Wednesday 20 August 2014

DIR.BG: 100 млрд. куб. метра газ имало в морския блок ”Хан Аспарух”

stat



11:00  |  23 април 2014 / Георги Брандийски /ж 2 снимки
Можем да потвърдим, че е налице потенциал за намиране на въглеводородни натрупвания в блок “Хан Аспарух“.
Възможно е там да има залежи за 100 млрд. куб м газ, заяви Роберт Лекнер, говорител на ОМВ, цитиран от в. "Преса". По думите му обаче е твърде рано да се направи окончателно заключение.
Блок "Хан Аспарух" е дълбоко в морето на около 80 км от брега край Варна.
По-подробна оценка на ресурсите ще бъде извършена след тълкуването на данните от 2D и 3D сеизмичната оценка и след като бъдат направени предвидените два проучвателни сондажа.

Кладенците ще бъдат с дълбочина на сондажите между 1000 и 2000 м. Пробиването им ще стане в периода от 2015-2016 г. При максимално добра организация първият добив на газ, ако очакванията за залежи се потвърдят, може да бъде направен през 2017.

Преди дни бившият премиер Бойко Борисов обяви, че до няколко години страната ни може да стане един от големите производители на газ в Европа, визирайки находището "Хан Аспарух".

Според бившия енергиен министър Румен Овчаров обаче, тепърва трябва да се доказва има ли газ в находището.

В случай, че бъде открито "синьо гориво" в "Хан Аспарух" добивът му ще е с 35% по-евтин от цената на газа, доставян от Русия и договорен с Азербайджан. Това ще донесе огромни ползи за всички индустрии, зависещи от природния газ – енергетика, металургия, химическа промишленост. Според запознати при доказани запаси и умело договаряне е възможно българската страна да получи 55% от добития газ.
Площта за проучване на блок "Хан Аспарух" е 14 220 кв. км. Съвсем близо до него е румънският блок "Нептун", в който е открито находище със запаси от около 84 милиарда куб. метра газ.

ОМВ държи 30 процента от консорциума, който получи разрешително да търси газ на терена и е оператор на завършените изследвания. Останалите участници са френската "Тотал" (Total) с дял от 40 на сто, която ще е оператор в следващата фаза на проекта – сондирането, а испанската "Репсол" (Repsol) държи 30%.

През последните години потреблението на природен газ в България е под 4 млрд. куб. метра за година. В периода 2010 - 2025 г. се предвижда търсенето на суровината дa се увеличи и да достигне по експертни прогнози около 6,3 млрд. м3 в края на периода.

Happy Independence Day!


Valentin Ivanov сподели снимка на European Democrat Students.
We wish our friends in IRL Noored a Happy Independence Day!

Алекс Алексиев: "Зелените" са като динята - отвън зелени, отвътре червени, а РБ се съюзи с тях


Алекс Алексиев ще е председател на изборния щаб на формацията "Общество за нова България", която навремето е била младежка организация на СДС, а последното й участие на избори е било през 2011 година, съобщи той в предаването "12+3" на БНР. Алексиев не успя да участва на изборите за Европейски парламент като 

независим кандидат, защото ЦИК обяви регистрацията му за невалидна. "Движение за независима България" е наименованието на партията, която все още Алексиев не е регистрирал.
Той поясни: "Ние сме хора вдясно от центъра, консервативни, такава философия в момента в България няма. Няма истинска дясна партия. Реформаторският блок не е никаква дясна партия, според мене. Те например съвсем наскоро се съюзиха със Зелените. Зелените в Щатите, казват, са като динята - отвън зелена, отвътре - червена. Това е една партия, която е лявоцентристка, да не кажа и нещо повече. Освен това, при тях има една партия, която съвсем открито се възхищава от Ердоган, който според мен е един ислямистки фашист, много опасен за България."
Той коментира, че на България наистина й трябва една дясна партия. "Консерватизмът се базира на основните ценности на християнската цивилизация: семейството и морала", каза още Алексиев и заяви, че "Южен поток" е чисто политически проект на Путин да заобиколи Украйна и по този начин да може да ги шантажира. "Това е един корупционен проект", посочи той. Един километър от тръба в "Южен поток", според данните на "Газпром", струва 7,5 милиарда евро. Същият километър в Западна Европа струва между 2,2 и 2,4 милиарда евро, допълни Алекс Алексиев.

