Monday 15 September 2014

#TeamJunckerEU в Туитър, @KGeorgievaEU top influencer. Инфографика от @3_Communication cc @borislavkiprin @Saaabina


José Manuel BarrosoVerified account @BarrosoEU


Д-р Даниела Дариткова: За ГЕРБ първо бяха магистралите, сега на ред са пътищата до малките населени места

Даниела Дариткова
„За ГЕРБ в първото управление приоритет бяха магистралите, достъпът до големите градове. Във втория ни управленски мандат на ред са пътищата до малките населени места.“ Това заяви водачът в листата за Смолян д-р Даниела Дариткова. Тя смята, че от особена важност за всеки управляващ, както и за всеки нормален човек, е да подреди нещата, които ще върши, по степен на важност. По думите на д-р Дариткова управлението на последната тройна коалиция създаде усещането за несигурност, нестабилност, неизвестност, непрозрачност. „Някой разбра ли кой управлява, кой дава заповедите, кой какъв е в цялото това нещо, което властваше в България последната година”, попита д-р Дариткова. В Тикале тя беше заедно с кандидатите за народни представители Марин Захариев, Денислав Костов и Красимир Събев.
„ГЕРБ не бяхме идеални, но имаме лидер Бойко Борисов. Той ще бъде следващият министър-председател, ако хората му гласуват доверие. Той доказа, че може от безпорядъка, който наследи, да въведе някакъв ред. В същото време местни хора поемаме ангажименти пред вас -не ви лъжем, не ви обещаваме чудеса, а само това, което реално можем да свършим”, добави Дариткова. Тя подчерта, че бъдещето на България трябва да се възложи на тези, които заслужават, имат знанията и опита да вдигнат страната на крака. „Защото една несигурна конфигурация, каквато беше тройната коалиция през последната година, доведе до спиране на европейските фондове, до голяма задлъжнялост, до блокиране на банки”, посочи Дариткова. За листата на ГЕРБ в Смолян тя каза, че всички в нея са много трудолюбиви, работоспособни, доказали се хора. 
„Ние ще работим, за да може малките земеделски стопанства да получават допълнително средства, защото ние не можем да се сравняваме с хората от Тракия или Добруджа. Площите в Родопите са малки и е нужна подкрепа за земеделието в планинските райони”, заяви Денислав Костов. По думите му правителството на Орешарски е създало един особен проблем. Въведен бил терминът "активен фермер" като условие при кандидатстване за субсидия. А за да бъде човек активен фермер, поне 50% от доходите му трябва да са от земеделска дейност. В Родопите обаче на повечето хора земеделието не е основна дейност. Средната сума на субсидиите в Смолянския регион са 300, 400 до 500 лева. Според Костов това означава, че тук 80% няма да могат да кандидатстват, ако това правило остане. Той обясни, че една от първите задачи на ГЕРБ в сектор „Земеделие” ще е да променят това условие, за да може хората от малките населени места, с малки стопанства да получават субсидии. Според него ден по-рано трябва да се отворят и програмите за малките стопанства. „Специално за нашия регион сме разработили възможност да получават субсидия в зависимост от площите, които стопанисват, между 500 и 1200 евро. И това е пак отношение към по-малките населени места”, допълни Костов. Той каза, че и до днес няма смислен отговор на въпроса защо предното правителство не включи община Смолян в Програмата за развитие на селските райони. 

В края на срещата д-р Дариткова разгледа джамията в селото и пое ангажимент да се подмени дограмата на храма, който е на 300 години.

Бойко Борисов :Днес открих многофункционална спортна зала в Свиленград

Бойко Борисов 
Днес открих многофункционална спортна зала в Свиленград. Мисля, че тази спортна зала е най-добрият подарък за първия учебен ден. Залата отговаря на всички изисквания за практикуване на различни спортове на закрито и е напълно оборудвана. Финансирането е осигурено по проект „Създаване на условия за спорт, пълноценен отдих и развлечение за жителите на община Свиленград”, изготвен по времето на правителството на ГЕРБ по Програмата за развитие на селските райони. Освен спортната зала, по проекта са изградени и две нови спортни площадки – в квартал „Капитан Петко войвода” и до Младежки парк. Проектът е на стойност 5 651 344 лева.


