Saturday 24 September 2016

Интервю на Бойко Борисов пред австрийската обществена телевизия ORF 22.0...

Споразумението с Турция засега работи и тази огромна вълна от мигранти, която беше миналата година, сега не е такава. От две години беше ясно, че след събитията в Ирак, Либия, Сирия, Африка – Европа, като най-хубавото място за живеене, ще стане най-притегателната сила за бежанците. Моето предложение беше да се затворят всички граници на ЕС – от Великобритания до България, от Италия до Финландия и само през официалните контролно-пропускателни пунктове да се пропускат мигранти. Така, както пише в закона. Да заградим цяла Европа и да помогнем на всички, които са бедстващи, които не са икономически мигранти, а бягат от войните. ЕС е създаден на базата на мир, свободата на хората, свободата на словото, защита на правата на човека, икономическия просперитет, финансовата дисциплина, но най-вече хуманността.

Бойко Борисов: Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да р...

Имахме ползотворен, но и доста тежък разговор с колегите на срещата във Виена. Затварянето на Балканския път, не означава само затваряне на българо-турската граница. На всички външните граници на ЕС трябва да са им мили, толкова колкото и националните. Необходимо е единно европейско решение, всички съзнават, че една по една държавите няма да се спасят. Затова държим споразумението с Турция да работи и да продължи да работи и след декември. Споразумение за реадмисия трябва да има и с Афганистан, след като ние сме похарчили над половин милиард за мисии и контингента ни все още е там, за да пази демокрацията. Другото ми предложение е зоните за сигурност да бъдат извън границите на ЕС, като такива могат да се направят и в Либия. Опитвам се всячески да защитя интереса на България. В момента всички ни подкрепят, защото сме прави.

Поругаването на паметта на войните от Каймак-Чалан

Интервю за телевизия Европа, в което коментирам варварското поругаване на паметта на загиналите български войни на връх Каймак-Чалан