Sunday 24 May 2015

Аудиенцията във Ватикана е огромен жест към българския народ

Министър-председателят Бойко Борисов определи традиционната аудиенция във Ватикана като огромен жест към българския народ за развитието на делото на светите братя Кирил и Методий. „Благодаря на папа Франциск, че продължава тази прекрасна традицията на всеки 24 май да приема българска делегация. Това е отношение към целия български народ“, заяви премиерът. По думите му, ако нямахме тази писменост, „може би много народи сега щяха да имат друга религия”.
Премиерът Борисов отбеляза, че по време на срещата си с папа Франциск са обсъдили въпроса с бежанците, който е огромен проблем на милиони хора по света. Министър-председателят напомни, че миграционният натиск продължава по Средиземно море и по сухопътната граница на България. В разговора са били засегнати и теми, свързани с хуманитарните мисии, както и това, че толкова много храмове се реконструират, обновяват се или се строят нови.
Борисов изтъкна, че страната ни иска позволение от Ватикана с откритото в нейните архиви Асеманиево евангелие да кандидатстваме за включването му в Юнеско като културно-историческа ценност. Министър-председателят посочи, че Светият престол е поел ангажимент да провери въпроса и изрази надежда да получим разрешение.
Премиерът Бойко Борисов обърна внимание, че на тазгодишната визита във Ватикана е поканил делегация от всички парламентарни групи, за да се покаже единството на държавата, етническата толерантност, това, че сме помъдрели и че няма да допускаме повече в България събития, каквито се случват в съседни страни.
След аудиенцията при папа Франциск, българската делегация поднесе венци и се поклони пред паметника на Иван Вазов в Рим.

#Dream4BG "Моята мечта за България"

 Българският еврокомисар Кристалина Георгиева, външният министър Даниел Митов и министърът на туризма Николина Ангелкова бяха част от конференцията “Моята мечта за България”, която организирахме заедно с фондация „Заедно в час“ в Брюксел. http://evapaunova.eu/?p=2691

Бойко Борисов: Аудиенцията във Ватикана е огромен жест към българския народ


Бойко Борисов: „Благодаря на папа Франциск, че продължава тази прекрасна традицията на всеки 24 май да приема българска делегация. Това е отношение към целия български народ. Ако нямахме тази писменост, може би много народи сега щяха да имат друга религия”.
Категория