Бойко Борисов: Никога не сме разделяли кметовете по политическа принадлежност

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с кметове на ГЕРБ от Област Хасково. Срещата се проведе в Свиленград и на нея присъстваха кметовете на Димитровград - Иво Димов, на Свиленград - Георги Манолов,  на Любимец - Анастас Анастасов, на  Ивайловград - Диана Овчарова, на Симеоновград - Пейчо Стайков, на Маджарово - Милко Армутлиев и на Тополовград - Божин Божинов. Градоначалниците изразиха недоволството си от спрените европейски програми през последната една година, както и от отсъствието на програми за временна заетост. Те споделиха, че в по-малките общини точно по тези програми са били заети голяма част от работещите в общината. Според кметовете през последната година е налице силно влошена бизнес среда.   
Кметът на Свиленград Георги Манолов припомни, че по времето на правителството на ГЕРБ общината е сключила договори по европрограми за около 90 милиона лева. Той посочи, че  6 милиона са вложени в изграждането на спортна зала и спортни площадки, а повече от 5 милиона са отделени за реконструкция и оборудване на общинската болница. „В Димитровград до преди година са подписани договори за над 30 милиона лева. С 13 милиона, от привлечените евросредства, се прави подмяна на водопровода и канализацията”, даде за пример Иво Димов. Кметът на Любимец Анастас Анастасов също отчете, че общината е подписала договори по европроекти за над 20 милиона лева. В Симеоновград, до идването на власт на новата Тройна коалиция, са привлечени повече от 13 милиона евросредства. „Основна част от сключените договори са за асфалтиране на улици и подмяна на подземна инфраструктура. В този регион има улици, които не са били асфалтирани от повече от 35-40 години”, заяви кметът на Симеоновград Пейчо Стайков. Ивайловград е защитил програми за близо 18 милиона лева, а Тополовград за повече от 10 милиона. „В Маджарово са подписани договори за над 3,5 милиона, което е над три пъти повече от годишния бюджет на общината”, обясни градоначалникът Милко Армутлиев.
От своя страна Бойко Борисов увери кметовете, че ако ГЕРБ отново управлява европейските средства ще бъдат размразени, както през 2009 г. Той бе категоричен, че при следващо управление ГЕРБ ще продължи политиката си спрямо всички кметове и общини, независимо от тяхната политическа принадлежност. „По време на нашето управление отпускахме пари за реализирането на проекти в общини, управлявани от кметове на БСП - Перник, Шумен, Враца и др. Давахме и на общини управлявани от кметове на ГЕРБ. Никога не сме разделяли кметовете”, припомни Бойко Борисов. 

Бойко Борисов: Надяваме се догодина по това време автомагистрала „Марица” да е готова

„Автомагистрала „Марица” е с важно стратегическо положение и ще предостави много бърз транспорт. Да се надяваме, въпреки забавянето, догодина по това време тя да е готова.” Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на многофункционална спорта зала в Свиленград, „Обещавам ви, че ще бъде готова. Ако нашето правителство беше останало, днес нямаше да закъснея, а щях да дойда през „Марица”, посочи Бойко Борисов. Той поясни, че както река Марица дава живот и плодородие, така и магистралата е с важно стратегическо положение и ще доведе до много по-бърз транспорт.

Борисов добави, че когато има добър кмет и правителство, което да помага на регионите, нещата се случват.  „Около 90 млн., благодарение на експертизата на кмета г-н Манолов, дойдоха в Свиленград. Като се започне от дигите на реката, детски градини – санирани, училища – санирани, болница – санирана, спортна зала, линейна инфраструктура и 45 млн. за пречиствателна станция”, посочи лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов пожела на присъстващите на откриването на спортната зала в Свиленград много успехи.

