Friday 5 June 2015

Казанлък - акцент в национален туристически маршрут

Казанлък отбеляза на 5 юни своя празник. Гости на тържеството бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, посланикът на Япония в България Такаши Коидзуми, областният управител на Стара Загора Георги Ранов и др. На 5, 6 и 7 юни са кулминационните дни на Фестивала на розата.

112-ото издание преминава под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Нейните заслуги за популяризирането на Казанлък с богатото историческо и културно наследство бяха обявени от кмета Галина Стоянова.

"Признанието, че сме центърът на Долината на розите не е достатъчно. То трябва да се защитава всеки ден и това е основната ни мисия. Радваме се на признанието на генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова да работим затова Фестивалът на розата да бъде вписан в нематериалното наследство", заяви в приветственото си слово кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

На 5 юни на ул. "Искра" беше открита статуята "Японка", завещана на Казанлък от покойния вече неин автор - скулптора Доко Доков, като символ да приятелството между Града на розите и японския народ.

Николина Ангелкова - за летния туристически сезон през 2015 г.

"Летният туристически сезон ще бъде труден, но очакванията за драми няма да се сбъднат. През последните 3 - 4 седмици има записвания за почивки по българското Черноморие от Русия, Германия, Израел и Великобритания. Някои туроператори и хотелиера дори отчитат по-голям ръст на резервации спрямо същия период на миналата година".

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която беше гост на Празника на Казанлък и честванията на Фестивала на розата.

Според нея, една от причините за резервациите на руски туристи у нас е стабилизирането на рублата, което е довело до известна сигурност сред хората.

"Полагаме всички необходими усилия и фокусирано работим върху нашите целеви пазари, сред които е и Русия. По последните данни, които имаме от туроператорите, е че в някои комплекси и хотели е надвишен ръстът на записванията от Германия, спрямо същия период на предходната година", каза още Николина Ангелкова.

Празникът се празнува за първи път през 1903 г. Традиционно се провежда през първите почивни дни на юни.

Като център на розопроизводство и преработка на розовия цвят Казанлък и Карлово се славят далеч преди Освобождението. Дълги години това е само поминък, но едва през 1930-те години розовите градини, красивата природа и архитектура, местната розова индустрия се осъзнават като атрактивни неща, които предизвикват интереса на български и чуждестранни туристи.

Празникът редовно се празнува в Карлово още след края на Първата световна война. Първоначално след реставрирането на родната къща на Васил Левски дните 31 май и 1 юни (Петдесетница и Свети дух) се празнуват в Карлово като Ден на Левски и в града се организира голям народен събор, в който участват много хора от цялата страна. По този повод се споменава и мястото на Казанлък като част от Розовата долина.

Любопитен момент от тържествата тогава ни представя Никола Станев в свой пътепис от 1936 г.: “През тия дни Карлово е най-красиво, тогава става и беритбата на розите. Карловското поле се вълнува като море, чиято повърхнина премята ту розови ниви, ту ментови градини… Въздухът е лек и препълнен с аромата на разни лечебни и полски цветя. Пътниците пристигат с влакове, коли в непрекъснати редици. Те се насочват веднага към църквите, Паметника на Апостола и към площада на пазара до градския часовник. Навред по улиците безкрайни венци от рози, окачени по стълбове, прозорци, порти и балкони, домовете са украсени както църквите и площадите. Пъргави момчета и момичета, облечени празнично, с венци на глави, държат в ръка големи кошници с разноцветни рози и засмяно подават безплатно на всеки гостенин, като го поздравяват с Добре дошли.”

В по-ново време тази местна инициатива Празник на розите честват през май в село Розино, Карловско като район с най-големи площи от засадени рози в цялата Розова долина между Казанлък и Клисура. Първият празник е организиран през 1946 г., когато в края на розобера се провежда селски събор и тази традиция продължава 20 години. Любопитен факт от онзи период е, че през 1965 г. на събора е поканен тогавашният първи държавник Тодор Живков, който в духа на тогавашните народни "сближавания" се качва на специално изографисана и пригодена каруца. За съжаление обаче конят се оказва твърде палав и непослушен и, подплашен, обръща каруцата с височайшия гост. След тази случка Тодор Живков дълги години не смее да припари в Карловския край, а празникът в с. Розино е забранен от 1966 г.

През 1967 г. се възобновява Празникът на розата в Карлово, а от 1969 г., по предложение на Карловското "лоби" в тогавашната върховна власт - Иван Пръмов и Дража Вълчева, се утвърждава като национален. С цел да не бъде пренебрегнат другият розопроизводителен район - Казанлъшкият, се взема решение домакинството на празника да бъде на разменни начала. Провежда се ежегодно в първата неделя на юни, като право на домакинство имат 2-та розопроизводителни района – Пловдивски и Старозагорски, които през година поемат организацията и провеждането му. Карлово е домакин на на нечетните години, а Казанлък - на четните години на тези празници.

Най-грандиозният в историята на празниците се провежда в Карлово през 1975 г. Тогава на 15 юни за първи път в историята на празниците има и Роза на празника (Царица на Розите) – тогава това е ученичката Стефка Харлова. На градския стадион е организиран помпозен спектакъл с масовки, Бай-Ганьовци, хеликоптер, пръскащ розова вода, фолклорни и кукерски състави и др. в очакване да бъде посетен от държавния глава Тодор Живков, който тактично отбягва посещението. На стадиона се "изсипва" цялото тогавашно ръководство на БКП и държавата, начело с тогавашния министър-председател Станко Тодоров, а празникът е предаван по националната телевизия и препредаван по Интервизия. На специално реконструирания за празника градски стадион присъствуват над 30 хиляди посетители, между тях и около 3500 чужденци. Сцена от този спектакъл е отразена в игралния филм „Лавина“.

Македония: Залезът на една "демокрация"

Документален филм за събитията в Македония през май 2015 г. Телевизия Европа Репортер: Павел Пенчев Оператори: Стойко Захариев, Ивайло Димитров