Monday 19 May 2014

ГЕРБ и РЗС подписаха споразумение за политическа по

19-05-2014


ПП „Ред, законност и справедливост“ подкрепя кандидатите от листата на ГЕРБ в изборите за членове на ЕП на 25 май с цел консолидация на десните гласове за постигане на изборна победа, която да бъде гарант за предизвикване на предсрочни парламентарни избори. За това се споразумяха председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на РЗС Яне Янев. Двамата подписаха споразумение за политическа подкрепа за предстоящите европейски избори на 25 май.  „БСП и ДПС ще си сумират заедно гласовете, затова десните гласове не трябва да се разпиляват. Тази нова четворна коалиция се преодолява трудно. По отделно са слаби, а четвъртата партия управлява втората и третата“, посочи председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му, изборите за Европейски парламент имат морален аспект. „Ако дясна партия е първа политическа сила, те няма да имат моралното право да стоят. Не само, че нямаме време за губене, а вече го и загубихме. Държавата в много сектори вече е фалирала “, категоричен беше Бойко Борисов.

„На тези избори даваме пример на десните и на десноцентристките партии. Има един-единствен опонент на това правителство на подмяната, което влезе през задния вход против волята на избирателите, и това е ГЕРБ. Една банка си създаде олигархични кръгове, медии, а сега и партия“, подчерта председателят на РЗС Яне Янев. Той призова избирателите, които не искат Орешарски и Станишев да продължат да управляват държавата, трябва да гласува за ГЕРБ. По думите му, така България ще може да тръгне по правилния път на развитие,

Бойко Борисов: За една година управляващите задължиха енергийната система с 600 млн. повече заради потискането на цената на тока