За Реформаторския блок, паразитизма на ДСБ и Радан Кънев-без розови очила





Ако се съди по ожесточените дебати в мрежата, въпросът за приноса на ДСБ за повишаване доверието към Реформаторския блок, става все по-спорен. За разлика от другите лица на блока, Радан Кънев непрекъснато търси окото на прожектора, и това направи възможно да се откроят няколко съществени особености в политическата линия на коалицията. В това число и да не се забрави, че ДСБ се възползва от правото на преференциален вот на изборите за ЕП, и вместо да гласува за кандидат от друга партия, изпрати своя си човек /С. Малинов/ в Брюксел.
Рееформаторски блок Радан Кънев Меглена Кунева CroppedВсе повече натежава мнението, че ДСБ паразитира на гърба на РБ, опитва се да доминира в коалицията, и това ще предизвика  зрелищен разпад в близкото бъдеще. ДСБ се очерта като непредсказуем партньор и следващите избори ще потвърдят тази теза. Очаква се костовистите да повторят схемата на гласуване за Европейски парламент – да изтикат на преден план своите представители в листите. Така  ще се взривят крехките устои на съюза и ще лъсне още по ярко голата истина – за ДСБ Реформаторският блок е ракета-носител за постигане на собствените тясно партийни  цели.
Въпреки претенциите  да бъдат „гробокопачи” на статуквото и порочните политически практики, реформаторите нямат единно становище и по дефиниране на политическия противник – „алфата” за успешно политическо поведение. Засега като такъв е назован само ГЕРБ, водещата политическа сила, но се подминават без внимание другите партии, с които РБ ще се конкурира за влизане в парламента. В този аспект ГМО- политикът Бареков е на светлинни години пред тях, обявявайки се против всички, макар и от съображения за собственото си оцеляване.
Много политически наблюдатели определят  стратегията на РБ като успешно губеща.
В лекоатлетическия крос,  когато последният бегач реши да атакува челното място, напряга сили да задмине първо този, който е непосредствено преди него,  после следващия. И така докато стигне до водача в бягането.
В политическата надпревара  нещата са аналогични. РБ продължава да заема последна позиция по обществено доверие, и така стоят нещата от сформирането на блока до днешна дата.  Но кой, кой да им каже, че за блока  е  по-целесъобразно да се концентрира върху партията, която  е непосредствено преди тях, в случая ББЦ на Бареков?!  Близките прогнозни проценти дават възможност на блока да „натисне” на този „фронт”, за да постигне разместване в подредбата. И само след реализиране на тази цел, могат да се пробват да задминат водача в класирането – ГЕРБ.  А преди него има и още две партии, от които може да се придърпа подкрепа при по-мъдра предизборна стратегия.
Да, ама не. За РБ на политическия  хоризонт има само една партия – конкурент и тя се казва ГЕРБ.Няма да ги чуете да коментират позиции, поведение и изявления на ББЦ, ДПС и БСП. Като типични властомани, мимикриращи в одеждите на „стожери на демокрацията”, те атакуват само ГЕРБ, като реална  пречка за обсебване на изпълнителната власт. Доказаха го още на ексзерсиза – комплектоването на служебния кабинет. РБ, чрез имагинерната и креслива Протестна мрежа, успя да се дислоцира  успешно в правителството, което явно подхрани самочувствието им на решаващ  фактор при формиране на следващото редовно правителство. Скъсването с реалността и непознаването на нагласите на избирателите в провинцията, които, по правило, решават изхода на всеки вот, постави РБ в ситуацията на мравка, опитваща се да надвие слон. И не само да го надвие, но и да определя посоката му на придвижване.
Удивително лошо решение, подсказващо неясна идеологическа платформа, липсата на  политическа зрялост, и тенденция към повтаряне на едни и същи грешки до пълно изтощение.
С тази си линия  на поведение, РБ подава недвусмислени знаци, че работи не толкова за себе си, колкото за БСП. Мнозина очакват двете крила на БКП – БСП и останките от ОДС, да сключат парламентарно споразумение след  5-ти октомври. В случай, че РБ не остане под чертата.
19020-00 ff153e_960_539Подобен съюз не бива да учудва никого, като се има предвид, че Иван Костов е личен избор и „посланик” на Луканов в редиците на СДС/ОДС.
Самият Радан Кънев има потомствена червена закваска, замъглила погледа му  за истинското зло -  олигархичната партия на социалистите, и спешната необходимост столетната партия да бъде извадена от политическата сцена  во веки веков.
Но както се казва, кръвта вода на става.
 Ето на каква любопитна информация се натъкнахме в социалната мрежа. Тя е взета от дневника на  Даниела Пеловска

