Monday 14 September 2015

Бойко Борисов: Новият завод за отпадъци край столицата е изцяло собствен...



Публикуван на 14.09.2015 г.
Бойко Борисов: Преди няколко години, когато бях кмет на София, заварих затвореното депо в Суходол. Тогава политическите настроения не предполагаха разрешаването на кризата с боклука, а използването ѝ срещу мен и ГЕРБ. Днес новият завод, който ще бъде от огромна полза за столичани, е най-добрият на Балканите, а наказателната процедура, свързана с лошото управление на отпадъците, ще бъде преустановена. Следващият много важен проект в София, който трябва да бъде завършен до 30 декември 2015 г., е този за Северната тангента.

КМЕТЪТ ФАНДЪКОВА, ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ, ЕВРОКОМИСАР ГЕОРГИЕВА И МИНИСТЪР ВАСИЛЕВА ОТКРИХА ЗАВОДА ЗА ОТПАДЪЦИ НА СОФИЯ


Кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов, еврокомисар Кристалина Георгиева, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева прерязаха лентата на завода за механично-биологично третиране на отпадъци в с. Яна, район „Кремиковци“. Инвестицията е на обща стойност близо 346 млн. лв.


„Този проект е уникален, защото е най-големият, изпълнен успешно и в срок по Оперативна програма „Околна среда”, каза при откриване министър Василева. Близо милион и половина жители ще се възползват от това модерно инженерно съоръжение, добави тя. „Това е изключително сложна инвестиция, която в пълна степен изпълнява ангажиментите на България и прилага политиките за опазване на околната среда, осигурява добро качество на живот и здраве на хората", добави министър Василева.

Искам да сме по-отговорни и да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето на хората, каза министър-председателят Бойко Борисов. И отбеляза, че заводът е 100 процента общинск – на софиянци.


„Ще отрежем лентата на този завод, ще закрием наказателната процедура срещу страната ни, която се влачеше толкова много години“, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева. И добави, че третият етап на проекта ще е за 270 млн. лева. и отпадъците да бъдат използвани за отопление.


В момента наказателната процедура за управлението на отпадъците на територията на Столична община е замразена. С изграждането на завода България изпълнява и последната стъпка, необходима за правилното прилагане на европейското екологично законодателство в областта на управлението на отпадъците. Което е и предпоставка за закриването на наказателната процедура.


Реализацията на проекта свежда до минимум био разградимите отпадъци, които се съхраняват в депото. То ще приема отпадъци от процеса по механично-биологично третиране, с което ще се постигне намаляване на твърдите битови отпадъци, които се депонират с приблизително 70%, спрямо периода преди изграждането на система за управление на отпадъците.


Реализацията на проекта е разделена в две фази, които са технологично обвързани. В първата фаза се изграждат депо за неопасни отпадъци за депониране на стабилизирани био отпадъци и остатъците от завода за МБТ (с общ капацитет от 2,825,000 м3 и застроена площ от приблизително 14 хa) и инсталации за третиране на разделно събрани био отпадъци и за третиране на зелени отпадъци. Двете инсталации са изградени на площадка „Хан Богров“. Капацитетът на инсталацията за третиране на био отпадъци е 20 000 т/г., а на тази за зелени отпадъци – 24 000 т/г.


Втората фаза включва проектиране и строителство на завод за Механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци с производство на RDF. Капацитетът на завода е 410 000 тона/годишно, което съответства на средно дневно количество от 1300 т/ден. Преработката на отпадъците включва приемане и предварително сортиране, механично третиране с цел отделяне на приблизително 40 000 т/г. рециклируеми материали и производство на 180 00 т/г. RDF-гориво и биологично третиране чрез патентован процес на биологично сушене, стабилизиране и производство на висококачествен RDF-гориво и подобен на компост продукт.


Интегрираният проект на Столична община за управление на отпадъците включва и финансирането на пилотен проект за въвеждане на разделно събиране на отпадъци в районите „Овча купел“ и „Кремиковци“, които до този момент не са обхванати от подобна система. Дейността предвижда да се предоставят пластмасови чували и контейнери за разделно събиране на домакинствата от крайградските зони. Разделно събраните отпадъци се транспортират до съоръжения за предварително третиране, където допълнително се обработват, за да се извлекат рециклируемите фракции. Чрез изпълнението на проекта се предвижда през 2017 г. в район „Овча купел” 26 % от генерираните отпадъци да бъдат събрани при източника, а в район „Кремиковци” 22 %.






Видео