Wednesday 3 September 2014

Меркел към Борисов: Спечели изборите, после ще ви помогна.


http://boykoborissov.bg/bg/home
Интервю за вестник „Преса
Интервю на Валерия ВЕЛЕВА с Бойко Борисов за листи и министри, за бъдещи коалиции и за европейски партньори 

Изненадахте ни, г-н Борисов, с новата формула за управление, която визирахте преди два дни: ГЕРБ, Реформаторският блок и Германия. Да не би да се е родила след срещата ви в Брюксел с Меркел?
Винаги съм смятал, че Германия е моторът в Европа. Традиционните връзки и приятелства с тази държава, които имам не само аз, но и моите колеги в партията, са важни за България. Германските фондации „Конрад Аденауер“ и „Ханс Зайдел“ 15 години подкрепят ГЕРБ. Смятам, че за България немският модел на управление е най-устойчив. И когато говорим за инфраструктура, за социална политика, за здравеопазване, дори и за футбол, винаги можем да дадем Германия като добър пример.
Какъв съвет ви даде г-жа Меркел?
Нямам навика и не е признак на добра култура да се оповестяват разговорите на четири очи. Но моите срещи с Жан-Клод Юнкер, с премиера на Полша Туск, който вече е председател на Европейския съвет, както и с Жозеф Дол, са изключително приятелски. Имал съм повече от 60-70 разговора с тях. Ние познаваме семействата си, живота си, навиците си. Дори в шегите и в закачките ни по време на почивките ние утвърждаваме връзките си. За моя радост и за зла участ на опонентите ми в момента аз съм от тези политици, които представляват интерес и за европейските медии.
Отбягвате отговора на въпроса какво ви каза Меркел в половинчасовия разговор на четири очи?
Спечели си изборите, ела тогава при мен, и ще ви помогна.
Но Меркел направи широка коалиция, която за България като че ли е невъзможна засега. Меркел покани социалдемократите във властта. А вие отхвърляте подобна възможност. Защо?
Защото след падането на Берлинската стена в Германия са създали истинска Социалдемократическа партия, а у нас БСП само си смени табелата. Нашите социалисти/комунисти си запазиха дори номерацията на конгресите и продължават най-нагло да си броят днес 48-и конгрес. Не може да има прилика между социалдемократите в Германия и в България.
Но на вас, г-н Борисов, трудно ви върви и диалогът с реформаторите. Да не би пък вината да е у вас?
Не, не е по наша вина. За реформаторите освен добро друго нищо не сме казали.
Е, как? Пратихте ги при техния „драгалевски вожд“.
Кога ги пратих? След като извадиха онази безумна декларация, насочена към мен и с неизпълними условия в нея.
Не сте ли се питали защо Радан Кънев има такова негативно настроение срещу вас? Опитвали ли сте се да разберете двамата като мъже?
Аз многократно съм се виждал с него и съм търсел диалог. В срещите ни никога не съм виждал подобно отношение към мен. Напротив, държи се нормално, той е много слънчев и приятен човек, когато разговаряме лично. И като го видя след това по телевизията как му избива студена пот, с какво огромно напрежение споменава името ми, оставам изумен.
На какво го отдавате това политическо двуличие?
Не мога да кажа, че е двуличие. Може би това е тяхната политика - да се разграничават от нас, за да привличат гласове, иначе си мислят, че аз им преча. Години наред г-н Костов водеше такава политика срещу ГЕРБ, докато той изпадна от парламента, а ГЕРБ растеше, растеше и побеждаваше на всички избори досега.
Като че ли реформаторите имат комплекс от ГЕРБ. Радан Кънев каза: „Ние не искаме да сме брошки на никое управление, не искаме да ни броят за интелектуалци с болонки.“ Това е някакво чувство за недооцененост.
Изобщо не е нужно да имат комплекси. Единственият случай, в който аз си позволих да им повиша тон, е след декларацията им, в която те посочват кой може да е премиер и кой не. Това го решават хората, те определят коя партия с каква програма ще управлява. Аз никога не си поставям летвата какъв да стана. Но дори не това ме подразни в декларацията им, а изразните средства, които употребиха - че те не са кучета, които вземат трохите от трапезата на владетеля. Тогава ги пратих при драгалевския им вожд. Защото аз не съм владетел. Аз си подадох оставката, за да има мир в страната, въпреки че бяхме първа политическа сила. Кой владетел е правил това? Абсолютно ненужни обиди, ненужни сравнения! На мен това ми звучи като някоя изоставена жена, която очаква на всяка цена комплимент. Партиите в РБ трябва да знаят, че всяка една от тях да има дори по 1-2% - това са все десни избиратели. А заедно с многото наши избиратели ставаме сила. Но РБ са млада партия, да се надяваме, че бързо ще преодолеят и тези проблеми на пубертета.
