Tuesday 23 September 2014

rihanna: La cantante Rihanna nació el 20 de febrero de 1988...

rihanna: La cantante Rihanna nació el 20 de febrero de 1988...: La cantante Rihanna nació el 20 de febrero de 1988 en la isla de Barbados. En 2004 un famoso productor le ofreció darle una oportunidad. De...

En 2004 un famoso productor le ofreció darle una oportunidad. Desde aquel momento comenzó su vida en New York a grabar una demo con temas que mezclaban ritmos caribeños con el rhythm and blues más actual.

Rihanna dio sus primeros pasos en la música cuando era apenas una niña, ya que mientras asistía a la Escuela de Combermere formó un trío musical con dos de sus compañeras.

El primer sencillo de este álbum fue el titulado "Pon de Replay", con el que Rihanna alcanzó el número dos en la lista Billboard. Con el álbum "Music of the Sun", Rihanna consiguió tres discos de platino, algo que no está nada mal para el primer disco de una artista prácticamente desconocida.


Лиляна Павлова: Националната кампания на ГЕРБ по залесяване ще започне от Варна

Лиляна Павлова 

Медия: Радио „Фокус” – Варна

Фокус: Г-жо Павлова, кои са са основните приоритети, заложени в управленската програма на ПП ГЕРБ?

Лиляна Павлов:Основното послание на ПП ГЕРБ и приоритетите, заложени в управленската програма на партията, са в посока стабилизиране на държавата. Програмата е разработена от екип експерти във финансовата и икономическата сфера. Анализирайки всички сектори, осъзнахме, че няма сектор, в който да няма проблеми и да не са необходими сериозни мерки и реформи. Като част от мерките за стабилизиране на държавата в управленската програма на ПП ГЕРБ е заложено на първо място да се постигне финансова и икономическа стабилност и балансиране на бюджета. В момента има огромен дефицит и свръхзадлъжнялост. Основната ни цел е увеличаване на приходите в бюджета и ограничаване на разходите само до толкова, доколкото се събират като приходи, а не безразборно планиране. Паралелно с това, основен наш приоритет е реформа и стабилизиране на ключовите сектори, които са във финансов колапс, започвайки от здравеопазването чрез въвеждане на диагностично свързаните групи и реформиране на системата за спешна помощ. Така ще може източването на здравната каса да бъде преустановено, а услугата ще бъде подобрена. Вторият ключов сектор - ключов приоритет за ГЕРБ, е образованието. Това е изключително важна тема, за да задържим младите хора. Освен това, голяма част от безработните са необразовани и това е друг голям проблем. По отношение на средното образование е заложено въвеждането на дуалната система, която дава възможност за професионално обучение и работа по пътя на обучение. Приоритет за ГЕРБ е и развитието на инфраструктурата. Ще привлечем инвеститорите само ако имаме стабилна държава, ниски данъци и добре работеща икономика. Така ще бъдат създадени и нови работни места. За да имаме работеща икономика и да привлечем инвестиции, е необходимо и развитие на инфраструктурата. Топ приоритет на ПП ГЕРБ е изграждането на магистрала „Хемус”, довършването на магистралите „Струма” и „Марица”, тунела „Почивка”, както и други инфраструктурни обекти, които или бяха спрени през последната година, или забавени”. Приоритет на ГЕРБ е и възобновяването на спрените европейски фондове. Да подкрепим общините, които фалираха и останаха разкопани, максимално бързо да стартираме финансирането по новите оперативни програми, за да предотвратим риска 2015-та да бъде също нулева година. Необходими са реформи в пенсионната и социалната система, защото спряната пенсионна реформа е огромен проблем за държавата и за финансите. Паралелно с това запазваме най-ниските данъци. Няма да има промяна в данъците.

Фокус: Споменахте магистрала „Хемус”, кои са останалите приоритети за развитието на Варна и областта ?

