Wednesday 18 September 2013

Днес започва посещението на Делегацията на Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент в България



                                                            Monika Panayotova

Днес започва посещението на Делегацията на Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент в България, в която участвам. В рамките на проучвателната си мисия Делегацията ще се фокусира върху изразходването на европейските средства по проекти свързани с опазването на външните граници на ЕС и предотвратяването на контрабандата на цигари. Акцент ще бъде поставен върху постигнатия напредък от България по изпълнение на критериите за присъединяване към Шенген през последните четири години от правителството на ГЕРБ, който бе признат и от настоящите управляващи, въпреки безпочвените критики в началото на годината.

Днес ще проведем работни срещи с ръководството на МВР, Агенция „Митници“, комисиите по отбрана, бюджет и финанси в НС, Главна дирекция „Гранична полиция“. Утре ще посетим Транзитния център за настаняване на бежанци „Пъстрогор“, както и КПП „Капитан Андреево“ на българо-турската граница.

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави доброволците, които се включиха в акцията „Отдай предимство“

  Снимка: Община Бургас

18 септември 2013 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Начало / Общини
Бургас. Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави доброволците, които се включиха в акцията „Отдай предимство“ по бургаските улици, съобщиха от пресцентъра на общината. Още в учебен ден, облечени в светлоотразителни жилетки, бургазлии спираха автомобилите на оживени пешеходни пътеки, за да дадат предимство на минувачите. Целта е да се насочи вниманието, както на децата, така и на техните родители към правилата за безопасно преминаване и движение на пътя. Идеята е на 10 пешеходни пътеки в Бургас, да има по един „ангел хранител“ - доброволец, който със стоп палка, първо да спира, а след това да „благодари“ на отговорния шофьор. Набирането на доброволци продължава чрез фейсбук - страницата на кампанията „Отдай предимство“. Нужно е само да сте свободен в часовете – от 7.00 до 9.00 ч; от 12.00 до 14.00 ч; от 17.00 до 19.00 ч. Всички участници в инициативата ще получат подаръци от Община Бургас. Съгласуваните с КАТ пешеходни пътеки, на които ще се помага за безпрепятственото пресичане на ученици и минувачи са до ЦДГ "Вълшебство", на входа на гимназиите по туризъм и по строителство, до училище "Иван Вазов", до математическата гимназия, на пешеходната пътека на бул. „Никола Петков”, в комплекс „Славейков” - до ОУ „Антон Страшимиров“ и Базово у-ще "Михаил Лъкатник", както и на пешеходната пътеката до у-ще "Княз Борис I" и на гърба на СОУ "Петко Росен" в к-с „Меден рудник”. Инициативата се реализира по идея на Калоян Спасов, с подкрепата на КАТ и е част от седмицата на Мобилността, организирана от Община Бургас.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова предлага да бъде създадена позицията омбудсман на „Топлофикация София”

  Снимка: ГЕРБ

18 септември 2013 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Начало / Общини
София. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова изпрати писмо до директора на „Топлофикация София”, в което настоява да бъде създадена позицията омбудсман на дружеството, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Многобройните проверки са констатирали като сериозен недостатък в работата на „Топлофикация София“ отношението и комуникацията с клиентите на дружеството. С оглед на приближаването на отоплителния сезон, както и заради подготвените нормативни промени кметът Йорданка Фандъкова настоява дружеството да разработи и представи цялостна концепция за работа с клиентите и установяването на добра и ефективна комуникация между дружеството и неговите абонати.
Мярка в тази посока е създаването на омбудсмани на „Топлофикация София“, които да поемат ролята на медиатори между дружеството и абонатите му, посочва Йорданка Фандъкова. Това е начинът гражданите да получават бърза, адекватна и точна информация по конкретните случаи. Кметът настоява омбудсманът да има изнесени приемни в различните топлофицирани райони на София като предварително се разработят правилата на работа и обратната връзка.
Кметът на Столична община настоява и да бъде проведена среща между ръководството на „Топлофикация София“ и представители на всички фирми за дялово разпределение, които работят на територия на Столична община, да бъде изготвен план за представяне на промените, които се правят и възможностите, които те дават на клиентите на дружество.

Франсоа Оланд не иска „мъглява” резолюцията на ООН за Сирия

  Снимка: АФП

18 септември 2013 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Париж. Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия не трябва да поставя неясни цели, каза президентът на Франция, цитиран от министъра за правата на жените и говорител на правителството Наджад Вало-Белкасем, предаде РИА Новости.
„Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН не трябва да е мъглява от гледна точка на поставените цели, ако искаме тя да бъде ефективна”, предаде Вало-Белкасем думите на президента Франсоа Оланд от заседание на министерски съвет.

Бойко Борисов: ГЕРБ ще внесе вот на недоверие за Министерството на инвестиционното проектиране


18-09-2013


ГЕРБ ще внесе вот на недоверие за Министерството на инвестиционното проектиране. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседание на парламентарната група на партията. Вотът на недоверие ще бъде внесен утре – 19 септември. ГЕРБ ще раздели вота на недоверие на няколко части, уточни Борисов.
„Има поне седем – осем теми, по които може да се внесе вот на недоверие. Колкото министерства, толкова теми. Утре мислим да започнем с инвестиционното министерство, защото всъщност няма такова министерство. Нека обяснят защо смениха първия министър и след това да казват какво работиха четири месеца, защо харчиха държавните пари, сгради, секретарки, шофьори, командировки, начинът на назначения, какво свършиха за четири месеца”, посочи лидерът на ГЕРБ.
„Почваме ги от тук и ще стигнем до международната изолация, в която Орешарски изпадна. Искам само да проследите първите четири месеца, когато аз бях премиер, колко столици, колко посещения и какво отношение имаха към нас. Сега имаме един македонски премиер в Кюстендил една неделя и инвестиционен форум в Китай, които се правят всяка година по два пъти”, коментира Бойко Борисов.
Той посочи, че тези, които са спекулирали с тази тема, няма да имат повече възможности да се произнесат, че с БСП бихме могли да имаме нещо общо. ,,Разбира се, че е съобразяване – и с Реформаторския блок, и с протестната мрежа, и с Меглена Кунева. Не ме е срам да се съобразявам с хора, с които съм убеден, че рано или късно народът ще ни принуди да се разбираме, ако не се разбираме. За мен не е проблем да се съобразя с нещо, което има логика и мотив, още повече, че и моята парламентарна група счита, че така е по-правилно”, допълни още лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ внася вот на недоверие


http://bnt.bg/bg/news/view/10819...
 

