Sunday 16 February 2014

Бойко Борисов: ГЕРБ няма алтернатива, на изборите май месец ще победим

„Друга алтернатива, освен ГЕРБ, няма. Оправдават се с нас, защото сме най-силни, само от нас се плашат реално. Какво да ги е страх от партия с 5-7 % – я ги вземат, я не. Знаят, че ще ги победим и затова търсят виновни”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Редовно отчетно-изборно делегатско национално събрание на партията.
Борисов допълни, че не си спомня БСП да е била в такова окаяно състояние, в каквото според него е сега. „Те са толкова уплашени хора. Те самите разбират, че и техният електорат, и техните хора страдат и се мъчат.”
"В България, когато управляваше ГЕРБ с правителството на Бойко Борисов, се откриваха линии на метрото, автомагистрали, усещаше се динамична страна, на която можеш да има доверие. А сега – нищо." Това каза председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол, който беше специален гост на конференцията на ГЕРБ.  Той изказа своите притеснения за състояието, в което се намира правова държава като България. „Тревожи ме, като виждам презрението на граждани, които се мобилизират срещу корупцията, като виждам каква е участта на опозиционните лидери, има от какво да се тревожа”, заяви Дол  и се обърна към Борисов: „Бойко, помня с каква смелост ти върна преди една година твоя оспорен мандат. Вместо да се вкопчиш в твоето управление, ти предпочете да дадеш отново думата на българите”. Това заяви председателят на ЕНП и допълни: “Европа не е проблемът. Европа е решението. Това трябва да казваме през цялата кампания за предстоящите избори. Заедно, ние трябва да мобилизираме, да обединим нашите сили. Само така ще успеем да убедим и да обясним нашия проект. Да припомним нашите ценности: свободата, достойнството, прозрачността и демокрацията. И аз отправям апел към другите политически партии в България, които споделят нашите ценности. Ние трябва да сме обединени. Защото заедно сме по-силни. И защото за извършване на реформи трябва мнозинство. Така ЕНП ще остане първа политическа сила в Европа. И за да бъде силна, ЕНП трябва да може да разчита на отговорни партии. На партии като вашата. Това се отнася до европейското развитие на България, отнася се и до бъдещото на Европа. Да, приятели мои, ЕНП се нуждае от вас. ЕНП се нуждае от ГЕРБ. Разчитам на вас, на вашата решимост, вашето единство и вашата мобилизация", заяви още председателят на ЕНП.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов анализира казаното от Жозеф Дол „Много важно е да го прозрат и нашите приятели, не само в център-дясно пространството, а всички, които имат претенции да бъдат политици в България – да видим как управляват в Европа. Политическият опонент там е опонент, не е враг, който да окаляш с всички средства и черен пиар, опорни точки” .
 