Лиляна Павлов:Да, основен приоритет на ПП ГЕРБ, свързан и с развитието на Варна и региона, е окончателното завършване на магистрала „Хемус” по направлението София-Варна. Сред приоритетите за Варна, заложени в управленската програма на ПП ГЕРБ, е и реализацията на проектите за модернизация и разширяване на пристанище Варна – Изток и отваряне на зоната при Морска гара за жителите и гостите на града. Отваряне на първо и второ кейово място при Морска гара означава зоната да бъде отворена за бизнеса, за гражданите, за круизните пасажери, които слизат и трябва да видят една красива морска столица. Промяната включва облагородяване на целия район за гражданите и гостите на Варна, така че да се ползва за разходки и концерти. Това една прекрасна зона, която обвързана с Римските терми и с проекта по градска среда за реновиране на пешеходната зона, ще открие една добра дестинация и възможност за разглеждане на Варна и нейните забележителности. Важна част е и модернизацията, разширяването и поетапно преместване на пристанището. Този проект започна още по време на управлението на ГЕРБ през 2009 - 2013 година с търсене на предприемач, който да инвестира в изграждане на пристанището. Ние сме "за" реализацията на този проект, но с търсене на чужда инвестиция, защото няма как бюджетът да плати. Предишното правителство се опита да открадне 15 млн. лева за проектиране, които не бяха обосновани. Със сигурност трябва да се проектира, но не по този начин. Ще положим усилия да търсим инвеститори за проекта. Ще работим и за повече европейско финансиране за благоустрояването на града и региона. Важен приоритет са повече европейски фондове и програми, да продължим благоустрояването на градската част, да разширим градския транспорт, ремонт на училища, детски градини, читалища, цялостната инфраструктура в града, водопровод и канализация и в населените места в областта, по линия на програмата за развитие на селските райони - да подкрепим и земеделските производители, и като цяло благоусторяването на дребно мащабната инфраструктура в региона.

Фокус: Ключов приоритет в управленската програма на ПП ГЕРБ е програмата за енергийна ефективност и саниране на всички жилищни сгради. Защо?

Лиляна Павлов:Една такава програма покрива изключително широк спектър от подприоритети, които си поставяме. Достигайки енергийна ефективност, ще изразходваме по-малко енергия – хората ще живеят в по-топли и по-уютни домове и ще плащат по-малко. Цялостното обновяване на една жилищна сграда ще намали сметките с до 50 на сто. Това намаление ще даде възможност домакинствата да разполагат с повече ресурси, ще се повиши потреблението и тези пари ще се върнат в икономиката. Това е и подкрепа за малкия и средния бизнес. Една такава програма за масово

саниране на всички сгради в страната ще даде възможност и на производители, и на строители. Малките фирми по места, които имат нужда от работа, ще могат да се включат активно в програмата, като по този начин ще бъде осигурена и заетост. Програмата за енергийна ефективност има няколко предимства, които ще допринесат за по-добър живот на хората. Не на последно място санирането на сградите ще промени облика на градовете.

Фокус: Вашите опоненти Ви обвиняват в популизъм заради това, че помагате на хората в пострадалите райони, как ще коментирате това ?

Лиляна Павлов:ПП ГЕРБ редуцира ресурса си по предизборната кампания за билбордове и платените съобщения, за да помогне на пострадалите от наводненията хора. Мнението на опонентите, които обвиняват кандидатите в популизъм, в момента не е от значение. За мен е по-важно, че когато ходим на място, можем да бъдем полезни особено на възрастнитехора, потънали в кал и тиня, на които няма кой да помогне. Благодарността за тази подкрепа се чете в очите им – това е много по-важно. Над сто къщи вече са изцяло почистени, както и здравни служби, улици, медицински центрове, детски градини – това е по-важното. Помагаме на хората, те го оценяват, те са ни благодарни. Считам, че има много повече смисъл да сме при хората и да бъдем полезни на тези, които се нуждаят. Националната кампания на ПП ГЕРБ по залесяване ще започне от Варна. На 24 септември ще бъдат залесени терени във варненския квартал Аспарухово, в Аксаково и в Долище. Това са регионите в областта, които пострадаха най-сериозно по време на наводненията тази година, предизвикани именно от изсечени масиви. Целта на кампанията е да бъдат залесени 80 декара, което е около 40 000 фиданки.

Димитър Бойчев: Време е да се обърне внимание на туризма, за да спрат негативните тенденции в отрасъла

