Friday 27 March 2015

Бойко Борисов: Черна гора има подкрепата на България

Бойко Борисов: Черна гора в момента взима ток от България. С проекта, който имат с Италия, биха станали много интересен партньор за нашата енергетика. С министър-председателя Мило Джуканович обсъдихме и въпроса за директна авиолиния между България и Черна гора, както и сътрудничеството и съдействието по отношение на визите. Надявам се, че с нашата подкрепа и тази на партньорите в края на 2015 г. Черна гора ще бъде в НАТО. Страната е готова за присъединяване в Алианса. Тази стъпка е важна и мирът на Балканите ще дойде, когато всички държави в региона са в НАТО и ЕС. България се отчита като фактор, който може да помага и се иска нашата подкрепа. Сега основна задача на кабинета е изпълнението на управленската програма- стабилност, финансова дисциплина, растеж на икономиката, борба с контрабандата и корупцията.

Бойко Борисов: Държавата застава зад правилните действия на синдиците в КТБ

Бойко Борисов: Четири месеца ние чакахме да се обяви несъстоятелността на КТБ и да се назначат синдици. В същото време чуваме как се разкупуват активи за 1 евро. Министърът на финансите, главният секретар на МВР и заместник-главният прокурор отидоха днес със синдиците, за да ги въведат в дейността на банката и да покажем, че държавата застава зад тях и правилните действия за връщане имуществото и парите на данъкоплатците. Тези трима души трябва да защитят 5 млрд. лв. – това е огромен обем работа.

Бойко Борисов: Държавата си свърши работата с превеждането на средства з...

Бойко Борисов: Искам да благодаря на всички страни в разговора за свършената работа, а резултатите вече са ясни: 40 500 тютюнопроизводители са получили по сметките си общо 105 млн. лв. по схемата за национални доплащания. Много е важно да се знае, че сме направили така, че най-малките производители да получат най-много пари. Не сме ги делили на мюсюлмани, християни или пък на представители на ДПС, ГЕРБ и т.н. Що се касае до животновъдите, турският пазар е изключително важен за нас. След проведените разговори с президента Ердоган, стигнахме до решение ветеринарни инспектори да направят такъв режим на границата, че преминаването да става по-бързо, без тормоз и рекет. Надявам се в рамките на април да възстановим парите в Българската банка за развитие и да започваме износ за по-платежни места.