Wednesday 11 December 2013

Моника Панайотова: Доброволчеството е инструмент за преодоляване на младежката безработица чрез придобиване на умения


Новини

11-12-2013 

На 10 декември по време на пленарната сесия в Страсбург бе приет доклад относно доброволчеството и доброволческата дейност в Европа, който се стреми да насърчи развитието му в Европа, неговото разпространение, утвърждаване на фундаменталните ценности на солидарност и достъпно участие на гражданите.
По повод гласа си в подкрепа на доклада, евродепутатът Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ) заяви: “Подкрепих доклада, тъй като считам, че доброволчеството е важен инструмент за преодоляване на едно от най-големите предизвикателства пред Европа – младежката безработица и структурното несъответствие между търсене и предлагане на пазара на труда.”
„Доброволчеството спомага за повишаване мобилността, социалното сближаване и конкурентоспособността на младите на пазара на труда. То увеличава шансовете на младежите за намиране на работа, посредством придобитите трансверсални умения чрез доброволческа дейност, обясни Панайотова. “Тъй като вярвам в значимостта и потенциала на доброволчеството за развитието на младите хора, особено в България, на 5 декември стартирах инициативата ‘Доброволчеството – доброто в нас’,” добави тя.
Според г-жа Панайотова също така е необходим общ структуриран и координиран европейски подход към доброволчеството, базиран на мултикултурното му измерение в държавите членки и задълбочен анализ от страна на Европейската комисия относно националните доброволчески практики и традиции.
„Създаването на благоприятна среда за развитие на доброволчеството е възможна посредством законово регулиране в държавите членки и намаляване на административния товар за организациите в сферата“, разясни г-жа Панайотова. Към момента в три държави – България, Словакия и Словения липсва законова рамка за доброволчеството, в 12 съществува такава, а в останалите секторът се регулира посредством други съществуващи общи закони.
На 5 декември г-жа Панайотова стартира инициативата “Доброволчеството – доброто в нас”, която се стреми да насърчи доброволчеството сред младите в България. Повече информация за инициативата на: www.dobrovolchestvo.com