Спортната зала в Свиленград разполага с  1100 седящи места, достъпни за инвалиди и освен централна голяма зала, са обособени още три по-малки зали. Сградата е напълно оборудвана и разполага със собствен паркинг. Финансирането е осигурено по проект „Създаване на условия за спорт, пълноценен отдих и развлечение за жителите на община Свиленград”, изготвен по времето на правителството на Бойко Борисов по Програмата за развитие на селските райони. Освен спортната зала по проекта са изградени и две нови спортни площадки – в квартал „Капитан Петко войвода” и до Младежки парк. Проектът е на стойност 5 651 344 лева.

Вилдан Байрямова:Ръкостискането на лидера на ДПС Лютви Местан и турския президент Реджеп Ердоган можеше и да мине между капките на обществената търпимост, ако беше в по-други, не толкова нажежени предизборни дни.

В петък, 12 септември, преди него Ердоган и Давутоглу са се ръкостискали с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Веднага се натрапва разликата в равнищата. Малката спретната партийна делегация на ДПС е дишала във врата или само праха на американския първи дипломат. Но докато в сайтовете на президентството и на кабинета на Турция, както и във всички медии в южната съседка визитата на Кери е изобилно отразена, за Местан и компания няма и ред. Посещението бе отбелязано единствено в електронния бюлетин на изселническата организация, с ръководството на която нашенците също са се ръкостискали. Дали защото за турските държавници срещи на подобно ниво не са за разправяне, или някой е настоял за тази пълна дискретност, не е ясно. И в партийния сайт нямаше нито дума за това, че "срещата, диалогът между председателя на ДПС и президента на Република Турция е нещо съвършено естествено, противоестествено би било да няма такъв диалог", както каза снощи по бТВ Лютви Местан.
Но информационното затъмнение и форматът на визитата са скандален факт. Към ДПС-групичката не се е присъединил нито един служител от дипломатическата ни мисия в Анкара, нито от външното ни министерство. Обаче посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче е бил неотлъчно до Местан, заместника му Рушен Риза и кандидат-депутатите Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед /председател на Висшия съвет на мюсюлманите в България/. Български журналисти не са били поканени да пътуват с тази елитна партийна извадка, очевидно поради съображения за сигурност. Партията, която активно тръби, че не е етническа, че има силно влияние в цялата страна така, както в смесените райони, в редиците й има и българи, странно не селектира някого да подсили толерантния стил на делегацията. Един Пеевски да беше заминал поне, щом Бисеров го няма! Прав е социологът Андрей Райчев с вдъхновеното си твърдение, че срещата на Местан с Ердоган е събитието на годината. Ами да, тя е надскочила всякакъв протокол, прозрачността е игнорирана, разговорите са конфиденциални и само участниците знаят какви карти са били сложени на масата. Но и към края на април 2013 г. Лютви Местан е бил приет от тогавашния президент Абдуллах Гюл в резиденцията Чанкая, на едночасовата среща. Една от темите е била за предстоящите на 12 май парламентарни избори у нас. Защо сега срещата с Ердоган е събитие на годината, а тази с предишния държавен глава не е? Или има значение фактът, че Бойко и Тайип са приятели, както Борисов се хвали по митингите и другаде за топлите си връзки с Ердоган. Ако повярваме, че ДПС прави завой надясно, т.е. че си избира ГЕРБ за носител на дясното и пак се навежда за брак по сметка, защо да не допуснем, че организатор и вдъхновител на приема в Чанкая е именно Бойко, приятелят на Тайип. Ако не, остава внушението, че по избори ДПС ходи да се отчита на турската държава, вместо да докладва в Европа
.
В Анкара Лютви Местан е подчертал, че "ДПС е най-важният мост между България и Турция". Явно това е новият мост, защото досега ролята на това важно съоръжение се изпълняваше от Касим Дал, чиято партия е част от разтърсените вчера реформатори и блокът им е под въпрос. Та ако има смяна на мостовете, явно Ердоган не е доволен от инвестираното доверие и му трябва турска партия с голям и монолитен електорат, за да тече реката на влиянието му под новия мост. А и на приятеля му от Банкя трябва да му е паднал жетонът – след като се спазариха за удобната на ДПС дата на вота и при толкова последователно заиграване с малцинствата, той се застрахова не само за вероятността да не може да състави сам кабинет. С БСП не ще, реформаторите поставят условия и той се гневи, с Атака не би пак, едничкото ДПС му остава. Сметките са много по-корпулентни и с визия за собственото му бъдеще. Може би и Борисов трябва да открехне защо "срещата между председателя на българската партия ДПС и президента на Република Турция бе неизбежна, необходима и полезна, най-вече за България", както убедено обяви Местан снощи.

