Friday 13 December 2013

Бойко Борисов: Ако това управление остане, катастрофата в България ще дойде през 2015 г.



Акцент
Бойко Борисов: Ако това управление остане, катастрофата в България ще дойде през 2015 г.
13-12-2013


Не случайно кредитният рейтинг на България е под угроза и „Стандарт едн Пуурс“ вече промени прогнозата си от стабилна в негативна. Когато има някакъв спор, има международни рейтингови кредитни агенции. Те дават оценка на състоянието в България. По времето на ГЕРБ всички кредитни агенции даваха повишение на кредитните рейтинги. Днес „Стандарт енд пурс” ревизира перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на негативна. Ние искаме предсрочни парламентарни избори, за да не става оценката от стабилна към негативна”, заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ. По думите му след доклада на Европейската комисия, който се очаква през януари, веднага ще бъде понижен кредитният рейтинг на България, което автоматично ще вдигне лихвите.
„ГЕРБ не е партия на властта. Партията беше създадена като опозиция. ГЕРБ се създаде, когато аз бях опозиционен лидер“, подчерта Борисов. Той бе категоричен, че ГЕРБ и Реформаторският блок са обречени да работят заедно. „Дали се харесваме или не, това няма значение. Там има прекрасни и образовани млади хора. С тях ще намерим общ език. В противен случай трябва да обясним на избирателите си, че тези ще ги търпим още 20 години, защото не можем да намерим общ език помежду си“, обясни Бойко Борисов. Според него Агмед Доган си остава най-добрият политик на прехода, защото мисли с два хода пред ГЕРБ и Реформаторския блок. „Вие мислите, че в партия ПОМАК Ахмед Башев няма хора, с които да ги контролира ли? Това ще е едната патерица на ДПС“, посочи председателят на ГЕРБ. Борисов коментира, че Волен Сидеров отново търси врагове там, където не са. „Сидеров ми гледа моята четвъртинка от офшорна фирма, закрита 96-97 година, а негови хора сега казват, че той има няколко офшорки със стотици хиляди долари в тях. Е той ли ще ме вика в комисията по етика?, попита Бойко Борисов. По думите му Ахмед Доган е участвал във всички управления, без това на ГЕРБ. „С цялото ми уважение към реформаторите, колкото по-бързо всички ние, всички дясноцентристки сили, излезем и кажем „незабавни предсрочни избори“, толкова по-добре за България. В противен случай България влиза в катастрофа. С 4-те милиарда заеми, заложени в сегашния бюджет, нови заеми, страховита контрабанда и сива икономика, катастрофата ще дойде 2015 година. Тогава само един човек ще иска да е премиер - той се е заявил вече, не искам да му казвам името, за да не му правя реклама. Друг, разумен човек, няма да иска. Тогава ще трябва пак да се затегнат колани, пак да се правят непопулярни мерки, при тази пенсионна реформа, сега, това поколение е обречено да няма пенсии. Колкото повече българите ги изтърпят тези, 2015 когато дойде катастрофата, само на себе си ще могат да се сърдят тогава. Ако ние не излезем бързо с реформаторите, за да кажем, че искаме предсрочни парламентарни избори, нищо добро не ни чака“, категоричен бе председателят на ПП ГЕРБ.
По думите на Бойко Борисов няма никакво съмнение, че „Уестингхаус” е една от много добрите, уважавани компании и безспорно добре дошъл инвеститор в България. „Неслучайно „Уестингхаус” спечелиха и конкурса за предпроектно проучване каква технология и кой да проведе строителството на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Това, което ме притеснява, е, че тук абсолютно се повтарят всички модели, които предишната и сегашна Тройна коалиция прави при големите инфраструктурни проекти. Същото беше за „Белене”. Там три първи копки се правиха, изгради се почти готова централа с докарано оборудване руско. В един момент процедурата беше прекратена, продадоха за 70-80 млн. долара само тези реактори обратно на Русия, Русия и до ден днешен си ги използва. Събориха всичко направено дотогава и конкурсът, който обявиха съответно започна наново и спечели пак руска компания”, припомни Борисов. Председателят на ГЕРБ припомни, че както за „Южен поток”, така и за 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, България е на разрешителен режим от Брюксел. „Те питали ли са? Кое накара Орешарски да каже: „най-вероятно, от „Ексимбанк” и още една финансова институция, в комбинация, която предстои да се уточни…“? Подписват „голям шлем”, по същия начин, казват: „ще строим петролопровод“, но детайлите ще се уточняват по-късно, но те и до ден-днешен не са уточнени“, посочи Бойко Борисов. Според него управляващите подписват за АЕЦ, по същия начин, и казват: „детайлите ще ги уточним по-късно“. „Така ги уточниха, че днес сме на съд. За следващият проект, „Южен поток”, казаха: „правим заварка“. Още август месец Европейската комисия е казала: „всички процедури, които сте подписали, по трети либерализационен пакет, да ги съгласувате с нас“. Те се правят на глухи. Четвъртият им проект, за 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, казват, че ще се строи, но всички подробности – колко ще струва, лихвите какви са, колко ще струва тока… най-важните неща не се казват“, подчерта Борисов и попита защо управляващите не казаха колко ще струва проектът и цената бе бъде ли гарантирана от НЕК.


Мая Нешкова - ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН !