Thursday 28 April 2016

"En el último año 575.000 españoles han encontrado un empleo"


Публикуван на 28.04.2016 г.
El presidente del PP y del Gobierno en funciones, Mariano Rajoy, ha marcado el rumbo para los próximos años, que pasa por “consolidar la recuperación, seguir creciendo y seguir creando empleo”, y ha recalcado que para lograr ese objetivo España necesita “un Gobierno estable, seguro y que vuelva a la cordura, porque el espectáculo que hemos visto en estos tres meses no ha sido muy edificante”.

МФ ОЧАКВА ИЗЛИШЪК В РАЗМЕР НА 2 348 МЛН. ЛВ. ПО КОНСОЛИДИРАНАТА ФИСКАЛНА ПРОГРАМА КЪМ АПРИЛ 2016 г.

28.04.2016 г.

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към края на месец април 2016 г. да бъде положително в размер на 2 348,0 млн. лв. (2,6 % от прогнозния БВП). За сравнение за първите четири месеца на 2015 г. бе отчетен излишък по КФП в размер на 1 066,6млн. лв. (1,2% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1,4 процентни пункта.
Факторите за подобрението на бюджетната позиция продължават да бъдат по-високите приходи и свиването на разходите спрямо същия период на предходната година.
Следва да се отбележи, че поради спецификата на данъчния календар и еднократния характер на някои от постъпленията за изминалите четири месеца, както и поради изместването на значителна част от инвестиционните разходи за втората половина на годината, прогнозираното текущо ниво на бюджетния излишък към април не може да се интерпретира еднозначно като трайна тенденция за подобряване на баланса в бюджета. Добрите параметри по текущото изпълнение на бюджета за изминалите четири месеца на годината би следвало да се приемат като гаранция, че предвиденият бюджетен баланс за годината е постижим.
Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:
Приходите и помощите по КФП към края на месец април 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 12 191,3 млн. лв.(36,9% от годишния разчет), като спрямо първите четири месеца на 2015 г. се отбелязва ръст от 861,3 млн. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1 026,7 млн. лв., докато постъпленията от помощи намаляват със 165,4 млн. лева. 
Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към април 2016 г. са в размер на 9 843,3 млн. лв., което е 28,3% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 10 263,4 млн. лева.
Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 30.04.2016 г. от централния бюджет, възлиза на 294,7 млн. лв., което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС, Решение на Съвета 2007/436/ЕО, Евратом относно системата на собствените ресурси на Европейските общности и Регламент на Съвета № 1150/2000, изменен с Регламент № 2018/2004, Регламент № 105/2009 и Регламент № 1377/2014, за прилагане на Решение 2007/436/ЕО.
Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец май 2016 година.


Webit Smart Mobility Summit | 27 May, 2016, Sofia Tech Park

Webit Smart Mobility Summit | 27 May, 2016, Sofia Tech Park: Turning the City Hall into a center of ongoing excellence & innovation. Smart Mobility, Transport & Cleantech is in the centre of this Summit by Webit. Chaired by the Mayor of Sofia

Бойко Борисов инспектира завършената Северната скоростна тангента и изгр...


Със Северната скоростна тангента се осигурява удобна връзка между северозападните и югоизточните квартали на София. Подобрява се достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, улеснява се трафикът и се съкращава времето за пътуване. Северната тангента е с 6 пътни ленти, по 3 в едно направление. С изграждането и на втория участък от Западната дъга от най-североизточния квартал на столицата – „Враждебна", до най-северозападния и най-голям жилищен комплекс - „Люлин", ще се стига за около 15 минути.

Участието ми в "Лице в лице" по БТВ на 24.04.2016 г.

Българският авиационен бранш е с много висок имидж, освен в Европа и в целия свят. Българските авиоспециалисти, пилоти, стюардеси, инженери работят в най-големите авиационни компании. Нивото на подготовка и на тестване на техните умения е изключително високо. Освен квалификацията от ГД ГВА ежегодно те преминават през проверка на пилотските умения, както от авиокомпаниите, така и от Европейската агенция за безопасност.
Обвиненията към българските авиоспециалисти, които се твърдят в публичното пространство, практически и процедурно са невъзможни да се случат.