Monday 15 June 2015

Бойко Борисов: Основно предизвикателство е да се осигури финансова и икономическа стабилност и да се създадат работни места

Българското правителство води икономическа политика, насочена към конкретни мерки и действия за подобряване на макроикономичекото развитие на страната заради нашите граждани и за да бъдем добър и предсказуем партньор както за ЕС, така и за всички други страни в Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на провеждащия се в Цюрих бизнес форум. Срещата е част от работното посещение на премиера в Конфедерация Швейцария.
„Световната финансова и икономическа криза чувствително засегна реалната икономика и инвестициите в нея, което съвсем естествено доведе до намаляване на производството и заетостта. Затова основното предизвикателство е да се осигури финансова и икономическа стабилност и да се създадат работни места“, посочи министър-председателят. По думите му, България съумя да запази финансова стабилност и ниски данъци по време на икономическата криза, а в момента има стабилна и предсказуема политическа среда. „Със своето стратегическо географско положение, България осигурява достъп до пазарите на страните от Европа, ОНД, Северна Африка и Близкия изток. Развиваме модерна транспортна и логистична инфраструктура, които, съчетани с достъпа ни до морски транспорт и транспорт по р. Дунав, ни превръщат в основен водещ транспортен и транзитен център в Югоизточна Европа“, заяви премиерът. Сред предимствата на страната ни Борисов посочи и успешното усвояване на средствата от европейските фондове, както и стимулите за подкрепа и насърчаване на инвестициите.
„Ние отдаваме приоритетно значение на сътрудничеството с Конфедерация Швейцария. Традиционно добрите и активно развиващи се през годините търговско-икономически отношения са сериозна база за задълбочаване на двустранното сътрудничество. С над 1,200 млрд. евро инвестиции в България за последните близо 10 години и с присъствие на над 100 фирми у нас, Швейцария е стабилен, надежден и устойчив партньор за българския бизнес, но считам, че има все още неизползван потенциал – както в двустранната търговия, така и в междуфирменото коопериране“, допълни министър-председателят. Той посочи като доказателство за активизиране на двустранните отношения възстановяването на директните полети до София, участието на български фирми в престижното изложение SWISSTECH в Базел, ръста от над 41% на швейцарските туристи, посетили страната ни през последната година.
Акцент премиерът Борисов постави върху стартиралия в края на 2014 г. проект за дуална система на професионалното образование – успешен модел на Швейцария срещу младежката безработица, иницииран съвместно с швейцарските институции и финансиран с 3,5 млн. шв. франка за петгодишен период. „Неговата цел е да направим сериозна реформа на професионалното образование, за да дадем професия на младите хора и да им осигурим перспектива за развитие в България“, отбеляза министър-председателят.
По време на посещението си премиерът Борисов се срещна и с президента на кантон Цюрих Ернст Щокер и с министъра по инфраструктурата Маркус Кеги. Основен акцент в разговора беше развитието на двустранните икономически отношения.
15.06.2015

Бойко Борисов: Полагаме огромни усилия за справяне с бежанската вълна

Доволен съм, че федералният президент и министър на правосъдието и полицията на Швейцария г-жа Симонета Сомаруга е наясно с бежанския проблем в България. Ние полагаме огромни усилия, харчим огромни средства и натоварваме полицията с много ангажименти. Чупи се техниката, трябват над 100 млн. лв. за заграждение, нови бежански лагери. Това са неща, от които цяла Европа се тресе в момента. Страната ни пази отлично външната граница на ЕС, въпреки че понася много щети.