17.09.2014


Медия: „Добро утро, България“ на Радио „Фокус"
Водещ: След края на активния летен туристически сезон мнозина експерти го определиха като един от най-слабите в последните години. Като причина представителите на бранша изтъкнаха лошото време и кризата в Украйна. Резултатите от летния сезон обаче отново повдигат някои въпроси, свързани с държавната политика за българския туризъм. Какво е бъдещето на един от най-печелившите отрасли в българската икономика и какви реформи са необходими, за да може той да се развива? Отговорите на тези и други въпроси ще търсим с Димитър Бойчев – втори в листата на ГЕРБ за 2-ри МИР – Бургас. Г-н Бойчев, как виждате състоянието на българския туризъм в момента? 
Димитър Бойчев: За съжаление действително ще се окаже, че най-малко от гледна точка на оборота, който се формира, през този летен сезон в туризма има спад между 10 и 20%, което наистина се случва за първи път от четири-пет години. Отсега се подписват договорите и за следващата година. Дано действително да има някаква промяна, но според мен следващата година има опасност също да търпим спад в оборота в туризма, което е много притеснително.
Водещ: Тази година хората от бранша посочиха като основни причини лошото време и кризата в Украйна, но само това ли са причините всъщност?
Димитър Бойчев: Според мен, кризата в Украйна оказа своето влияние. Не бяха взети адекватни мерки, за да бъде по-малък ефектът от тази криза. Оказа влияние и девалвацията на рублата. Поне това, което забелязах тази година е, че има пренареждане на пазарите и че може би ще се окаже, че има около 20% спад в немския и английския пазар за сметка на бившите източни страни, чиито туристи са по-малко платежоспособни, което също оказа влияние. Категорично факторите са доста и е факт, че оборотът тази година е доста слаб. Факторите са съвместими.
Водещ: Според Вас, кои са основните точки, които трябва да бъдат набелязани в една дългосрочна стратегия за развитието на туризма в България?
Димитър Бойчев: Исканията конкретно на бранша, а и нашият поглед е, че действително държавата има своето място в туризма, въпреки че е факт, че по-голямата част – може би над 90, дори 100 процента от хотелската база, е частна. Държавата има своето място в туризма от гледна точка на инфраструктурата. Категорично инфраструктурата изостава. Държавата има своята роля и за това, да се формира един достатъчно сериозен туристически продукт. Най-голямата част от нашия туризъм е летният туризъм, но той трябва да бъде съвместен с другите видове туризъм – културно-историческият, СПА туризъм. Така ще бъде предложен един много по-сериозен продукт, който ще привлича по-платежоспособни туристи, а също така и ще бъде предпоставка за удължаване на туристическия сезон. Държавата има своето място в инфраструктурата, която касае пречиствателните станции и въобще пречистването на нашите води и нашето крайбрежие и Черноморие. Държавата има своето място в осигуряването на сигурността на туристите също. Доста са нещата, които трябва да се направят, и според мен наистина е факт, че вече трябва да се помисли доста сериозно за този отрасъл и да се помогне да се спре тази негативна тенденция за спад в туризма. Държавата категорично има своето място в рекламирането на туризма. Рекламата трябва да бъде доста по-ефективна, да се направи анализ къде да се рекламира, как да се направи по-ефективна тази реклама и съответно, ако може, да се отделят и малко повече средства за рекламиране. Активна роля в анализа и определянето на рекламата и пазарите трябва да има и бизнесът. Не на последно място, много важни са и кадрите в бранша. 
Водещ: България има ли достатъчно подготвени кадри за туристическия бранш?
Димитър Бойчев: Факт е, че няма достатъчно подготвени кадри. За мен има и друг парадокс – ние имаме висок процент младежка безработица и въобще безработица и съответно можем да работим в тази посока, защото наистина е парадоксално, че имаме безработица, а нямаме подготвени кадри за туризма. На много важно място трябва да бъде поставен диалогът между бизнес, държава, хора, които се занимават с образователната система, за да се намери решение на този въпрос. Предпоставките ги има. Трябва да се намери решение. 
Водещ: А необходимо ли е създаването на отделно Министерство на туризма според Вас?
Димитър Бойчев: Това е много голяма крачка напред. Да, необходимо е, защото туризмът формира около 16% от Брутния вътрешен продукт. Само за сравнение – енергетиката мисля, че е около 8%. Само от тази гледна точка и от проблемите, които тази година вече стана ясно, че ги има в този отрасъл, според мен – и не само според мен – според експерти и представители на бранша е необходимо да се ситуира такова министерство, което между другото за първи път е записано в програмата на ГЕРБ. Аз мисля, че има голяма нужда от такова министерство, защото проблемите са много. Държавата има своето място в този отрасъл и категорично трябва да има такова министерство. Никога досега не е имало такова министерство. Факт е, че на този отрасъл трябва да му се помогне. България има най-голям потенциал за развитието на туризма и съответно туризмът да повиши дела си в Брутния вътрешен продукт. Ефектът може да се види още следващата година при добро управление и адекватна роля на държавата в този отрасъл. 
Водещ: Как България отново може да се превърне в желана дестинация за българите? Това лято като че ли много наши сънародници избраха чужбина за своята лятна почивка.
Димитър Бойчев: Ефектът в туризма наистина може да се види още следващия сезон – ценова политика, адекватна реклама, адекватно отношение не само към българите, а въобще към туристите, които идват по нашето Черноморие. Всичко това е съвкупност и аз не мисля, че не могат да се върнат българите в летните курорти по нашето Черноморие. 
Водещ: На няколко пъти споменахте, че е необходима адекватна рекламна кампания. На какво според Вас трябва да се заложи в тази рекламна кампания? На кои предимства на България трябва да се акцентира, за да може тя да бъде желана дестинация?
Димитър Бойчев: На първо място на мен ми се иска, когато се каже България, първата асоциация да бъде нейният туризъм. Мисля, че към този момент не е точно така. Надявам се, че рекламната кампания ще бъде толкова ефективна, че когато се каже България, действително да правим асоциация с някакъв вид туризъм. Естествено нашият летен туризъм е най-големият дял, но ние категорично можем да направим такъв продукт, който абсолютно да покрива всички желания и всички интереси на туристите по света. Затова трябва да се анализира всеки един пазар поотделно, да се видят къде са интересите и съответно да се рекламира този вид туризъм, който ние можем да го предоставим и го имаме на съответния пазар. Пак казвам – необходимо е адекватно управление на рекламата.