Преди шест години, на 25.06.2008 г.,  в публикация ”Реакциите срещу Гей-парада доказват нуждата от него“, Радан Кънев  разкрива много важна информация за рода си по майчина линия. Разказва личната история на чичо си Алберт Моис Кордова. До тук нищо странно, освен че някой прави политика на гърба на „една възрастна двойка , на двама мъже, в заника на бурен, но щастлив живот“ и стигаме до най-важния въпрос. Дали Радан Кънев, освен  че е горд с чичо си, изпитва същите чувства към друг член на неговата фамилия, лелята Солчи Моис Кордова, с партизанско име Елка?! Тя е родена на 7.01.1924, заловена и разстреляна за терористична дейност на 6.03.1943 година.  Фамилията Кордова е известна със сталинистката си жестокост и терора в Пловдивска околия след 9.09.1944 година до имиграцията им в Израел в средата на 50 -те.
Абсолютно съм съгласна с тезата, че децата не са длъжни да носят отговорност за греховете на предците си, но когато става въпрос за човек, който има претенцията да е лидер на автентичното дясно, скриването на подобни епизоди от родовата история са доказателство за нечестност.”
Привържениците на БСП, макар и негласно,  също припознават  Радан Кънев и РБ за свои, и това е видимо от публикациите и коментарите им във ФБ.  Критически анализи и забележки към РБ/ДСБ липсват. Но всеки път, когато се усети затопляне на отношенията между РБ и ГЕРБ, тръгват  безпочвени обвинения  за скрита прегръдка между Кънев и Борисов. По същия начин ревнивата и властна съпруга превантивно обвинява съпруга си в изневяра, та да не му мине през главата и бледа мисъл наистина да го стори.
Засега обаче  социалистите нямат основание да се притесняват, че РБ ще изневери на мнимата лява партия. Формално определилите се за десни реформатори,  в духа на синята традиция, продължават да се самоубиват ритуално, удължавайки по този начин живота на БСП.

Между редовете. com
Снимки: Интернет

Прочута сграда в Москва осъмна с украинско знаме и оцветена петолъчка



Служители на Министерството на извънредните ситуации се изкачиха, за да махнат знамето и да почистят петолъчката, но един от тях не се сдържа да си направи селфи на фона на панорамата на Москва.

Бетина Темелкова спечели среброто за България!

На лятната Младежката олимпиада в Китай за първи път България с

е увенча с медал - младата джудистка Бетина Темелкова спечели среброто за България! Да поздравим победителката !

Kubrat Pulev: Не мисля.Смятам, че няма да ми е комфортно, но бокса не е баскетбол, в който ръста да е решаващ....

Кубрат Пулев: Ще се концентрирам върху абсолютно всичко и най-вече върху самата битка.
2.Мислиш ли че ръста на Кличко и неговите удари биха били проблеми за теб?
Кубрат Пулев: Не мисля.Смятам, че няма да ми е комфортно, но бокса не е баскетбол, в който ръста да е решаващ.
...Още...                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Tortoise vs. Truck



What if Michael Bay Directed "UP"?



                                                             


Публикуван на 15.08.2014 г.

Explosions are A̶d̶v̶e̶n̶t̶u̶r̶e̶ ̶i̶s̶ out there.

US officials: Video shows American's beheading

Valentin Ivanov | NetworkedBlogs by Ninua http://news.yahoo.com/officials-2-men-hold-6-hostages-chicago-suburb-225415754.html?soc_src=copy
WASHINGTON (AP) — A grisly video released Tuesday shows Islamic State militants beheading American journalist James Foley, U.S. officials said, in what the extremists called retribution for recent U.S. airstrikes in Iraq. The militants threatened to kill another captive they also identified as an American journalist.

Happyhumpday


Diana Rouvas hehehe.http://pagead2.googlesyndication.com/simgad/11910297411268864045

Happyhumpday (Almost!!!) Lol