Monday 12 October 2015

Бойко Борисов: За съжаление, нестабилността в региона е факт с атентатит...

vПубликуван на 11.10.2015 г.
Бойко Борисов: Нееднократно съм благодарил на всички политически партии, които спомагат за стабилността на България. За съжаление, нестабилността в региона е факт с атентатите в Анкара. Изпратих своите съболезнования на турските колеги. Оценяваме усилията, които те полагат да задържат бежанците на своя територия. Ние стоим на нашата позиция за създаването на зона за сигурност в Сирия, ще продължаваме да настояваме това да се случи и Турция да се подпомага от ЕК в грижите за близо 2 млн. бежанци на нейна територия. Ще уважа международната пресконференция, която турският премиер Ахмет Давутоглу организира на 14 и 15 октомври.

Бойко Борисов: България трябва да прави бизнес в САЩ без визи

Публикуван на 12.10.2015 г.
Бойко Борисов: Американският бизнес е добре дошъл в България - полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Ние сме лоялен партньор, както на ЕС, така и на НАТО. Но ако българин иска да отиде да прави бизнес в САЩ, трябва да мине през множество процедури. Затова призовавам да постигнем напредък в българо-американските отношения в тази посока. Ние сме заедно, но не може да сме заедно само когато обядваме, а и когато има проблем. Считам, че "Уестингхаус" е сериозна американска компания и се надявам да дойде да строи у нас при условия, при които се строи в една европейска държава - с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим, тогава вече ще седнем на масата и ще го обсъдим.
България е от малкото страни в региона, които са дисциплинирани във финансово отношение и имат абсолютно прогнозируема бизнес, финансова и икономическа среда. Всичко това привлича нови инвеститори. Нещо повече, благодарение на добрата съвместна работа на службите за борба с корупцията от началото на годината досега приходите се вдигнаха 17 пъти. Парите ще отидат за приоритетите - образование, спорт, култура, като планираме за Коледа и Великден да дадем надбавки на пенсионерите.