Томислав Дончев: Ще търсим консенсус с други политически сили

20.09.2014
Томислав Дончев 
Медия: Вестник „Преса“

- Г-н Дончев, реформаторите се скараха и не си избраха лидер, макар че се опитаха да загладят конфликта си с благовидни послания за изборите. Как ГЕРБ разчита сигналите от тях и ще може ли да се опрете на такъв нестабилен партньор в бъдеще? - Какво се случва в други партии, не е наша работа, а на ръководството и симпатизантите им. 
В ролята си на коментатор и анализатор, която не е комфортна за един политик, мога да кажа, че безспорно при тях текат процеси. Затова там или се ражда, или умира нещо. Надявам се да се ражда, макар че понякога симптоматиката е сходна. От гледна точка на общата нестабилност в страната е много лошо, когато тя се допълва с вътрешна нестабилност в самите партийни структури. За България е по-добре една ключова сила да излъчва стабилност. - 

Затоплят ли се още отношенията между ГЕРБ и ДПС? Николай Бареков питаше - вярно ли е, че по същото време, когато Местан се срещаше с Ердоган, в Анкара е имало изборджии от ГЕРБ? - Не мога да отговоря на този въпрос. Не знам представители на ГЕРБ да са били в Анкара и да са имали официално или неофициално посещение. Иначе опитът да ни сватосат (не знам дали сватбената терминология е най-подходящата), е опорна точка от края на мандата на 42-рото НС. Впрочем тя е един от малкото аргументи на опонентите ни. Но това e изключително смешно за тези, които поне малко са се занимавали с психология. Казва се проекция - т.е. да проектираш собствените си дефекти или слабости върху другия. Нелепо е тези, които довчера са били в скрит кооператив с ДПС, да се опитват да ни го пришият. Вижте, може да не надценявате морала на политиците, специално нашия. Макар че според мен моралът в политиката все още би трябвало да има стойност. Не подценявайте обаче разума. 

