Friday 26 February 2016

Бойко Борисов: Заделихме 35 млн. лв. за завършване на оградата по границ...


Бойко Борисов: По отношение на границата ни с Гърция всеки ден пращам писма в Брюксел и говоря с тях – с премиера и представители на опозицията на Гърция, с председателя на ЕК, с еврокомисарите и с колегите от Европейския съвет. Единственото, което получавам като отговор, е – „Нямаме контрол върху тях.”. Официалните власти в Гърция казват, че водели преговори, а резултатът е затворена граница. ЕК казват, че това е проблем между две държави и няма какво да направят. Предприели сме абсолютни всички дипломатични мерки и случващото се е безобразие. Призовах колегите от Гърция да пратят полицейските си сили, да направят кордон и да могат хората да минават, защото това е геноцид към българите там.

Участието ми при Цветанка Ризова на 24 февруари 2016


Има упреци към мен, че подкрепям контраблокадата на българо-гръцката граница. Искам да заявя, че като български министър на транспорта ще продължавам да защитавам и отстоявам правата на българските превозвачи. Надявам се да не се стигне до затваряне на границата по празниците и през летните месеци, но ако от гръцка страна не се осигури безпрепятствено преминаване на нашите камиони, ще извървим пътя докрай. От 2009 г. досега почти всяка година по същото време фермерите организират блокади и стачки, от които страда основно нашият бизнес. Изчисленията при предишни блокади, показват, че преките загуби за българския бизнес са около 10 млн. лева, без да отчитаме косвените. Има информация в гръцките медии, че главния прокурор на Гърция е наредил, границата да бъде освободена и селскостопанската техника да се изтегли. Вярвам, че гръцката държава вече ще предприеме нужните стъпки и действия.

Европейски семестър 2016


Две са основните цели, които присъстват в дневния ред на този Европейски парламент - икономически растеж и заетост. Нито една от тях не би била постижима без здрави европейски граждани. Европейският семестър трябва да се използва като инструмент за постигане на модерни здравни системи, които да отговарят на очакванията и нуждите на гражданите и да се намалят неравенствата в тази област. В сферата на околната среда и здравеопазването има перспективи за растеж, инвестиции и запазване на работните места.

Франк Прийс: България повече от всякога е надежден партньор на ЕС и голя...


Публикуван на 22.02.2016 г.
Франк Прийс: Фондация „Конрад Аденауер” във всички свои бюра в чужбина се възприема като партньор на държавите и обществата, които избират пътя на демократичното развитие и независимо от съпротивата се борят за правата на човека и върховенството на закона. В Източна и Югоизточна Европа, която за нас е основен регион, основната ни цел е да продължаваме интеграцията в ЕС и трансатлантическите структури, както и да поддържаме конструктивен диалог с нашите партньори по места. В нито един друг регион по света нашата мрежа от бюра не е толкова гъста както тук.