Tuesday 29 October 2013

Лиляна Павлова, народен представител от ПП ГЕРБ: Проектобюджет 2014 е предизборен

















Новини


29-10-2013


„Проектобюджет 2014 е много притеснителен. Той звучи много красиво, много социално, с много увеличени разходи за общини, но всъщн
ост се базира на нереалистични приходи – 1,8 млрд. лв. повече спрямо тази година. Наред с това управляващите предвиждат още 4,5 млрд. нови заеми.” Това коментира народният представител от ПП ГЕРБ Лиляна Павлова на среща с членове на партийната организация във варненския район „Приморски”, където бе по покана на общинския ръководител на района Лилия Христова. Новата тройна коалиция предлага предизборен бюджет, базиран на прекомерно високи приходи, допълни Павлова.
     Тя коментира и перспективите през новия програмен период. Средствата по оперативна програма „Региони в растеж” ще са по-малко – 1,3 млрд. лв., вместо предвижданите 2 млрд. лв. Програмата за селските райони пък ще ощети много от малките общини, които не отговарят напълно на съответните критерии, обясни народният представител.
     Лиляна Павлова определи като грешка новосъздаденото министерство на инвестиционното проектиране, което буквално ще затрие Закона за устройство на територията - основополагащ в строителния сектор и в устойственото планиране. „През 2014-а не се очакват реални инвестиции в инфраструктура, в строителство и в меки мерки. Причината е, че до средата на следващата година няма да има одобрени програми, няма да има правила за допустимост на разходите. Сега се довършват големите проекти, които започнаха по наше време. Трудно ще почнат нови обекти поради липса на финансиране, поради неработещото министерство, което да издава разрешения за строеж и други съгласувателни процедури”, категорична бе Павлова. „Ако не се облекчи отчуждаването на имоти за приоритетни обекти, законовите текстове за което са блокирани от Конституционния съд, няма как да се случат проекти като магистрала „Хемус”. Процедурите за нея биха отнели десетилетия”, прогнозира народният представител.
     Тя коментира и внесените от ГЕРБ вотове на недоверие към кабинета. „Тези дебати винаги трябва да стоят на дневен ред, независимо дали става въпрос за цялостна политика или отделни политики на новата тройна коалиция. В крайна сметка правителството се проваля във всички сфери на дейност. За ГЕРБ крайната цел е незабавни, предсрочни избори в максимално кратки срокове”, подчерта Лиляна Павлова.
     Тя изрази подкрепа за протестиращите студенти и млади хора. „Трябва да се вслушаме в гласа на младите, които ще решат нашето бъдеще в чисто исторически план”, изтъкна народният представител.

Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: Очакваме сътресения и катаклизми в здравеопазването



Новини


29-10-2013


Болничната помощ в цяла България се тресе от притеснения, че само 80% от заработеното от лечебните заведения ще бъде изплатено следващите месеци. Системата на здравеопазване се нуждае от стабилна финансова рамка, за да се правят сериозни реформи. Липсва и намерението за реформи, затова очакванията ни са за сътресения и катаклизми в здравеопазването в България. Това заяви пред журналисти в Смолян д-р Даниела Дариткова – депутат от ГЕРБ.
„Абсолютно несъстоятелни са твърденията на здравния министър Андреева, че бюджетът е разчетен за 10 месеца”, подчерта д-р Дариткова. Тя обясни, че последните два месеца винаги има дефицит и след отблокиране на общия бюджет на Здравната каса се покриват тези два месеца. „ И това е стандартен принцип на бюджетиране. В случая обаче се получи такъв дефицит, защото в досегашните месеци Надзорния съвет решаваше да плати не само прогнозната сума, предвидена за болниците, но и това, което са изработили над прогнозната сума. Затова се получи преразход за болнична помощ, който обаче много лесно може да бъде покрит, ако се актуализира бюджетът на касата”, допълни тя.
По думите й работещите в МБАЛ- Смолян трябва да са благодарни на мениджърския екип, защото с подсигурените средства в бюджета на болницата, които са за неотложни нужди, ще могат да се платят заплатите, докато другите болници сигурно ще оставят работещите без възнаграждения, и то точно преди Коледа и Нова година.
Д-р Дариткова посочи, че в бюджета на МЗ е заложена сума с 9 млн. лева по-малко отколкото е била в тазгодишния бюджет.
„И от тук произтичат много въпроси – какво ще се случи с намерението да се подкрепят болниците в отдалечени планински райони, което пряко касае нашия регион, какво ще се случи с плащането на ин витро процедурите, за които беше заявено, че ще се върнат в НЗОК от бюджета на здравното министерство и какво ще се случи с разликите в потребителските такси, които евентуално ще се гласуват, заради поетия ангажимент от БСП, които също трябва да се платят от бюджета на МЗ. От тук се очертава един много сериозен дефицит”, допълни д-р Дариткова, която е и член на здравната комисия към НС.

Областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов: Навсякъде има страх и напрежение от уволненията, които извършват управляващите в областта

















Новини


29-10-2013


Във всички общини на областта продължават масовите уволнения. Те даже не са на принципа – да се махат членове на ГЕРБ, защото много малко от тях са били назначавани. Уволняват се непартийни личности, които са започнали работа по времето на ГЕРБ. Това заяви пред журналисти областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов на пресконференция днес. Той даде пример с шефа на ВиК в Мадан, който е председател на ОбС – Расим Кехайов. А в община Смолян, която той ръководи като кмет, и в момента работят двама човека, които са били в листата на БСП за общински съветници. „Вие много добре познавате ситуацията в областта. Обвиненията, че ние сме назначавали и уволнявали партийно, са несъстоятелни”, обърна се Мелемов към журналистите.
В Рудозем без предупреждения и без мотиви бил изгонен от Бюрото по труда секретар на избирателна комисия от квотата на ГЕРБ – също нечленуващ в партията. „От Рудозем сигнализират и за фрапиращ случай – хора от ДПС с бял микробус да товарят помощи от БЧК и ги раздават на хората като партийни помощи. В цялата област има страх и напрежение от уволненията, които извършват управляващите“, заяви Мелемов.
Депутатът д-р Даниела Дариткова подчерта, че когато се правят кадрови промени, трябва да се отговори и на въпроса какво ще допринесат те за развитието на дадена институция.
„Всички знаем в какво състояние е болница в Смолян. На фона на цялостната печална картина на българското здравеопазване смея да твърдя, че тя е успешен пример за менажиране на лечебно заведение”, посочи д-р Дариткова. Тя обясни за идеята доц. Бойчо Мошев да влезе в Съвета на директорите на МБАЛ – Смолян – да се подсили хирургичното отделение, доцентът да идва да оперира в Смолян. И вместо пациентите от Смолян да го търсят в София, да идват в областната болница. „Това е и шанс за младите колеги да възприемат добри практики в хирургията, а и да се привлекат още специалисти. За съжаление това не се случи”, каза народният представител. Според нея кадруването не трябва да е самоцелно в името на политически интереси - съответната партия БСП, която е постигнала абсолютно ниско доверие в момента, да си подсигури хора, които да са благодарни, че в този труден момент са им намерили работа.
„Едно такова назначение е факт в местната ВИК-структура на Смолян, където е назначен счетоводител с шест години пенсионен стаж. Да, законово е, но на фона на безработицата в Смолян не е морално. Има достатъчно млади специалисти, които могат да заемат това място, за да може да задържим младите в региона”, коментира д-р Дариткова.