Едно сътрудничество с ДПС е най-краткият и най-бърз път на ГЕРБ към небитието. Защо смятате, че сме толкова неразумни, за да направим нещо подобно? Партиите съществуват, за да реализират идеите си. Такъв сценарий би бил неприемлив за членовете ни. А една политическа сила се държи не от апарата, администрацията и ресурсите си, а от подкрепата на хората. Най-големият урок за политиците от последната година е, че математическото сглобяване, при което се получава достатъчен за мнозинство аритметически сбор гласове, невинаги означава стабилност и работеща политическа конструкция. - Но ако получите стотина кресла в НС, все с някого ще трябва да управлявате. - Най-добре за България е да има стабилно правителство. Тук сме далеч от опорните точки, въпреки че повтаряме слогана на кампанията. Нужно е правителство, което да работи спокойно, без колебания на всяка крачка, защото някой зван или незван партньор има малко по-различно мнение. Това не изключва опита за консенсус с други политически сили. Не изключва дори възможността за коалиция. Казвали сме, че в такъв формат най-приемлив партньор за нас са реформаторите. Но най-добрият сценарий за България е да имаме стабилно парламентарно мнозинство само по себе си. - Колко тона кал изрина ГЕРБ и защо решихте да правите кампания в мазето? - Не съм убеден, че можем да посочим точното количество на изринатата кал и на другите инертни материали. Но това е хубава закачка със старта на кампанията. Имаше противоречиви оценки, критики, че си правим пиар, експлоатирайки нещастието на хората. Може би от София нещата изглеждат по този начин. Аз обаче имах възможност да отида да видя как е на терен. И там е различно. Не знам колко политици от национален мащаб могат да го направят това - да грабнат лопати и кофи, да влязат в мазетата, да си оцапат дрешките. - Въпросът е колко пъти ще го направите и след изборите? - Мнозина от нас са помагали и преди това, извън кампанията, без да са отразявани от медиите. - Как коментирате разочароващата за нас новина, че от поисканата помощ от 300 млн. евро от ЕК получаваме само 6%? България не е ли ощетена? - Това е според методологията за определяне на помощта от Фонда за солидарност на ЕК. България не е неравнопоставена. Направих справка и се оказа, че точно такъв интензитет на подпомагане е записан в методологията. Ще следя случая в детайли, още преди да дойде в Европейския парламент. - Разкритикуваха ви, че никоя дясна партия в ЕС освен ГЕРБ не иска вдигане на данъци. Защо предложихте общините да могат да вдигат с до 2% данъка върху доходите на физическите лица? - Ние не предлагаме вдигане на данъците. Имаме категоричен запис в програмата, че се запазват съществуващите данъчни ставки. Колкото до възможността общините да определят надбавка върху данъка на доходите на физическите лица, която да постъпва в местните бюджети, говорим за нов вид правомощие на местната власт, изцяло по нейна преценка, а не за автоматично вдигане на данъците. Трябва малко по-дълбок анализ, за да се разбере смисълът на подобно предложение. Важно е общините да имат допълнителен приход, защото те са товарени с всякакви ангажименти от държавата, а за 20 години тя не им е отстъпила никакъв допълнителен приход. - Общините поискаха от вас да им преотстъпите до 30% от досегашните суми на данъка общ доход. Защо вие решихте да се натоварят още повече данъкоплатците? - Много кметове и общинари, с които говорих, намират идеята за добра. На първо място, има приход за общините. Моля всички да обърнат внимание, че става дума за опция, която може да бъде ползвана, но може и да не бъде ползвана. Ако има автоматично преотстъпване, това означава, че тази ставка, примерно 2%, ще бъде еднаква за всички общини. И в София, и в Трекляно автоматично ще има такъв трансфер. Ключът при подобно предложение е възможността за водене на местна икономическа политика. Примерно да се осигурят пари за нови детски градини. Но това ще означава и друго - че цената на труда в тази община става по-висока. Обратното - община, която отчаяно се опитва да привлече интереса на инвеститори и да създаде атрактивни условия за заетост, е по-добре да определи малка надбавка или изобщо да няма такава. Не претендирам, че знам кое е най-доброто решение за всяка община. - Освен София, Пловдив, Бургас и Варна коя друга община ще дръзне да вдига данъка? Има ли опасност от емиграция на работна ръка? - Защо предпоставихте, че София обезателно ще го въведе. Това, че аз смятам, че в столицата би било полезно, в никакъв случай не означава, че и общинският съвет мисли като мен. Но ако наистина се случи така, че вследствие по-ниския данък на доходите на физическите лица имаме по-висока атрактивност за работа в по-малките общини, това означава, че механизмът е сработил. Това е първа стъпка. Ако тук резултатите се окажат окуражаващи, има логика да се мисли и с други данъци да бъде постъпено по подобен начин. - Възможно ли е по-нататък корпоративният данък за различни региони да има различни ставки? - Поделянето на някои от данъците с общините е опция, която трябва да продължи да се обмисля. Важно е сега да видим какви ще бъдат резултатите от тази мярка. Има вариант да се мисли за корпоративния данък, има стари идеи за ДДС, макар че там е по-сложно. Но искам да кажа, че това са само идеи, възможности. - Отказахте ли се от вашата стара идея да се разселва администрацията из страната? - Това е така наречената релокация, изнасянето на звена извън столицата. Редно е да кажа, че стари идеи, които не са обезателно преповторени в програмата ни, продължават да са на дневен ред. Примерно ускореното възстановяване на ДДС за лоялни клиенти е нещо, на което държим, нищо че не е императивно написано. В релокацията има логика. Въпросът е тя да се прави изключително внимателно. В някои страни такава стъпка се е оказала неуспешна и се е наложило да връщат звената в столиците си. Но има държави, които са подходили бавно и са постигнали успех. Смятам, че за България тази тема не е изчерпана. - В програмата се обявихте за въвеждане на истински либерален пазар, така че цените на тока да се определят на пазарен принцип. Как ще стане това - веднага или плавно? - Веднага няма как да стане. Но в цяла Европа системите се пренастройват от регулирани цени на тока към пълната им либерализация. Либерализация означава възможност за избор. Както в момента бизнесът, големите консуматори, имат възможност да купуват електроенергия от различни доставчици, същата система трябва да се приложи и за гражданите. Но това не може да стане толкова бързо. Когато има пълна либерализация на пазара, трябва да се отнемат правомощията на ДКЕВР да определя цените на тока. Бих дал хоризонт за тази промяна от година и половина или две години. - В момента един столичанин не може да си избере кой да му доставя парното, защото е закрепостен към „Топлофикация“ с тръбите за парното. В програмата си пишете, че ще има финансови стимули при потребители с битова газификация. Какви ще са те? - България вероятно е на едно от първите места в ЕС по процент домакинства, отопляващи се на ток. Това не е добре. Има страни в Европа, в които е забранено да се използва електроенергия за отопление на домакинствата, това са скандинавски държави. Отоплението с газ е не само по-евтино. Още в началото на нашата програма сме извели като приоритет опазването на околната среда и борбата с изменението на климата. Да, факт е, че газифицирането понякога коства разходи, които съответ- ното домакинство не може да осигури. Така че както са предвидени мерки за повишаване на енергийната ефективност в многофамилните жилищни сгради, напълно в реда на нещата е да се помисли за стимули по отношение на битовата газификация. Вариантите са няколко - безвъзмездна финансова помощ на твърда ставка, примерно в размер 4000-5000 лв. за дома- кинство, което реши да си купи котел за отопление на газ. Един котел може да струва 10 000 до 12 000 лв., като държавата ще поеме половината. Възможно е това да са пари от бюджета, възможно е и да са европейски средства. Може да се финансира и връзката между тръбата и котела. Ако има подобна мярка, ще се опитаме да я направим максимално проста. България има проблем в ЕС със замърсяването с фини прахови частици, защото на много места се ползва твърдо гориво за отопление. Четете мярката и като вариант за решаване на този проблем.

