Tuesday 19 January 2016

Бойко Борисов: Ще отстояваме стабилността на държавата

Публикуван на 19.01.2016 г.
Бойко Борисов: Пет закона трябва да влязат в парламента - Закона за съдебната власт, Антикорупционния закон, двата кодекса и Закона за борба с тероризма. В същото време в Закона за съдебната власт трябва да се направи всичко, което донякъде не успяхме да направим с промяната в Конституцията. Като партия ще използваме всички възможности, които имаме в парламента, но реформа се прави с гласове, тя си е и математиката. С промяната на Конституцията направихме доста важни неща, особено разделянето на ВСС на две колегии. Това, че с две трети се избират от парламента не дава никакъв шанс да се кадрува. Засилихме ролята на инспектората. Главният прокурор ще се отчита пред парламента и това също е крачка напред. Законът за съдебната власт трябва така да се направи, че да се осигури независимост на прокурорите, които работят по дадени дела. Наясно сме какво трябва да се направи и заедно с експертите от тази сфера ще успеем. Стабилността в момента е много важна и тези, които се опитват в момента да разклатят държавата, нищо добро няма да постигнат. Ще ми е много интересно да ги гледам как ще направят правителство, защото те на моята порта няма да почукат, а и да почукат никой няма да им отвори. И категорично, за пореден път заявявам, че с ДПС в управление няма да ме видите, но в опозиция - да. Ние по финансово-икономически параметри сме постигнали максимума. Еврокомисарят Йоханес Хан го потвърди днес. Той определи България като фактор за стабилност, където усвояването на евросредства е впечатляващо.

Бойко Борисов: Не съм се месил в съдебната система по отношение на г-жа ...

Публикуван на 15.01.2016 г.
Бойко Борисов: Днес си направих усилията и мисля, че е било 12 ноември, когато по всички сайтове, медии излезе, че Етичната комисия към ВСС ме кани да ме изслушва по въпросните разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева. Това във времето си, в тези няколко месеца по един или друг начин непрекъснато се тиражираше. Аз в телефонен разговор с г-н Панов съм обяснил, че съм готов да отида винаги, но те нямат право да ме викат и това ще е прецедент. Когато вчера вече за пореден път се повдигна тази тема, аз станах, отидох и обясних, не на закрито заседание на Етичната комисия , а на открито - пред всички медии, каквото имам да казвам по темата.

Бойко Борисов: Разбира се, че трябва да има вотове на недоверие


Публикуван на 15.01.2016 г.
Бойко Борисов: Това е работа на опозицията и доскоро ги критикувах, защото не бяха активни. Разбира се, и ние трябва да защитим това, което правим, дали е добро или не. Не виждам нищо смущаващо и лошо. Лошо е, ако няма вотове на недоверие. Това би говорило вече недобре за демокрацията. Приветствам работата и срещите, които се провеждат в парламента и с радост бих си говорил и аз с тях. Предстоят много важни неща в парламента и всеки, който защитава дадена кауза, ако тя е в унисон с неговото разбиране, е добре дошъл да гласува.