Възможно ли е внушението Борисов да не е премиер, за което настоява Кънев, да идва някъде от Европа?
Като гледате какви са отношенията ми с Дол, с Юнкер и с Меркел, смятате ли, че това е възможно? Това са измишльотини!
Но в средите на реформаторите се говори, че именно Европа иска Томислав Дончев за премиер.
Това не е честно спрямо избирателите. Това е същото задкулисие, срещу което уж реформаторите се борят, а те ми го предлагат сега. И това ме притеснява при тях. Ще слагаме за премиер някой тип „Орешарски“, на когото да му дърпаме конците. Чисто технологично искам да им кажа защо съм против. За да станеш премиер и да имаш кабинет, трябва да имаш подкрепата на парламентарно мнозинство. Приемаме техния вариант - дали ще е Томислав, или Иван Иванов, няма значение. Този премиер, за да вкара в сряда на Министерския съвет дадени решения, той трябва да ги съгласува с парламентарната група и с лидера на парламентарната група Борисов. Само че Борисов си е отишъл у дома и този премиер трябва да дойде да ме пита, защото на другия ден може и вот на недоверие да получи. И след една седмица няма да е премиер. Такъв тип управление ли искат реформаторите? Такъв тип управление ли искат българските граждани? Защо германците искат да знаят кой носи отговорност, французите искат да знаят кой управлява? Същото е в Турция с Ердоган, в Русия с Путин, в САЩ с Обама, дори в Полша с Туск. Практиките показват, че страни с два или три мандата на управление бележат икономически ръст. Същото го показват и градовете, в които управлява ГЕРБ. Там, където има два мандата: в София, в Стара Загора, в Бургас - тези градове вече са различни от другите. И сега България щеше да е друга, ако не бяхме допуснали този експеримент - управлението на „Атака“, БСП и ДПС с един псевдопремиер, какъвто беше Орешарски.
Ще правите ли Методи Андреев вътрешен министър?       Не!
А Близнашки - правосъден министър?
Аз не знам за това. Имам една голяма молба - въпреки интереса на хората нека до 5 октомври, до резултатите на изборите нито един човек в ГЕРБ, включително и аз, да не си мисли за постове. Единственото, което ме интересува в момента, е как да създадем условия на стабилност в тези невероятно трудни месеци, които ни предстоят. Искам ноември, декември, януари, февруари да минат по-бързо, ако можеше да ги прескочим някак си като държава, ще е най-добре. Защото тогава идват големите падежи, големите плащания. И аз истински съжалявам, че моите политически опоненти не искат да вникнат в тежката финансова картина на България. Фискалният резерв е продънен, милиарди са натрупаните дългове, има дупка в енергетиката, в здравната каса, трябват пари за заплати, за БДЖ, за земеделците. Януари ще изпаднем в тежка ликвидна криза. Тогава, като се затърчим да търсим пари от банките, лихвите ще са високи. Сега са евтини парите и затова сега трябва да се вземат заеми. И ще дадем стабилност на държавата.
Президентът поиска увеличение на военния бюджет от 1,3 на 1,5% от БВП, което означава, че 200-300 милиона трябва да отделите за 2015 година. Ще се подчините ли на това негово разпореждане?
Категорично не! Първо ще си направим държавата, после ще воюваме. Когато няма пари за пенсии, за майчинските, за финансиране на европейските проекти, откъде да намерим 200-300 милиона за армията?
Но Плевнелиев отива утре на срещата на върха на НАТО в Уелс с такъв ангажимент.
Той може да обещае колкото иска, негово право е, аз не му се бъркам. Ние сме най-бедната държава и крайно време е и руснаци, и американци, и всички да разберат, че не може от най-бедната държава и от най-бедния народ само да искат.
Ще изпълните ли военната стратегия на Шаламанов, която, макар и редактирана, визира бъдещи войни, без да споменава Русия?
Ние сме прогнозируем евроатлантически партньор и нашите задължения към НАТО са ясни и точни. В най-голямата финансова криза правителството на ГЕРБ изплати договорените 300 милиона за военни хеликоптери. Нека този, който договаря днес, да знае, че когато друг плаща и този друг е народът, трябва да бъде по-скромен в договарянето. Защото при тази ликвидност в държавата как ще реагират хората, като започнем да си купуваме самолети и танкове?