Цветан Цветанов: Всички ние трябва да се стремим към реални политики, за да постигнем реални резултати


23.09.2014
Tsvetan Tsvetanov

Медия: Радио "Фокус" – Велико Търново

Водещ: Във връзка с вчерашния официален празник, Независимостта на България, какво трябва да направим днес, за да бъде България наистина независима?
Цветан Цветанов: Знаете, че вчера, когато бях помолен да коментирам политически акценти от вчерашния исторически ден, аз отказах да говоря на тема политика. Това е, защото исках да се потопим в българската история, и да може всеки един от нас да се поучи от грешките си. Това, което мога да кажа е, че днес на 23 мога да говоря спокойно, защото сме част от политическия живот на страната и всеки един от нас, трябва да се стреми към реални политики, за да се постигнат реални резултати.

Водещ: Отново, във връзка с празника, мислите ли, че българите се чувстват достатъчно независими днес, 106 години след обявяването на Независимостта?

Цветан Цветанов: България придоби своята по-силна независимост с приемането си в Европейския съюз през 2007 година. Това бяха важни стъпки за страната ни, но и за всички български граждани, за да могат те да пътуват свободно в силна и обединена Европа днес. А ние сме част от тази силна и обединена Европа. Всяка една от държавите пази своите идентичност, история и независимост, но всички заедно можем да станем много по-силни, отколкото ако сме разединени.

Водещ: Вчера, след срещите си с граждани от Велико Търново, Вие казахте, че сте се запознали с много хора, чиито деца са в чужбина и работя и учат там. Мислите ли, че българите се чувстват по-независими в чужбина и каква е причината за това?

Цветан Цветанов: Българите, през последите 25 години, тръгнаха по Европа, защото искат да намерят своята лична и професионална реализация. За голямо съжаление, когато те не я намират в родината си, тръгват по този дълъг път и това е част от тяхната възможност, да се реализират и да дадат по-добър шанс за живот на деца си. Всеки изминал ден, с всяка изминала година, българските политици трябва да бъдат активни, ние трябва да правим политики и да се възползваме от Европейската солидарност, за да можем да върнем децата си. Защото всички родители, които видях вчера и тези възрастни хора, които са изпратили внуците си надалеч, те просто плачеха. Те искат децата им да се върнат и точно това беше техният призив, след 5-ти октомври, действително да има стабилно правителство, което да може да прави реални политики. Хората се умориха от избори всяка всяка година. Те искат вече да има по-голямо смирение и да няма това хулене, това противопоставяне, което отблъсква, от една страна хората от политиците. От друга страна политиците водят безсмислени битки, на фона на това, което трябва да решим всички заедно днес.

Водещ: Достатъчна ли е, според Вас, европейската солидарност, за да бъде България наистина независима?

