга на младите хора. Ако някъде сме сгрешили, те ще ни покажат, ще се поправим. Вземете нашия кабинет, болшинството в него – министри, зам.-министри бяха на тяхната възраст. Така че, имаме този диалог с тях”, каза още лидерът на ГЕРБ.