Thursday 23 October 2014

ГЕРБ: С Патриотичния фронт имаме общи разбирания по ключови и най-важни ...

ГЕРБ: Всички, които се ангажират с подкрепа за правителството, трябва да се подпишат под програмата за стабилно управление. Ние приемаме подписите под програмата за стабилно управление като политически ангажимент. Това е достатъчна гаранция за подкрепа без пряко участие във властта. Ще продължи обсъждането на формата на съвместно управление с Патриотичния фронт. Стигнахме до разбирането, че тази подкрепа може да се изрази и с подписване на програмата за управление от тяхна страна, но не и на цената на персонално участие в следващото управление.

Mariya Gabriel Тук можете да гледате изказването ми на пленарното заседание на ЕП вчера, относно избора на новата Европейска комисия и приоритетите в работата й.

Публикувай by Mariya Gabriel.

Vous pouvez regarder ici mon intervention en plénière hier, sur la nouvelle Commission européenne et son programme de travail!‪#‎TeamJunckerEU‬
You can watch here my speech of yesterday in plenary, on the new European Commission and its working programme! #TeamJunckerEU

ГЕРБ: Ще разчитаме АБВ да подкрепя всички важни и полезни за страната ни...

ГЕРБ: Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това. Затова принципните ни различия остават. Това обаче не е препятствие пред възможността да търсим общи решения по много важни за държавата въпроси. Има две теми, по които постигнахме принципно

GOV.UK – иди и виж, анализирай, следвай и копирай!

GOV.UK – иди и виж, анализирай, следвай и копирай!

„Целта ни е не да променим уебсайтовете на правителството, а да променим правителството!“
gov ukТова са думи на Том Луузмор, заместник директор на Британската правителствена дигитална служба (Government Digital Service), думи, които по най-точния начин синтезират мащабната и нелека задача пред GDS, а имено – да извърши най-грандиозната и впечатляваща дигитална правителствена трансформация в историята на интернет.
От 2011 до 2014 г. (процесът все още е в ход и трябва да приключи окончателно през януари, 2015 г.) бяха изцяло преобразени (дефакто изградени отново), обединени в обща мрежа и включени в единна е-платформа всички, над 400 сайта на Правителството на Великобритания, министерствата, агенциите и другите държавни институции, свързани с него, както и над 25 вида електронни услуги, предлагани от правителствените институции за гражданите.
GOV.UK като своеобразна широко отворена интернет врата към всички държавни институции и електронни услуги, предлагани от правителството на гражданите, замени остарелите, неотговарящи на съвременните интернет стандарти и все по-нефункционални уеб портали Directgov and Business Link, съществуващи от 2004-2005 г.
Признавам си, когато влязох в GOV.UK и разгледах подробно цялата мрежа от институционални сайтове в този мащабен правителствен онлайн портал, останах, меко казано, изумен. Просто не можех да повярвам, че уж консервативните британци са се решили на такъв революционен скок в концепцията си за присъствието на държавните институции в интернет, оставяйки зад гърба си дори правителствените структури на САЩ и Канада, които винаги са посочвани от експертите като пример, като benchmark ориентир за бранша.
Обикновено сме свикнали, че сайтовете на държавните организации (особено в България) се движат с няколко години назад от модерните тенденции в интернет технологиите и уеб дизайна, че са скучни, „сухи“, трудни за ориентация и навигация, претрупани, многословни, безлични , а електронните услуги, които предлагат изискват здрави нерви, търпение и поне средно ниво на техническа грамотност.
Влезте в който и да е от новите сайтове на Британското правителство (примерно на Министър-председателя) и ще попаднете… в съвсем обикновен блог на пръв поглед. Проста структура и елементарна навигация, изчистен дизайн, лесна възможност за ориентация, много снимки, изображения, бутони за споделяне в социални мрежи, уиджети, възможност за коментари, съдържание разделено по категории, теми, тагове, ясен, без професионален жаргон или сложни юридически термини, език и семпъл стил на писане и изразяване, насочен изцяло към комуникация с потребителя, а когато се налага да се обяснява нещо по-сложно, то става чрез метода на“step by step guide”.


Read more: http://www.borisloukanov.com/how-gov-uk/#ixzz3GyfumGgg