Saturday 4 October 2014

ДА ГЛАСУВАМЕ ПРАВИЛНО!


Александър Йорданов

Ако гласуваме правилно, няма гаранция, но има шанс да живеем нормално. Сгрешим ли – и Господ няма да ни помогне. Но какво означава „правилно“ и „грешно“. Ето какво:

1. Яснота по въпроса: управление и опозиция. Преди да гласуваш трябва да си наясно кой искаш да управлява и кого искаш да оставиш в опозиция. Трябва да знаеш, че т.н.„малки партии“ са потенциална опозиция, ако не се „прегърнат“ , с една от големите партии и така да участват в управлението и там да докажат на дело приказките, които предизборно говорят. Това са отнася до формации като ДПС, Реформаторски блок, България без цензура, Патриотичен фронт и АББ. Дори всички те да влязат в парламента, нещо в което не вярвам/все някоя ще изпадне по пътя/ или да решат всички те да се обединят, пак не могат да управляват. Следователно те са пред избор:

ИЛИ С ГЕРБ ИЛИ С БСП ДА УЧАСТВАТ В ПРАВИТЕЛСТВО. ИЛИ ДА ОСТАНАТ В ОПОЗИЦИЯ.

При положение, че решат – опозиция, то тогава логично следва, че нито ГЕРБ, нито БСП могат да съставят правителство. И предстоят нови избори – дали пред Коледа или след Йордановден, няма значение.

2. Ние българите сме майстори на „опозицията“. В опозиция – всички са многознайковци. Напред обаче вървят държавите, в които партиите поемат в трудни моменти отговорност за управлението. Дори и с риск да загубят някой и друг процент от своя „рейтинг“. Партийната вярност е хубаво нещо, но нека не забравяме, че България може без всеки партиен функционер, но ние, гражданите, не можем без България.

3. Не съдете тези, които се очертава да победят на изборите. Завършилите средно образование могат да допълнят: "Горко на победените, тежко на победителите!". А висшистите да цитират Уинстън Чърчил: „ Историята се пише от победителите!“

4. Лозунгът „избори до дупка“ е дупка за България.

5. A POSTERIORI. Да гласувам правилно, за мен означава да не гласувам за БКП/БСП. Такава грешка не съм допускал и при комунизма и при демокрацията. Да гласувам правилно за мен означава и да не гласувам за партия, която се кани да стане патерица на БКП/БСП – независимо дали патериците са стари или нови.

6. SCRIPTA MANENT, VERBA VOLANT. Да дам своя глас за „малка партия“ мога само, ако тя ясно декларира до началото на изборния ден, че заедно с ГЕРБ ще направи правителство. В противен случай рискувам моят глас да отиде на вятъра или да бъде използван за други цели(Забележка: Виж т.1 и т.5) Остава единствената възможност:

ДА ГЛАСУВАМ ПРАВИЛНО!