Monday 9 December 2013

Веселин Вучков: Има тенденция за отнемане правомощия на президента в сектор „Сигурност”




  • ПРЕГЛЕД НА НОВИНА
  •  
09.декември.2013 / 18:18


Веселин Вучков: Има тенденция за отнемане правомощия на президента в сектор „Сигурност”
Снимка: internet
С проектозакона за МВР се отнемат правомощия на президента да назначава главния секретар на МВР, при това с неубедителни аргументи. Тези, които управляват в момента, а и тези, които ще управляват след това, не трябва да подхождат интуито персоне, т.е. с оглед на конкретната личност, коментира в предаването „Под лупа” депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков. Според него се наблюдава тенденция управляващите да отнемат правомощия на държавния глава в сектор „Сигурност”.
Не съм съгласен с вицепремиера Цветлин Йовчев, че главният секретар на МВР се е назначавал досега по един остарял начин, още от началото на прехода, когато МВР е била военизирана структура. Смисълът в назначението на висшата полицейска длъжност от страна на президента е в балансиращото взаимодействие между различните власти, коментира проектозакона за МВР депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков.

Според Веселин Вучков се забелязва тенденция управляващите да отнемат правомощия на държавния глава в сектор „Сигурност”.

В новия проектозакон за МВР няма увеличение на полицейските правомощия, каквито опасения имаше. Те остават такива, каквито бяха досега, с приетите промени през 2012 г., когато бяха въведени употребата на оръжия, физическа сила и помощни средства само при крайна необходимост, каза още Веселин Вучков. 





Бойко Борисов се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху



`

Акцент


09-12-2013


Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Борисов е в Тел Авив по лична покана на Нетаняху. По време на едночасовата среща израелският премиер оцени изключително положително историческите отношенията между България и Израел. Борисов и Нетаняху обсъдиха още доброто сътрудничество между правителството на ГЕРБ и на Държавата Израел. Високо оценена беше ползата от двете съвместни заседания, които бяха проведени между правителствата на ГЕРБ и Израел, както и общите позиции по различни теми.
По време на срещата Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху обсъдиха и ситуацията в България, Европа и региона на Близкия Изток. Двамата се обединиха около високата оценка за добрата практика на сътрудничество между двете правителства в сферата на сигурността и постигнаха съгласие, че тези добри отношения трябва да бъдат запазени като постигнатото до сега се надгражда и доразвива и в бъдеще.
В срещата участваха още ръководителят на Съвета за национална сигурност на Израел Йосиф Коен, ръководителят на българската делегация на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент д-р Андрей Ковачев и Румяна Бъчварова.