За една година сегашното управление е задължило енергийната система със 600 милиона повече заради потискането на цената на тока. Това заяви пред журналисти във Варна председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Той обясни, че правителството на ГЕРБ са опитали да задържат цената на тока, за да я понесат хората, но е дошъл един момент, в който е било невъзможно да се задържи повече цената. „Видях разчетите. Или трябваше да фалирам НЕК, както прави Орешарски в момента, за да поддържа ниска цена на тока. Разликите отиват в НЕК и дълговете й минават вече 3 милиарда, затова не дават цифри. Всяка фирма в България е задължена до 31 март да предаде финансовия си баланс. Само НЕК не ни дава, защото не бил готов”, коментира Борисов. Във връзка с изказването на Пламен Орешарски, че няма опасност НЕК да фалира, Бойко Борисов каза, че Орешарски винаги бяга. “Той нали така направи преди четири години - задължи ме с половин милиард пасив в държавата. Изхарчи парите до август и избяга. Те това се готвят да направят до октомври. Дотогава каквото има да изхарчат и да оставят, а ние пак да стягаме колана. Няма шанс държава, която не работи, да има просперитет”, подчерта Борисов.
Във Варна председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов присъства на откриването на допълнителното крило на детска градина „Детски свят” в ж.к. „Владислав Варненчик”, което ще обхване още две групи от 60 деца. Проектът е реализиран благодарение на отпуснатите по време на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов 4 млн. лева за строителството на нови детски градини. По думите на Борисов проблемът с недостига на места в детските градини във Варна ще бъде окончателно решен.
Бойко Борисов обърна внимание на факта, че сегашното правителство е извадило магистрала „Хемус” от оперативната програма и са заявили, че ще я строят с пари на българските данъкоплатци. „Те никога няма да построят „Хемус” с пари на данъкоплатците. Разликата е, че аз щях да построя магистралата само с 15% пари на българите, другите 85% щяха да дадат европейците. До 2020 година за „Хемус” няма да се мисли. Това е първото голямо поражение върху Северна България”, посочи Борисов. Според него магистралата е жизненоважна за туризма в този регион. „ Дунав мост има четири първи копки преди да дойда аз, АЕЦ „Белене” има три първи копки, „Южен поток” го чакаме всеки месец да го открият. Те в това отношение са царе - да гледат от кораб къде какво ще има в светлото бъдеще. Но това пристанище без магистрала „Хемус” ще има излаз само към Крим. Надявам се варненци да си дават сметка. Не знам какво трябва да направим в Брюксел в последствие. Да се молим и да върнем „Хемус” обратно в оперативната програма”, коментира Борисов. Той припомни, че Дунав мост 2 и магистрала Люлин са били 100% провалени проекти. „Правили сме го два пъти, да се надяваме, че ще го направим трети път”, посочи Борисов.
Бойко Борисов припомни, че предишната Тройна коалиция е приела Закона за възобновяемите източници. Председателят на ГЕРБ коментира твърденията на Драгомир Стойнев с думите, че ако управляващите са имали желание да се говори по темата, са щели да се появят на внесения вот на недоверие. „Аз с „пощальон” няма да споря. Напомням на този човек, че предишната Тройна коалиция прие Закона за възобновяемите източници. Когато има действащ в сила закон, кой може да спре инвеститорите да не инвестират. Те умишлено бяха сгрешили закона тогава и това го има черно на бяло. Ние на два пъти им намалихме цената и накрая спряхме тези възобновяеми източници, въпреки огромния вой на посланици и инвеститори. Съпартийците на Стойнев бяха приели закон за 860 лева за вятъра и за слънцето. Ние променихме закона, то излиза ние сме присъединили. Как няма да присъединиш, когато законът те задължава да го направиш”, категоричен беше Борисов. Той допълни, че поради тази причина по време на вота е поискал данните на Националния енергиен холдинг /НЕК/ и на Българският енергиен холдинг /БЕХ/. „Да направя големи плакати – до 2009 година по време на Тройната коалиция - задължение на БЕХ, задължение на НЕК, цена на ток, цена на въглища – подреждаме, колко ток е подаден, на какви цени е продаден до 2009 година по времето на Станишев и Орешарски. След това данните по време на управлението на ГЕРБ, както и за едната година управление на Орешарски и Стойнев. Защо не ги дават данните. Оставихме им БЕХ на 3 милиона, сега са над 2 милиарда. Крият цифрите до изборите. Техният шеф на ДКЕВП каза преди месец, че трябва да се вдигне цената на тока. Смениха шефовете, за да може до изборите да говорят, че цената на тока ще пада. При мене мините бяха на печалба, сега взеха 20 милиона, за да си платят заплатите. При нас задълженията на НЕК дойдоха по два договора. Единият безумието „Цанков камък”, който или трябваше да го оставим като паметник да стои в Европа, или да дадем още 150 - 200 милиона. Толкова плати НЕК тогава, за да стане 1 млрд. за 80 мегавата. Другият - доплащахме седмия реактор на „Белене”, за да си го вземем на „Козлодуй”. Мисля, че това беше перфектно за България – няма съд, правим седми реактор. За Южен поток е ясно – изгоден за България, когато тече и български газ по него. С две ръце гласуваме”, подчерта Бойко Борисов.
Според Борисов няма по-нормално нещо от това придобитият в България природен газ да може да тече по тръбите на „Южен поток”. Той допълни, че след няколко години България ще бъде основен производител на газ за Европа, защото в страната ни има огромни количества конвенционален газ. „Не само находището „Хан Аспарух”, а и в Терес, Силистар - доказани, с приключени сондажи. Румънците започнаха да теглят газ от находището „Хан Аспарух”. Румъния добива газ, както ни е добиваме 12% от Галата, Румъния си тегли газ от „Хан Аспарух”. Всяко наше забавяне е пари за държавата. Трябва да им се дава зор всеки ден да пуснат газа от там”, коментира още Бойко Борисов. 

До 2020 година за „Хемус” няма да се мисли. Това е първото голямо поражение върху Северна България.

Електробус в София - България / Electrobus in Bulgaria 2



Вижте репортаж за новия електробус, който се движи вече в София излъчен по Нова телевизия!