Смятате ли, че Русия е заплаха за националната ни сигурност и трябва да я третираме като враг?
В програмата на ГЕРБ ясно и точно е казано - Русия е стратегически партньор за България, тя е огромен пазар за нашите стоки. Когато обаче имаме проекти, които не са изгодни за България, винаги съм ги спирал: и „Белене“, и Бургас-Александруполис. А за „Южен поток“ сме оказвали максимално съдействие да се случи, защото това е добра алтернатива за Европа. Неслучайно канцлерът Меркел ми каза: „Военната намеса и военното решение на кризата са абсурдни за Украйна.“ Тук не става въпрос да се въоръжаваме и да плашим руснаците с война, защото нещото, от което най-малко ги е страх в Русия, това е да воюват. В същото време в Украйна умират хора и ние не може да търпим това в XXI век. Двете страни трябва да постигнат политическо решение. Както каза г-жа Меркел: „Да седнат на масата на преговорите и докато с Путин не се разберат и не започне мирно решаване на конфликта, да не стават.“
Грешката, която няма да повторите във властта?
През тази година и кусур време, в която наблюдавах коалицията БСП-ДПС-„Атака“, си направих извода - ще се опитам да не превръщам опозицията във враг. Това, разбира се, пак зависи от резултатите на изборите. Когато имаш висок резултат, можеш да бъдеш по-широко скроен, можеш да потърсиш в другите партии някаква подкрепа за политики, това създава и стабилност в страната. А това е най-важното в момента. Ако има стабилност, има инвестиции, има спокойствие. Виждате вече, че и големите медии на Запад започват да поставят като най-голям проблем стабилността.
Но у нас имаме проблем с коалиционната култура и често ви критикуват за липсата й.
Коалиционната култура в Европа включва и отношението на малките партии към големите. Засега към нас има само претенции. Само ние и ДПС не сме поставили условия към някого. Всяка сутрин слушам кой какво иска от нас. Нека да изчакат изборите, да видим зад коя партия колко гласа стоят, и тогава можем да говорим за правителство, за коалиции и т.н.
А ако видите отново да протестират под прозорците ви, както се мълви, че се готвят бунтове срещу монополите, пак ли ще хвърлите оставка?
Оставката ми беше на четвъртата година в края на управлението, 2-3 месеца преди редовните избори, и нямаше смисъл да се напряга държавата. Сега най-важното е да има висока избирателна активност. Ако имаш милион и половина гласували за даден тип управление, това, че ще излязат после 5-10 000 на улицата, не е притеснително. Протестите са част от демокрацията. Но като гледах в последните дни Флейтата (Кристиян Коев - б.р.), преди това като гледах разни протестъри от февруари и слушах какви пари са им давани и като чувам, че зад това са стояли ДПС, БСП и „България без цензура“, си правя сериозен извод. Тогава приемах протестите като нещо чисто и съкровено и затова се съобразих с тях. Сега започнах да разбирам, че силно съм преувеличил моралния облик на протестиращите тогава.
Думичката „реваншизъм“ ще я превърнете ли в част от управлението?
Аз съм доказал, че не съм реваншист. По време на моето управление началник на Генералния щаб, и то с продължен мандат, беше генерал Симеонов, а той сега е в БСП. Не съм си позволявал да гоня кадри, дори и тези, които по-късно ме предадоха. Помните ли шефа на НАП Красимир Стефанов - четири години го държах на това място, и депутат стана при нас, и ни предаде в един момент. Така че трябва да бъдем внимателни за всеки човек, защото на село казват: „С чужди коне не се оре нива.“ Мога да гарантирам, че там, където има професионалисти, те са си останали там и ще си останат. Но там, където има съмнения за професионализъм или за нещо друго... Как може например един директор на АЕЦ „Козлодуй“ да подпише договор за 15-20 милиарда и да не излезе пред обществото да каже какво е подписал или кой го е накарал. Кой носи отговорност за това?
Вие ли спасихте шефа на военното разузнаване Веселин Иванов от уволнение, за каквото се говореше допреди няколко дни?
Просто си казах на глас мнението и се радвам, че се съобразиха. Иначе аз нямам влияние върху правителството.
03.09.2014

Интервю на Валерия ВЕЛЕВА с Бойко Борисов за листи и министри, за бъдещи коалиции и за европейски партньори