Thursday 16 October 2014

Цецка Цачева: С оглед големината на парламентарните групи, подкрепа от Патриотичния фронт не е достатъчна и продължаваме диалога


С оглед големината на парламентарните групи, подкрепа от Патриотичния фронт не е достатъчна и продължаваме диалога. Това заяви ръководителят на преговорния екип на ГЕРБ Цецка Цачева след проведените консултации с „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ в Народното събрание. По думите й при преговорите с Патриотичния фронт ГЕРБ не отстъпва от нито една от записаните точки като приоритети. „От двете страни диалогът се движеше изцяло в приоритетите така, както ние сме обсъждали с другите политически сили. Ако бяхме постигнали договореност, щяхме да ви уведомим. Заради това очакваме от колегите, след задълбочаване на вникването в нашата програма по онези бележки, които бяха посочени, ние сме в режим на очакване от тях за въпросите, по които има несъвпадение по настоящия момент”, посочи Цачева.

„От всичките 18 точки, ние постигнахме съгласие по 14 от тях, в това число по пет от тях направихме редакционни корекции, така че да се изясни смисъла по-добре. По останалите четири точки, за съжаление, имаме доста големи различия. Това е темата за бюджетната и данъчна рамка на държавата, във философията на данъчната система. ГЕРБ държи на тази философия, която поддържаше в предходния мандат, но с колегите имаме различия”, подчерта Менда Стоянова. Според нея това е много важна политика. „Другата тема, по която не достигнахме до становище, е националната програма за енергийна ефективност и как тя да се финансира. Смятаме, че тя е ключова за икономическото развитие в следващите години за всички хора, които живеят в еднофамилни жилища”, посочи Стоянова и коментира, че третата тема, по която са установени различия, е НЗОК. „В нашата програма предвиждаме няколко последователни стъпки, но не и въвеждане на няколко каси, а това е едно тяхно изискване, за което на този етап не може да се съгласим”, категорична бе Менда Стоянова. По думите й, четвъртото разминаване е за пенсионната реформа. „За съжаление, три от тези четири теми са сериозни области, така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да се запознаят по-детайлно с нашата програма и да излязат със становище дали могат да приемат нашите политики и да отстъпят от своите”, заяви Менда Стоянова и уточни, че секторните политики не са били елемент на разглеждане на този етап, а на един следващ, ако се стигне до съставяне на правителство.

„По отношение на политическата рамка успяхме да постигнем съгласие по всички точки, въпреки че позицията, които изразиха от ПФ се разминаваше. Затова установихме, че имаме тяхното съгласие за подписване на споразумение за участие в следващото управление, което да бъде стабилно и да се базира на подписана програма, да има валидност цял формат”, посочи Румяна Бъчварова. Тя подчерта, че от Патриотичния фронт признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание. „Много бързо изяснихме характера на тяхната коалиция и това, което те ни представиха за нас е гаранция за стабилно участие в следващото управление. Разговорите преминаха по логиката на разглеждане на общата политическа рамка”, каза още Румяна Бъчварова. По думите й, единственият партньор, който Патриотичния фронт не приема, е ДПС. „Патриотичният фронт не приемат ДПС не заради техните избиратели, а заради порочния модел на поведение на партията – корпорация, която се възползва от своите властови позиции“, обясни Бъчварова.

Антоний Гълъбов ДенятOnAir с В.Дремджиев 15.10.14 tvBulgariaOnAir

доц. А.Гълъбов с за трудните разговори ГЕРБ/РБ и за активирането на bg Кремълското лоби
15.10.2014.

Габровката Гала Чалъкова води в конкурса Мис BGathletic.com две седмици преди финала


Габровската лекоатлетка Гала Чалъкова води в надпреварата за Мис BGathletic.com 2014 две седмици преди финала на конкурса, научи Габрово Daily. В почетната тройка на второ място е Ралица Ламбова от СК „Венелина Венева“, а трета е известната лекоатлетка Ивет Лалова.

Организаторите на конкурса споделиха, че в последните часове за определянето от Топ 5 в Топ 3 (09 – 10 октомври) е настанало истинско пренареждане в класирането. Ламбова премина от четвърто място на второ, събирайки 2428 гласа за преминаването в тройката, а 24 часа по-рано имаше 2118. Лалова се нареди трета преди последния етап на конкурса с 2376 гласа.

Интригата в конкурса е каква е преднината на габровската претендентка Гала Чалъкова от клуб „Орловец-93″.

Гласуването онлайн ще продължи до 23:59 часа на 31 октомври, а новата Мис BGathletic.com 2014 ще бъде обявена на 1 ноември.

Габровци могат да подкрепят нашата съгражданка Гала Чалъкова с безплатно гласуване онлайн тук.

Gabrovo Daily представи габровската лекоатлетка Гала Чалъкова винициативата „Щастливо Габрово“, а интервюто с нея може да прочетете тук.Габровката Гала Чалъкова води в конкурса Мис BGathletic.com две седмици преди финала

Йорданка Фандъкова ДенятOnAir с В.Дремджиев 15.10.14 tvBulgariaOnAir

Й.Фандъкова за сметките за парно, паркирането, билбордовете, санирането на панелките, яслите, ел.услуги