Sunday 31 May 2015

Международент фестивал за ново европейско кино „Златната липа” - Стара З...

Международният фестивал за ново европейско кино „Златната липа” в Стара Загора беше тържествено открит от Военния духов оркестър, мажоретно шествие и водосвет. Към Храма на оперното изкуство по червения килим преминаха обичани български актьори, техни колеги от 16 европейски държави и режисьори. В церемонията по откриването участваха кметът на Стара Загора Живко Тодоров и кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

„Третото издание на този прекрасен фестивал е най-успешно досега, още по-радващото е, че всеки следващ ще бъде все по-успешен. Това показва, че българската култура и изкуство се развиват. За мен е чест да бъда сред толкова големи имена, творци на българското кино, което се развива бурно в последните години“, каза в приветствието си към присъстващите в залата Живко Тодоров.

„Гордея се, че съм българин, особено когато гледам ролите на големия български аткьор Васил Михайлов. Мисля, че няма българин, чието сърце да не трепне, когато гледа превъплъщението му в образа на капитан Петко войвода.

„Трудно се провокира и поддържа вкуса към европейско кино. Оценявам вашето доверие и съм убедена, че сред всички селектирани 34 филма от 16 държави, вие ще намерите най-доброто и най-хубавото за вас. Тази година фестивалът минава под знака на 100-годишнината на българското кино. Фестивалът ще я почете с най-новите български ленти и богата съпътстваща програма, каза директорът на феста Магдалена Ралчева.