Цветан Цветанов: Смятам, че тя е достатъчна, стига да можем да се възползваме във стопроцентния усвояем период, за който са предвидени финансовите средства, които подпомагат България с тази солидарност. Сега в края на 2014 година, ние вече сме в началото на новия програмен период, който ще продължи до 2020г. Нека да припомним, че през 2013г. и в началото на тази година, два пъти беше направен отказ да се подпише това споразумение с министър – председател Пламен Орешарски. Това лиши от възможност българските общини, българските села и много сектори и политики да се възползват от тази европейска солидарност. Точно в тази връзка служебното правителство, в първите десет дни на своя мандат, успя да подпише това споразумение. Това означава, че вече има шанс и възможност, както за доверие към Брюксел, така и за доверие на Брюксел към България. Това означава, че ние действително можем да се възползваме от тази европейска солидарност, а тя никак не е малка за този програмен период. Нейният размер е 32 млрд. лв. Това са пари, които ще влязат в българските региони. Те ще помогна за развитието на АМ ''Хемус'' и на всички основни инфраструктурни артерии. Това ще даде възможност и перспектива, както за Велико Търново, Горна Оряховица, така и за всички общини в региона. Знаете, че допълнително могат да се търсят опции и възможности за развитието на региона, чрез летището в Горна Оряховица, чрез ЖП линиите, които също минават през града. С тази транспортна инфраструктура и тези скоростни отсечки, които се правят и до турската граница, аз смятам, че това е възможност за българските граждани.

Водещ: Казахте, че страната ни трябва да си върне доверието на Европа. Кой е най-прекият път за това, според Вас?

Цветан Цветанов: Стабилно правителство, стабилни институции и точно затова сме на прага на предсрочни парламентарни избори. Защото ако имахме стабилно правителство, след 11 и 12 май 2013 година, днес може би, с вас щяхме да разговаряме за това какво прави правителството и какви са неговите успехи. Но затова, че в държавата има един хаос и имаше задкулисие, което ни управляваше в продължение на година и два месеца, българските граждани дадоха своята подкрепа за ПП ГЕРБ. Това се случи точно в най-важният ден за силна и обединена Европа. Затова имахме най-висок резултат, имаме 6 евродепутати, които представляват България в най-голямото политическо семейство – Европейската народна партия. Днес те могат да бъдат част от реализирането на успешните политики и с Европейскат комисия, и с националния парламент, и също така с българското правителство.

Водещ: Според Вас едно стабилно правителство ще доведе до това българите да се чувстват по-независими като нация?

Цветан Цветанов: Разбира се, защото тогава, ние, възползвайки се от тази възможност за тези средства да бъдат усвоени по важни стратегически проекти за България. Сами разбирате, че това ще създаде благоприятна среда за повече инвестиции, по-добър инвестиционен климат. От своя страна това означава повече възможности за тези българи, които се намират извън пределите на страната. За да се върнат у дома, държавата трябва да е създала подходящи условия, те да захванат свой бизнес или да търсят своята професионална реализация в съответните сектори.

Бойко Борисов: Хората да направят паралел какво свърши ГЕРБ за 3 години и половина и какво всички други партии за 20 години (Видео)


„Община Стара Загора има проекти за 250 млн. лв. Ако има спрени еврофондове - няма тези проекти. С една дума дори не ви агитирам да гласувате за нас. Помислете си и си гласувайте за себе си и направете един паралел - какво е направила ГЕРБ за 3 години и половина и какво са направили всички други партии за 20 години“. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на основното предизборно мероприятие на партията в града.
“Има една истина - като дойдат БСП и ДПС на власт еврофондовете спират, а като дойде ГЕРБ на власт, ги пускат. Направихме магистрала „Тракия“ за една година, a по „Марица“ не направиха нищо. Ще я довършим догодина, ако Живко Тодоров си свърши работата и разбира се, ако има правителство, което да му помага”,  посочи пред жителите на Стара Загора Борисов.
Той призова хората да направят сравнението между направеното от ГЕРБ и останалите партии и  тогава да гласуват, както решат.  „Повтарям – това са над 250 млн.лв. за този град. Не ги изпускайте, вземете си ги. Французи, германци работят днес за нас, за да дойдат тези пари тук, а българският народ си направи експеримент да сложи Орешарски за премиер“, коментира председателят на ГЕРБ. Той допълни, че не бива да се допуска отново да се докарат ДПС, „Атака“ и БСП в коалиция.  „На нас ни е важно да имаме стабилно мнозинство, да имаме стабилна държава. Ако нямаме този резултат на 5 октомври, аз предвиждам в следващите месеци действително политическите партии да не могат да се разберат. И предвиждам тежка, не само политическа, а и икономическа и финансова криза в тази държава”, добави Борисов.
Той посочи, че антагонизмът в политическия и в обществения живот е много голям - хората се мразят, разделят се. „Ние не желаем да правим това, искаме да мобилизираме този народ да работи. Няма как без работа само да говорим какво ще се увеличи и какво ще дадете. Първо, трябва икономиката да го произведе, тогава ще се раздаде на хората“, заяви председателят на ГЕРБ. Според него няма как за енергийните дружествата, които са в този регион,  да са подписани договори за ТЕЦ 1 и 3 и те да са два пъти по-скъпи от енергията, която дава държавната централа ТЕЦ „Марица 2“. По думите на Борисов някой трябва да доплати затова. „По кое време бяха подготвени, понеже днес Радан Кънев много говорел по наш адрес, по кое време? Нима не бяха тогава Костов и компания? Защо на нас ще ни се приписва сега и ще трябва да се отговаря, че цената на тока се вдига. Да, тя се вдига, защото трябва да плащаме 15 години за тези договори“, коментира Борисов. „Говорят за ВЕИ-тата, 2006 година в българския парламент Тройната коалиция прие закон. Кой премиер, кой министър може да спре инвеститорите да инвестират във ВЕИ-та при действащ закон? Разсъждаваме си трезво без никаква политика”, заяви още Борисов. „Дойде ГЕРБ на власт, помните, 860 лв. беше цената за слънце. На два пъти свалихме цените, за да ги направим сега около 170 лв. Какво направиха коалицията, понеже казват: “ Задържахме цената на тока“. Да, задържаха я от едната страна. Но от другата задължиха НЕК, която е 100% държавна, сиреч 100% ваша – с близо 4 млрд. Тези 4 млрд. ще ги платите вие, ние, всички. Каква ниска цена на тока? Това е все едно да отидеш в плод-зеленчук и магазинерът  да ти дава една година евтини домати и накрая да ти вземе къщата. Имаме 4 млрд. лв. задължения. И трябва да ги плати този народ – ние”, посочи председателят на ГЕРБ.