Недоумение буди тв откровението на лидера на ДПС за основната тема на разговора му с Ердоган – за двустранните отношения между България и Турция. Те към момента съвсем не са обтегнати, ето и президентът Росен Плевнелиев почете колегата си на официалната церемония след избора му и се върна цял. А и междудържавните отношения са работа на дипломацията, политиците са за спешни случаи, евентуално за медиатори при криза. Да поставиш въпроса за това, че ДПС като българска национална партия е стратегически ресурс на България заради модела, който носи в и със себе си, е като да изтърсиш, че Сергей Станишев е национален капитал за България, както направи неотдавна ексдепутат от Кърджали. И ако на тази знаменателна среща трябва да се гледа "през призмата на етно-религиозните предизвикателства, пред които са изправени Балканите, Европа и света", то именно с Ердоган и Давутоглу е необходимо изключително заострено внимание. Все още премиер на Турция, Ердоган успя да вбеси Гърция и България с едно абсурдно изявление на митинг в Кешан през декември м.г., когато посочи Кърджали и Лудогорието като част от изсконните турски територии. "Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион", заяви тогава министър-председателят на комшиите. Давутоглу с неговата "Стратегическа дълбочина" и агресивната му доктрина на неоосманизма изправя на нокти цяла Европа заради тезата, че Османската империя е била златната епоха за Балканите, цивилизовала хората по тези ширини. Подобна линия на държавна политика обаче категорично отдалечава Турция от демократичните устои на Кемал Ататюрк, както и от Европа, към която болезнено се стреми. Ако ДПС в и след Анкара смята да се захване с европеизирането на ислямистките лидери в Турция, хвала, дано им се получи!
Отчетът на Лютви Местан коректно е включил и участието на ДПС в кабинета на Пламен Орешарски, както и обяснението за това "кои са причините, поради които България е в режим на предсрочни избори". Обяснителният режим е като епидемия за бившите управляващи – Станишев се жалва пред своите в Брюксел, Сидеров – в Москва, а Борисов – навсякъде и всички са му виновни. И го правят на езици, каквито знаят, "здравствуйте", "конграчулейшън", "мерхаба"… Лаф да става. Разговорите в Чанкая са били проведени на турски език, защото Местан решил да спести на домакините масрафа за преводач, а то и не е имало на кого да се превежда, всички са си говорили на майчиния език. И го направил съзнателно, защото в България му било забранено да агитира по избори на турски. Така е, защото партийният проектозакон не намери подкрепа, а срещна скандали в пленарната зала и забраната не отпадна. И той сподели това в Анкара с уточнението, че казусът ще стигне и до Страсбург.
Местан изброи и трите урока от предишното и по-предишното управление, като подчерта третия и не скри горчивината си, а именно, че в името на ценностите ДПС се отказали от властта, но това едва ли щяло да бъде оценено. Когато ДПС говори за ценности, може би иде реч за порции и кой ги разпределя. Така естествено медийният магнат Пеевски е в листите на ДПС, "защото такава е волята на партийните структури", които може би го и познават. Поне стана ясно, че разговорът за несбъднатия шеф на ДАНС тепърва предстои и "е разговор за много сериозни системни проблеми на българската демокрация и персонализирайки ги, колко хора се чувстват на топличко зад мощното му рамо". Какво му готвят още, след като го отказаха от пътя към Брюксел, може би кариерно израстване до министър на правосъдието? Ако наистина в Чанкая е подпечатана новата управляваща коалиция в София ГЕРБ – ДПС, освен неизменните хапки екология и земеделие, Местан иска и правосъдието. Служебният премиер Георги Близнашки се е впрегнал до изпотяване да рине оборите и да разчиства въпросната перспектива, иначе няма да види мантията на конституционен съдия. Уволненията във всички ресори, с изключение на порциите на ДПС, са очевадни и красноречиви. Има невзрачни изключения и те са концентрирани в Кърджалийско. А може Кърджали да е заложник на бъдещата коалиция по схемата "аз на тебе, ти на мене". Защото всичко в "клета майка България" става по схеми, сметки и далавери. Даже и виртуозът-оратор Местан признава, че всички са маскари: "Нито една характеристика на ДПС не може да се представя като уникално присъща на ДПС, ние сме част от една политическа система и в този смисъл представяне на недъзите на българската демокрация като уникално присъщи на ДПС е порок или порочно възприемане на ДПС". А на нас ни остава да чакаме чудото на промяната. Засега гледаме ръкостискания – искрени, предвзети, куртоазни. И не се чува никаква реакция откъм партийните централи за последното в Анкара. Онова, при което лидерът на ДПС е обгърнал с двете си длани десницата на турския президент. "Твой съм, подчинение. Обгръщане на ръцете като жест на протекция и едновременно еротична метафора за желание за доставяне на удоволствие", така един доктор по психология обясни посланието на това знаково здрависване в Чанкая. Което било неизбежно и необходимо за България. / Повече подробности:  http://news.bgnes.com/view/1186724  БГНЕС
Вилдан Байрямова е кореспондент на Агенция БГНЕС в Кърджали.