Бойко Борисов оцени като успешен мандата на ГЕРБ, когато е трябвало да управляват в най-тежкото време за света, най-тежката финансова икономическа криза, но са успели да ударжат. „За годините се направи много и в съдебната система. Може да се направи още. Трябва всячески да се опитваме да помагаме на институциите. Има политически начин, закони, дебат, с който когато трябва, да го правим в парламента. Със съдийската гилдия партията влизаше в пререкания и това не донесе нищо добро. Трябва да подхождаме с уважение към институциите, на базата на закона да отрегулираме така системата, че да падне мониторинговият механизъм”, посочи Бойко Борисов. „Построихме повече, отколкото за 20 години преди нас… Цели държави катастрофираха – Италия, Испания, Гърция. С тази крехка икономика успяхме да задържим финансово стабилна България, да я извадим от дефицит. С няколко тефтерчета, бири, ни държат в обяснителен режим. Това време приключи. ГЕРБ няма да се обяснява. Грешките са отчетени, направеното е направено”, категоричен бе Борисов .  
Oтносно политиката на управляващите, Борисов заяви, че в момента тези хора действат умишлено, за да загубят арбитража за „Белене”, да изкарат, че ГЕРБ са виновни и след това да го оправят с руската компания. „Ако видите опорните точки на Tройната коалиция ,те са едно и също говорене – лъжа, лъжа, лъжа, ежедневно се повтаря”, заяви Бойко Борисов. „Предпочитам да сме в изолация, да се борим сами, докато колегите от Реформаторския блок разберат, че по този начин помагат на БСП и новата им патерица, и че никога няма шанс да направим мнозинство, за да управляваме и да направим реформите. Предишната Tройна коалиция си купи влаковете “Сименс” и не си ги плати. Раздадоха си 500 милиона за градинки и паркчета, а не си платиха влаковете, затова ни замразиха сметките. Какви реформи да направиш в БДЖ, когато то виси с 300 милиона”, попита Бойко Борисов.
„Една лъжа, която не можахме да оборим – те съумяха да внушат, че ние сме замразили пенсиите, а от първия ден правителството на ГЕРБ започнахме да плащаме по-високите пенсии в най-голямата финансова и икономическа криза. Но тези лъжци говорят, че сме ги замразили. Внушения. Станишев каза, че още се колебаели дали да подпишат или не за „Белене”. Колко време още?”, попита реторично Борисов. Той призова който е за коалиция с БСП, с ДПС, „Атака”, с „Цензурата”, да си вдигне ръката. Нито един от делегатите не го направи.
„Не ГЕРБ уби СДС, Иван Костов уби СДС – със сините коалиции, с ДСБ. Какво препоръчва той на своите заместници? Какво им казва? Това е най-големият комплимент, който съм чувал за мен и за ГЕРБ – че ГЕРБ не може да се разбере с никого – нито с БСП, нито с ДПС, нито с „Атака”. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и призова ДПС да спрат да се разиграват с етническата карта. „В ГЕРБ има много български мохамедани и когато някой хвърли камък по църква или джамия, за мен е едно и също. На Балканите това е все едно да си играеш с динамит”, обясни той. „Ще има много тежки още един-два месеца, докато победим през май. Тогава вече страхът в хората ще почне да преминава. Сега е тиха ярост, защото има страхливи хора. Десетки хиляди всяка вечер минаваха по улиците на София. Те не са станали по-доволни. Това рано или късно ще избие. Напрежението в страната витае. Затова се опасявам с разиграването на етническата карта”, посочи Борисов.
Лидерът на ГЕРБ посочи, че вече има багери и се строи на дюните. „Аз ги спрях за три часа. Има вече валяци и багери. Да им е честито на еколозите. Аз слагах мораториуми, за да бъде България чиста. С Лили Павлова носехме блатни кокичета, една година щъркелчета чакахме на гара Яна, да не отлетят. Ще кажат, че злорадствам, ама наистина злорадствам. Искам да им е мъчно за мен”, припомни Борисов.
Във връзка със заемите Бойко Борисов посочи, че тези над 5 милиарда лева трябва някой да ги върне, да ги отработи. „Дянков не е виновен, че заварихме половин милиард пасив от Орешарски и спрени всички фондове от ЕС. Следващият финансов министър след това недоразумение Чобанов откъде ще намери тези пари, които сега с лека ръка се харчат?”, попита Борисов.  „Ако Орешарски беше малко финансов експерт, ако беше дал тези 500 милиона лева по одобрени проекти в следващия програмен период 2014-2020, те щяха да станат 2,5 милиарда. Той не го направи, защото тогава Брюксел ще контролира изразходването на тези пари. Брюксел спира европрограми заради подобно харчене на пари”, заяви Борисов.
На редовното отчетно-изборно национално събрание на ПП ГЕРБ Бойко Борисов беше преизбран за председател на ГЕРБ, а зa заместник-председатели на партията бяха гласувани Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.
„Желаем повече да не се говори за лидерство в ГЕРБ. Уважение – да. Решенията трябва да се взимат от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Всички са доказани, познавате ги, няма парашутисти, хора милеещи за държавата, със своята експертиза. Това ще гарантира, че партията няма да лидерства. Нека си има хубав лидер – не е лошо, но решенията да могат да се взимат от всички тези хора”, посочи преизбраният председател на ГЕРБ Бойко Борисов.
16.02.2014