Дискусия с граждани по Управленската програма на ПП ГЕРБ (Видео)

Много благодаря на всички, които ми изпратиха предложения по Управленската програма на ПП ГЕРБ. Днес се срещнах с някои от авторите, които представиха идеите си пред моя екип. Искам специално да подчертая силното впечатление, което ми направиха - на първо място - Svetodar Yosifov и неговата стратегия за развитие на българския туризъм, по-конкретно балнеологията, Nadya Minkova – с алтернативни предложения на катастрофичния пул за бедствия, Настя Костадинова и нейната идея за „Закон за лобизъм”, както и всички останали, които се включиха в дискусията. Това е един от начините да изградим политика, която реално да отговаря на нуждите на гражданите. Гарантирам, че тази практика ще продължи и занапред. Може да изгледате дискусията, която проведохме днес. Благодаря отново на всички участници.


Бойко Борисов: Гарантирам, че заедно с еврокомисарите ще направим план и ще спасим държавата (Видео)


„Ще влязат фондове, още през октомври председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще дойде в България, ако ние сме на власт. Ще седнем с еврокомисарите, ще направим план, ще спасим държавата. Гарантирам го това!”  Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на новоизградена църква в село Стряма, Община Раковски. За изграждането на храма „Св. София“ ПП ГЕРБ е дарила от партийната субсидия 600 хил. лева. „Ако имаме стабилно мнозинство, ще поканя и другите партии, експерти, коалиции, ще търся разговори с лидерите, за да направим нещо, което е стабилно. Ако искат“, заяви Борисов. По думите му, това ще даде вяра, любов на народа, самочувствие и надежда. Той посочи, че въпреки, че в момента всичко се рисува в най-черни краски, България е излизала от войни и се е възстановявала. „Как няма да я възстановим сега – в Европейския съюз сме“, подчерта Бойко Борисов.
Лидерът на ГЕРБ посочи, че хората  в Стряма се молят от 60-та година насам да имат храм. „Господ е отредил ние да имаме възможност да им помогнем да се случи. Хиляди деца ще се раждат, ще се кръщават, други ще си отиват от зимния си път. Помагали сме на стотици храмове, но ако ги говорим, значи не сме помогнали“, обясни Бойко Борисов и каза, че винаги се съобразяват с нуждите на жителите на селищата, които посещават.  Борисов беше категоричен, че когато е започнал строежът на църквата преди повече от 3 години, никой не е знаел, че ще бъде завършена преди изборите. „Че хората ще гласуват за нас е повече от видно. Ние изграждаме, градим. Нека Сергей Станишев да застане до тези, на които е помогнал, и до това, което е построил. Има кой да оценява“, отчете той.
Според Бойко Борисов е видно, че за следващото правителство е обрисувана дясно-центристка коалиция, заради провала на БСП, ДПС и „Атака“. „Това, че  Реформаторският блок искат да я провалят, ме притеснява много. Не си представям БСП и ДПС да седнат да си правят коалиция сега, защото ще им напомним за това, което си говориха в парламента. Единственото, което би се приело в обществото е ГЕРБ да бъде с Реформаторския блок. Това би успокоило държавата“, категоричен беше Борисов.