Monday 24 November 2014

Цветан Цветанов е първият български политик, който бе отличен с признание от световната еврейска организация „Хабат“


Най-голямата еврейска организация в света „Хабат“ отличи със Сертификат за признание председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Това стана по време на официална церемония в рамките на Годишната среща на „Хабат“ в Бруклин (Ню Йорк , САЩ), на която присъстваха над 4 хиляди пратеници на „Хабат“ от цял свят. Цветанов е първият български политик, който получава отличието на световната еврейска организация „Хабат“. Сертификатът за признание бе връчен от председателя на Срещата на партньорските организации на „Хабат“ равин Липа Бренън.

Призът бе връчен на Цветан Цветанов в знак на дълбока благодарност и огромна признателност за помощта, която е оказал като вицепремиер и министър на вътрешните работи по време на смъртоносния атентат на 18 юли 2012 г. на бургаското летище „Сарафово“, при който загинаха петима израелски и един български граждани. „Вашата честна битка със световния тероризъм и Вашето недвусмислено заявление, че военното крило на Хизбула е терористична организация, станаха достояние на цял свят и благодарение на Вас бяха приети от Европейския съюз. Именно затова, получавате нашето високо признание. Вашата помощ е поредната изява на подкрепа, която българският народ оказа на евреите по време на Холокоста, спасявайки много от тях“, пише още в документа от името на целия еврейски народ, с който бе отличен Цветан Цветанов.

След получаването на Сертификата за признание, пред участниците в Годишната световна среща на „Хабат“, Цветан Цветанов зави, че цени високо отличието и го приема като знак на благодарност за работата му като вицепремиер и вътрешен министър по време на разследването на терористичния акт в Сарафово. „По време на разследването бях натоварен с много отговорности, но бях мотивиран да стигна до край с разследването, за да кажем истината на света. Истината трябва да се казва и за мен бе чест, че бях на този отговорен пост при обявяването на позицията на българското правителство, защото в същото време не трябва да забравяме какво е направила България за спасяването на евреите по време на Втората световна война“, каза още Цветанов. Той благодари за доброто партньорство по работата около Сарафово и на главния равин на България Йосеф Соломон.

В заключение Цветанов подчерта, че всички заедно трябва да се борим за повече мир, любов и просперитет. Председателят на ПГ на ГЕРБ каза още, че в негово лице еврейският народ винаги ще има истински приятел и ще продължи да помага за утвърждаване на връзките между двата народа, защото заедно сме по-силни, отколкото всеки един по отделно.

Beyoncé - 7/11