Tuesday 2 September 2014

С тържества Бяла ще отбележи своята тридесетата годишнина

На 5 септември 1984 г. с Указ на Държавният съвет на Народна република България въз основа на чл. 93, точка 25 от Конституцията и чл. 6 от Закона за народните съвети в Народна република България постановява: Признава село Бяла от Беленската община, Варненски окръг, за град Бяла.
По повод кръглата годишнина общината си партнира с Общинския културен институт /музей/ и Народно читалище „Пробуда 1928“ за организирането на тържествата.
На 3 септември от 18:00 часа в Общински културен институт /музей/ ще се състои представянето на книгата „Приноси към историята на Бяла“(ОТ ДРЕВНОСТТА ДО 1878 г.). След това под звуците на Варненска филхармония всички жители и гости на града ще имат възможност да се насладят на две изложби: Ретроспективна фотоизложба „30 години Бяла град“. В една изключително богата и разнообразна експозиция ще бъдат представени талантливи беленци. Повече от 10 души ще представят свои произведения картини, фотографии, предмети изработени с различни техники от приложните изкуства. 

И всичко това под звуците на Варненската филхармония. 
На следващият ден 4 септември/ четвъртък празненствата по повод годишнината на Бяла организаторите ще ни върнат в далечният VII век, чрез Исторически възстановки от живота през VI в. в Античната крепост на нос Свети Атанас. Събитието ще започне отново от 18:00 часа.
Кулминацията на празниците ще се състои на 5 септември. В 19:00 часа ще започне празничен концерт “30 години Бяла град” с участието на Росица Пейчева, сестри Диневи и танцова формация “Етноритъм”. Веднага след концерта цветна феерия от фойерверки ще обагри небето на Бяла.
И това не е всичко. В съботният ден щуро детско парти ще зарадва най-малките жители и гости на града. Клоуни, фокусник , забавни игри и още много изненади са приготвили от общината за малчуганите.
Част от мероприятията по случай 30 години от признаването на Бяла за град се осъществяват по проект "БЯЛА - КРАСИВА, ДИНАМИЧНА, УСПЕШНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ" на Общинския културен институт /музей/ - гр. Бяла, финансиран по Местна стратегия за развитие на МИРГ БЧС Бяла – Долни чифлик – Аврен, Приоритетна ос 4 „Устойчиво развитие на рибарските области”, Мярка 4.1.А. „Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на оперативните разходи на рибарските групи“ на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейски фонд за Рибарство на Европейския съюз и Република България.




Литва ще изпрати войски в източната част на Украйна

Автор  
Литва е готова да предостави военна помощ на Украйна в въоръжен конфликт в региона Донецк и Луганск, каза президентът на Литва Далия Грибаускайте, съобщава ИТАР-ТАСС.
Според президента, Украйна е във война с Русия за цяла Европа, и следователно трябва да получат максималната помощ от ЕС. Също Грибаускайте заяви, че необходимостта да се вземат "колкото е възможно" санкции срещу Русия, в това число "пълни оръжейно ембарго", а не само забрана за нови военни договори.



Седми летен университет на МГЕРБ #НИЕ СМЕ НА ХОД.

В периода 28-31 Август във Варна се проведе Седми летен университет на МГЕРБ под мотото # НИЕ СМЕ НА ХОД. Представители на област Габрово бяха Анчо Анчев - Областен координатор на МГЕРБ Габрово и Грета Господинова-Станева - Областен организационнен секретар на МГЕРБ Габрово.
В рамките на четири дни над 150 младежи от цялата страна дискутираха по въпроси свързани с отделните секторни политики, предизвикателствата пред следващото управление на страната и пътищата за излизане от икономическата и политическа криза, в която се намираме. Лектори в летния университет бяха лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов, заместник-председателят на партията - Цветан Цветанов, евродепутатите - Томислав Дончев, Мария Габриел, Владимир Уручев и Емил Радев, проф. Ханс Нидермайер от фондация "Ханс Зайдел", екс-министрите от кабинета Борисов - Лиляна Павлова и Десислава Атанасова, както и бившите зам.-министри Владислав Горанов и Милена Дамянова.
В края на седмия летен университет на МГЕРБ младежите от цялата страна си тръгнаха убедени, че единствения изход за България е дясно управление, начело на което ще застане лидер, готов да поеме отговорността за извършването на изключително необходими реформи и възвръщането на доверието към България от страна на нашите европейски партньори, и с пълната убеденост, че ‪#‎ниесменаход‬ да докажем на българските граждани, че заслужаваме тяхното доверие, а те заслужават стабилност и напредък!!!


Цветан Цветанов В десницата трябва да търсим допирни точки а не конфрон...