От политическа партия ГЕРБ обявиха днес официално, че ще поискат вот на недоверие към правителството заради цялостната политика на кабинета "Орешарски". Искането ще бъде внесено в четвъртък. От партията са наясно, че вотът няма да успее, но според тях е важно дебатът по него да бъде чут от обществото. Председателят на парламента Михаил Миков определи като неоснователно искането на вот на недоверие.

ГЕРБ атакуват кабинета Орешарски за цялостната му политика, защото според тях управляващите не спазват поетите обещания във всички сфери.

"Всъщност няма сектор, в който това правителство да е направило нещо реално не на базата на заемни пари, приходите намаляват, инвестициите намаляват, безработицата се увеличава", заяви Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Част от мотивите за вота са, че социалната политика не съответства на очакванията на хората и на предизборните програми на партиите, подкрепящи кабинета. Посочва се и вземането на дълг от 1 милиард лева. Според ГЕРБ кадровата политика на кабинета "Орешарски" е непрозрачна със скандални назначения и в този състав управляващите не са в състояние да извършат очакваните реформи. Според ГЕРБ правителството работи като коалиционно, а не като експертно.

"Политиката на кабинета "Орешарски" в 100 дни показа, че е опасна за страната и вредна за развитието на държавата. Тя се характеризира с нестабилност, повече от 3 месеца не спират протестните действия с ясно заявено искане за оставка на кабинета "Орешарски" и за предсрочни избори", подчерта Цецка Цачева - ГЕРБ.

От ГЕРБ заявиха, че не са наивници и не смятат, че вотът ще успее, тъй като очакват Атака да застане зад кабинета. Цецка Цачева отхвърли коментарите, че искайки вот за цялостна политика, ГЕРБ всъщност бетонира правителството за следващите 6 месеца. Според нея чрез вота тезите на опозицията ще се чуят от обществото. Председателят на парламента Михаил Миков определи мотивите за вота като неоснователни.

"Не мисля, че имат основание. Нека в празничния ден да не коментираме такива дребни политически закачки. Не виждам възможност за това. Правителството е в една изключителна сложна обстановка и прави доста усилия да подобри условията на живот", коментира Михаил Миков - председател на НС.

От ДПС и Атака днес се въздържаха да коментират искането на ГЕРБ.
Автор: Надежда Василева

Бойко Борисов и Цветан Цветанов присъстваха на курбана за здраве в новостроящата се църква в село Стряма



Пресцентър ПП ГЕРБ Пловдив област  Стряма.
17.09.2013

На светлия църковен празник, когато църквата почита Светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов, в село Стряма дадоха курбан за здраве в новостроящия се храм, който ще носи името „Света София“. Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, зам.председателят Цветан Цветанов, народните представители от ГЕРБ Пловдив област Здравко Димитров, Силвия Хубенова, Павел Гуджеров и Николай Петков, историкът Божидар Димитров бяха сред официалните гости на събитието. При пристигането им местните ги посрещнаха с възгласи „Браво!“ и бурни ръкопляскания. Единствено партия ГЕРБ се отзовава на молбите на църковното настоятелство и дарява първата сума за изграждането на храма.
Освещаването на курбана по повод църковния празник отслужи отец Васил Цветков от Пловдивския храм „Св.Св Кирил и Методий“, който обслужва и селата Стряма и Момино.
Село Стряма близо 80 години чака изграждането на своя храм. Църквата, която е съществувала в селото, е била разрушена по време на Чирпанското земетресение. От тогава православните жители – над 4 000, няма къде да се помолят за здраве и да запалят свещ за душите на покойниците. Службите са се водили в малък параклис, строен през 1928 година. 32 писма праща църковното настоятелство до различните правителства, управлявали България през годините, но така и не се намира управник, който да откликне на нуждите на село Стряма и околните села. След като встъпва в длъжност като кмет, Васил Чирпанлийски обещава в селото да има храм и вече втори мандат се грижи църквата да бъде завършена. Началото – първият камък е положен през 2009 година с изключителната помощ на партия ГЕРБ и Цветан Цветанов, който дарява 5 000 лева, за да стартира строежа. След това се намират благодетели като Васил Караилански, Георги Самуилов, монсеньор Йовчев, отец Димитър от Раковски, които помагат със средства храмът да бъде довършен. Негово високо преосвещенство Пловдивският митрополит Николай дава безвъзмездно проекта за църквата. Историкът Божидар Димитров пък дарява иконите за храма. Иконостасът също вече е готов. Той е дарение от местен бизнесмен. На светлия църковен празник, който почита светиците Вяра, Надежда, любов и майка им София, партия ГЕРБ направи още едно дарение. 50 000 лева бяха дадени за довършване на църквата.
„Направихме каквото можахме, 228 храма съградихме по време на управлението на ГЕРБ“, заяви след освещаването на курбана Бойко Борисов, „надявам се хората да оценят това“.
Съграждането на храма се очаква да бъде завършено през 2014 година.