Александър Йорданов: ПИТАМ, ЗА ДА ЗНАМ! КАЗВАМ, ЗА ДА НЯМА ИЗНЕНАДАНИ!

Току що прочетох, че в Реформаторския блок се подготвя и коментира коалиционно споразумение с ГЕРБ за управление след изборите. Затова и питам директно в сайта на СДС - вярно ли е или не. Ако е вярно, откога е вярно. Ако ли пък не - добре. И не се сърдя, че са ми откраднали идеята. Подарък. До преди няколко месеца лидери на РБ от сутрин до вечер повтаряха, че не може да има "общо управление с ГЕРБ". Какво се е случило междувременно?

И още един вопрос. Отлагането на конгреса на РБ е правилно. Защото той бе замислен като опит една от партиите в Блока – ДСБ, да навлече "нова партийна дреха". През 1997 г. този номер реализираха заедно Иван Костов и Христо Бисеров като трансформираха успешното национално движение и коалиция СДС в партия. Така бяха унищожени автентични, с корени в "буржоазна България" и заемащи почти цялото политическо пространство, партии и граждански организации, които тогава съставяха СДС. Резултатът е известен. Идеолозите на превръщането на СДС в партия след това си направиха сами свои партии и един по-един изпаднаха от парламента. Последният изпаднал стана "лаборант" и май той е измислил номерът с преобличането.
Тревожи ме обаче масовият призив на членове и симпатизанти на ДСБ на изборите да се гласува "преференциално", т.е. всеки да подкрепи своя партиен кандидат. Това е крайно неморално и непочтено спрямо самата идея за обединение, която уж трябваше да демонстрира Реформаторския блок. Боя се, че взаимното "прецакване" между партиите в блока ще изиграе на всички лоша шега.
Опасна и глупава е и тезата за "избори до дупка", т.е. за формиране на правителство с "краткосрочен мандат". В балкански условия това обикновено се превръща в карикатура на управление и след това обикновено не "краткосрочните" идват отново на власт, а опозицията, която ще има достатъчно време - година, две, да критикува управлението. Затова и мисля, че страната ни има нужда от стабилно четиригодишно управление, в което управляващите да докажат, че не са майстори единствено на партийно-партизански конструкции и на опозиционен тип поведение, а имат държавнически опит и воля да реализират успешно управление.