Wednesday 23 October 2013

На 22 октомври по време на пленарната сесия в Страсбург се проведе разискване относно мобилността на гражданите на ЕС и социално-осигурителните системи на държавите членки.




Евродепутатът Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ) се изказа по темата, като отбеляза, че, макарикономическата и финансова криза да е изправила европейските трудови пазари пред големипредизвикателства, тяхното преодоляване не трябва да се изразява в негативни кампании срещу отпадането на ограниченията за български и румънски граждани за достъп до пазара на труда.
Панайотова подчерта, че не бива да се забравя, че  това са европейски граждани, чиито права в ежедневието и свобода на движение трябва да са еднакво гарантирани без да се допускат случаи на дискриминация на база национална принадлежност.
Евродепутатът обърна внимание на резултатите от последното изследване на ЕК, което показва, че неактивните мобилни европейски граждани представляват много малък дял от общото население във всяка държава членка и между 0.7% и 1.0% от общото население на ЕС, което генерира нисък натиск върху националните бюджети за социална политика.
Моника Панайотова насочи вниманието към факта, че предизвикателствата днес са породени от кризата, глобализацията и комбинираното въздействие на нисък демографски прираст и застаряващо население. Затова преодоляването им е свързано с повишаване конкурентоспособността на европейската икономика чрез създаване на по-гъвкави пазари, модерна система за социална сигурност и по-голяма мобилност.
„Мобилността е решение, а не източник на проблема. Мобилността подобрява качеството на образование на младите хора, професионалните им умения и увеличава толерантността им към културни различия и комуникация. Мобилността на работниците в ЕС има добавена стойност за икономиката на приемащата страна, респективно за един по-интегриран и конкурентноспособен Европейски пазар,“ подчерта евродепутатът.
В рамките на дебата Комисарят по заетост, социални въпроси и социално приобщаване Ласло Андор подчерта, че 20% от европейските граждани проявяват интерес към възможностите за мобилност, но едва 3% живеят в друга държава. „Тревогите, че отпадането на преходните разпоредби за достъпа до пазара на труда за българи и румънци ще донесе повече обременяване за социалните системи на държавите членки не са оправдани. Опитът от 2004 насам показва, че хората отиват да работят, а не да крадат,“ каза Андор.

Менда Стоянова: Явно предизборната борба започна от Пловдив



                                                           
23.10.2013 11:47 / София / Новини
София. Явно започна предизборната борба. Започна много рано, започна от Пловдив, защото Пловдив има млад и успешен кмет, защото за две години Пловдив се промени и ще продължава да се променя. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, предаде репортер на „Фокус”. „След две години Пловдив ще бъде различен, пловдивчани го виждат и това означава, че след две години БСП никога няма да помиришат повече Общинския съвет и кметското място в Пловдив”, посочи Стоянова. „Включваме на скорост предизборна кампания май 2013 г., всички ченгеджийски действия и номера, тайни записи, изтичане през анонимни кутии, части от записи – не целия, стенограми на записи, които не отговарят на самите разговори – всичко това в действие, дълбоко познато на всички нас за последните години”, заяви депутатът в коментар по темата, свързана със запис с кмета на Пловдив Иван Тотев.
Яница ТАНЕВА

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова се срещна с експерти в областта на сигурността на област Марке, Италия



