Tuesday 23 June 2015

Премиерът Борисов: Визията на реформите, които правителството предлага, е с обхват от няколко десетилетия (Видео)





„Реформите в здравеопазването, в инфраструктурата, в пенсионната реформа са теми, които касаят следващите десетилетия. Затова се надявам, че ще получим необходимата подкрепа.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на форум с тема „Здравна реформа: Бизнес диагноза“.
Премиерът даде пример с пенсионната реформа, която обхваща периода до 2027 г. „Целта на мероприятия като днешното е да има обсъждания, дебати и разговори, след което да се осигури необходимата подкрепа. Това бе направено и по отношение на пенсионната реформа, когато имаше разговори с работодателите”, обясни министър-председателят и добави, че абсолютно одобрява здравната реформа. Той отбеляза, че ще направи каквото може, за да осигури подкрепа и от страна на ПП ГЕРБ.
Борисов подчерта, че в системата на здравеопазването се инвестират огромни финансови ресурси. „Неслучайно исках първо да видите какво предлагаме от направените изводи и от това, което е до момента. Финансовият министър казва, че влизат в здравеопазването 4 милиарда”, поясни премиерът и допълни, че ако се направи сметка ще стане ясно, че в системата влизат 8 млрд. лева, като се включат и парите, които домакинствата дават. „Още толкова бих дал само да се получава качествено здравеопазване. Откривали сме болници, мини. Ядрена централа направихме във Варна, за да произвежда изотопи и пак има недоволни хора. Такава апаратура, която има в нашите болници, на средно европейско ниво няма, защото купуваме най-доброто”, посочи Борисов. Той припомни, че по време на гласуването на Закона за здравното осигуряване депутатите от ГЕРБ и РБ не са подкрепили увеличаването на броя на членовете на НЗОК и допълни, че ще се консултира дали това може да се промени. „Предупреждавам НЗОК - седнете и си направете добре отчетите. Минахте 4 милиарда и все не ви стигат, а хората са недоволни. Това всяка година да искате по 400 милиона лева допълнително и да казвате, че е за здравето на хората… Не е за здравето на хората. Хората като минат през АМ „Тракия” казват - харесва ми удобно ми е. А на вас пари за по 10 магистрали „Тракия” даваме и хората са все недоволни“, обясни министър-председателят.
Борисов призова политическите партии от Народното събрание за подкрепа и уточни, че когато се приемат реформите на социалния министър Ивайло Калфин и на здравния - Петър Москов, ще отиде до парламента, за да може да се събере по-голямо мнозинство при приемането им.

Лиляна Павлова стартира санирането на жилишните блокове в Благоевград



В ж.к "Ален мак" министър Лиляна Павлова даде официален старт на санирането на първия блок от Националната енергийна програма. По тази програма 102 жилишни блока трябва да бъдат санирани.

Тя изрази благодарности на неуморните усилия на кмета д-р Атанас Камбитов и неговия екип да участват в програмата и даказателство , е че точно Благоевград спечели първи програмата.
Символично тя даде документите на следващите по ред в програмата, получиха ги домоуправителите. Накрая тя обобщи, че това което се прави е плод на общите усилия на общинска и заксонодателна власт, когато се работи в синхрон нещата се получават.

thttp://www.regiona.bg/index.php/component/k2/item/4003-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%B5-%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0

Eurozone summit on Greece positive step, but works needs to be done, say...

Публикуван на 23.06.2015 г.
The extraordinary Eurozone summit on Greece resulted, for the first time in 5 months, to bring the Eurozone Members and Greece closer to a deal on the future of the debt-troubled country.

Manfred Weber, chairman of the EPP Group in the EP is satisfied with the progress made, but criticises the Greek left-wing government for delays. He points out that Tsipras government needs to adopt structural reforms in economy.

Добрев: Свихме дефицита от 800 милиона на 400 милиона с промени в Закона