        23.10.2013 15:07  / София / Новини





София. Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова се срещна с експерти в областта на сигурността на област Марке, Италия, съобщиха от пресцентъра на общината. В разговорите взеха участие, Сузана Балдучи, отговорник за специално планиране и член на регионалната структура за сигурност и гражданска защита, Даниела Пирани – сътрудник в дирекция международно сътрудничество и общинският съветник Малина Едрева. Сузана Балдучи оцени като правилни действията на Столична община за повишаване сигурността на гражданите и реда в районите около бежанските центрове в София.
Столична община увеличи екипите на Общинска полиция около центровете. Кметът поиска от полицията допълнителни постове както около центровете, така и в централна градска част. Общината постави допълнителни камери, възстанови осветление около центъра в „Овча купел”, както и в подлеза на „Ботевградско шосе” при центъра на „Враждебна”. В детската градина, която е в непосредствена близост до центъра на „Овча купел”, постави допълнително камери и ремонтира оградата. Увеличихме сметоизвозването в районите около центровете. Кметът на София Фандъкова запозна представителите на регион Марке със задачите на Столичната община по отношение повишаване на сигурността на гражданите и инвестициите, които общината прави с цел превенция на престъпността и справяне с кризи.
Кметът Фандъкова поиска да научи повече и за опита на италианския регион в решаването на конкретни проблеми с бежанските потоци. По време на срещата бяха обсъдени различни мерки за повишаване на сигурността на районите около центровете на бежанци в София. Сузана Балдучи, която имаше възможността да посети два от трите бежански центъра, разположени на територията на София подчерта, че изборът на място за настаняване на чуждите граждани и условията вътре, се отразяват както на самите настанени чужди граждани, така и на хората, живеещи в близост. Подобряване на условията и организацията в центровете, като засилване на здравните грижи би довело до ограничаване на проблемите извън тях, подчерта госпожа Балдучи. По време на срещата тя сподели опита на италианските власти с включването на неправителствени организации в процеса, както и разкриването на различни социални услуги за чуждите граждани получили статут на бежанец. Кметът Фандъкова запозна гостите с фактът, че вече е провела срещи с неправителствени организации, които имат опит в тази сфера и че те ще се включат с конкретни дейности, за да подпомогнат работата на Агенцията за бежанците. От регион Марке изразиха готовност да изпратят представители на техните доброволци, които също така да споделят опита си с българските доброволци. По време на срещата бе договорено да се проведат съвместни учения за справяне с различни видове бедствия и кризи на доброволните формирование на София и регион Марке.


България в световните медии /Агенция “Фокус”/





23 Октомври 2013 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Фондация „Уолк фрий” състави първият по рода си докла за робството по света, озаглавен „Глобален индекс на робството”, който публикува на своята интернет страница. Според фондацията в България в робство или условия близки до робство живеят между 26 000 и 29 000 души. Това нарежда страната на 56 място от 162 държави в доклада. 
Според данните на „Уолк фрий”, близо 30 милиона души в света живеят в робски условия, като половината от тях се намират в Индия. Фондацията смята трафика на хора, заробването заради дългове и принудителните сватби за модерни форми на робството. 
В изоставена училищна сграда извън София, столицата на България, 380 имигранти и бежанци живеят в ужасяващи условия. Те са част от нова вълна имигранти и бежанци, предимно сирийски кюрди, които са се сблъскали с неефикасната българска система за предоставяне на убежище, пише хуманитарният портал ИРИН. 
Бившите класни стаи са разделени и споделяни от по няколко семейства. Стените са мухлясали, прозорците са счупени, електричеството прекъсва. Въпреки студеното време парното не е включено. 
Готварските печки са малко, няма хладилници за храната. Хранителни продукти се доставят спорадично от Българския червен кръст, но нищо редовно не е предоставено от правителството. 
Около 100 души пристигат в България от Турция всеки ден, като броят им се повишава. В миналото България приемаше 1000 имигранти и бежанци на година. Тази година са пристигнали 6 500 и правителството се затруднява с настаняването им. 
България предвижда 1.8% икономически растеж през следващата година, подпомогнат от износа и възстановяването в ЕС, след като протести и предсрочни избори спряха тазгодишния ръст, съобщава Блумбърг. Икономиката на България се прогнозира да нарасне с 2.9% през 2015 г. и 3.4% през 2016 година, посочва финансовото министерство в тригодишна икономическа прогноза, публикувана на уебсайта на ведомството. Следващата година бюджетният дефицит ще намалее до 1.8% от БВП, от 2% през тази година, посочва министерството. 
Българският парламент във вторник удължи мораториума върху купуването на земеделски площи то чуждестранни инвеститори до 2020 г., въпреки предупрежденията на ЕС, че това може да доведе до преразглеждане на договора й за присъединяване, съобщава ”Еурактив”.Според договора за присъединяването от 2007 г., забраната в България трябваше да отпадне на 1 януари и всяко действия в нарушение на договореното ще доведе до съответните процедури на ЕС. 
Въпреки това България, най-бедната държава в ЕС, каза, че цените на земята все още са под тези в повечето богати държави и ръстът на търсенето от чужденци ще навреди на способността на местните фермери да купуват земя. 
Бяс е открит при поне едно от двете кученцата, внесени в Холандия от България, съобщава електронното издание „Дог Уърлд”. Ветеринари, които преди дни предупредиха, че липсите на проверки и улесняването на правилата за пътуване на животни оставят Великобритания изложена на епидемия от заразата, определят информацията като „дълбоко обезпокоителна новина”. И двете животни са приспани. 
Кученцата са получени от приют в България. Едното е живяло в Заандам, а другото в Ротердам. Издирват се останалите животни от котилото. 
Намиралите се в контакт с животните 48 души „се проверяват и при нужда ще бъдат лекувани”. 
© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!